Хърватия > България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121528)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14406)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Хърватия > България
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 1832 пъти
За пореден път хърватите показват и доказват, че са велик народ и класи над българите:
1. След месец влизат в еврозоната, а са в ЕС 6 години по-късно от нас. Ние още “не сме готови”
2. Влизат в Шенген, България - не.
3. Играят на пореден Мондиал и стигат четвърт финал биейки Бразилия, а България дори не се класира - отново заради корупция по етажите. Хърватите дори не са мнозинство играчи от африкански и южноамерикански страни както други европейски гиганти.
4. Хърватия е по-малка, но по-добра държава от България.
5. На изложба в Брюксел 2009 България е представена като турска т*алетна, отходник. Днес положението не е по-различно с ДПС на власт.
6. България е най-бедна държава в ЕС за пореден път откакто сме в ЕС. Пет пъти повече хора в БГ от средното за Евросъюза търпят сериозни материални лишения. Политиците обвиняват всеки друг, но не и себе си. Народът спи вместо да ги измете.
Извод: И в политиката важи приказката, че размерът не е от значение, а качеството ;)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: 09e91d3acd
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Свободен си да кандидатстваш за хърватско гражданство, да откажеш българско и да забравиш за България.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 874bc2d794
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Не забравяй, че Хърватия е етнически/расова чиста и почти 100% християнска/католическа страна, докато България е полу-ислямски/цигански кенеф… Нормално е белите страни (Полша, Унгария, Хърватия) да са по-нормални от циганските и ислямизиращи се страни (България, Румъния, Рассия, ЗападнаЛА Европа)

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: ca7e8ddb4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Хърватска винаги са били много по-напред от нас. Ние няма как да сме развити. Винаги ще сме на дъното, защото нямаме общност, нямаме уважение един съм друг и дори към себе си, нямаме чувство за отговорност, нямаме чувство за това, че трябва да допринесем с нещо добро за своите сънародници, родината, другите народи и към човечеството като цяло. За огромно съжаление в нашата страна всеки трябва да се оправя сам и често заради своята облага трябва да отвръща на страни глава от този, който има нужда, защото не е сигурно, дали вторият, като получи помощ от теб няма да забие нож в гърба ти. Като ученик играх 10 години народни танци. Ходихме по международни фестивали. На тези фестивали се държахме за ръце с деца от Сърбия, Хърватска, Босна, Румъния, Гърция, Молдова, Полша, Русия, Украйна, Франция, Испания, Португалия, Ирландия, Чехия, Германия, Турция, Латинска Америка и всички не спирахме да играем и да се смеем. Още тогава разбрах, че всичко ще е добре, само когато дадеш нещо от себе си, когато позволиш на другите да те познават и когато ги опознаеш тях. Сега сърцето ми се къса като виждам какво се случва в Украйна, защото имам останали приятели от тези фестивали и от Русия и от Украйна. Сърцето ми се къса, когато виждам диващината в нашата страна. Виждам много от моите набори, както и по-малки и по-големи, че нямат елементарна мисъл в главата си. Озлобили са се до мозъка на костите си и единствено се интересуват, как да изкарат някакви лесни пари и да са хитреци на дребно. Виждам, че огромна част от населението дори не може да говори и да се изразява правилно. Та, авторе, хърватите са много сплотен и силен народ, който е уважаван в целия свят. Ние сме много далеч от тях.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 0a69897a66
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Абсолютно си прави и като изключим за еврото, за което аз съм твърдо против за другите нещата е абсолютно така. Още по-интересно тази държава съществува самостоятелно от едва 32 години, а е пред нас в почти всичко. Хърватия започна да прилича на Словения, която вече почти никой не мисли за балканска държава, а направо за страна от Европейския съюз.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 9a7f35f594
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Хърватия никога не е била управлявана от руснаците, бе, братчед. А, и от турците също не е била управлявана. Още въпроси? !

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: ce34ed38e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

6.   Следва да се вземат предвид някои важни исторически обстоятелства:

1. Хърватия е се намира на благополучно местоположение, което през повечето векове я е пазел далече от набезите на чуждите войски, прииждащи от Близкия Изток, Азия и Африка. За разлика от това, България (и трите български държави, включително Волжка България - днешна Русия - и Стара Велика България - днешна Украйна и Русия) през цялото си съществуване е била подложена на ожесточени нападения от всички възможни посоки, включително и от страна на най-могъщите империи, които е побеждавала и всъщност спасявала многократно от ислямизация. Също така, България неведнъж е била подло предавана и нападана от свои привидни съюзници с християнска вяра, докато Хърватия не може "да се похвали" със същото. Не бива да се забравят и вековните жестоки набези на Османската империя към българското население и насилствени опити за ислямизация, които при отказ са завършвали с рязане на глави. Най-красивите български момичета са били отнемани от родителите им и пращани в Османската империя като съпруги-робини, за да подобряват поробителите своя некрасив арабско-негърски ген (затова и много туркини днес са хубави и със славянски черти). А най-снажните момчета също са били отнемани от родителите им още от малки и пращани в Османската империя за обучение във военно дело, а после - вече зрели мъже с промити мозъци - са били обратно пращани да убиват българите по нашите земи;

2. Съседните на Хърватия държави, почти без изключение, са добре развити икономически и от своя страна те пък граничат с още по-развити държави в Централна Европа. Това неминуемо води до в пъти по-благоприятни търговски отношения и повишаване на стандарта на живот. Едва на 25 км е от Австрия и десетки хиляди австрийци редовно отиват там и развиват икономиката на Северна Хърватия (както сега много българи наливат пари в икономиката на Одрин). България, поради географското си положение, е буквално пряк граничен предпазител на Централна Европа и до ден днешен възпира основния поток от контрабанда на наркотици (до голяма степен, не напълно) и нашественици от Близкия Изток (така наречените "бежанци", които всъщност не са такива). Поради войната в Югославия, огромна част от търговията на България пострада, потоците с камиони бяха пренасочвани към други страни и това също имаше влияние над икономическия застой у нас дори и години по-късно;

3. Хърватия се ползва и с предимството да разполага с огромна плажна ивица с цели 48 големи обитаеми острова, пряко граничеща с Италия (делят ги само 81 км по вода), поради което има силно развити търговия и туризъм, насочени основно към развитите европейски държави. Може пряко да извършва морска търговия с Франция и Испания. Жителите на близките на Хърватия страни отиват на почивка там, докато почти всички от съседните на България страни имат излаз на море и са неин пряк съперник по отношение на морския туризъм и търговията. Морската ивица на Хърватия е с дължина цели 1777 км (плюс още 4058 на нейните острови), докато тази на България покрай Черно море е едва 354 км. Това веднага дава ясна представа колко по-малко условия за морски туризъм има в нашата страна, в допълнение на по-отдалечения достъп на платежоспособните туристи до България и близостта на основно по-бедни (включително и западноевропейски) туристи до нашия бряг. През последните три години хотелиерите по черноморието ги крепят основно български, руски и украински туристи, плюс малко румънци и в пъти по-малко западноевропейци;

4. Колкото до спорта, това не е пряк показател за нивото на целия народ, защото зависи само от много малка група хора, занимаващи се с това. Има страни с дълбоко подкупни футболни ръководства, но въпреки това редовно участващи на различни първенства. Точно при такова проядено ръководство, начело на което беше Иван Славков - Батето, България стана 4-та в Света през 1994 година в САЩ. Има и икономически мощни страни с изрядни футболни ръководства, които пък се представят зле на международната сцена десетилетия наред.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 7ade976cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Имаш две фактологически грешки, затова ще те поправя, ако нямаш проблем.

1. България също влиза в еврозоната след една година, за съжаление. Това не е повод за радост, не знам защо си го написал все едно е нещо хубаво.
5. ДПС не са на власт.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b1320cf904
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   Защо си мислиш, че шенген е голям плюс? Явно и ти мислиш като стадото

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 518b47a2da
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   От Автора към 7,
Да, наясно съм, че влизаме 2024. Затова написах “не сме готови”, защото определени партии го казват опитвайки се да манипулират обществените нагласи срещу това в момента.
А за ДПС - не искам да го коментирам, те са във всяко правителство и открито казаха, че ако решат могат да блокират държавата.
Колкото до историята на Хърватия и България - това е минало. Не ни е виновна Османската империя или който и да е, че търпим Б. Б от 2009та досега и Ники Михайлов във футбола, защото има много български момчета таланти, които не могат да се реализират заради връзкарство и корупция по всички етажи на футбола, а спортът е огледало на политиката В една държава.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 518b47a2da
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   От Автора,
Не мисля, че и твърдението за географското ни положение е аргумент за политическото ни такова понеже ние сме върху изключително богата и геополитически важна земя - кръстопът. Имаме ресурси, които умишлено не се използват в полза на народа ни - злато, което изнасяме на Запад (дънди прешъс), шистов газ край Шабла, срещу който екоактивисти писнаха преди 10 години и в момента сме енергийна пионка на Русия и разчитаме на американски и азерски милостини. щ докато Великобритания вдигнаха забраната срещу фракинга - технология за добив на същия. Още редица примери има, които ако човек се интересува ще ги чете и знае. Политиците са проблемът, но още по-големият проблем е заспалият ни народ, който ги търпи 30 години да правят каквото искат - приказката за баницата я знаем.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: a91414075b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   2, затова ли има милиони поляци по света? 99% са алкохолици, не ми ги хвали точно тях.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: a91414075b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

12.   Елементарно. Колкото по-далеч си от Русия, толкова по-развит си. Забележи, че румънците и българите сме зле. По-назапад Словения, Словакия, Хърватска, Чехия са по-добре. Още по-назапад Германия, Дания, Холандия са още по-добре и т. н. да не изброявам. Където е минал руснака трева не никне в следващите 200 г., защото манталитета става по техен тертип корумпиран, далавераджийски, диктаторски. Забележи, ако щеш разликата между източните и западните немци. Уж все германци, ама манталитета на източните немци е руски и разликата в икономиката е огромна.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 3d5b9832bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Номер 2 и 3 са го написали достатъчно ясно. Ние просто не ставаме като народ. Това е истината и никой друг не ни е виновен. Българинът е тарикат на дребно, който мисли единствено как да открадне и да се закачи към някоя схема. Много хора обичат да обвиняват политиците, но те са функция на обществото. Поне 8 от 10 българи, ако ги поставиш на мястото на политиците ще правят абсолютно същото. Нали видяхте японците как чистят стадиона след мача. Чистят чужд стадион, в чужда страна. Няма смисъл да описвам каква кочина оставя бай Ганьо след себе си в своята собствена родина. Той даже си хвърля фаса и чашката за кафе през прозореца и после тая мизерия си я гледа всеки ден, като излезе от тях. В същата мизерия играят децата му пред блока. Няма какво да се чудим на успехите на хората - те са възпитани да работят и да градят. Смисълът на живота им не е да се осерат от ядене и пиене лющейки кючеци. Някой по-горе беше писал, че Хърватия имат голяма крайбрежна ивица. Да, имат, но тя не е осрана с миризливи кръчми, сергии и пушеци от мазни скари. Гарантирам ви, че ако бяхме на мястото на хърватите отдавна щяхме да сме превърнали всичко в миризлив кенеф, както сме доказали, че можем. Нормалните българи за съжаление са изключително малко.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 2a01922d27
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Не съм ходил никога в Хърватия, но смятам че всяка държава, си има своите положителни черти. Това, което знам за Хърватия е, че освен по-високия стандарт на живот и всичко останало, там са одобрили гражданските съюзи за еднополови двойки. Аз съм гей и искам да заживея някъде с мъж като мен, май ще трябва да отида в Хърватия. Просто исках да споделя някъде мнението си, нищо повече.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b789f264aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Какво ми хвалите хърватите и те са умрели от глад, има неофицално 25 % безработица. Те де факто имат само туризъм и малко хранителна промишленост, друго няма! Въобще нито са цъфнали, нито са вързали. Има голяма емиграция към Австрия и Германия. Обаче самочувствието им е до небето.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 227d0cb5bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Не можем да се обединим това е. Не сме родолюбци. Хърватите са единни. Те са родолюбци. В чужбина се защитават и си отстояват правата. Защо българските олигарси не извадят няколко милиона и да финансират един огромен протест пред Европарламента от българи, а финансират протести пред българския парламент срещу свои? Ще цитирам великия Славейков: Не народ, а мърша и с това ще свърша….!












Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 455833a09f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   До 1 - Благодарение на това отношение, вместо да годним 10-11 милиона население, днес се чудим, дали 2030-а ще сме и 5 милиона.

До 3 - Точно. Проблемът е, че комунизмът ни направи резистентни към изграждането на общества и съюзи. Цялата идеология беле, пе сам по-себе си човек за йишо не става, че трябва д уоравлява някой друг

До 5 - Авторът не е задавал въпроси.

До 6 - За съжаление, тези неща не са добри извинения. Хърватска също е била кучката на различни империи и съюзи през години, но пак, подобно на България е оцеляла, някак си. Проблемът ни не е, че богатитее туристи не идвали с колите или крайбрежието ни - проблемът ни е, че обслужването ни е УЖАСНО! Мен ме е срам да препоръчам 95% от родното черноморие, хотелите, ресторантите и забавленията му. И го казвам с особена болка. А колкото до спорта - Хърватите са добри, защот го няма тея далавери, дето накараха Бербатов да хвърли капитанскат лента, след години на престъпна нвбрежност от първенството ни.


До автора и всички българи - Хора - ние МОЖЕМ. Просто не искаме и се отпускаме.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: eb5cb486ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Щастлива съм, че завърших Филология с хърватски. Не бих се замислила изобщо да емигрирам там. Пропуснал си, че е една изключително красива страна. В Дубровник се снима "Игра на тронове" Загреб е страхотен град. Тук навсякъде е кочина. Едно нещо качествено няма, да си кажеш :"Ето затова ще остана".

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 73cd394c80
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Aко България беше приета в Шенген, стоките които идват от Пирея и Солун щяха да бъдат значително по-конкурентни на стоките влизащи през голямото нидерландско пристанище Ротердам. А тази стоки идват през Суецкия канал от Азия и Китай. Сега, заради проверките по границите, се образуват дълги опашки, плащат се такси, а всичко това оскъпява стоките и намалява печалбите. Поради каква причина смяташ, че на другия ден наградихме президента на Гърция с орден Стара планина? Ами, правим политика на Гърция, точно в тази връзка.
Освен някои много полезни неща, които вече е казаха, да подчертая- едно е да те владее Австроунгария и Венеция, съвсем друго- Османската империя.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 7ff222ce09
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Бате... Африка > България!!! Ти за Хърватия се хвана точно... Но, в интерес на истината, който и евролицемер да беше тук, пак нямаше да може да направи нищо.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: a91414075b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   10, географското положение има значение и то голямо, защото по на изток сме били под руския ботуш и сме прихванали техния манталитет, който е пагубен. С просто око се вижда, че колкото по на запад отиваш, толкова са по-добре. Виж източна и Западна Германия каква голяма разлика има понеже източна беше под руски контрол до 1990. Уж един народ, а колко различен стандарт. Защо ли? За двете Кореи да не говорим. Разликата е от земята до небето.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 5c352707e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Авторе, хърватите са по-добре от нас защото не са балканска държава. Или те поне не се считат за такава. И не ни е виновен комунизма или Русия както някои написаха - Полша, Чехия и Словакия отдавна си стъпиха на краката и в момента са на десетки години пред нас. Просто хората тука са с типичния южно-ориенталски менталитет. Няма балканска държава, която да е наред - Сърбия, Македония, Албания, Босна или Гърция, всичките са един разграден двор. Затова хърватите толкова се обиждат когато им кажат, че са от Балканите.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 518b47a2da
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   България - ниски заплати, корупция, катастрофи и убийства, политическа нестабилност, нещастие, страдание, беззаконност, хората не могат да си покриват сметките, реклами на бързи кредити с оня аут*ст Къци. Зуека с право емигрира. Всеки нормален човек би го направил.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: a91414075b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   22, а защо точно държавите с бивше руско влияние са най-зле, държавите с ограничено руско влияние са средно добре, с тези без никакво са най-добре? Случаенос'? Не мислА. А манталитета между другото до голяма степен си зависи пак от руското влияние. За справка двете Кореи и двете германии.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 6a6dd3d69c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   24, Полша, Чехия и Словакия не са зле, нали това казвам. А те са били с руско влияние. Полша даже е била част от Русия.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 6a6dd3d69c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   21, географското положение има значение, но не заради Русия, а защото страните от Западна Европа имат излаз към световният океан, а тези от Източна Европа не. Затова те са по-богати.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: c2f45f8107
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Тоя път стигнаха само полуфинал. Но за Еврозоната и Шенген не е за завиждане - там напоследък редовно се карат и си блокират един друг решенията. Работата отива на разпускане, а тия балъци влязоха, за да гледат края.

Останалото е от колекцията "българин да се наричам, пълен срам е туй за мене, затова вЕрвам на всяка гнусотия по адрес на таз държава и само нощем се разхождам, ама с кашон върху главата". Не си само ти - познавам още няколко комплексирани, които прехвърлят комплексите си на родината ни! Пичове, това, че се чувствате нищожни, не значи, че държавата ни не струва! За да не бъда гад - и вие не сте нищожества, дишайте спокойно!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: e1112bcb3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   25 от тези трите точно Полша е най-зле. Тя е индустриално-аграрнастрана, но въпреки че има фабрики и произвежда какво ли не е доста назад като заплати и ИТ сектора спрямо Чехия и една малка Словакия, където Братислава е аутсорсинг хъб. Защото просто в днешно време ИТ е дори по-важен за развитието на една държава. Но в Словакия и Чехия и индестрия има, докато у нас само ИТ.

Чехия, Словакия и Словения са още по-напред и от Хърватия.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 518b47a2da
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   От Автора,
- Хърватия си арестува министър-председателя 2010 година
- Бойко Борисов година по-късно, 2011 дава шумен повод за арест - случаят Мишо Бирата: разговорът на ББ с шефа на митниците Ваньо Танов като му казва да прекратят проверката. Давност на делото 15 години - все още може да бъде осъден ББ, но всички спят. Още РЕДИЦА примери.

България НЕ Е независима и правова държава. После защо Хърватия влиза в Шенген, а никой не ни иска нас. Всъщност повечето членки са наясно какво е положението в България, но си затвориха очите компромисно, но Австрия и Холандия - не.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: d98aeb20bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   До номер 18 - Не е по темата, но се интересувам относно реализацията ти с хърватски, тъй като аз изучавам хърватска филология. Би ли споделила?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker