До колко са основателни прогнозите за икономическа и социална катастрофа през зимата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

До колко са основателни прогнозите за икономическа и социална катастрофа през зимата?
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 1154 пъти
Предполагам всички сте чували как се говори, че зимата ще е изключително тежка, как няма да има газ, гориво, парно, ток, основни продукти, много фирми ще фалират, ще настъпи хиперинфлация, пълно обезценяване на спестяванията, безработица и т. н,

До колко всичко това е основателно според вас?

От една страна като чета и слушам разни политици и експерти оставам с впечатление че нищо чак толкова няма да стане, да ще има още известно поскъпване на стоките и услугите, но като цяло храни има в изобилие, ток също, АЕЦ-а има гориво за 2 години напред, а след пускането на газа от Азербайджан, което трябва да стане до дни, цената му също щяла да падне драстично.

От друга страна всичките тия политици и експерти дрънкат лъжи и глупости на килограм, едно говорят, друго вършат, накрая излиза трето... примерно за свободния пазар на тока, уж щеше да поевтинее, а той взе че поскъпна в пъти.
Отделно в момента се вихри и люта спекула на почти всичко, като се обяснява поскъпването с войната в Украйна, независимо дали има някакво основание или не, а държавата не иска или не може да направи нищо за да я пресече.

Ако все пак се случи най-лошия вариант за зимата и като цяло за следващата половин година т. е. масова безработица, висока инфлация, дефицити на стоки, размирици, протести и насилие, какво може да направят обикновените хора за да се предпазят или подготвят по някакъв начин? Примерно ако човек живее в къща може да трупа консерви, храни, дърва, гориво, да си сложи слънчеви панели или да си купи генератор за ток. Обаче какво да правим милионите дето живеем в блокове? Ако спре тока спира и парното, даже и вода няма да има! Отделно няма и толкова място за складиране на храна, реално едва ли повечето хора ще могат да се запасят за повече от 1-2 седмици максимум!

Другия сериозен проблем е че ако стандарта на живот падне, рязко ще се вдигне престъпността, ще се почнат кражби, грабежи, побоища... На мен и в момента ми прави впечатление че разни съмнителни типове обикалят из квартала и надничат през прозорците на някои затворени фирми и магазини, гледат им ключалките на вратите, оглеждат какво има оставено в колите. По време на мизерията през 90-те знам, че даже съседите са си разбивали един да друг мазетата и апартаментите.

Срещу това какво може да направи човек?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: d25c3eb739
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

1.   Срещу това какво може да направи човек?
Да не гледа телевизия. Медиите на Герб имат за цел да плашат хората да се втълпи "Видяхте ли колко страшно стана като изгонихте Бойко", тичайте октомври да гласувате за него, че по-зле ще става. Виж какво плюене е срещу ПП. Предният път не гласувах за тях. Но щом от Герб вият така на умряло срещу тях явно има защо. Нали не мислите че толкова много им е мъчно за хората. Страх ме хваща ако ония "толупи", както се самоопределиха се върнат.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 8900a399e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Аз лично не мисля, че ще има режим на тока. Дядо ми е бил електротехник до пенсионна възраст, той самият ми каза, че на този етап това няма как да се случи. Но зимата ще бъде тежка при всички положения. Дори и да има ток, дори да има работни места, инфлацията е безумна. Храната поскъпва, не вдигат заплатите, това ще донесе доста напрежение на обикновения потребител. Трябва да се оправя със заплатата от миналата година с новогодишните много високи цени. Но да не забравяме, че след всяка зима идва лято! :)

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 98bada4f73
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Мерките, които аз съм взел точно за такива ситуации с неясно бъдеще са запасяване с храна, вода, лекарства, устройства за информация и комуникация и оръжия, като тук не говоря само за пистолети. Всичко това се намира в адекватно отдалечена от града ми къща, която ще е първата спирка на която ще отида, ако се случат такива неща. Настане ли анархия никой няма да те пази и цялата тази фасада наречена общество ще рухне. Аз не съм някакъв конспиратор или параноик, аз съм на 100% сигурен, че ще дойде такъв ден по една или друга причина.

Иначе аз очаквам поскъпване на всичко, безработица и протести, но чак бунтове и така нататък не, но съм подготвен и за такъв сценарий.

С две думи прогнозите за тежки години, а не само зима са напълно основателни.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 5aa57d7e2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Ще има недостиг на храна, вода, лекарства. Ще има размирици, убийства, грабежи, палежи. Възможно е турската армия да окупира всичко под Пазарджик, Пловдив и Бургас.

Ако нямаш запаси от минерална вода, храна, пари в брой, гориво, лекарства, елетрически генератор, възможно е да преживееш много тежки моменти. А някои няма да оцелеят!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: fa27b2a3da
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Прогнозите са напълно основателни. Газа от Азарбайджан дори и да дойде той покрива само 1/3 от нуждите на България, другите 66% от къде ще вземеш? Това означава, че топлофикациите ще трябва да работят с по скъп втечнен газ, от там хората които имат ниски доходи ще се откажат от ползване на услугите на топлофикация ще преминат на ток, токът обаче е плануван с месеци напред и това повишено ползване на ток ще се отрази като режим на тока или гръмене на пренатоварени трансформатори.
Намалянето на производства и месечни обороти вече започна, няма фирма която да не се е оплакала от намалели поръчки за юли и август, а това в бъдещите седмици и месеци означава съкратени работници и такива пуснати в неплатен отпуск.
Разните политици и експерти които слушаш за тях няма да стане нищо кои знае какво, те се надяват техните доходи да си останат и да им се наложи да поограничат семейните си почивки по чужбина, вече няма да има полети из европа за 20 евро.
Войната в Украйна няма нищо общо с поскъпването на стоки и услуги, санкциите наложени от ЕС и напечатаните заради корона вируса пари обаче са главната причина.
Грешно си мислиш че проблемът ще отмине за една зима, това ще продължи поне три години, като ще става по зле във времето, а през това време за да удържат положението (да могат да плащат пенсии и заплати на учители и полицаи) ще ни набълбукат с нови държавни заеми, след това ще се наложи да ни измислят нови данъци и ще повишат сегашните за дамогат да плащат повишените вноски по заемите и т. н.
Животът в апартамент съвсем не те ограничава да трупаш храна и консерви, липсата на място е само извинение за нежеланието ти да нарушиш конфорта си. Онези които трупат гориво ще бъдат ужилени от икономическа полиция, защото надали ще имат доказателство за платен акциз на даденото количество. А слънчевите панели хем струват много пари, хем не можеш ей така да ги тупнеш в двора си, иска се разрешително за строеж на конструкцията десетки документи, акумулатори и т. н.
Като цяло това което ни чака не е шега работа, но не мисля че ще достигнем нивата от 90-те, все пак лева е вързан за еврото, а правителствата ще използват някой инструменти за да го почувстваме по леко, но всичко ще го заплатим ние обикновенните хора.

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: b6dbacc53f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ами то в мирно време всеки гледа да те прецака, убие, ограби - то ако стане нещо по-сериозно в държавата, не ми се мисли колко му пука на комшията за теб... ще се изтребим сами!!!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 4dddd4edd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Не гледайте новините по националните телевизии, където политиците си плащат, за да ги викат и да им задават удобни въпроси. Препоръчвам анализите на доцента Сарийски от БАН, на Боян Чуков или на доцент Иво Христо. Слушайте ги хората са експерти оо геополитика, икономика и т н, в ютюб имат доста клипове. Само че като ги изгледате ще ви се изправи косата от това което предстои. Не позволявайте да ви замажат очите, а търсете източници на информация различни от масовите тяхната цел е не да ви осведоми, а да ви промие мозъка.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 070cf732db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Няма да е по-различна от вече изминалата година.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ba264fda79
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Според мен прогнозите са напълно основателни, а почти не гледам телевизия, дори нямам телевизор вкъщи. Това по повод коментара на номер 1.
Не е нужно да си гений, за да разбереш, че нещата не отиват на добре. Виждам цените в магазините, помня какви бяха преди и какви са сега. Сметките ми за ток, вода и т. н. също са осезателно по-високи. В същото време заплатата ми не е мръднала и с 1%, защото и бизнесът изнемогва и това го знаят всички.
Общо взето, ако продължават нещата в този дух, скоро ще трябва да го карам на фотосинтеза.
Предполагам, че немалко хора са в моето положение и изпитват тревожност дали скоро ще успяват да си посрещат жизненоважните нужди.
Какво може да се направи? Ами... Който докъдето може, това е. Надявам се на най-доброто, но очаквам и най-лошото. Това май ще ми стане максимата, хаха.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 80c8e6f161
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Човек-може да направи следното-да спре да си представя подобни сценарии, защото каквото си представиш-става. Спрете да гледате тъпите, фалшиви новини и манипулации, изхвърлете си телевизорите, спрете да гледате холивудски буламачи-за зомбита, престъпления и масови катаклизми и може би параноята ще отмине. Говорят всякакви простотии-с цел хората именно това да си представят и това да очакват!
Колкото до запасяването и т. н. -ако на някой му е писано да умре утре на улицата-и хиляда бункера с провизии да си подготви-все тая.

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 2552e259b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Щом вярвате на всичко, което ви кажат по тАлАвизора, вечно ще сте в стрес. Е това е целта, масата да е паникьосана и да мисли само за топлото и хляба. Тоест едни говеда, лесни за управление.
Преживяхме преди лукановата и виденовата зима. Заплатата беше 10 долара, нямаше хляб, празни бяха магазините. И това мина. Преди при тошо имаше режим на тока, преживя се.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 91b6aa4d07
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Привет,
Едно от нещата, които всички Ние трябва да вземем предвид е, че България не е влизала в сериозни военни или икономически конфликти, а е просто "офшорка" на европейския съюз. От друга страна Великобритания си издаде черен картон, следвайки сляпо неясни настроения, на лидери с болни амбиции.
Финансовата криза е окончателен и очевиден факт, не е предстоящо явление.
Дори да има нови размирици, в момента конфликта е: Русия-Китай, на пръв поглед. Какво ако Съединените Американски Щати решат да използват радикална сила?
В България знаем как да садим картофи, други нации и това не могат...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 3201faad3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   7, Сарийски ги приказва тия от години. Ако му се бяха сбъднали прогнозите, още преди години трябваше да сме се върнали в каменната ера. Леееко песимистичен ми идва.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 3201faad3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Ако прегледате стари материали, ще видите, че още преди 2-3-5 г. ги имаше такива прогнози - как цените на имотите се сриват, как индексите се сриват, как фалират държави и т. н.

Като икономист с известен опит мога да ви кажа, че пазарите изобщо не работят по този начин. Кризите идват в точно най-неочаквания момент шокиращо. Ако всички очакват всичко да се срине, поскъпне, фалира и т. н., обикновено става точно обратното.

Пуснете си икономически новини от 2007 г. (в гугъл може да се търси от определен период) преди краха на имотния пазар и ще видите, че тогава почти никой не го очакваше. Напротив хората вярваха, че всичко вечно ще върви нагоре.

Прогнозата ми е, че инфлацията ще падне леко, защото петрола вече поевтиня значително. Ако свърши и войната в Украйна, ще падне още, а това е доста вероятно, защото руснаците започнаха да отстъпват. А петрола е в основата на инфлацията. На бензиностанциите все още не се усеща, но и това ще стане. В момента петрола е на нива под предвоенните. В някои държави като Франция например вече се усеща и от потребителите. Някои храни като пшеницата също поевтиняха под нивата преди войната.

Ние сме поколението, което е видяло краха от 2007. И вече при всяко нещо си мислим, че ще се повтори. Но истината е, че такива кризи стават веднъж на 40-50 г. Отделно че никога не става това, в което прекалено много хора вярват. Може и да има известна криза, но едва ли ще е толкова драматична. Да, може да има охлаждане например на пазара на имоти в следващите години предвид вдигането на лихвите. Може и някой с много кредити да поизгърми, но хората, които са ценни в работата си и харчат разумно, няма да усетят кризата много, ако изобщо има такава.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 9f3191a9f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Нищо от тези прогнози няма да се случи. Просто има едни хора, на които им е кеф да плашат хората. Така в началото на пандемията лесно манипулативните се презапасяваха с тоалетна хартия, в началото на войната с нафта и бензин, след това с олио. Всичкото това е един балон, който ще се спука. Както започнаха да падат цените на олио и гориво така ще стане с другите основни продукти. Никой няма да умре нито от глад, нито от жажда нито от студ. Не вярвам и някой да се занимава да краде дреболии от коли втора употреба. Автоджамбазите вече могат да откраднат коли за 100 бона, няма да си играят на дребно със старата кола на чичо Пешо. Нищо не е толкова страшно колкото медиите искат да втълпят.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 39678e2fd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Да, послушайте Сарийски, и аз го харесвам, говори смислено.
Това, което следва е стагфлация ( инфлация стагнация) безработица, фалити и продължаваща инфлация с по-нисък темп. С вдигане на лихвите няма да я спрат, защото още печат пари и тя си расте. Стоки и услуги ще поскъпват, виж активите- друго е, там може и да има спад. Ако имате възможност и къща която е обитаема, запасете се с дърва и стоки от първа необходимост и ако тук в София се издънят зимата с топлофикация, ще имате убежище. Аз така ще направя, така направих и 2020, когато затвориха софия, изчезнах още същия ден. Въобще който има къща като резервен вариант ще мине по-леко през тези събития. Може да се живее по-икономично и спокойно. Проблема са хората хванати в капана на големия град. Направете си поне зимнина и си купете 100 кила картофи в мазето. Не мислете, че са глупости, Много ще е полезно) И нищо да не стане, поне ще сте спокоен. А то нищо няма да стане чак толкова, по-сложна ще е зимата 23/24 год. Сега газохранилищата са пълни. Санкциите ще паднат, иначе правителства ще падат.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 7369c8efc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Номер 5 е обяснил добре нещата. Аз ще попитам от какъв зор преди дни се пъчихме, че ще даваме ток на Северна Македония? Предполагам са ни натиснали от ЕС/САЩ. На колко ли още ще даваме ток по същата причина? Как мислите - дали имаме достатъчно ток, за да даваме на всеки, който от Брюксел ни прикачат, а и да остане за нуждите на българите? И ако се избира, кое ще направят - да спрат индустрията, за да има ток за нас или да ни наложат режим, за да има ток за гласовитите чичаци от КРИБ?

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ee083dfe09
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

19.   7, само идиот може да слуша тези руски подлоги, които си изреди. Те от 10 години обясняват как България всеки момент ще се разпадне, е аз ще ти кажа - русия ще се разпадне преди нас!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 3201faad3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Погледнете философски. Кризата не е непременно нещо лошо. Напротив това е като диетата при човека. Временно се измъчваш, но после си изчистен, детоксикиран и с нови свежи сили. Ако щете и като отказването на цигарите. Докато ги отказваш е мъчение, но после си по-добре за години напред. Другия вариант е да продължиш да живееш измамно задоволителен живот, докато не започне да се обажда влошено здраве. Отдавна трябваше да се изчистят някои зомби компании, които с нищо не допринасят и влошават ефективността на икономиката. А и кризата е възможност за умните. Иначе старите фирми си карат на стари лаври и не освобождават пазарна ниша за по-новите, но по-умни и ефективни компании. Ако щете и жилищата. Вижте, че повечето новопостроени апартаменти стоят празни, а цените са космически. На какво отгоре? Кварталите се презастроиха и няма къде да се паркира. Много хора живеят почти само на кредити, без да изкарват добри пари и да са икономически ефективни в работата си. Вчерашни келеши ползват само айфони и обикалят моловете по цял ден, а работят от вчера. Това не е добре дългосрочно нито за икономиката, нито за обществото, нито за формирането на манталитет и приоритети.

Трябва да мине един пожар да изчисти всичко грешно и от пепелта да се възроди икономиката на чисто. Който е силен няма да има проблеми, който е паразит ще бъде елиминиран по естествен начин. Видовете в природата се подобряват, защото оцеляват само най-добрите, а лошия материал се чисти естествено. Който е умен, няма да остане без работа и даже ще купува активи, когато всички са най-отчаяни и вярват, че ще става по-зле. Американците са го казали - купувай, когато другите плачат и се лее кръв по улиците, продавай, когато другите се радват.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 23dffc6fc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Прогнозите ще се сбъднат само ако хората повярват в тях. Не е лошо да се запасиш с продукти от първа необходимост и да направиш повечко зимнина, но не прекалявай, защото ако станат бунтове и грабежи това няма да ти свърши работа. За парите в брой не знам - по Виденово време имахме пари, но магазините бяха абсолютно празни. И все пак се оправихме. Ние сме издържлив народ и сме свикнали на какво ли не. Да, абонатите на топлофикация ще пострадат, но това са една малка част от гражданите и предимно в София. Аз съм от Варна - през зимата не се отопляваме и нищо не ни е станало. Единственото, върху което си заслужава да работиш е психиката си. Сринат ли я става страшно. Затова и според мен от 3 години ни облъчват с какви ли не апокалиптични сценарии, за да ни плашат изкуствено. Аз какви ли режими на ток и вода съм прекарал - не ме притеснява особено. Да му мислят европейците, защото те не са свикнали и за тях вече ще е тежко. Ние много по големи кризи сме преминали и сме сравнително калени.

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 0ac2fe0a1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Авторе, аз живея в къща, но не мисля да трупам консерви, гадни са и скъпи. Имам горе долу5кубика дърва. Малко туршия ще си направя и 1бидон с кисело зеле и това ще е. За да се "запасяваш"с храни и каквото и да е било трябват много средства, които аз ги нямам. Примерно можех да си купя сирене на 9лв, вакуумирано с голям срок на годност, което сега стана11лв същото, но парите не стигат. А номер4 с коментара си направо ме хвърли в 5глуха.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker