Защо се твърди, че САЩ допринесоха най-много за победата над Германия във Втората световна война? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121281)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо се твърди, че САЩ допринесоха най-много за победата над Германия във Втората световна война?
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 571 пъти
За мен винаги е било ясно, че СССР са допринесли най-много за победата над Хитлер. Но доста хора викат, че това е заслуга на САЩ. Няма проблем, само дето първият им и единствен аргумент е винаги ленд-лийза. Разбира се също така много обичат да споменат и как били открили втори фронт, как били победили Япония и т. н. Но това е абсурдно. Десантът в Нормандия става чак 44-а година. Да не говорим, че на западният фронт воюват едва 30% от немските войски. Ако американците бяха срещнали всичките 300 германски дивизии, то те въобще нямаше да могат да акостират. Другият им аргумент винаги е кампанията в Африка, само дето там немците имат около едва 100 хилядна армия, всичките останали ресурси отиват за Източния фронт. Победата над Япония, която също се приписва на САЩ, пък не носи никакво значение за изхода на войната. Ленд-лийза наистина помага на руснаците да формират нови армии и да се въоръжават по-бързо, но това не омаловажава всичко останало. Това е все едно днес да кажем, че не Украйна победи Русия, а САЩ и ЕС. Да, наистина всичко това, което направиха САЩ има голяма роля, но то е второстепенно. Преди СССР да влязат във войната, съюзниците са разгромени в Европа. Франция е превзета, а английската армия обкръжена при Дюнкер. В Африка нещата също не вървят добре. Тоест те са имали своят шанс да се справят сами, но за съжаление не успяват.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: 247898eea9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Ako САЩ нямаха никакво значение, Чърчил нямаше да ходи на крака при Рузвелт и да го моли да се включат на страната на съюзниците. Срещата става на военен кораб 1941г. на Нюфаундленд. Между другото, цената която иска Рузвелт е Англия да се откаже от колониите си. Това са към 48 колонии/държави. И Чърчил е подписал договора. Да не забравяме Плана Маршал и Берлинския мост след войната. Хитлер и Сталин са един дол дренки, но Хитлер го е изпреварил коварно, въпреки че са имали Договора Рибентроп -Молотов за ненападение от 39 г. Пак между другото, Сталин не е повярвал на разузнаването, че Хитлер ще нападне, както и на Зорге, че Япония ще открие източен фронт. Още едно между друго, зар Борис 3 още 41 година е знаел, че след войната България ще бъде разпределена към СССР.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 8811ccffa1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Чак нак-много… трудно е да се измери.
Над 70% от загубите на Вермахта в жива сила и танкове е на Източния фронт. Но Запада има друг принос. Едното е ле слой за, за който спомена. Другото са бомбардировките. Английската и американската стратегическа авиация сриват германската индустрия и градове. СССР залага на щурмови самолети, подобни на германските Щуки. Те са много добри за подкрепа на сухопътните части, но не могат да поразяват цели дълбоко в тила. Руснаците нямат добре развита стратегическа авиация тогава.
Друго, битката за Атлантика. Да, самите загуби на хора за германците там не са много, но потопените кораби и подводници са скъпи. Желязо, гориво, пари. Ресурси, които иначе биха отишли за танкове и оръдия на Изток.
Да не забравяме и че Западна Европа воюва две години сама срещу мацистите. СССР и САЩ се намесват чак през 1944 и то след като са нападнати. Английските пилоти успяват да защитят Британия без пряка чужда помощ.
Не отричам, основната тежест я поема СССР, но трудно може да се изчисли точно кой какъв принос има. Никой не би се справил сам вероятно.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f0137b0536
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Историята не е точно такава каквото я четеш в учебниците- САЩ подкрепяха и спонсорираха Хитлер за да се справи срещу източния им враг СССР и накрая го унищожиха като спря да ги слуша. Също както сега подкрепят Зеленски. Това е държава, която се храни изцяло от подклаждането и потушаването геройски на военни конфликти. Сега се стремят да подпалят още един конфликт - ТСВ.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: c1e5be3b13
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   В днешно време може да се чуят всякакви интерпетации на историята. Факт е, че най-много жертви дава СССР. На практика нвма семейство, което да не е загубило минимум 1 мъж от домакинството във войната. Човешките жертви са мерилото, което никой не може да отрече

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 5f66b64ccc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Десантът в Нормандия е обещан първоначално за 1942 г. но чърчил иска да оизкчака колкото може повече, за да загубят повече руснаците и да не жертва англичани и американци.

Съвсем умишлено се забавят.

Колкото до САЩ - те се спасяват от ВСВ, само при Пърл Харбър понасят щети, но като цяло в самата Северна Америка няма активни военни действия, така че САЩ гледат конфликта отдалеч.

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0ba5b9ac31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Когато си отговориш на въпроса защо Украйна не е паднала досега ще си отговориш и на въпроса защо СССР от една страна има голям принос за победата, но и ако не бяха САЩ щяха да са като Украйна без помощта от Запада!
А иначе си прав! Ако Хитлер си беше превзел първо Англия, беше установил контрол в Атлантика(без Кралският военен флот) и тогава беше нападнал СССР, тогава и Господ нямаше как да ги спаси.... Е, Русия е голяма и необятна страна, но като им превземеш всички територии на запад от Урал им стига.... А в Сибир какво е щяло да правят си е лично тяхна работа....
Отделно, че Германия щеше да има ПЪРВА атомно оръжие, а не САЩ, да не говорим за ракетните разработки и т. н....
Със сигурност днес щеше да празнуваме друг ден, а не Денят на победата или Европа!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 54927a23b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Защото това е истината. Англия спомага с логистиката в Европа и с чисто технически средства. Те единствено успяват да разбият Енигма - кодираните комуникации на нацистите. А Америка даравя огромна военна и хуманитарна помощ, без която Русия щеше да изгуби войната.

Самите Сталин, Дуков и Хрушчов си признават, че ако не са били Америка, са щели да изгубят войната и те почти са я изгубили. Вземи предвид това, че Германия воюва накрая с целият свят и всичките и жертви са около 4 милиона, докато жертвите на Русия са 25 милиона и после 6 милиона са избити в лагерите от Сталин, защото не са били съгласни с някои негови мнения и политики в онези години, или са били заплаха за режима му.

Една от големитет манипулации е, че от студената зима са умрели само германци, а това далеч не е така. Колкото германци, толкова и руснаци са умрели от студ и от глад.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 5e66f65884
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Авторе.. прочети история малко, запонай се какво е "Land-lease"...
СССР по никакъв начин е нямало да спечели войната без подкрепата на целия Запад. Абсолютно целия. Към Червената армия е имало огромен поток от оръжие, финанси и технологии. Просто по онова време СССР е останала единствената неокупирана от Хитлер държава, имаща човешкия потенциал да обърне хода на войната в Европа. Американците правят каквото е нужно на техните си фронтове. Във войната са участвали общо над 15 милиона американски войници, което е доста внушителна цифра.
Когато започва ВСВ, немската военна машина вече е развъртяна на пълни обороти. В съседната Австрия все още са разчитали на кавалерия, а на въоръжение все още са се срещали.... въздушни пушки! Началото на войната в известна степен изненадва Запада. Светът е затънал в икономически проблеми, на никой не му е било до война. Съответно-тяхното колело се развърта изключително бавно, трябват няколко години, в които Хитлер прегазва по-голямата част от Европа. От пълно поражение СССР го спасяват.... мащабите му. Технологично Червената армия е много назад от немската. Години! И най-много жертви СССР има именно до този етап на войната-когато западната подкрепа още не е дошла. Когато тя идва, нещата радикално се променят.
Така, че да... СССР има огромен принос за победата, но той е предимно в жива сила. Без технологиите, храните, материалите и подкрепата на Запада... сега в Якутия щяха да говорят немски. Лендлизът в края на войната доближава 200 милиарда тогавашни долара. Някой ги беше преизчислявал скоро покрай случващото се в Украйна... почти 5 трилиона днешни долара! Само си представи за какъв мащаб подкрепа е ставало въпрос. СССР не са имали дори читаво леко стрелково оръжие. Всичко е било британско и американско производство. Британците успяват много успешно да активират производствения потенциал на колониите си.

РАзбира се... никой не твърди, че лендлизът е бил съвсем безплатен. Напротив. СССР се разплаща с това, с което може, а то не е много различно от това, което има днес-предимно природни ресурси. По онова време-злато и редки метали.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 48ef0b065f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   7, Германия не е превзела британските острови, защото няма нужда от тях. Те са бедни на ресурси, докато в СССР германците ще намерят всичко нужно. А и Хитлер сигурно се е страхувал, че Русия може да го удари в гръб, докато той воюва със Запада. Реално той не е имал друг избор освен да отстрани СССР.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a5f5b36474
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Американците говорят така, защото мислят така, а то е поради това, че първи създадоха и използваха атомната бомба с която изравниха Японски градове. Смятат, че тя е сложила край на войната понеже е довела до капитулация на всеки, който рита срещу САЩ тогава, подобно на насочено в лицето оръжие при което отсрещтната страна няма избор. И не СССР, а реалността е, че България и цар Борис 3-ти са факторът допринесъл за това СССР да победи. Ако го нямаше този фактор който поради мотани решения за статута на България очакващи отговор за Германия и преминаването и през България забавя немската армия, сега СССР щеше да е колонизиран от немците. Това забавяне води до съвпадане на момента когато немската армия напада СССР и когато пада страшно люта зима от която немците закъсват, което дава време и възможност на СССР да се организира, укрепи и мобилизира на внезапната изненадваща атака, която без този момент би ги завзела със сигурност.


Чорбаджията на курникът

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4f8abb02f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Според мен заслугите за по-скоро 50:50. Освен фронта в Нормандия, западните съюзници воюват с Германия преди това в северна Африка после и в Италия, подкрепят съпротивата в цяла Европа. Стратегическите бомбардировки избиват стотици хиляди, ако не и милиони германци и сериозно увреждат индустрията и снабдителните линии. Освен това ако го нямаше ленд-лийза, СССР най-вероятно са щели да бъдат победени или най-малко изтласкани от европейската част. Германците са били и доста близо до създаването на атомната бомба, още 1-2 години им е трябвало и са щели да имат.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 97790b01ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   До Номер 4 - грешиш, манипулатор! Хитлер и Сталин са съюзници от 1939 до 1941.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 9a4453cc96
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Някой хора са писали големи тук. Съветвам ви освен филми да прочетете и някоя книга.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 54927a23b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Допълнение от НОМЕР 8

Ето ти военната помощ на Америка ЗА русия (нарочно с малка буква). Информацията можеш да я намериш във всички руски източници също, защото е официална:


-400 000 военнни джипки

-14 000 самолета - военни и пътнически, както и такива за доставки на различно оборудване

-13000 танка

-30 големи военнноморски съдове (разбирай големи кораби или подводници)

-5000 противотанкови установки

-8000 трактора

-Над 4000 медицински превозни средства (разбирай линейки и други превозни средства, за оказване на медицинска помощ)

-Над 300 превозни средства с оборудване за ремонт на военна техника и тн.

-1200 от САЩ и 1300 от Канада - военни машини, с оборудване с военна техника - разбирай машини за пренасяне на оръжия - нещо като днешните БТР-и

-1700 мотициклета

- 1. 5 милирда долара (тогавашни пари) - Финансова помощ за ремонт на повредени самолетни двигатели

-308 милиона тона муниции

-120 милиона тона сурови храни

-300 000 тона хром

-32 000 тона манган

-1. 5 милиона одеяла

-2. 7 милиона тона петролни продукти

-1400 станции с Радари и комуникация

-4300 радио станциии

-600 военноморски радари и сонари

-Няколко хиляди морски оръдия

-15 милиона чифта военни ботуши

-4 милиона тона медицински материали

-107 000 тона памук


Тази информация я има на правителствените сайтове за Русия, както и на Сащ и на Великобритания.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: c446e0ec76
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Повече или по-малко, един Господ знае, но 8/15 го е написал напълно ясно и точно. Без тази военна, техническа и материална помощ СССР щеше МНОГО бързо да загуби войната. Цялата индустрия на САЩ РАБОТИ за фронта, работи за доставките за СССР, това е истината. В много по-малък обем в момента военната и материална помощ на САЩ на стойност към момента близо 30 милиарда долара държи Украйна на повърхността, ако не бяха доставките от САЩ отдавна Русия да е постигнала целите си там. Та така че не пишете глупости, че СССР сам е можел да се справи с Германия, абсолютна пропаганда. Друг е въпросът, че зад всяка война, зад всеки конфликт стоят едни и същи алчни хора и корпорации, които печелят здраво за сметка на кръвта, благосъстоянието и живота на обикновените хора по цял свят...

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: c87bb89408
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Сталин и гаджето му Хитлер разчекват Полша. С това не ти ли се похвалиха рашите? Когато започваш войната заедно с нацистите, ти жертвичка не си. Ти си част от проблема и никой не е длъжен да ти бърше дирника. Лизингът въобще не е едиснтвената услуга от САЩ. САЩ също така дава провизии на Великобритания, хуманитарна помощ на СССР, както и други постъпки, които бая не са тривилани.

Изисквай да ти напишат нов сценарий, ботче, че кремлинските ти тъпизми не минават метъра.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 54927a23b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Към Номер 16 - Не, Русия нямаше толкова лесно да постигне целите си, защото Украйна е с 45 милиона население. Може да избиеш всички военни, но не можеш да се противопоставиш на местната бабичка, която те мрази в дъното на душата си, затова че си и окупирал държавата и си избил роднините и. Така, че като си инсталираш свой послушковци в местното кметство, не можеш да се спасиш от коктейли Молотов или пък атентати от страна на украинците. Няма как всички да избягат, а тези, които останаха са наистина много силни и дори и да нямаха военната помощ, щяха да организират партизански движения и местни опълчения по подобие на талибаните във войната с Америка и във войната със СССР.

Затова при военни действия не може да се говори на ангро, с емоции и да се гледа на хартия кой какво има и колко числена армия разполага. Нещата не стоят така. И няма нищо странно или лошо в това Америка или Русия да загубят война. Щатите загубиха войната във Виетнам.. и какво? Русия загуби войната в Афганистан преди време...

Днешна Русия не може да се бори и с 1% от мощта, силата и икономиката на САЩ, ЕС и останалите развити страни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker