Професията ли първо да избера или държавата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121528)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14406)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Професията ли първо да избера или държавата?
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 646 пъти
Много ми се иска да поживея и поработя някъде навън, но предния път попаднах на работа, която просто не беше за мен и ми съсипа престоя в иначе доста приятната страна, в която бях. Беше американска фирма, на офис длъжности и буквално ни изстискваха.

Сега така и така не мога да реша още в коя страна ми се живее, та се замислих не е ли по-добре първо да се насоча към преквалифициране към по-престижна професия, такава, каквато може да практикувам международно и само с английски, а чак после да мисля за държавата?

Пък и с такава професия ще съм по-мобилен. Много университетски преподаватели често сменят държавите из Европа, най-малкото по проекти и конференции могат да правят дълги визити в други страни, да са гост-лектори в университети в други държави и т. н. За ИТ-тата да не говорим, те могат да работят от всяка точка на света, стига да имат интернет достъп.

Аз съм завършил икономика и не мисля, че има перспектива в чужбина за мен освен в университет. А в банка и в типичен офис на голяма или малка фирма не ще бъда добре приет, поне не и в западна страна. Сякаш хората в университетите са по-отворени към чужденци от колкото тези, работещи по банки и фирми и мисля, да се пробвам да стана преподавател. Освен това в много страни вече се преподава на английски, особено Икономика и подобни науки, та има време да науча местния език на частни уроци ако реша, че искам да остана някъде за постоянно, а не само докато ми трае договора. Честно, не искам да ставам като хилядите мечтали за тази или онази държава, а заминали без да му мислят някъде, просто за да кажат, че са там.

Какво е вашето мнение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 6b2ef553bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Защо смяташ, че университетските преподаватели и ИТ-тата също не ги изстискват..? Правилен отговор няма, тъй като реално няма равен старт, солидарност и равни възможности в живота.
Аз започнах от това да е от елитните професии (след като бях насилен да пробвам ИТ в техникум и въпреки че го избутах с 5, знаех че няма да е за мен), минах през по-малка промяна между бакалавър и магистър, само за да разбера, че едва ли не само в 3-4 държави от цял свят мога да си намеря работа с тази квалификация (а те си имат достатъчно местни кандидати при много ограничен брой работни места и сети се кога ще ме огрее мен от Булгаристан). От цялата работа ми се съсипа здравето (1/3 от мен, 2/3 от външни лица). Поради липса на лекари и здравни експерти като цяло - наложи ми се сам да се оправя или да мра. Преквалифицирах се с Английски на нещо по-така (както ти обмисляш), съобразено с какво ми позволява състояните. Успях да постигна непостожимото от лекари към подобни пациенти и съм замислил да превърна познанията си в бизнес за хора в нужда (никак не са малко). Като минал по този драглив път, бих те посъветвал на първо място да си гледаш здравето и да подбереш професия, която няма да ти е скучна или да те обременява здравословно - най-добре ако успееш да развиеш някакво хоби в нещо, от което да припечелваш и сам да си шеф. Лесно е да се гледа отстрани и да виждаш само хубавите неща, но на никой от тези преподаватели не му е до екскурзии и нощен живот. Имат квоти за определен брой научни публикации, които трябва да изпълняват (освен часовете за преподаване), късат им се нервите с комисии/комитети/изпити и куп други неща, които остават незабелязани на пръв поглед. Самите им пътувания често са за участие в конференции, а не защото го раздават ларш. ИТ-тата не желая да ги коментирам, но дори пионерите като Гугъл уволняват десетки хиляди на поразия в последно време, а и конкуренцията е голяма. Малко си и закъснял да скачаш на този клон, особено ако програмирането не те влече по начало. Парите, които носи не са достатъчни да оправдаят цената, която ще платиш със здравето си. Чак след като си избереш с какво ще се занимаваш му идва времето да мислиш в коя държава - предполагам ще искаш да останеш там повече от година-две затова проучи как стоят нещата с данъци, права на емигранти, взимане на второ гражданство и дали си струва да градиш семейство там. Не се води по това дали ти е труден езика им и не си мисли, че ще минеш само с Английски (освен ако не е официалния им език). Това е от мен. Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 38e71b2582
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Закъснял си да емигрираш. То това беше един изкуствен ентусиазъм за 30ина години. Прибираме се вече.
За жалост останаха неколцина като теб в България - промити от един балон-амееиканската мечта. Които така и ще си умрат, без да са разбрали колко гнил е запада

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 6d1047099f
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Номер 2 правилно ти го каза. Живея в Америка и нямам търпение да се върна в България. В Америка хората са си продали душите на парите. Не трябва тези ценности да се популяризират и в България...

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 1da7196f96
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Държавата, разбира се, като се поинтересуваш от трудовите условия и законодателство. Не да се набутваш там, където не го спазват.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 4a2fe69104
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Няма първи и второ. Не са 100 неща, че да се чудиш. Ще прецениш различни професии, различни страни и ще решиш, което ти отърва. Не е решение, което можеш да вземеш лесно и те съветвам, да не го правиш бързо.

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 33b599c0c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   1 е то най-яко на си инфлуенсър, актьор или певец. Но колко от тях успяват е колко си остават с мечтите?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 33b599c0c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   2 да бе връщат се, нали аз се върнах. Чуждестранна диплома по икономика и работя за смешни пари.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 102a3ccdc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   С добра професия навсякъде си добре дошъл.
А при някои (от най-добрите) професии вече няма и защо да ходиш някъде, т. е. не си обвързан с място - можеш да си живееш на някой гръцки остров и от там да си бачкаш, като в обедната почивка ходиш да плуваш в морето :)

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: a20a7cc884
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Според мен, разбери какво ти се прави. Много хора плюят по България, но нямат идея какво искат и могат да работят. И в чужбина няма да прокопсат. Ще мъкнат тухли.
Отделно, познавам много успели българи навън. Но те са умни и трудолюбиви и в общия случай с толкова усилия биха се справили и у нас.
Но според мен за да си щастлив е важно да правиш нещо, което ти харесва.
Аз например съм програмист и за мен България е супер. Заплатата ми е доста над средното за страната, стига ми. В чужбина няма да имам особена разлика в стандарта ми, но ще загубя социална среда, близки, нашата култура и кухня. Лесно мога да се преместя ако се наложи де.
Вече ако ти е мечта да си космонавт примерно, ясно, че не става тук. Трябва да си в САЩ или Русия применро. За научна кариера също не е добре тук, не се финансира много. Познавам двама физици, отидоха в САЩ. Инвестиционен банкер познавам, той е в Лондон, у нас трудно ще се реализира. Друг в Германия - работи в БМВ, това му беше мечта.
Та, важно е да решиш какво искаш да правиш. В съвременния мобилен свят поне в рамките на ЕС не е проблем да се преместиш.
Вече ако България съвсем не ти харесва като култура, проблеми и т. н. избери къде искаш да си и потърси как да се реализираш. Понеже в много държави има подобни на нашите проблеми и даже по-лоши някои.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: c839c24842
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   9 искам да съм преподавател, а в като вариант Б да стана певец. Да, знам, че най-лесно е да си такъв в собствената си страна, но като бях в чужбина сякаш повече пасвах на културата на страната, като ден и нощ. Тук каквото и да публикувам не нацелвам това, което иска публиката, а там ставаше лесно.
И да, България ми е най-позната, но мен лично само роднините ме върнаха, не ми харесва чак толкова нашата култура и храна.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker