Как да гласувам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да гласувам?
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 489 пъти
Както знаете, през изминалата година, в страната се проведоха много на брой избори. Аз имах огромно желание да гласувам всеки път, но не открих такава възможност. Ще обясня защо.

По постоянен адрес се водя в родния си град, но де факто живея на квартира в друг град. Знам, че при заявка за гласуване от настоящ адрес, ще мога да гласувам. Обаче настоящ адрес тук нямам. Договорът за наем беше подписан от партньора ми, а и вече е изтекъл без да е преподписван. Но така или иначе договорът за наем мисля, че не се счита за настоящ адрес, поправете ме, ако греша. Не сме виждали хазяйката откакто ни даде ключовете, плащаме по банков път, и предпочитаме да не напомняме за себе си, за да не реши да ни вдигне наема. Пък и на теория надали ще има желание да обикаля с нас по общинските институции, за да си направи моя милост настоящ адрес. Когато сменим квартирата в един бъдещ момент, ще трябва сигурно пък да ходя и да се отписвам.

Чудих се дали да не си направя настоящ адрес на мястото, което се води постоянен адрес на партньора ми в града, в който живеем. Това е жилището на неговите родители. Обаче така ще се водим и двамата на един и същ адрес. Когато търсим детска градина за детето след време, пред държавата няма да мога да мина за самотен родител (нямаме брак и официално не сме в съжителство) и да се възползвам от това. Пък и не само градина, има разни помощи. Мои познати така дори се сдобиха с жилище от жилфонд, пък не са спирали да живеят заедно. Затова се колебая, животът е непредвидим.

Вариантът да пътувам до постоянния ми адрес, в чиито списъци фигурирам, е безкрайно неудобен. Пътят е цял ден, имам малко дете, което ще се побърка в колата, горивото и престоя са също пари. Освен това, тогава пък моят партньор няма да може да гласува, освен ако не отидем дни по-рано и тръгнем сутринта след моето гласуване наобратно.

Другата опция, на която попаднах, е че ако съм член на СИК, мога да гласувам в съотвената секция. Обаче да си оставя детето цял ден, да вися кой знае до колко часа по нощите после при безкрайното броене на хартиите. Май не си струва, дори и да е платено, заради единия мой глас.

Не знам за други варианти и от това, което прочетох и търсих, май няма. Възможно е обаче да не разбирам напълно тази работа с вписването и отписването на настоящия адрес. Затова моля, ако някой е по-запознат, да ми обясни. Щеше да е толкова по-лесно, ако просто можехме да гласуваме онлайн с идентифициране...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 4f9aa58579
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Гласувай за Корни тя ще ни пази от джендърите да не ни вземат децата!



Червена бабичка

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 2bb9b17823
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Да, като цяло това са вариантите за гласуване, аз лично за друг не се сещам.
По принцип, ако имаш желание, ще намериш начин да гласуваш. В момента мисля, че по-скоро си търсиш оправдание да не гласуваш.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 99323c23a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Голям тарикатлък, голямо нещо. Чудиш се как да цоцаш колкото се може повече от т. нар. държавица, а те мързи да отидеш до родния си град за един ден и да пуснеш така желания от теб глас.

То всъщност не беше ли задължително да си смениш адреса щом вече живееш в друг град или само мен като една проста студентка ме задължават винаги да го правя?

Не се притеснявай обаче, не си единствената такава, повечето българи са като теб - все мислят как да намерят възможна вратичка.

По-добре изобщо не гласувай, после ще ревеш, че си си пропиляла деня. Пък и така или иначе виждаш какво малцинство сме гласуващите.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: ab15ec7a4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Номер 2, ако си търсех оправдание да не гласувам, нямаше да си правя труда да пиша темата. Наистина за пръв път от много години насам виждам алтернатива и намирам смисъл в гласуването. Досега компенсирах като убеждавах свои познати, които нямаха намерение да гласуват, да пуснат бюлетина от мое име, но не искам да лицемернича повече и да го направя сама.

Номер 3, и аз съм била студентка, но никой никога не ме е задължавал да си сменя местожителството, може би защото не съм била на общежитие. Това, което виждаш ти като "тарикатлък" е вратичка за оцеляване на младо семейство в българската действителност. Тези, дето "цоцат" от държавата, не са хора като мен. Това са онези, които десетилетия наред крадат със схеми от нашите данъци, развиват си бизнесите, купуват си охолни имоти и си подсигуряват този начин на живот чрез корпоративен и цигански вот.

Не ме мързи да отида до родния си град, но си твърде млада, за да знаеш какво е да пътуваш 7-8 часа с дете, сложено в стол, на което му се играе и кипи от енергия. Да взимаш майчинство в размер на минимална работна заплата, а за път да дадеш около 500 лв. (за гориво rent-a-car), за хотел - да кажем мин. 100 лв., защото близките ми не разполагат с достатъчно място в жилището си. Да, това е повод да ги видя и обмислям варианта, но определено ще измъча и детето, и нас финансово. Ама какво съм тръгнала да се обяснявам на някакво Gen Z, дето след като завърши само` ще види за какво иде реч и ще си стегне куфара за чужбина...

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 3254e93d22
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Начините са тези които си изброила, има още един да станеш наблюдател или застъпник на някоя партия, това не те задължава да стоиш целия ден в секцията само сутринта около час да те запишат и вечерта около час докато вземеш протокол от СИК за да го предадеш.

но и доводите ти са съмнителни, как без да си регистрирана в града в който живееш мислиш общината да ти даде жилище от жилфонд, те общините дават жилище само на граждани от тяхната община. Ако мислиш да се водиш като самотен родител пред детски градини и социални, пак трябва да си жител на общината. В случая щом си самотна майка и детето се води жител на родния ти град а не на този в който живеете за каква градина говориш, градините са общински институции които обслужват децата жители на същата община?

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 0e09cf2760
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   За да пребиваваш на друго място по продължително време, трябва да се регистрираш в определен от закона срок. Щом си регистриран, ти фигурираш в общината на новото пребиваване, Вземаш си бележка(удостоверение) за регистрация и си пускате молба за включване в избирателните списъци на новото място. Така беше, но с разни урдурми, партиите може да са измислили нещо изгодно за тях.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 3254e93d22
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Авторке който иска намира начин!
Ние четящите познаваме Бългаяия и знаем че не е толкова голяма че да имаш 7-8 часа път. Дори да си родом от Синеморец, а сега да живееш в Сандански пак пътят е под 6 часа, ако по пътя не минеш през Видин и Русе разбира се, но щом говориш за рен а кар вероятно сега живееш в София. Кого убеждаваш че родителите ти нямали място да те приютят, та ние сме българи, не знаем ли ние как българи пострещат дъщеря си и ще я пуснат ли на хотел в града им, или ни убеждаваш че от както живееш в сегашния град не си ходила до родния си град? А детето което му се играе можеш да иставиш при роднини на мъжа си за един ден и да хванеш автобус или влак до родното си място Сама, не е нужно мъжът ти да идва с теб.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: d06188ee3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   За смяна на регистрация по настоящ адрес е достатъчно просто да отидете с договор за наем (в който фигурират имената и на двама ви) до съответната община. Хазяйката не е нужно да идва с вас - тя е необходима само при смяна на постоянния адрес.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: e46c374624
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Гласуването за престъпници е престъпление! Нито един читав няма, те- читавите, не се занимават с политика. Така, че не се тормози, никакво гласуване!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: aec1c3c8a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   С левия си крак.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker