Как парите развалят приятелствата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121548)
 Любов и изневяра (29807)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (799)
 Проза, литература (1740)
 Други (18613)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как парите развалят приятелствата
преди: 9 месеца, 5 дни, прочетена 910 пъти
Като тинейджър имах много добър приятел от училище. От 1 клас бяхме заедно. Мечтата ни беше да се оженим за две сестри и да станем и рода. Годините минаха той влезна в казарма аз продължих да уча. Излезна от казармата и ми каза, че иска да направим сбирка на стария клас и да се обадя на хората с, които имам още контакт. Организирахме го, обаче идеята беше на по питие в едно заведение после всеки по пътя си. В пасове има момент моят приятел реши да ходим на дискотека, нашите съученици не бяха подготвени за това съответно и с пари, той заяви пред всички, че той черпи и настоя. После ме извика на вън, знаеше че имам някой лев в нас, но с тези пари правих ремонт в къщи. Поиска ми 100 лева с уговорката да ги върне до месец. Винаги е бил коректен и без да се замислям му дадох. След месец се направи на луд под претекста, , Ее ти имаш мангизи, за сто лева ли си, и ти пи в дискотеката, , общо взето си правеше устата нищо да не върне. Ядосах се. Но запазих самообладание и външно не показах емоции. Заболяме не за парите, а за това, че получавам това от най-добрият ми приятел. И реших да му дам урок. След месец поисках да ми вземе абонамент за две години към мобилен оператор на негово име, с уговорката аз да си го плащам. Съгласи се. Предстоеше и след месец заминаване за чужбина. За месец навъртях дебела сметка хвърлих картата и заминах за чужбина. Чух от майка ми, че идвал до нас с баща си, не можел да замине за чужбина защото имал неплатени задължения. С годините разбрах, че тия моменти за истински тест за едно приятелство. През годините подобен сценарий се повтори. Малко хора го идържаха. За мен истинското щастие е семейство, здравето и истинските приятели. Всичко друго ще го купим от магазина.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 5 дни
hash: 4f7264b175
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Няма истински приятели. К си контакти, общи приказки и до там. Аз съм добронамерена, меря си приказките, услужлива с м, но да ме обижда някой, да не връща пари си е норма
но явно.

 
  ...
преди: 9 месеца, 5 дни
hash: c5eaee1124
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Има такива случаи колкото щеш. Като дете родителите ми бяха в компания с няколко други семейства. Ходехме на море и се събирахме много често. Майките готвеха и си говореха, споделяха, бащите гледаха мачове, пиеха и се смееха, а ние децата си играехме около тях на воля. Докато ние бяхме най-бедните семейство с най-малко пари и стара кола всичко беше наред.
След като баща ми го повишиха, майка ми получаваше малко повече защото бяха забелязали, че много се старае в работата си, а аз и брат ми пораснахме и започнахме работа с хубави заплати, по-големи от на другите вече младежи всичко пропадна. Продължилите две десетилетия приятелства се разпаднаха и възрастните даже вече не си говорят. И нашите приятели от детството също се държат много тъпо.

 
  ...
преди: 9 месеца, 4 дни
hash: 0b5f49daec
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Много висока летва и очаквания към приятелите имаш. Казвам го, защото съм/бях същия.

Иронията е, че от тийнейджърските години имам почти същата случка, пак за 100 лева става въпрос, само че ми ги дължи братовчед ми.

Бяха ми спестени пари, аз хлапе - ученик - и нещо ме измоли да му дам на заем, трябвали му - с тях си купи чисто ново колело за 400 лева горе-долу(по онова време 400 лева си бяха бая пари, особено за колело)

Нищо не върна. Прави си устата около 1 година и после вече спрях и да го питам, защото все отлагаше, все 'ще ти ги върна скоро' и накрая ми писна. Оттогава минаха мног години, ходил е десетки пъти по почивки, дава по няколко стотин лева за камери и обективи, ама не върна парите.

И пак - не е за смешната сума от 100 лева, а ми е жалко, че има хора, които струват само толкова.

Някои от тях като вземат на заем после даже и телефон не вдигат, - засекат ли те по улицата не поздравяват, сакън да не ти върнат парите..

Хора без достойнстова са това за мен.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 4 дни
hash: 33909e3ba5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Дребнава история. 100 лева пари ли са. Всъщност и преди това не сте били приятели

 
  ...
преди: 9 месеца, 4 дни
hash: 8d1d53e487
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Той е постъпил като използвач, да, но ти си истинска мастия.
За теб са били 100 лв без други последици, на него си му отрязал и други възможности освен- "дебелата сметка".

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 4 дни
hash: 4a85433bfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Ало, номер 5, що за коментар изобщо? ! Какво значи 100 лв пари ли са? Да не би да са стотинки, може би? ! Разбира се, че са пари. Някои хора и толкова нямат! Айде по-адекватно и сериозно, ако е възможно! Аман от льольовци!

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 4 дни
hash: 39d8137ca1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Затова като даваш пари на заем, да ти даде негова вещ на същата стоиност, така е точно, даже и да не върне парите, вещта компенсира.

 
  ...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: 87ba914c79
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Истински приятели няма..

 
  ...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: 34ef604c9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Подкрепям номер 6. Онзи е бил пийнал, платил е някаква сметка за да е хубаво на всички, а ти просто си направил гаден номер. Да, той е трябвало да ти ги върне, но пък чак такова отношение от теб, не е заслужил. Не знам с колко си го набутал, но онзи ден дойде запор на един от моите служители, който с лихвите, дължеше на мобилен оператор над 4000лв. Като цяло не знаех, че е възможно да направи човек подобна сметка. Та така както го описваш, като нищо да е платил над 10пъти повече от твоите никакви 100лв.

В общи линии, не си много добър човек за да извъртиш такъв гаден номер. Ако толкова те болеше за 100лв, да ми беше казал или да се беше отдръпнал от него. В твоя случай не парите са развалили приятелството.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: eca1c2d22f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Като не са пари 100 лева, дай ги ти на автора и всички доволни? И често въпросът не е в парите, а в постъпката. И 1000 лева няма да те бутнат, ама не е до ра постъпка да вземаш и да не връщаш. Правиш си сметката, не е длъжен някой да ти даде.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 3 дни
hash: 358ab657cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   По времето когато това се случи, 100 лева беше минималната за България, която работеше майка ми цял месеца и ходеше 5 километра пеш на отиване и 5 километра пеш на връщане. Нали това по темата 100 лева пари ли са?

Съвсем справедливо съм го наказал. Ако вземеш заем от лихвари, може да ти счупят краката, ако не ги върнеш. Ако вземеш пари от банката могат да ти вземат къщата и да останеш на улицата. Всеки сам си кове съдбата.

Автора

 
  ...
преди: 9 месеца, 2 дни
hash: 0a7d4953bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Ебаси тарикатчето. Трябвало е още в самото начало да не му даваш пари, съмнително изглежда това, че щял да черпи всички, а иска пари назаем. Случвало ми се е да дам дребни суми назаем - никой нищо не ми върна. Един бивш съученик ми ги върна, но мина доста време и разправяше на всички общи познати, че ми дължи пари. Изглежда се опитваше да ме представи като някакъв лихвар, че го измъчвам да връща. Оттогава се зарекох повече да не давам и стотинка. Тази схема "пари назаем от приятел" и "утре ти ги връщам" е рецепта за муфтене на наивници.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 25 дни
hash: 520a3afc24
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Историята е доста показателна за манталитета на масовия българин. В главата му е само как да прекара някого, било то и за 20 лева, било то и приятелите си. Преди ми се струваха малко пресилени разказите как българите в чужбина страняли един от друг, как не искали да имат вземане-даване помежду си и т. н. Наскоро обаче осъзнах, че това поведение си е напълно в реда на нещата, защото ние масово сме измамници, използвачи и т. н. И докато в нормалните страни съотношението свестни/измамници е примерно 80/20, то при нас е точно обратното.
Иначе, имах почти същата случка като автора. Мой уж много близък "приятел" се опита да ми пробута кола на негов познат и за целта ми разигра цял театър. Тогава си нямах идея чия е колата и какъв цирк изобщо се разиграва. Осъзнах го години по-късно заедно с още по-големи схеми, в които този същият се е опитвал съвсем целенасочено да ме набута. За щастие и в двете неща не успя. Дори не ми се мисли обаче какво още е правил зад гърба ми, защото всичко, което научих беше по абсолютна случайност. Още по-тъпото е, че на този човек и семейството му съм помагал много през годините, в които уж бяхме приятели. А самата кола преди около 10-11 години струваше 3 500 лева. От тия пари едва ли са му били обещали повече от 100-тина лева. Подобна сума никога не е била фактор за него, тъй като е от заможно семейство и винаги си е живял на широко.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker