Изменението на Климата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Изменението на Климата
преди: 10 месеца, 17 дни, прочетена 613 пъти
Прави ли ви впечатление, че климатът се изменя? Че вече няма зима, няма сняг. Когато бях дете температурите падаха до -25 -30 градуса помня как баща ми едвам идваше до гарата с Жигулито да ме вземе когато бях студент понеже имаше сняг до кръста. Да така беше, по младите тук едва ли сте виждали такъв сняг вътре в градовете и селата (не само по зимните курорти). Последните десет+ години няма никакъв сняг и зимите са топли влажни с дъжд подобни на централна Европа. Климатът в България вече не е сух а влажен. Преди години живеех в Италия и там във всяка къща имаше влагоабсорбатор иначе в къщите им всичко ставаше в мухъл и плесен. Сега в България аз и мой приятели вече също ползваме което не е нормално за нашият климат. Другото което забелязвам е изчезващите лета! Спомням си като дете откривахме сезона по язовирите и реките около 5-10 май, а а сега е края на юни и времето е още колебливо. Тази година е още по фрапираща дори и от останалите тъй като в Източна Европа има потопи. Постоянна гръмотевична активност от Март месец насам и постоянни дъждове. Ето юни отмина и какво остава от лятото юли и август.
Според вас дали спец. всичко тази година не е главно провокирано от войната в Украйна? Всичките тези химикали които се отделят в атмосферата от взривовете на депа с оръжия и т. н. Това не е нормално цяла Източна Европа е под вода и валежите не спират. Дали изменението ще продължи и в бъдеще? Лично аз не харесвам влажният климат и дъждовете а се очертава това да бъде в бъдеще новият ни климат.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 16 дни
hash: 9a5ab17eae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Не е точно така за зимите, да последните 2-3 години не бяха много тежки зимите, но преди това имаше студове.

Говоря специално за София, имало е години, когато буквално е сковавало в лед улиците и то преди 5-6-7 години, а не преди 40.

Иначе, че има изменение на климата - има, нали уж затова искат да махали изкопаемите горива и т. н. Само че основният проблем според мен е, че се секат гори безразборно, включително в България.

Някои хора казват, че точно това поголовно изсичане е причина за пороите и свлачищата, защото се нарушава цялата екосистема...

Т. Т.

 
  ...
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: 3646bd2557
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   На мен си ми е супер настоящият климат. Няма нужда все да се жалите, че климата, че това и онова. Много по-добре е зимата да няма минусови температури, много по-добре е да няма няколко метра сняг, много по-добре е сега да е прохладно, да има дъждове-хем слънце грее, после вали, температурите са нормални, не е жега, че да не може да се диша и климатиците да са все включени. Аз се радвам, че от 2016 г. -да доста по-рано от тая война в Украйна, с която ви промиха тотално мозъците на всички висящи 24 часа пред тв и по-точно следящи новинарските емисии. Много по-добре е, че вече Есента е топла, слънчева, а не още Семптември да почват гадните студове, калища и дъжд и сивота навсякъде, сега е ок-до Декември, че и по-нататък-Слънце, после Лятото-прохлада, свеж въздух, не гаден задух и прахоляк, че да се припада от липса на кислород. Хубаво е, че има свежи дъждове, и без това гадните автомобили пълнят въздуха с мръсни бензинови, петролни газове, изпарения, промишлените заводи, фабрики-също адски замърсяват. Не е нужно Зимата за треперим на минус 30 градуса, а Лятото едва да дишаме на 40-50 градуса.
РАДВАМ СЕ че климатът се промени. ТАКА КАКТО Е- Е ИДЕАЛНО:)
И не знам какви са тия глупости с тропиците, които си писал-там има голяма влага-жега и дъжд, тук е различно-има си прохлада, студ, свежест.
Колкото до селското стопанство-ДА СЕ АДАПТИРАТ! Който не се адаптира-се жали и загива-толкоз по въпроса!

 
  ...
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: e9fa64c656
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   То пролет няма вече, лято си има, два месеца адска жега обаче, не идва постепенно. В Будапеща и Виена, които са доста по на север от нас през пролетта имат повече слънчеви дни, а тук, особено в Западна България не спира да вали всяка пролет.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: d6c20be29a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   " вече няма зима, няма сняг"

не думай...

Не знам дали сте го учили по география, но климатът на тая планета е в непрекъснато движение. Всяка година е различна. Затова се водят статистики. От жалкият животец на един човек не може да се забележи кой знае какво, освен самовнушения...

 
  ...
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: c6a97c0635
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Климатът винаги се е изменял, но с бавни темпове.
Води се, че индустриалната революция е довела до изменение в климата.
Чел съм теории, че сега не сме в ледников период именно заради глобалното затопляне, причинено от човека. Имаше една друга теория, че замърсяването пък ни предпазва от космически радиации и повишаване на температурите. Самите климатолози са може би разединени по тези теми.
Ако се разтопят вечните ледници, ще се прецака напълно климатът и ще много градове ще бъдат залети. А ако температурите се покачат с още няколко градуса, масово ще измрем и ние, както и останалите едри животни. Има доста информация по темата. Като цяло съвременната цивилизация не е устойчива, защото предците ни са били алчни идиоти, ама какво да се прави, никой не иска да се лиши от удобствата на цивилизацията, нали? Ако въведат някакви еко закони, ще писнат всички слоеве на обществото от най-бедните, та чак до най-богатите.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: 15afab0d44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не мисля че си прав! Ако имаше чак такава промяна на климата медиите в Европа щяха да гърмят, те описват промяна на климата заради замърсяване, но става въпрос за един градус за 10-15 години.
Снегът до кръста, който помниш в вашия град е бил инцидент, а не правило. И аз помня преди 20години как газих 30 см сняг в града, сега съм на близо 50 години, през живота си газих сняг по улиците 4-5 пъти, за повечето наводнения имат вина управниците, концесионерите на язовири и земеделците, не природата. Все пак ставаше въпрос за 40 литра дъжд на квадратен метър, в корито да я излееш това е 4 сантиметра вода??? А в Гърция е наводнена една къща, но нашите медии раздуват за да се успокоят местните български туземци, че не само в България има наводнени къщи.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 16 дни
hash: 7a3f7c6b01
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Климатът не зависи от нищо, което се случва на Земята. Това са си космически цикли през 12 000 години и сме се случили да живеем в края на такъв.
Виж, замърсяване има, но не от хората и животните, и всички ония глупости, дето натрапват по медиите. Основно идва от вредни индустрии и производства, но ти знаеш кой притежава корпорациите. Освен това има начини да се влияе локално на климата, но да не задълбавам.
Не се тревожи за неща, които не зависят от теб. Бъди осъзнат а каквото дойде.

 
  ...
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: 188ff31647
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Според мен не се изменя до толкова колкото се измества. Зимата взапочва през януари, а лятото края на юни. Пролетта запова вече май месец, а есента ноември. Всеки сезон се е изместил с около месец напред.

 
  ...
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: 83757f775b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Изключително интересна, същевременно и много сложна тема. На 15г. съм и от 2-3 години доста се интересувам от климатология и метеорология и веднага като видях тази тема я отворих. Първо нека да дадем една дефиниция за климат, защото има хора, които го бъркат с времето, което е моментното състояние на атмосферата над даден район.

Климат - Статистически ансамбъл от състоянията, през които преминава системата Атмосфера-Суша-Океан за период от порядъка на няколко десетилетия. Това е едно от многото определения, което е формулирано на конгрес на Световната метеорологична организация през 1974г. Забележете, че се говори за няколко десетилетия, никъде не пише, че климатът остава един и същ Во веки веков. Тоест както вече е написано по-горе, той винаги бавно се е променял, защото не е нещо стационарно. Антропогенната дейност обаче определено оказва съществено влияние и като пример ще дам София :

-Като един добре застроен град, обикновено в централната ѝ част температурата е с градус по-висока от тази в покрайнините - градски топлинен остров е наименованието на това явление.
- Заради урбанизацията, която причинява вече споменатият градски остров на топлина, се засилва термичната конвекция, когато има подходящи условия за нея. Така гръмотевичните бури и градушките следва да са по-мощни.
- Фабриките и заводите увеличават дните със смог, като той се разделя на два вида:
- Лондонски ( влага и вредни газове, резултат от непълно горене)
- Лосанджелийски ( фотохимичен) - само замърсител, без влага. Ултравиолетовите слънчеви лъчи си взаимодействат с вредните газове от промишлеността и индустрията и протичат сложни фотохимични реакции. За капак София е разположена в котловина, в която обменът с атмосферата е затруднен и е нормално при почти тихо време ( т. е почти без вятър) да има завишения на фините прахови частици. За щастие до колкото знам от както е закрит завода "Кремиковци" дните със смог и мъгла в София са намалели. Това мисля, че беше доказано в докторантурата на един физик и метеоролог на тема "Мъгла в София през периода 1994-2014 година". Ние всички знаем, че в учебниците пише за сняг и студ през зимата в България, жега през лятото и т. н. Но да се върнем на дефиницията за климат, дадена от СМО, в която пишеше за период от няколко десетилетия. Става дума за онзи период ( най-често 30 или 50г. ), на който се усредняват метеорологичните елементи ( след извършвани регулярни инструментални наблюдение през цялото време) и така се разбира какъв е общия характер на времето за всяка синоптична станция ( в България те са 43). Например каква е средната температура през юни, колко е месечната норма валеж и т. н. Изготвя се т. нар климатична норма, с която се сравняват метеорологичноте елементи за в бъдеще, до изминаването на нов 30 годишен период и изготвянето на нова норма. Новата климатична норма за България, по която сега сравняваме температурите, валежите и т. н, е за периода 1991-2020г., а старата норма беше 1961-1990г. По новата норма изминалата зима е с 3, 0 по-топла от обичайното, а по старата норма с 3, 6 . Но аз знам, че ще има хора, които ще си кажат " Еее сега, няколко градуса, няма проблем, преживява се". Затова ще направя следните уточнения :

- За да бъде един сезон в норма, то трябва сезонната аномалия да е с отклонение до 0, 7 С.
- За да бъде една година в норма, то трябва годишната аномалия да е с отклонение до 0, 4 .
- За да бъде един месец в норма, то трябва месечна аномалия да е с отклонение до 1 С.
- За да бъде един ден в норма, то трябва дневната аномалия да е с отклонение до 3 С.

С други думи това е най-топлата зима от началото на метеорологичните измервания в България ( 1. 02. 1887г. ).

Знам, че някои могат да си кажат, че съм само на 15, че не разбирам и съм филмар... но това ми е хобито, на сърцето ми е, и категорично няма да позволява на хора като вас, с вашия манталитет, да ме откажат от това да преследвам мечтите си. Нарочно споменах тези цифри на края, за да има обективност, а не за да стресирам някого. Засега месец юни интерполирано е с месечна аномалия от минус 0, 6 , тоест е в рамките на нормата откъм температури.

Хубава сутрин / следобед / вечер на всички и съжалявам ако съм Ви загубил времето.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 15 дни
hash: 7142c3d9cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Да не ти пука, живеи си живота и не ги мисли тези неща, така е по - добре, има лято, но умерено, поне зимата не е така студена, което е много по хубаво, от преди.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker