Отопление на термопомпа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121301)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Отопление на термопомпа
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 752 пъти
Отоплявам се на климатик. Най-евтиното отопление, а и най-комфортното от гл. т. на това, че няма хамалогия - чистене, мъкнене на твърдо гориво, опушване, пепел и т. н. Натискаш копчето и това е. Големия недостатък е, че самата топлина не е от най-комфортните. Уж температурата е 22 градуса, ама усещането не е особено приятно. Духа ти на главата, а краката ти студени.

Замислих се за други варианти като локално парно, пелети, подово и тем подобни, но тези методи или са с огромни инвестиции, или са много скъпи, или са хамалски.

Чух от един колега за термопомпа. Не съм много наясно, но доколкото разбрах, е на принципа на климатика, само че вместо въдух духа вода по едни маркучи, които са зазидани в пода. Де факто става като подово, т. е. комфортна топлина, но в същото време евтино и без хамалогия като с климатик. Общо взето перфектното отопление. Единствения недостатък е, че първоначалната инвестиция е малко повече от климатици, но пък после отоплението ти е евтино, комфортно и с приятна топлина. По неговите думи излиза около 10-15 бона за стандартен апартамент. Но пък реално погледнато дори и климатици да си купиш, то един приличен климатик пак ти почти 2 бона с монтажа. Ако купиш за всяка стая, пак са ти 6 бона с кухнята, а коридора пак ще ти е студен. Имало там някакви варианти въздух-вода, вода-вода, слънчева енергия - вода и някакви такива, които не разбрах много.

Както и да е. Потърсих мнения от други хора, но не успях да намеря. По форумите също няма кой знае колко информация. Явно все още не е много популярен метод.

Ако някой знае от първо лице, нека сподели дали наистина излиза евтино и комфортно в сравнение с климатик. Също и ако знае други варианти на отопление.

ПС: ходих и до магазин за инфрачервено отопление. Някакви панели или пана, които се слагали по стени и тавани и отоплявали уж на принципа на слънцето и били приятни. Ами там в магазина имаше такива и честно казано не усетих да е много топло и се отказах. Но все пак ако някой има мнение, ще го изчета.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: 1af3aa37ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Засилил съм се и аз до някакво време да мисля за отоплителна система и съм проучил, иначе не съм се топлил с термопомпа.

От мнение на хора, които се занимават с това - продажби и обяснение за отоплителни системи знам следното:

- с термопомпа е най-евтино на месечна база впоследствие, но е най-скъпо да се закупи, една обикновена най-скромна е 10 000 лева, вече някаква малко по-прилична с монтаж може да ти излезе 15, дори 20 хиляди...

Повечето таива помпи на пазара са японси, поне тези, които аз гледах.. дават ги супер икономични, но са скъпи, отделно самата инсталация да ти се направи също излиза пари монтажа

След термопомпата втори по икономичност с най-високия клас климатици - А , които не знам как вървят точно като цени, но мисля над 1200-1300 леа бройката, при това без монтаж

Дори най-висок клас климатици, ако ти трбват да речем 3 или 4. пак е по-евтино от термопомпа, като първоначална инвестиция.. другите варианти са пелети, локално парно на ток и т. н.

За мен най-разумното отпление е на ГАЗ, газта рано или късно ще падне отново като цена, с газта може да се отопляваш изцяло, включително да си готвиш, включително да си топлиш водата.. изцяло цялото домакинствоо.. не е само за тооплене, върши ти работа и през лятото..

Още ен е много на масово в България да се топлят хората на газ, но реално е най-доброто - топлиш си вода, готвиш, отопляваш се.. водата се заграява за борени минути.. хората ги е страх, че не е безопасно.. но какво.. в Европа вече от години масово са нагаз = и домакинствата и индустрията!

Термопомпата.. става.. но това са 20 хиляди лева инвестиция.. ако ги имаш излишнии дай ги.. ЕВЕНТУАЛНО ще ги избиеш след 10 зими отопление.. а дотогава дали термопомпата ще е в перфектно състояние и няма да има нужда от ремонти или дори смяна - машина е, не се знае

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 261a1519a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Към номер 1: последно време на газ ли се отопляваш? Последната година е най-скъпо на газ, надали ще паднат цени като преди 2 години както бяха

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c9251558f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От автора

За мен газта е възможно най-най-последната опция. Първо тия цени са ужасяващи. Я паднат някога, я не. И второто и най-важното - никак не ми се нрави идеята през 5 мин Путин да ме заплашва с врътване на кранчето. Виждате, че постоянно има напрежение между Изтока и Запада и непрекъснато да стоя на тръни какво ще му хрумне на Путин и да се питам дали ще изкарам зимата, никак не ме кефи тая идея.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: a8b81296ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Инвестицията в термопомпа си струва само ако имаш да отопляваш над 150 кв. м имот и най малко 5-6 големи стаи, по малките имоти е по рентабилно да се отопляваш с друго, просто термопомпата и можтажа не може да се изплати.
Инфрачервеното го пробва брат ми, развали се след 1 сезон, иначе си топлеше и се включваше само с термореле, но за един сезон се скапа и на следващата есен като го включи въобще не работеше.
За подовото сигурен ли си, знаеш ли колко хора заради подово отопление получиха разширени вени, в последствие вазкуларни рани?
Съветът ми е ако отопляваш до три стаи да си стоиш с климатика и си премести дивана, за да не ти духа на главата. На работа вътрешното тяло на климатика е на 5, 5 м от бюрото и не ми духа по тялото, а в офиса е комфортно.
Иначе у дома съм изолирал къщата с 15см каменна вата, заради теб проверих градусите, навън е 0 градуса в неотопляемата стая за гости е 16 градуса, ако дойдат ненадейно гости с преспиване една духалка и за две минути е вдигнало 22 градуса, а не изстива лесно заради изолацията.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 1af3aa37ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От 1 до 2: Не е най-скуъпо последната година на газ.

Най-скъпо е на ток и на твърди горива, защото тока от ТЕЦ-овете пак е на газ... Самите тецове са газови!

Не съм на газ, но знам, че има някаква инвестиция да кажем 5000 лева за да ти включат всичко в системата - бойлери, отопление, уреди и се газиифциираш изцяло и забравяш после за отопление и т. н.

Инсталациятява в последствие мисля, че си я поддържат за тяхна сметка.

Има сравнения в интернет на сайтовете, които предлагат газифициране за да се види колко излиза спрямо сметките за ток например.

Преди 2-3 години разликата беше да речем при 400 лева сметка за ток зимата, ако се отопляваш на ток, за газ сметката беше 170 лева. Нещо подобно като проценти и суми.

Т. е. е разликата е да речем със 70%. В момента заради по високите цени на гаюзта да речем разлката ще е 50% и ще е наполовина по-евтино да си на газ.

Пак поватарям, че самите ТЕЦ-ове са на газ, а поп принцип ТЕЦ също е що годе икономичен вариант, но се замислете щом те продават отопление на масовия питребител и генерират огромни печалби въпреки това с все поддръжка и заплати на служителите в ТЕЦ-овете

Реално ТЕЦ-а ти препродава газта просто на по-скъпа цна!

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c9251558f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   5, не искам да те обидя, но си написал пълни глупости. Мои познати на газ плащат 800 лв само за отопление. А следващия месец за пореден път им вдигат цената. Общо взето всеки месец имат увеличение и то по 20-30%. С това темпо следващата зима заплатата няма да им стига само за газ. Единия дори има бизнес и пак едва смогва.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 40c9c2c23e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   До 5 - Съжялавам, но това не е истина.

ТЕЦ-а на въглища добива 40% от енергията в страната.
АЕЦ-а дава още 35%.
От "газ", или това, което му викаме топлофикация, идва 5% от енергияата ни, но само за "парно" и то в опредлени градове.

Останалите 20% са от възобновяеми източници, като основно говорим за водноелектрически централи.

Печалбите на ТЕЦ-овете, не са толкова големи, колкото печалбите на електроразпределителните дружества и спекулантните на енергия. Държавата се налага да доплаща на ТЕЦ-а, за да може да си покрива разходите. Днес имаме рекорндо производсво (наскоро започнахме да изнасяме и за Македония) и от там идват по-всиоките печаби. Но замисли се - Ако тока излиза на 8 стотники, защо ти плащаш 24, а бизнеса, по едно време, му искаха даже и по 84 стотинки? И защо, вместо да си взиамт правилната цена, се изисква, държавата да вземе данъци, че да доплаща? Ако ще си поставяме интересни въпроси, то нек са правилните.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: e36b07a754
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Изобщо не се лъжете с пелетите. Преди няколко години си купих къща на село и подлъган по масовата пелетна истерия си направих парно на пелети. Дори при старите цени на пелетите (400-450 лева за тон) сметката ми за месец беше средно малко под 200 лева, като се има предвид, че цял ден ме няма и вечер се прибирам след 19:00 часа, включително съботите и неделите. Същите пари ги плащам при сегашните цени на тока, топлейки се с обикновени духалки и конвектор. Вече втора зима парното ми стои като паметник и като гледам едва ли скоро ще влезе в употреба. А преди пет години набих сигурно над 8 хил. лева в него.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c9251558f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   9, идеята на пелетите не е да е евтино, а топлината да е комфортна. Нещо, което трудно се постига с електрически уреди, особено с климатик.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c9251558f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От това, което прочетох из форумите, мога да обобщя следното:

1. Климатици
Предимства:
- евтино отопление
- без хамалогия
- чисто
- лятото може да се ползва и за охлаждане
Недостатъци:
- некомфортна топлина
- първоначална инвестиция, която обаче не чак толквоа голям в сравнение с някои други методи

За хора, на които не им се занимава с грандиозни монтажи и инвестиции и в същото време искат да им е евтино отоплението. И разбира се, не им е чак такъв проблем да им духа постоянно.

2. Инфрачервено отопление. Без коментар - никой не е доволен.

3. Подово/термопомпа.
Предимства:
- комфортна топлина
- ако е термопомпа, ниски сметки и без хамалогия
Недостатъци:
- голяма инвестиция, особено термопомпата
- сложен и бавен монтаж
- ако не е термопомпа - високи сметки
- евентуална хамалогия с доставяне на гориво (ако е на нафта или твърдо гориво)
- при евентуална авария може да се наложи да се разкърти целия апартамент
- за да има смисъл, трябва да си на теракот във всички стаи
- не е добре за хора със съдови проблеми

Ако парите не те бъркат и ако нямаш проблеми с кръвоносните съдове, е доста добър вариант.

4. Стандартни електроуреди
Предимства:
- без инвестиция и монтаж
Недостатъци:
- високи сметки
- некофортна топлина при някои

Стават за студенти/квартиранти, временно ползващи имота. Или хора, които в момента нямат възможност да инвестират.

5. Локално парно (без значение горивото)
Една от най-комфортните топлини, но скъпо и като инвестиция, и като сметки. Ако не е на ток, е и хамалогия с доставки на гориво, палене и т. н., но тогава сметките са още по-високи. Общо взето е за хора с пари.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: e69eb67060
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   10, съгласен съм, но пелетите в момента не са просто по-скъпи, те са тройно по-скъпи, което вече е прекалено много. Иначе, да, топлината е една идея по-комфортна, но с обикновена духалка и конвектор го няма досадното духане от климатиците (и аз не съм им фен) и се стопля доста по-бързо отколкото с парно.
От 9

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: a8b81296ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Моля номер 3, 6, 10 и 11 да разясни какво е това комфорна и некомфортна топлина, за пръв път срещам такова прилагателно за описание на топлина.
Кое наричаш некомфортна толина???

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 57ffb78c46
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Здравейте, пурво да уточня че не съм експерт в областта и споделям информация от пазара в чужбина, в България нямам на идея какво има или няма като системи.
Отоплението на с термо помпа го делят поне тука на ниско температурни системи и високо температурни системи.
Ниско температурните са предназначени за подово отопление с тръби замазани в пода. При тоя вариант не може да ползвате системата да ви загрява вода за къпане например т. к температурата на водата в системата е 30-40 градуса. Предимството е е системата е по малко натоварена и дава по-малко дефекти във времето НО инвестицията да се реализира е солена(трябва да се разбият всички подове и в повечето случаи това води до тотален ремонт) Подходящо е за ново строителство или ако реновирате стар апартамент-къща. Имахме къща с такова отопление много е приятно като усещане НО ако искате да се стоплите до някой радиатор няма такова нещо. Другия минус е голямата инертност на системата къщата и трябва около ден за да се загрее до нормална температура.
Високо температурна система. Тук се ползват радиатори и температурата на водата е около 60 градуса. Предимството е че ако имате вече система може директно да пуснете водата по нея, може да се ползва за затопляне на вода за къпане(ако се добави допълнителен бойлер с топлообменник) и ако решите да изграждате нова система има по малко разбиване. Минуса е системата е по силно натоварена и може да има повече дефекти във времето.
Тук където съм доста от новостоените къщи са с подово и с термо помпа, доста от старите котлите просто се заменят с термопомпа с висока температура и се ползват старите радиатори.
Ако имате голяма къща се поинтересувайте от трифазна термо помпа т. к консумацията не малка :).
В момента излизат климатици които не са с фреон а с пропан(по спомен) а бях чел че има и климатици с въглероден двуокис. Това са климатици с по високо КПД ама колко са достъпни и какви цени ще са трябва да се пита.
Тук системите Вода-Вода са геотермално отопление за тях обаче цената сигурно ще е убиец, в повечето случаи за отопление се ползва въздух-вода(ниска температура или висока температура) и килиматици въздух-въздух.
Дано да е съм бил полезен

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: c9251558f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   13, ми влез в стая, отоплявана на дърва и после в стая, отоплявана на климатик, който ти духа "топло" на главата, но въпреки това нямаш усещане за топлина, а краката ти са ледени. Сравни двете и ще разбереш (при все че температурите са близки).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker