Мотивация vs. Външен стимул - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Мотивация vs. Външен стимул
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 379 пъти
Здравейте,

Бих искал да чуя вашето мнение:
Представете си, имате една дъска, разграфена на 2. Отляво са ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ задачи, които не може да НЕ свършите. Просто трябва - като взимане на дете от детска градина (пряко вие или някой друг, натоварен, организиран от вас), купуване на храна (поне хляб и вода) и пр., а от дясната страна са тези Неспешни, Незадължителни неща, които обаче ви правят Успешни. Или поне биха могли (напр: ходене на тренировки, обучение, учене на чужд език, финансова грамотност и пр. ).

Та, ако приемем, че нещата отляво вие ги правите, колкото и да не сте на кеф и в настроение, защото ТРЯБВА, то за нещата отдясно - тези, които Ви развиват, си трябва мотивация. И това е чудесно, вие имате мотивация, докато не я загубите някъде по време на десетата тренировка във фитнеса или нещо подобно. За целта ви трябва - приемаме - Външен стимул! Защото мотивацията работи, но... до един момент.

На единадесетата тренировка сте леееко уморени и си казвате - е, хубаво де, днес няма да ида, какво толкова ще стане. Отговорът е нищо! (Я опитай да не идеш на работа или да не вземеше детето от детската? Там външният стимул работи безотказно!

Така че, събирам идеи за външен стимул! Един приятел вече ми дад енеговата но при мен не работи - неговата е, пише клетва на един лист (вярва в клетви) - примерно, ако изпусна един ден тренировка или лекция на онлайн курс по финансова грамотност, давам 100 лв, на най-неприятния за мен барман в заведение. Подписва се, и вярвайте ми, вече е доста напред...

Мерси, ще ви чета с удоволствие!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 4f7c51b82e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Ето една интересна и различна тема.

Мотивацията е сложно нещо. Много лесно ти идва, но и също толкова лесно бяга.

Имам предвид, че е лесно да се надъхаш и да започнеш нещо ново - било спорт, учене или каквото и да било, но е трудно да поддържаш това 'гориво' за 3-4-5 години напред.

В повечето случаи мотивационният 'бууст' трае да кажем няколко седмици, максимум месеца. И мотивация може да се изгуби буквално от всичко.

От някакъв житейски проблем, който те демотивира, през любовно разочарование, че дори до времето - твърде топло, или прекалено студено, или дъждовно може да ти влияе зле на мотивацията за дадено нещо.

Смисълът е просто да продължаваш. Да имаш дългосрочна визия за нещата и да знаеш, че ще се наложи да се насилваш понякога и да жертваш комфорт, за да постигнеш нещо значимо.

Външен стимул лесно може да се намери. Било то да си правиш дребни награди и 'подаръци', когато свършиш нещо = примерно шоколад, сладолед, топло капучино, или нещо друго, което обичаш. Било надъхваща музика, която да те вдигне и да те накара да действаш.

Само че външния стимул пак е в графа кратокосрочни награди и поощрения, в по-далечна перспектива ти тряба нещо повече от това. Трябва да жертваш определени неща, за да постигнеш успех. Това е истината. Било час-дав допълнителен сън, които да са за тренировка или учене, било пестене на пари, за да започнеш новия бизнес и затова да се лишиш няколко години от почивки и заведения. Било да си ограничиш телевизията/излизанията/интернета до час-два на ден, за да имаш фокус и да не губиш време през останалия ден.

Големите цели се постигат така.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker