Професия учител? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Професия учител?
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 796 пъти
Знам, че напоследък е много модно. Дигнаха им заплатите. И така нататък. Ще уча педагогика. Жена с първо висше, на 38. Струва ли си? Доколко е рентабилно да си даскал? По литература или история? Колко получават? Колко им!!! е норматива? Заслужава ли си? Има ли бъдеще и хляб в тази професия? Отделно, сегашните ученици не са ли много ужасни? Някак много не ми се иска, но нямам избор с досегашното си образовяние ( трябва да бъда барманка или миячка). Какво ще кажете? Имате ли инфо? Какво бихте ме посъветвали. Ще се радвам на чуждо мнение, съвет, опит! :)!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: fcd059c57f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Барманки и миячки, които напират да стават учителки заради заплатата, не вещаят нищо хубаво за родния ученик. Колкото и да е лош последният, с такива пишман будители съвсем ще окряка. Добре си се ориентирала, но очаквай сериозна конкуренция. На наскоро проведен конкурс за учител по физическо възпитаниe в столичен квартал се явиха осемдесет и шестима кандидати. Заповядай.

Стартовата учителска заплата удари два бона. За София може да не е много, но за малък град е доволно. Една трета от годината са ваканции, отделно имаш цял месец платен отпуск. Работиш до обед. Освен ако школото ти не е на две смени, което е рядкост в провинцията. Най-важното е, че няма никакви оценъчни критерии за качеството на работата ти. По това даскалуването заприлича на депутатстването. Дали ще ги научиш на нещо или просто ще пазиш да не се избият в часа ти - все тая - заплата идва навреме, осигуровките са пълни. Затова и глад за учители текущо няма. Изключения правят дисциплините физика, математика и информационни технологии. Приложните специалисти в тези области успяват да намерят по-добра реализация в частния сектор.

Определящо за влизането ти в системата е да познаваш директор на школо. Образователното министерство гласува пълно и тотално неоправдано доверие на директорите при подбора на кадри. Непотизмът, по нашески - шуробаджанащината, властва.
Успех с преквалификацията! :)

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 157fd4039d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Филолог съм, имам опит с децата. Но нещо така не видях да напишеш за любов към тях? За желанието да ги научиш на нещо? Само парата ли те развълнува? Изобщо даваш ли си сметка каква важна роля ще заемаш в живота им? Та ти ще си като тяхна втора майка. Не е само да застанеш като пън на дъската и да плямпаш. Трябва да си в голяма степен психолог. Ще трябва да спечелиш доверието и уважението им. Но щом имаш мнение за децата, че са "ужасни" хич не се захващай. Личи си кой ги обича и кой не. Хващай парцала и не се мъчи.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 4d559515ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Преди 25 години завърших филология и започнах работа като учител. Заплатите бяха мизерни, а и условията в училище също. Повечето от съучениците ми-сервитьорки, барманки, продавачи, миячки, шофьори. Подиграваха ми се за професията, която съм си избрала. А днес същите масово се юрнаха да стават учители.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 88eee8743b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Призвание е. И привилегия. На тези години, по принуда, а не по вътрешно убеждение, учител не се става.
Винаги имаш избор. Гледай за второто висше да е правилен.
Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: e93b8e80ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторката: Благодаря.
Аз очаквах информация какво точно представлява и какво сеправи. Но и това помогна. Мерси. Не смятам и да ставам. Не обичам деца. да. 11111

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: dba4a1bfa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ами какво се прави - преподаваш им урока, пишеш на дъска, но след работа когато те си тръгват на обяд трябва да правиш плана за следващите дни, което не е много приятно. Повечето са жени и стават страшни интриги и скандали. Ако наистина не харесваш повечето деца защо не пробваш универститетски преподавател, изкарай докторат.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 7b80269955
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Какъв докторат предлагаш, та тя е неграмотна!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ce11a08e1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Никога не бих си го причинил. Вместо да работя някаква сериозна работа да се занимавам с гаменчета, дето бих пребил на момента...

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 9beb35688d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Когато си учител пари не се гледат.
Аз като започнах през 2018 г. бях със заплата 700 лева, преди вземах с пъти повече на друго място. Сега иначе ми е 1600. Преподавам рисуване, и друг път съм писал теми за учителската професия.
Професията е много тежка, реално работата ти е 24 часа, 7 дни в седмицата, особено ако си класен ръководител. Всеки е с претенции и винаги си между чука и наковалнята. Ако някой работещ в офис ти каже, че учителите нищо не правят му се засмей. Този същия и един ден няма да изкара. Ще го пратя в една стая с 28 седмокласници и ще избяга с рев. Или пък в 10 вечерта да ти звънне родител и да пуснеш клас под карантина, като за да го направиш трябва да звъннеш лично на 26 родителя.
Мен учениците ме харесват заради подхода и заради предмета ми. Те усещат когато някой е злобар. Аз съм на мнението, че възрастните хора са по-долни от децата. Децата поне не са лицемери, ако не те харесва ти го казва.
Мен учениците ми се радват много, даже лятната ваканция ми звънят и постоянно ме питат как съм. Допитват се и за чисто житейски проблеми. Особено момчетата.

И тук същинската част.

Моля те, не ставай учител.
И аз имам грешки в изказа и правописа понякога, но написаното от теб не говори добре.
Не мисля и, че мотивите са ти добри.
А и не е лесно, не знам къде си, но в по-големите градове се борят поне по 20-30 човека за едно място. Мен ме взеха защото имах стаж в частни школи.
Иначе всяка седмица подготвяш уроци, проверяваш тестове, имаш и доста документация.
Започваш и доста рано, много колеги стават в 05:30. Аз лично съм и председател на едно от обединенията на учителите и ме правят див и щастлив. Реално работя толкова колкото в предишната ми корпоративна работа (от 8:00 до 17:00), понякога в края на срока и събота и неделя, че е много документация за моя клас.
Преподавам от 5 до 10 клас, общо 13 паралелки са, имам отделно и група за рисуване за деца със специални потребности (церебрална парализа и други). Тя ми е по мое желание. Правим с учениците изложби, организирам и базари за добри каузи. Тези неща ги правя за КЕФ.

Бъдете будители преди всичко!
И не си избирайте грешно призвание.
Поздрави!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker