За избора, съдбата и състраданието - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121355)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6481)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18569)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За избора, съдбата и състраданието
преди: 10 месеца, 29 дни, прочетена 511 пъти
Посвещавам това на онези от вас, които са уморени от живота, с цялото му нещастие, неравенство и несправедливости. Не мога да дам надежда на никого, защото нямам представа какво ни очаква в бъдеще. Не мога и да премахна ничие страдание - всеки има различна съдба. Но ако ви е трудно да прощавате, ако сте хванати в примката на обвиненията - към себе си или другите, ако ви липсва съчувствие, ако мразите и завиждате - мога да ви кажа как се освободих от това.
Ключът към свободата е да осъзнаеш, че нямаш такава.
С години обвинявах себе си, че не мога да се променя и да бъда някой друг. Обвинявах другите, че са ме наранявали, обвинявах обстоятелствата, при които съм се родил и израсъл, обвинявах самия Бог за страданията, на които е подложил света. Този свят е изпълнен с толкова много нещастие... Някои виждат самата природа на човека като зла, но кажете ми - виновен ли е човекът за милиардите години на насилие, които го предшестват, за цялата кървава история на тази планета, запечатана в гените ни? Виновни ли са растенията и животните, че се убиват и изяждат едни други в безкрайна борба за оцеляване, само защото са били програмирани за това?
Вече не обвинявам никого - по една проста причина. За да съдиш или обвиняваш когото и да е, първо трябва да приемеш, че той е можел да действа различно.
Представете си следния сценарий - раждате се отново на същото място, със същите родители, при същите обстоятелства, със същите дадености и недостатъци, повтарят се същите събития - с други думи, имате идеално копие на живота си. Е, имало ли е шанс да направите нещо по друг начин? Помислете. Ще ви оставя сами да си отговорите. За мен отговорът е ясен.
За тези които не схващат какво точно е съдбата - съдба означава, че да напиша този текст и вие да го прочетете е било предопределено от самото начало на времето. Означава, че всичко във вселената е изчислено, без изключение, до последния атом. Означава, че нищо никога не е можело да се случи по друг начин, колкото и да ни се иска.
Вселената е процес. Човекът е част от този процес, като малка вълничка в огромен океан, но в своята суета и невежество той се поставя извън системата и си приписва свободен избор. Трябва ли му на едно цвете свободен избор, за напъпи, да разцъфти, а после да повехне? За мен самата вселена е такова цвете, съзнаващо и наблюдаващо собствения си растеж.
Искреното, неподправено състрадание идва, когато разбереш, че свободната воля е илюзия. Ако знаеш, че никой няма избор, кого би обвинявал за грешките му? Кого би гледал отвисоко? На кого би се възхищавал или завиждал? Ако всичко е било предопределено, кой има заслуги? Кой носи вини? Кой е успял и кой се е провалил? По един странен начин всичко е такова, каквото е трябвало да бъде. Включително и ти.
Например ако аз съм "избрал" да не наранявам другите и да им съчувствам, това моя заслуга ли е? Избирал ли съм наистина? Или просто съм извадил късмет да имам родители, които да ме възпитат в това? А после пак съм имал късмет живота ми да се подреди така, че да страдам точно толкова, колкото е нужно, за да не искам повече да наранявам? Ако бях роден и възпитан в семейство на престъпници, щях ли да мисля по сегашния начин? И ако бях станал престъпник като тях, щях ли да имам вина?
Някои ще кажат, че ако няма избор, няма да има и морал. Но истинският морал не е просто система на награди и наказания, той е разбиране. Ако осъзнаеш, че да си светец или грешник зависи от картите които животът ти е раздал, токава ще мразиш ли? Ще съдиш ли? Ще унижаваш ли? Ще отмъщаваш ли? Или пък ще се гордееш с нещо? Липсата на свободна воля не означава, че няма възможност за промяна, или че ще станеш по неморален. Напротив, ще станеш по-добър, по-прощаващ, ще влизаш повече в положение на другите.
Приемеш ли, че никой от нас няма власт да промени и буквичка в книгата на съдбата, ще можеш да простиш. И толкова излишни неща ще отпаднат.
Това е, което исках да кажа. Надявам се поне да помогне на някого.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 59e8f9613b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Авторе-хубав пост... , беше ми ТОТАЛНО омръзнало всяка втора, да не кажа и първа тема -да е свързана само със сексуалните или финансови терзания на хората.
Но има нещо от поста ти, с което не съм съгласна. Ти си приел, че един вид си пешка по шахматна дъска -всичко е предварително закодирано и т. н., но ЗАБРАВЯШ или може би не си спомняш в Духа си, че всеки един е Творец, Създател, Бог. Бог е решил да ограничи БЕЗГРАНИЧНИТЕ си способности, чрез процеса на инкарнирането - всичко е Игра. Спомни си и думите на Шекспир-светът е сцена и всички сме актьори. НЕ пешки, а актьори!

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: fd8ebd1939
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Съдбата и като път. Това е пътят на Живота ни в него. Има на горнища надолнища и равнини. Нагорнищата са трудности нодолнищата са почивка и равнините са обикновения живот. В взаимоотношения в едно семейство примерно-не е толкова нужно изясняване, колкото възстановяване на отношения. Ащом Жената е по зряла е ок обратното е трудно. Мъжа трябва да е сериозен отговорен и да държи на думата си. Докато Жената-е Любов. Трябва да позволи да уязвима и да поддържа енергията и в атмосферата в която живее.

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: b42adcfe48
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не е точно така, ако се опитваш да го обясниш от гледна точка на съдба и религия!

Съдба има, но има и свободен избор - воля. че нали именно изборът е довел до грехопадението, до ябълката, заради която са изгонени Адам и Ева от рая?

Те са имали избор. Всеки има избор. Може би не за всичко, но за голяма част от нещата. Съдбата не те заставя днес какво да ядеш - избираш го сам, сам избираш по коя улица да минеш, сам избираш дали вечер да четеш Библия или да гледаш футболен мач.

Има съдба, но има и свободна воля.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: fd8ebd1939
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Съдбата не е въпрос на шанс а въпрос на избор. За нея не се чака а се постига.

 
  ...
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 9ebc3a23ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Сръвнения са излишни, защото хората имат различен житейски път, човек е добре да е съсредоточен в неговия си живот, дублажи никои не харесва. Изборът го прави всеки човек, с кого да е във връзка и към кои има сексуално привличане, природа, ген, как да изживее живота си, всичко е избор, късмет е в какво семейство е израснал.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 37ab34b961
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Съдба няма!

Има Бог и Божий промисъл, който е създал и управлява този свят!

Човек е създаден със свободна воля и винаги има избор как да постъпи, така че нещата, които ще се случат зависят и от неговите решения!

Да, има случаи, когато нещата се случват без човек да може да им повлияе и да ги промени, но преди това той е взел някакво решение и е направил някакъв избор - и нещата, които му се случват след това са следствие от неговото решение.

Давам ти прост пример: дядо ми е работил като миньор две години(за да изкара пари за къща и сватба), но е видял, че хората, които работят това - умират млади от силикоза, и си е казал - аз не искам да умра млад - и напуска и се връща в селото си да работи там.
И живя до 93 години. А каза, че неговите другари, които са останали да работят в мината - са починали по на около 50г.

Ето как всичко е зависело от неговото решение!

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 32ab1723be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Аз пък смятам, че съдбата е оправданието на тези, които не искат да поемат отговорност за действията си. Много лесно е да кажеш, че съдбата ти е да си такъв и такъв, удобно да отклониш мисълта, че си отговорен за нещо. И много хора използват съдбата и предопределеността като скрити козове, които да извадят, когато им се потърси сметка за деянията.

 
  ...
преди: 10 месеца, 27 дни
hash: 95e3ba08fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   "Великите души еволюират през страданието и се издигат. Дребните души го приемат за мъка. "
Учителя

Страданието не е мъчение. Страданието е изпитание, дадено ни от Бога

 
  ...
преди: 10 месеца, 26 дни
hash: 6d688b62d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От автора - благодаря ви за отговорите, макар и да не сте съгласни с мен.

Ще обясня защо за мен "свободният" избор е илюзия и е винаги предсказуем и контролиран.
Например трябва да избера между блокче шоколад и салата от моркови. Аз много обичам шоколад, но са ми открили диабет. В този случай става така - ако страхът да не си влоша състоянието е по-голям от желанието да изям шоколада, ще натежат морковите, ако желанието е по-голямо от страха, ще натежи шоколада. Което и да "избера", изборът ми е контролиран. Всъщност всичко става автоматично. Ако знаем всички фактори, накланящи везните в даден случай, изборът може да бъде предвиден, т. е. той никога не е бил свободен.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 26 дни
hash: 37ab34b961
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   от 6

Авторе - грешиш!

Прочети още веднъж внимателно предния ми коментар!

Аз също много съм разсъждавал по тази тема, но докато не се бях обърнал към Бога - не можех да видя нещата правилно(както и ти).

Още веднъж ти го казвам:

Човек е създаден със свободна воля и има свободен и осъзнат избор как да постъпи, и съответно носи отговорност за своите решения и постъпки!

И в зависимост от решенията които е взел - му се случват и съответните събития! (когато вече може да няма контрол над тях)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker