Накъде отиваме? Защо си внушаваме, че няма бъдеще, вместо да си го направим? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121355)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6481)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18569)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Накъде отиваме? Защо си внушаваме, че няма бъдеще, вместо да си го направим?
преди: 1 година, 5 дни, прочетена 919 пъти
Здравейте, споделящи!

Един въпрос ми се върти в главата. Опитвам се да достигна до повече хора с него, понеже в приятелския ми кръг мненията са ограничени, като брой и като мирогледи - със сходни интереси сме. Но искам да го обсъдя с някого. Имам няколко въпроса:

Питам се - накъде отиваме като общество според вас? Защо оставам с впечатлението, че по-малко хора искат да имат деца? Възможно ли е да сме пред разпадане, пред невъзможност да предадем постиженията си на следващото поколение? Осъзнаваме ли го това?

Тук някой спомена експеримента universe 25 - осигуряват идеалните условия за репродукция, храна и живот на 4 мишки, в умерено ограничено пространство. След година мишките стават над хиляда (има пространство за 3000), но и малко след това обществото им се разпада, майките спират да гледат децата си, има прояви дори на канибализъм, мишоците стават апатични или свръх-агресивни, хомосексуализъм, пансексуализъм или тотална апатия към репродукция. На крайната фаза изгрява поколението на "красивите", за които ги е грижа единствено това да имат хубава козина, да са нахранени и да се наспят. Не общуват с другите. И преди втората година се ражда последният екземпляр, никой няма вече деца - спират да имат уменията за комуникация за да се размножат просто. И накрая - всички мишлета измират, не остава и едно.

Сега, ясно че при хората е друго, пък и нямаме такова ограничение като пространство като експеримента - имаме и други дейности с които се занимаваме. Но не е ли в крайна сметка сходно - нима в последно време не се ражда поколение, което ексклузивно се грижи за външни и несъществени неща - инстаграмърите, инфлуенсърите? В сайтовете за запознантва на гейове е пълно с народ. Имаме и огромен очакван спад на раждаемостта - за много хора кариерата е първостепенна. Парадоксално, за да си намерят по-добър партньор, затова кариерата им е първостепенна. А относно липсата на умения за комуникация - достатъчно е да видим колко хора от нас започнаха сексуален живот едва след 30 г.

Идва време, в което ако човек не си изясни някои неща за себе си, ще бъде плячка - на времето. Ако изпада в илюзии - за вечната любов, за това че е по-висш от другите, или че може да надхитри живота - го чака горчиво разочарование.
Не знам имаме ли потенциала да променим съдбата си, или само си внушаваме. Но докато чакаме решения отвън, друг да оправи проблемите ни - никога няма да се оправим.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 дни
hash: 0383676bac
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   За себе си знам, че нищо не ми е на всяка цена. Ако не срещна стабилен мъж със сходни на моите разбирания няма да имам дете. Ако не сме истинско семейство с някой няма да си правя труда дори да помисля за деца. Аз ще рискувам живота и здравето си, а той дори няма да поиска да нося фамилията му. Половинчати неща не желая. Или всичко ще е както си му е реда или няма да е. Ако се замислиш така разбираш кой наистина иска семейство и кой просто да посее семето и да продължи като ерген. А в крайна сметка в един момент мога и сама да имам дете. Така че проблемът е само при мъжете. Те трябва да решават какви искат да са. Съпрузи и бащи или вечни плейбойчета, които в един момент никой не иска.

 
  ...
преди: 1 година, 5 дни
hash: 895d9ca9e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Господ е садист. Точка! Ако го беше грижа- щеше да свърши нещо. Но не... само гледа сеир

 
  ...
преди: 1 година, 4 дни
hash: c792bc7529
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   В момента в който започнеш да сравняваш хората с мишки, губиш голяма част от читателите си. Не е никак сходно положението, от мишките не се очаква да градят, да работят. Отделно българите не са толкова презадоволени, виж статистиките за колко пари работят, хора в Европа с такива заплати и европейски цени по магазините, не можеш да кажеш че живеят в идеални условия.
В България работят 1, 5 илиона човека и още около 600 хил администратрация. От тези милион и половина над 60% не могат да достигнат доход само за личната им издръжка на живота, която за април 2023г е 1796лв. На такава база е учудващо как въобще имаме някаква раждаемост.
Свидетели сме също че отгледаните от българи и добре образовани деца, биват засмуквани от европейските държави заради по високи заплати и у нас остават само малка част от по посредствено възпитаните. Дали някой би се заел да провери колко от децата родени 2000г които към днешна дата би трябвало да са завършили висшето си образование въобще живеят и работят в България? От 73 хил родени през 2000г дали има 10% работещи и създаващи нещо в България? Тоест в нашия хабитат от мишки, някой бърка и обира 90% от поколението да го ползва за себе си, да работи за тяхното БВП, да бере техните ягоди.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 дни
hash: fc272929bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Майната му на обществото. Гледай себе си и тези около теб. Точно когато всеки действително гледа себе си ще се оправим. В момента всеки гледа другия.

 
  ...
преди: 1 година, 4 дни
hash: 352fbbf1e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   До автора-Кифльо, пак за размножаване вееш байряка, но така и не проумя, че жените 5 пари не даваме дали щяла държавата или народът, да се затрият. Мъжете-щом физически НЕ могат да забременяват и да раждат, нека да не се пънат да разправят какъв кеф било размножаването!

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 дни
hash: f8a71d5cc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Животът е като синусоида. Историята ни учи, че и най-напредничавите за времето си цивилизации са тръгвали от нищото, достигали своя пик, след което рязко са се сгромоласвали и са изчезвали от лицето на Земята. Акад, Шумер, Древен Египет, римляните, маите... има ли смисъл да изброявам още? Съвременната цивилизация (по мое мнение) също е достигнала пика в развитието си и насетне ни очаква спад. В момента изглежда така, сякаш човечеството върви само срещу себе си. В технологичен план сме много над всички цивилизации досега, но в морален аспект ровим дъното. Човек за човека е вълк.
Личното ми мнение е, че твърде много сме се възприели за свръх човеци, твърде много се опитваме да изземем функцията на природата, да се намесим в нейния съвършен механизъм за регулиране и хармония и затова плащаме и ще плащаме все повече.
Бъдеще можем да имаме само ако се обърнем към човешката си същност, ако се смирим и се опитаме да живеем в съгласие с природните закони. Само че кой би се отказал доброволно от технологиите, с които сме заобиколени? А истината е, че плащаме твърде висока цена за удобствата, които имаме. Загубихме човешкия си облик и се превърнахме в ботове. Вероятно последните щастливи и смислени хора са били тези отпреди технологичния прогрес. Тези, които са живеели в сплотена общност, защото от това е зависело оцеляването им и така са били силни. Тези, които са се вслушвали в Земята и са следвали нейния естествен цикъл. Тези, които с ръцете си са обработвали почвата и всеки залък са изкарвали със собствените си усилия, затова и сънят, и храната им са били сладки и не са имали време да мислят за глупости и извратенящини. Уви, това време е безвъзвратно загубено.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 дни
hash: b25d3564c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Как може да сравняваш бременността на една жена с тази на една мишка?
Бременността на жената трае цели 9 месеца.
От нея се ражда 1 човешко същество, много рядко близнаци по-еатествен път или тризнаци. Напоследък чрез инвитро близнаците зачестиха, но...
Пред човека стоят много повече предизвикателства, отколкото пред всяко друго живо същество.
Не можеш никъде да се самонастаниш и да си направиш бърлога, не можеш да си построиш дом на чужда зеня, е да има у нас един етнос, за когото това е позволено и законите не го ловят, но за всички останали това важи.
Ников друго живо същество не се образова, не се облича, а дори при нас има сезонност в облеклото, облекло според случая - ежвдневно, работно, спортно, професионално, делово, официално, карнавално, сценично и т. н., никое друго живо същество не се подстригва по собствена инициатива, не се парфюмира, не се къпе с шампоани, бслсами, мски, не се бръсне, не му трябва пяна за бръснене или боя за оцветяване на козината или оперението, не готви, а се храни със сурова храна, не се отоплява, не глади и т. н. Все дейности, които изискват финансови средства и колкото повече се увеличават столетията, толкова по-скъпо става да живееш, защото определени придобивки се превръщат в задължителна част от ежвдбевието като мобилен телефон, компютър/ лаптоп или таблет. Да не споменаваме десетките домакински уреди, както и претенции на социалните за допустимото жилищно пространство на човек в една семейна единица.
Колкото повече консумира човечеството, толкова по-малко хора ще се раждат, защото на едно човешко същество ще са необходими много повече материални придобивки, за да се впише в обществото. В бедни общества, в които не се залага много на материалните придобивки, има висока раждаемост, но раждаемостта е ниска дори в силноразвитите страни, защото благополучието в обществото там се базира на все по-големи и по-скъпи придобивки, а изискванията за жизнено пространство на човек от населението стават все по-големи, низмерени в кв. м.
Хората сами сме си усложнили живота.
Отдалечаването им от природата и естествената конкуренция ще доведе до обезлюдяване на планетата.
Благата в момента са съсредоточени в ръцете на световната мафия, която се крепи върху корупция, продажба на оръжия, наркотици, трафик на хора, органи и задушаване на всяка свободна воля и инициатива.
България е бедна, затънала в корупция страна, . в която българи и турци са подтискани.

 
  ...
преди: 1 година, 4 дни
hash: fa00b25712
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   №4 го е описал просто и разбираемо, ще се оправим, когато всеки търси начини да оправи своя си живот, без да пречи на другите да направят същото. Комунизъма ни научи, гато гарджета да чакаме някой да ни пъхне храната в човката и по цял ден да се потулваме безгрижни. Мислехме си, че като влезем в ЕС, лапането ще стане по яко, но ядец, прецакахме се, някои добре лапат, но повечето духат супата. СДС ни полъга, че ще променят живота в България и унищожиха всичко което имахме, направиха ни просяци на Запада, а онези даже и душата ни ще вземат, камо ли да ни дадат нещо. Прочетете приказката "Неволята учи", и тагава ще се оправим!

 
  ...
преди: 1 година, 3 дни
hash: 2db40a0485
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Хей, има много хубави коментари!

Много ми харесва идеята, че колкото повече консумираме, толкова повече се вдига маржът на това какво ще е потребно за един нов човек.

Съгласен съм, хората не сме мишки. За разлика от животните, освен изброеното, хората са единствените които могат да оставят да загинат идеите им, идеалите им вместо те самите. Тоест, като видиш че мирогледа ти нещо не е ок и те води към пропаст - да си го промениш. Вместо да викаш неволята.

Като цяло, всички мислим и че смирението, скромността са животворни за обществото ни. И в личен план - за мен това начин да се разруши едно общество - толкова да се завишат изискванията му на всеки член, че да не може да съществува. Изискванията за стандарт на живот, за заплата, но и изискванията за "морал" - woke движението на Запад в момента е пример затова - толкова се стремят да са праведни спрямо измисленият идеал, сакън да не опресират някого, че не може да чуеш едно нормално граматически изречение - то са обяснения че включваш и тя, и той (и то? ) като кажеш хората, то са директори и директорки... или пък то не са един или два филма за Негърка клеопатра, азиатка Ариел и т. н. - политическо изкуство, неразличимо от соц-пропагандата за жалост. Но с меко лице. Или пък идеалите за веганство, вегетарианство - да имаш изисквания че да не нараниш хлебарчица дори. Ок, добре, но как ще живееш? Всъщност, не отхвърляш ли живота по този начин, като се пробваш да си най-най морален спрямо твоя си намислена категория?

Но много се заплесвам.

Номер 1., щом не намираш за егоистично каквото си написала, ти пожелавм ако имаш дете и искаш да имаш - то да порастне здрав и добър човек, за да разбереш че няма щанс сама да го отгледаш и това да се случи така както си го представяш. Човекът сам ще ти покаже грешката ти.

До този, който написа, че Господ е садист : значи, разибирай, представата ти за Господ не ти харесва спрямо светът който преживяваме, искаш Бог да се промени по образа, който ти си имаш за него *. Оооок, това не ми се чини да е много реалистично като план, но кой знае, опитай...
*... и тогава пак няма да Го харесаш, да ти бъде по вкуса ;)


Другото момиче/жена, която живее във филм - хм, явно кифлоприземителя наистина е местна звезда в този сайт. Питам се с какво толкова ви е впечатлил? Мен ме беше впечатлявал със горчивите си коментари, много често с голяма доза истина. Но не съм го чел напоследък.
А чисто като разсъждение е жалко, че така мислиш. Ограничено и егоистично. В смисъл, мисли си така на воля, но просто те чака една пропаст в житейския си път, който не виждаш или отказваш да видиш. Не говоря за липсата на деца. Егоизмът неминуемо води до крайно страдание, нас тленните. Имаш много път да вървиш, ако исташ да бъдеш щастлива като човек.

За да завърша, с доза хумор - един приятел има дечица на по 1 и 3 години. Вчера се видяхме. Тези слънчица не ми дадоха и миг да изпадна в екзистенциални размисли - те просто бяха толкова пълни с енергия и толкова им се играеше, така озаряваха цялото място, че тия мисли в тяхно присъствие направо ми се видяха безсрамни.

Лека нощ, хора ; )

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 ден
hash: 89f0c843fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   До 9 от 4...
Най-вероятно визираш мен за егоизма...
Аз не казвам, че всеки буквално трябва да е егоист и да гледа само своето щастие за сметка на другите. Това, което казвам е, че няма общество, няма ние, тва е една изкуствена фасада. Ние сме единствено аз, семейството ми и още няколко човека. Това сме ние, няма ние в смисъл на общество, народ и всякакви подобни простотии.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 29 дни
hash: 2db40a0485
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 4 от автора - не, въобще не визирах теб! Понеже съм съгласен с коментара ти, донякъде. Писах темата, понеже си мисля че на никой не му минава през ума да се замисли накъде отиваме. Прав си, че идеята за "общество" е илюзия, но всичко е някаква илюзия в главите ни - идея, мисъл, не реалност... И като гледам, като сме имали тежки времена в България, хората намираха повече смисъл... а като падна тоталитаризма, за 30 години макар и заживели по-спокойно, но хората изгубиха от онази невинност който бях свидетел, не оценяват нещата които имат, не искат да се жертват за нещо по-висше. Най-базисните удоволствия са ги приклещили и не ги пускат. Духовността се изразява в някакъв "уелнес", йога или фитнес. Кариера. Просто изгубихме поглед върху целта на всички тези неща, цта на човешкия живот, койтж винаги е отвъд този свят...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker