Български хранителни продукти - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121323)
 Любов и изневяра (29740)
 Секс и интимност (14378)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6478)
 Здраве (9606)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18561)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Български хранителни продукти
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 769 пъти
Живея в чужбина от доста години и пазарувах от време на време от бг магазини. Последните няколко години хран. продукти са без преувеличение- отвратителни. Спираме окончателно да си купуваме каквото и да е, но какво стана? !
Спряхме да купуваме сирене, лютеница, туршия, листи за баница, кебапчета и много други, а сега дори и сладките. Аз съм в Испания.
Въпросът към българите в чужбина:
Как е във "вашите" чужбини, предполагам са същите стоки, но допускам и, че някои продукти си ги правят на място... нещо като "гаражно" производство.
Към българите в България:
Има ли осезаем спад в качеството на българските храни?
Възможно ли е да пробутват навън по- ниско качество или е така въобще?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: a90eab7f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   От България: по мое мнение българската продукция е по-добра от редица чуждестранна в големите вериги - BILLA, LIDL и т. н. Говяоря по-специално за сирене, кашкавал, млечни продукти.

В чужбина може да пробутват остатъчна/бракувана стока, или такава която е с влошено качество докато пристигне и я дундуркат 3000-4000 километра.

Даже се съмнявам, че някой нещо кара от България до Испания или по-далеч като български продукти, просто няма да им излезе сметката с транспортните разходи. Много по-вероятно е да ядеш нещо 'българско' прпоизведено в испанско мазе.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 5866d8c417
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Така е въобще. И в България на всичко свалиха качеството, особено много сега в кризата, за да могат да докарват някаква прилична цена и да оцелеят на пазара. Почти всички БГ продукти вече са боклук..

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 4b16e638cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Правят далавера нещо, в България все още има качествени сирена и лютеници, но не са много евтини.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 90add8368a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Четеш какво пише на етикетите и като видиш думички като "растително масло" без да се пояснява какво, "палмово масло", хидрогенирано масло", при сирената "имитиращ продукт" и така нататък, от там не се занимаваш повече с това защото е боклук, чиято ниска цена ще платиш хилядократно със здравето си. При 95% от сладките неща ги има. Искаш хем да е евтино, хем качестветно. Няма как да стане. Даже и скъпо да е, пак не е гаранция, че не е отровен боклук. В Испания правят едни от най-качествените продукти на света и не са толкова скъпи, защо се занимаваш с неща със съмнително качество и безопасност за здравето?


Чорбаджията на курникът

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: c29a34eec1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Като живях в чужбина си купувах почти само местна храна. Реално ми липсваха родителите ми и роднините, а не някакви си лютеници и подобни глупости. Е, от време на време ми се прихапваше, но остновно пържена цаца. За мое щастие продаваха замразена цаца и си изпържих с брашно.

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: f30ca1525e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   В България има много голям избор от български стоки и затова можем да си купуваме и качествени такива. Краве кисело мляко купувам единствено на Верея 3, 6% с оранжев етикет, овче и козе кисело мляко купувам само от различни фермерски млекарници, български бяло сирене не купувам от години, вземам само гръцка Фета, защото има печати Agrocert и за гарантиран произход, подкежат на проверки, за да няма никакви добавки в сиренето, а само мляко и сол. Купувам кисели краставички само на Дерони. Много по-добри са от всички вносни. Лютеници - Велика, Тодорка. Прясно телешко месо - само от бакалници като Мерата, Лесидрен, Майстори Несари и др. Яйца - български био и от свободно отглеждани кокошки. Узбор има. Колбаси, шунки, филе Елена от КФМ. Кашкавал за съжаление от години не купувам български, не ми харесва и тъй като не го ядем често, пазарувам само италиански. Хляб купувам само от квартални пекарни, но не от големите хранителни. Торти и сладкиши купувам само от 2 малки квартални сладкарнички, в които те имат вкус на домашно приготвени. Туршии и консерви купувам също български, но пак от фермерски магазини. Български сладка не купувам, защото са преварени и с твърде много захар. Вземам само вдно био италианско сладко, в което няма добавена захар. Плодове и зеленчуци купувам основно български, освен от видовете, които не виреят у нас.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 2badbc2fb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   До 6
Да те информирам само, не купуваш нищо по различно от който и да е боклук.
Не че млякото Верея не е от мляко, а истината че вече много трудно се намира крава която пасе билки, че да издоят от нея качественно мляко. 97% от животните в България се отглеждат на ясла, стотици в помещение, с добавени в храната химически препатати. Все едно да сравниш здравето на човек водещ залежал живот без движение, приемащ витамините на хапчета и човек който ежедневно се движи по много и приема витамините си от истински екологични продукти.
Всички зеленчуци по същия начин, отглеждат се с много химически торове, а сортовете им са специално подбрани така че зеленчука/ домата да издържа поне три седмици на рафта в магазина без да се развали. Това разбира се разваля вкуса на зеленчуци и консерви, но на продавача не му пука, а производителя сее онзи сорт, който продавача би купил на едро, виж рекламите на Билла за българско производство и знай, че преди да подпишат договор за изкупуване на зеленчукова продукци те задължават фермера да сее определиния от тях сорт, който издържа превоз и седене на рафта.
Колкото до вкусното за което говориш, това са препарати които лъжат човешкото небце, химиците които донатъкмяват вкуса вземат доста добри заплати.
За фермерските пазари положението е още по зле, познавам производители които имат декари с зеленчуци, които разбира се торят с какви ли не химии, отделно отглеждат в селския си двор по пет реда от всеки зеленчук екологично, след това за сертификат дават в лаборатория зеленчук от двора си, а продават онези отгледани на полето с този сертификат.
Има само два начина да ядеш истинско еко/био, първият е да си го отгледаш сам, вторият е да купиш скъпо европейско, примерно телешко от испания за най-малко 80 евро килото.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 9ee0424e1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Благодаря Ви!
Н 4, не става въпрос за цена, дори българските продукти тук са по- скъпи. А е вярно, което казваш, испанските са много по- качествени. По- скоро май от някаква носталгия купуваме от време на време, но вече категорично не.
От коментарите оставам с впечатление, че май наистина тук поне носят по ниско качество, пък може и както подозирам и аз, да си приготвят някои неща в "гаражни" цехове.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b2e7f07797
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Човек и аз съм в Испания, в Мадрид, и същото забелязахме. Първо престанахме да купуваме сирене, започнаха да продават някакви отвратителни сирена, а няколко марки пробвахме. Трябваше от Бг да мъкнем сами. После развалиха и меденките, докарваха ги с изтекъл срок на годност, твърди като камък. Управителят на магазина, с който сме в приятелски отношения, като видя че имам намерение меденки да купувам, сам ми каза че не са хубави и че няма да поръчва повече. Повечето класически бисквити те и в България са отвратителни и то от доста време, та отдавна сме ги отписали. Туршии и подобни изобщо не купуваме, а последно гледаме че и корите за баница не струват. Изобщо българския магазин го посещаваме 2 пъти в годината: преди Коледа и за Великден. Взимаме кори за баница, хубави или лоши, няма значение, Кошеда без баница не става. И боя за яйца. Иначе не стъпваме там. По-рано не беше така. Според мен са се изхитрили и носят бракувана стока. То за нещастие и храната в България вече я развалиха. Всичко наблъскано с консерванти, овкусители, оцветители и подобни. Т. нар. Био продукти са скъпи и предполагам че голяма част от българите не могат да си позволят да ядат качествена храна. Август месец купих един мармалад от шипки, обикновен... ами нямаше нищо общо с мармалада който ядах като дете. И става въпрос за 90-2000 година. След това купих един био, 8 лева платих и си струваше, беше си истински мармалад от шипки, ама кой българин може да си позволи редовно да се глези с такива продукти? Както казва н3, има качествена храна в България, ама не е евтина.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 836fbadf16
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   На мен пък много ми е интересно как разбирате дали дадена храна е качествена. Лаборатория ли имате вкъщи, че да мерите показателите? По вкуса ли съдите, по какво ми е интересно? Вкуса не е критерий за качество.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: d11acc4493
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Н 10- вкус, миризма, дори тялото си реагира след това- алергични обриви, киселини, подуване т. н Тялото ми е много точен радар за некачествена храна, защото иначе поддържам чистота (без алкохол, полуфабрикати т. н) и здравословна храна. Дори мъжът ми, който иначе си хапва от всичко усеща "боклуците".
До преди около 4- 5 г може би имаше качествени стоки по бг магазините. Постепенно тръгнаха да заместват явно продукти с по- евтини варианти, но отвратителни.
Ние приключихме с бг магазините в чужбина.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 9be71aa2ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Не можете ли сами да направите тестото за баница? Не е такава философия. За меденки също не се изискавт кой знае какви кулинарни умения. Иначе, както каза 10-ти вкусът не е гаранция за качество. Като ходим на село има хора, които продават домашно производство. Но всичко ми е странно на вкус. Аз обичам кашкавалът, например да е леко горчив, а този които продават като домашен няма такъв вкус. Сиренето е жълтеникаво и също не ми е вкусно. Един път напазарувах и не повторих. Иначе туршиите са по-хубави от тези в магазина, както и киселото зеле. Но колбаси и сирена от магазина са ми по-вкусни.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker