Много хора сами са виновни за финансите си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Много хора сами са виновни за финансите си
преди: 6 месеца, 9 дни, прочетена 1288 пъти
Здравейте, ще споделя как виждам нещата защо хората в България масово са бедни и в същото време има много завист към, който е забогатял.

Първо - няма никаква финансова култура - пие се и се пуши от 8 клас още, купуват се скъпи дрехи, излиза се по кръчми и се пътува на екскурзии. И такива хора разсъждават тип' " ее, с тия 100 лева, плюс или без тях няма да забогатея, дай да си гледам кефа сега, утре ще му мисля"

И това "ее с тия 100 лева плюс или без тях", като си го кажеш 200 пъти за 3-4 години и изхарчиш всичко накрая глупака си ти.

Второ, масово се сблъсквам с мързеливи и некомпетентни хора. Абе върши там някаква си работа, прави нещо си, ама нито го прави като хората, нито влага страст и желание. Обаче от друга страна винаги се надценява и мисли, че заслужава минимум 2000 лева заплата.

Добре бе, на базата на какво го заслужаваш това възнаграждение? Просто, защото си се кандидатирал за някаква длъжност вече заслужаваш над средното или? Ами докажи се. Поработи 2-3 месеца, година. Тогава си казвай претенциите. Излязъл той вчера от даскало или университета, може да играе само компютърни игри и белот, обаче вече иска възнаграждение над средното??

Почни на минималната ако трябва, но прави каквото ще правиш КАДЪРНО и тогава си предявявай претенциите.

Трето, ниско КПД. Не говоря за всички, но има страшно много мързеливци, андрешковци, хитър-петровци, дето се ослушват, гледат да минат тънко - да свършат половината работа, ама да вземат цялата заплата


Четвърто - висока толерантност към корупция, овчедушие, блюдолизство пред богатите. Уж все крадци и престъпници са тия богатите с луксозните коли, уж не ги харесвате и накрая пак им се мазнят масово хората, при лекаря - с предимство, в детската - децата им с привилегии, в училище - даскалите по-ниски от тревата пред детето на такъв богаташ. Абсолютно лицемерие, отврат направо.

И пет - завист.

Последните години доста успях да се позамогна и съответно си навлякох завист и сплетни зад гърба даже от близки хора. От които грам не съм очаквал.

Без реално да съм правил нищо незаконно и лошо даже пред мен мой приятел от детската градина още ми каза "не сме всички като тебе с твоя летящ старт" ама един вид той колко е онеправдан, че съм по-добре от него. В същото време същия пие, пуши, играе казина и само пороците са му по 15-20 лева на ден

Обувките - винаги нови и лъскави, очила - за по 200 лв. Обаче като му кажеш, че трябва да се пести и да се лишаваш понякога, за да си дадеш парите за нещо разумно - не те слуша.

Моя роднина в Англия същата работа. 9 години е там, нищо не е спестила и идва да ми говори за някакви бизнеси да сме внасяли английски коли и да им сменяме номерата и волана от десен на ляв

После като й казах, че искам поне 20 хиляди паунда да събере, за да правим нещо се разсърди и ме упрекна, че "отвсякъде съм бил уреден и не съм виждал какъв е живота на другите хора". Сега от 4-5 месеца не сме се търсили, а бяхме близки.

Та това е, изводите са за вас. Който е кадърен и харчи разумно ще се оправи финансово дори при тази инфлация. За мързеливия човек и прахосника никаква заплата и средства няма да му стигат - той всичко ще изяде, изпие и изпуши и ще пита още има ли.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 015a41c328
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Ами да, пълно е с такива.
Сега, вярно е че доста хора се замогнаха с измами, ама дето се вика и за това си трябва усилие.
Това отношение не е само към парите, към здравето е същото.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: cfe1cc16ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Може и да си прав за част от нещата, но забогатяването категорично не идва от спестяването на заплатата, ограничаването на разходите само до най-основните и водене на мизерен живот.
Главното нещо е умение за бизнес и инвестиране, но не всеки ги има, а и с инфлацията става все по-трудно.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: be5e32df2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Братле, това манталитета на масовия българин. Абсолютен факт. Масовката в България е нереално зле по всички параграфи, но искат да живеят като баровци. Масово повечето са на кредити и лизинги за глезотийки, взимат неща които не могат да си позволят и до един всичките изреваха когато нямат и един лев в непредвидени ситуации. Това е в следствие от комплекси, липса на финансова култура, липса на такава култура и в родителите им. Че заплатите в България са неадекватни е факт, особено за високо квалифицирани специалисти, но е и факт че това е следствие и от робското мислене и тва че българите са може би най - мързеливият и подмолен народ който съм виждал до момента. Проблемът на България са българите и заради тях ще става все по-зле с всяка изминала година. Кадърните, адекватни и работлияи хора нямат място тук.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 0399e84408
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Първата част на темата ти ме подсети за един стар виц:
"Знаеш ли, че ако беше спрял да пушиш преди 20г. сега щеше да имаш ферари!
Добре, а твоето ферари къде е? "

Иначе малко хора са забогатели само с труд. Винаги има и още нещо.
Няма как да спреш завистта.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 21dbcbba56
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

5.   Авторе в грешка си, да обвиняваш хората че нямали финансова култура, истината е че доходите им не са на равнището на цените в държавата. Дребнотемия като пиене и пушене отдавна не са фактор, защото реално алкохолиците и пушачите са 300 хил, другите 6 милиона каква вина имат? Че си купували дрехи и екскурзии, нима европейските граждани които величаеш не си купуват дрехи и екскурзии? И българите са човешки същества и имат нужда да се облекът и да си позволят развлечение, проблема е в количеството доходи на база цените в държавата.
Преди някоо годими ми дойде гост от Франция и беше в шок, бе проучил информация за заплатите в бг и бе много изненадан как е възможно българите да оцеляват с цени равни и по високи от тези в Франция, не очакваше при заплата на сервитьор 2 евро на час, бирата в заведението да е 1 евро, при тях при 9 евро минимална часова ставка бирата в заведението била 1 евро и той очаквал тук бирата да е 15-20 евроцента. Каза как е възможно народът ви да търпи това защо търпи, каква е прричината тази сервитьорка да се съгласи да работи в тов азаведение за по малко от 3 хиляди евро на месец? как е възможно бензинджията да работи за по малко от 3500 евро при условие че цените на горивата са подобни, а земята за бензиностанцията е купена и построена за по ниска цена от френската? Според него нашите бизнесмени работодатели прибират прекалено голям пай като печалба за себе си.

Вторият ти аргумент също издиша, онзи който е наел работник за дадена работа не бива да очаква да плаща минимална, а да получава прецизност и влагане на страст и кадърност. Когато поставиш работникът си в положение да мисли как да оцелее с дохода си, това занимава мислите му, няма как той да мисли за качеството на работата си. Няма как с такова заплащане да привлечеш качествени кадри, при условие че качествения кадаър има кой в чужбина да му плати много повече. Единствения вариант е ако някой който е с много ниско самочувствие се е объркал да подпише такъв трудов договор с три месеца предизвестие на минимална и го е страх да напусне.
Хоратат работят за да продадат труда си, и повечето българи изработват много повече от колкото им се заплаща. При цените в България, би трябвало работодател да се радва, че работник на минимална, въобще се е явил на работа сутринта. При условие че в Германия една метачка работи за 4700 лева и й се спазват всички права по трудово законодателство, а повечето цени са както в България особенно на храните!!!

Трето КПД на работа се увеличава с вложения в машини, няма как да изискваш от работник с отвертка, да постигне бързината на работник с качествен винтоверт.

четвърто - Корупцията е налична както в България така и във всики други държави и обикновенния работник няма вина за това, Вината е в държавните институции и съдебната система. Както в България така и в чужбина, когато на учител директора му каже, че родителите на еди си кое дете са дали голяма сума дарение или се надява да дадат, то тяхното дете бива толерирано, дори в Америка. Нима мислиш че в Америка има еднакво отнешение към децата от гетото и децата на Мъск?

Пето - Имаш проблем с разбирането на думата "Завист", Това е желание или да вземеш нещо което друг притежава или да желаеш той да го загуби. Нито един от дадените от теб примери не е такъв!
Това че ти си поставил в положение, приятеля ти от детската градина, да се оправдава защо не бил "богат" колкото теб, съвсем не означава, че той ти завижда. А да раздаваш непоискани съвети, кой как да си харчел неговите пари е едно от най-обидните неща, да го беше напсувал на майка, резултатът можеше и да е по добър, по лесно да ти прости.
Колкото до роднината ти от Англия, тя също не ти завижда, съвсем коректно ти е споделила нейна бизнес идея, до колкото й стига акъла за бизнес идеи, а ти си поискал за да ползваш идеята тя да вложи и непосилна за нея сума, за да стартирате бизнес, повтарям по нейната идея. Не можеше ли да й откажеш по тактично, след като не искаш да участваш в бизнес с нея? Тя е отправила коректно предложение, ти си й отговорил че подобен общ ваш бизнес бихте стартирали с нейната идея и нейните пари, тоест тя да измисли и поеме целия риск за бизнеса, а ти ей така може да вземаш само хонорари, ако има печалби. Можеше да й кажеш че предложения от нея бизнес ти се струва прекалено рисков, или че нямаш толкова време което такъв бизнес би изисквал, или нещо такова.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 281499e4e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Дори и като бях скъсан винаги съм презирал хора с такова мислене - обречени на нищета от собствената си несъстоятелност. Най-много ме отвращава омразата към успелите и опита да се превърне бедността в някакъв добродетел за замазка пред собственото им его. Нали винаги някой им е виновен.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 9ba9a00c5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   И сега тези с бедняшкото мислене ще скочат срещу теб. В огромна маст от случаите хората сами са си виновни, че са бедни. И когато видят успял човек, се започват едни обсъждания как в България всичко ставало с връзки, как не можело един нормален човек да забогатее без да се занимава с нещо незаконно, нямало бизнес тук, богатите били такива и онакива. Дори няма да опитат да превърнат таланта си в нещо повече зараси това си мислене, те си знаят, че цял живот ще сменят работодатели и ще обикалят от едно място на друго докато не умрат. И проблемът не е дали ще имаш пари, или не. Хората дори ги е страх да правят това, което най-много обичат. Няма по-важно от това да харесваш това, с което се занимаваш. Познавам милиомери (и то не с 1-2 милиона) и единствената разлика им е, че не са с робско мислене. Падали са и са ставали много пъти, проваляли са се много пъти, били са ма дъното неведнъж. И са винаги готови да помогнат със съвет на млади и амбициозни хора, защото са научиши много по трудния си път. И не, нито ееин от тях не е имал летящ старт, но всички обожават това, което правят. Изводите са за вас.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: ebe161979d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Как преценяш някой какъв е като човек? Масово се наемат любовници на административни позиции, а ти съдиш хората колко били мързеливи и лоши! Нищо не си видял от света, за да си съдник. Нито си бил между живота и смъртта, нито си бил отхвърлен от обществото.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 07e6a77824
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Това са си твоите виждания. Живей си както си искаш но не налагай това за правилно. Сигурна съм че никой не го е еня за теб и парите ти

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 84bb3ad49b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   Аз винаги съм казвал, че правилото 50/30/20 трябва да се спазва от хора без финансови навици.

50% Нужди
30% Желания
20% Спестяване/Инвестиции

Аз го прилагам от години и се справям без грешка.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: ee03d9cb03
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   В момента без заем, няма шанс за нормален живот, дано нещата се оправят.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 98f59b2a9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

12.   Абсолютно на същото мнение съм. И към продавачите, поне да не ги мързи да отговорят "добър ден" и "довиждане". Българинът масово е мързелив, злобен, заядлив, всичко живо клюкари. Историите от миналото няма да ви спестят манталитета далеч сте от Левски и като мислене, и манталитет. Преди обичах да седя в кафе сам да чета, е не мога, всичко живо наоколо клюкари злобно хора, които уж им се водят приятели, тази негативна енергия е нещо страшно и жалкото е, че в България е норма.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: e3b4ecb274
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

13.   Българинът често е рядка комбинация от невероятно самочувствие (граничещо с наглост), дебилност и неграмотност (вкл. финансова). Всичко това води до описаните от теб ситуации. А всъщност да се натрупа състояние не е никак сложно и може да се постигне от абсолютно всеки.

Сложната лихва е най-великото нещо, когато говорим за спестяване и инвестиции. Парите растат експоненциално, просто трябва да спестяваш всеки месец и да влагаш спестеното на борсата. Дори да почнеш да спестяваш съвсем малки суми, трябва да го правиш още от съвсем млад и още от първия доход. Казваш си, че минимум X% от месечния доход отиват в инвестиции и това е първият ти "разход" за месеца - плащаш на себе си. Първите години почти не забелязваш ръстове. След 20 години обаче нещата много рязко тръгват нагоре и в един момент изкарваш по 10к и нагоре пасивни само от дивиденти (които естествено пак реинвестираш) и така от малкото зрънце става лавина от пари. Ето тук основните принципи:

Стъпките към забогатяване са:
- Пестене, независимо с каква сума почваш, важно е това да е максимален процент от месечния доход
- Инвестиране на спестеното в материални активи (акции и злато най вече, апартамент само ако имаш цялата сума накуп и не ти трябва кредит, това идва в по-късен етап)
- Стремеж към увеличаване на доходите (и съответно на процента, който заделяш всеки месец)
- Никакви кредити и задлъжняване, при никакви обстоятелства
- Оптимизация на разходите и некупуване на неща, които са всъщност пасиви, а не активи. Пасиви (напр. нова кола) се купуват само когато може да се финансира изцяло от пасивния доход

Например: Стартова заплата 2000 лева, стартов месечен разход 1500 лева, годишен ръст на доходите 5%, годишна инфлация 3%, средна годишна доходност на капиталовия пазар 8%, стартова възраст 20 години. Една напълно реалистична комбинация. В този случай в първата година изкарваш 2000 и харчиш за основни нужди 1500, т. е. пестиш 500. После напасваш според инфлацията и ръста на доходите. На 50 години състоянието ти ще бъде 2, 12 милиона, на 60 години 5, 99 милиона. Ако пък ръстът на доходите е по-висок (доста често се случва, особено в първите 20-30 години), тогава лесно ще достигнеш и над 10 милиона.

Основните грешки на хората са:
- Оправдано с ниски доходи, не пестят нищо (а трябва, дори да са няколко лева месечно)
- Влагат спестяванията си (ако имат) в банки и инфлацията ги обезценява
- Теглят потребителски кредити (които са с огромни лихви често над 10%) и то за консуматорство - екскурзии, почивки, мебели...
- Купуват неща, които само губят стойност, носят много разходи и не генерират доход (например скъпи коли)
- Вземат ипотечни кредити и така задлъжняват за 20 години. Дори жилището да стане тяхно след тези години и да успеят да изплатят ипотеката, това ще е единственият актив, и той няма да им носи пасивен доход, а ще се амортизира. Голяма част от доходите им ще са потънали в банката под формата на лихви и такси. Така парите вместо за тях самите, ще са работили за банката, а те ще имат един амортизиран апартамент вместо 5 милиона финансови активи.

Нагледно много хора изглеждат заможни (облякъл маркови дрешки, кара някое БМВ-це, скъп часовник), а реално в повечето случаи тези неща са или на кредит/лизинг, или си харчи почти всички доходи месечно за тях и не пести и не инвестира. Такива хора дефакто са голи като пуши и едно сътресение (напр. загуба на работа, криза, здравословен проблем) и са дотук. Човек с 2000 лева заплата, който инвестира 500 дългосрочно ще бъде много по-богат от човек с 20. 000 лева заплата, който харчи всичко.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 1464fc64ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Такива са хората. Не осъзнават, че проблема е в тях а винаги обвиняват управляващите и работодателите, че не плащали добре. Ако им плащат двойно от колкото взимат в момента, хората ще започват да пръскат повече пари и пак няма да им стигат и пак някой друг ще е виновен, защото не му плащали. Едно време ми се смееха, че не съм си пръскал парите от заплата а техните заплати отивали за един два дни и едва ли не се хвалиха с това.

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 6a19455725
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   до 5

За пушачите грешиш - около половината българи на възраст между 18 и 60 са пушачи!

--------------------------------

до автора

Нарочно, изчаках да се поуспоят страстите, и сега вече ще ти напиша един трезв и логичен коментар!

1. Обобщенията са вредни и неправилни! Освен всичко друго са и неточни и неверни!

2. Затова не гледай хората, какво правят и как живеят! И не ги съди и осъждай, защото това е грях!
А внимавай върху себе си!

3. Да, от финансова гледна точка съм съгласен с теб!
Колко пари ще има човек и дали ще има? - зависи основно от него самия!

Аз също съм видял и разбрал, че който живее като се стреми да се развива професионално, харчи разумно, и има финансова дисциплина - при нормални обстоятелства - няма да има финансови проблеми!

4. Но финансовите и материалните неща не са най-важното в живота на човека - те са второстепенното!

А най-важни в живота на човека са духовните неща:
Да познае Бога, да повярва и да се въцъркови, и да спаси душата си!

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: ed68c852f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Приятел от детската градина? Ти сериозно ли? В такъв случай прибави и мен към списъка с хората, които ти завиждат ;)

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 45ed8037d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   13, и ква файда на 70 да имаш 10 млн, като цял живот си живял като клошар въпреки парите си? Ти си същия като пилеещите безразборно пари, но в другата крайност. Истината е в баланса. Не винаги на 100% да се правят сметки и да се пести на всяка цена, а понякога да се гледа и от човешка гл. т.

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: eaed7cd582
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   До 17 от 13:

Не става дума да живееш като клошар, но нейсе. Ако пестиш 1/4 от дохода си и го инвестираш (вместо да си купуваш новия Айфон всеки път) няма да си клошар, просто ще си разумен. Но... Явно и ти ще си поредният, който няма да остави нищо на тоя свят и ще си умре беден, с дългове. Това е. Купи си някоя бричка, вземи си телефон на изплащане, моли постоянно приятели за заеми, мрънкай че си нямал колкото съседа... Изборът си е твой.

Малко хора оценяват шансовете, които имат в БГ. Животът не е само от заплата до заплата. Данък дивидент е само 5%. Това е нищожен данък, който дава възможност да се печели много по-бързо. Просто дадох някои насоки и споделих опит как се получиха нещата при мен, а вие сами си решавате.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: e22b99aef2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   13, с такова мислене никога няма да станеш богат. Най-вече ти убягва това че богатите хора не се опитват да правят пари. Парите им идват от нещо друго, което те успяват да правят и продават изключително добре. Тяхната цел не е за направят някаква сума, тяхната цел е с дадена сума да направят нещо.

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 992b86d2dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

20.   Не хвърляй цялата вина върху хората, защото е факт, че едрия бизнес много често плаща изключително малко на служителите си и особено в бг плаща много малко данък (тук мултимилионер плаща същия процент, който и човек на 1000лв заплата).
Не, не е решението всеки да е бизнесмен и не е решението всеки да е програмист.
Решението е ресурсите чрез държавна намеса да се разпределят по-справедливо.
Свободния пазар е мит.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: e6b4e1f9e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Моето мнение е, че инфлацията, дълговете и пропастта между бедни и богати дотолкова ще се задълбочи, че просто на масата бедни хора с мизерни заплати няма да им издържат нервите.

Ще има ОТНОВО национализация, конфискации на бизнеси и активи, преразпределение. Нещо като социализъм версия 2. 0, като за 21 век. След това и тази система ще се разкапе, защото пък тогава мързеливците и утайките - наркомани, хазартно-зависими и т н. съвсем ще се отпуснат и ще чакат на помощи и издръжка от държавата.

И пак ще се върне капитализъм. И така ще се въртят 2та строя - див капитализъм с 90% длъжници и безимотни и държавен социализъм с огромна маса безделници дето чакат държавата да ги дундурка.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: f26ad7ced3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   То е едно да си разказвате теоретично някакви неща, а съвсем друго на практика. Имаше един коментар, ако изкарваш 2000лв, можеш да спестяваш 500.
Не ми се пише много, но ще визирам само този горния пример. Вие в някаква капсула ли живеете, без близки и семейство? Явно не осъзнавате че повечето семейства в България, един работещ издържа 2-3 неработещи, болни родители, пенсионери, или деца, съпруг/съпруга. Единият работи сега, после другият. Общо взето тая 2000 лв заплата често не е заплата за един свободно движещ се електрон на 25 годишна възраст, който още няма отговорности към други хора. Много ясно че на 19-25-годишен ще са му повече от достатъчни. Затова тези примери не са много адекватни. Ако един 25-годишен без разходи по други хора, може да спестява от 2К, то един 45-годишен с болни близки, деца и семейство, едвам смогва с толкова. И няма как хора, които едва свързват двата края, да имат мотивация за работа. Мотивация от какво?
България първо трябва да оправи заплатите на база опит, годишен стаж, така че 35-45 годишен да не взима колкото един студент в кол център, да мотивира младите да придобиват опит също със заплащане, и общо взето да копира успешните модели от Европа.

 
  ...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: 06b22ecad8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

23.   За някои неща си прав, за други не. Наистина е глупаво да не ти стигат парите, а в същото вреда даваш по 10 лв всеки ден за алкохол и цигари.
От друга страна обаче, екскурзиите не са толкова излишни колкото се опитваш да ги изкараш, да струват пари, но човек отива, вижда нов свят, не е като 24/7 от отпуската си да е на дивана пред телевизора.
А за това, че КПД на българските работници било ниско, ами за това са виновни шефовете. Няма как да ми купиш машина 3 употреба "сделана в СССР" през 1978 г и да очакваш, че ще работя като германец с последния модел машина. Отделно, да си го кажем честно, масово на българските бизнесмени не им се дават пари за обучение на персонала. Ако може така сам да си се учи докато гледа колегите, най-добре. Е, учи се, ама отнема време и не винаги усвояваме най-правилните практики и после стават грешки. Защото едно е шефът да те запише на курс, друго е да се моташ в краката на бай Иван, който си работи 30 години по тоя начин и идея си няма, че има нови технологии. Така, че темата за КПД на българските работници е доста обширна, но със сигурност няма да се вдигне от новата скъпа кола на шефа, нито от силикона на любовницата му. А и като стана дума за любовници, доста често се назначават на високи постове без идея да имат защо са там и после на долу следва хаос, но разбира се не любовницата поема отговорността, а някой на ниско ниво, който няма никаква вина, че управлението е лошо и всичко е оставено на самотек. А ако не е любовницата, тогава е братовчеда, но резултатът е същият, защото 99% от тези "топ мениджъри" нямат грам представа от работата или как да мотивират хората. И после ама защо в Германия хората правят това, пък ние тук... ми питай любовницата си, защо.
Колкото до младите и техните "безбожни претенции", не знам къде живееш, но за големите градове 2000 лв отдавна не са някаква космическа сума, а по-скоро минимален доход за да живееш прилично. Така, че нормално е човек да почна на 2000, а опитните хора да взимат 3000 и на горе. Друг е въпросът, че на българските бизнесмени не им се плаща, нали трябва да купим по-скъпа кола, да водим любовницата в Дубай и т. н. пък щом още има глупаци готови да работят за 1500 лв, чудесно, няма причина да им вдигаме заплатите. И изобщо пари в бизнеса се влагат само в много краен случай (дали за нови машини, обучение ири заплати), когато руската машина се счупи, примерно и няма как да се оправи с малко тел и лепенка (питай байчото как стават тия работи). Е, ако няма друг начин... е ще се прежалим да купим "нова" машина (пак 3 употреба, но поне от 90-те). Същото е и със заплатите, трябва половината хора да избягат, че евентуално да ги вдигнем... с 100 лв и после с месеци да го повтаряме на работниците, че ако не сте били вие с вашата щедрост... Щеше да е смешно, ако не беше трагично.
Така, че авторе ти хубаво обвиняваш хората, че не пестят, че били бедни и т. н., ама замисли ли се защо цяла вечер ти въртят реклами за бързи кредити? А знаеш ли, че масово хората теглят такива... за да си платят битовите сметки! Е, докато 80% от хората са работещи-бедни няма как да очакваш финансова култура. Мислиш ли, че на касиерките в Билла им е важно какви са котировките на борсата? И на каква цена се търгува златото на международния пазар. Или им е по-важно да си платят тока и да купят ново яке на детето, че идва зима.
Така, че ти лесно разтягаш локуми как българите това, бългаите онова, ама излизал ли си извън центъра на София? Знаеш ли как живеят хората по малките населени места? Не, нали. Видял си пълните кафенета по Витошка и вече българите били богати. Ами върви в Чипровци и Монтана да видиш колко са богати.

 
  ...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: a120954b3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Това е като при домашното насилие - хвърляш вината върху жертвата. 22 е абсолютно прав - семеен човек с 2000 лв. не може да върже двата края. Диспропорциите и изкривяванията у нас са огромни

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 0bd60bcb78
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   18, смешно е, че казваш точно на мен, че съм беден и няма да оставя наследство. Имам огромно портфолио и добър доход, обаче ти не разбра какво искам да ти кажа.

Според теб схемата е изкарваш 2 к, харчиш 1, 5 к и 0, 5 инвестираш в нискодоходни инвестиции и след 50 г. правиш някаква мижава доходност. Да, мижава е, защото сметките ти за инфлацията не са верни. Реалната инфлация е 7% средно за последните години, колкото е и доходността на SP500. Т. е. ти реално си запазваш само стойността и не правиш никаква доходност. И да, инфлацията е 7%, защото аз съм по-голям от теб и съм свидетел как се променят цените и съм го сметнал, че на всеки 10-тина години цените на всичко скачат двойно, кеото като го сметнеш с геометрична прогресия прави средно около 7% средна инфлация.

Ти не отчиташ и факта, че мнозинството не получават 2 к и не могат да спестят 500 лв. А ако са семейни, дори ще трябва да мизерстват, остави да спестяват. Отделно не си запознат и с инвестициите с висока доходност.

Т. е. по твоите думи излиза, че едва ли не трябва да мизерстваш, за да правиш нулева доходност.

Исках да ти кажа, че първо трябва да си вдигнеш дохода и после да инвестираш, но с висока възвращаемост. Защото ако не си вдигнеш дохода, няма и какво да инвестираш. Остави ги тия фантасмагории как с 2 к заплата, ще ти остава за инвестиция, само защото не си си купил Айфон. Това може да важи, ако живееш при вашите, не плащаш наем и нямаш семейство.

Остави и това как с инвестиция в SP500 ще направиш 10 млн. Ще избегнеш само инфлацията, това ще направиш. Остави и това как с дивиденти от боклучави акции ще избиеш рибата. Това са акции боклуци, които е въпрос на време на фалират или сгромолясат като цени.

Общо взето имаш много да учиш с тия твоите кокошкарски разбирания за пестене от мижава заплата и инвестиция в нискодоходни инвестиции, а ти вместо да учиш си вкарваш някакви филми как с 500 лв на месец, които дори са непосилни за повечето българи, ще направят 10 млн днешни пари. Мога да си заложа главата, че това с подобни инвестиции няма как да стане. И мога да ти го докажа математически.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: eaed7cd582
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   25: Сега остава да ми кажеш, че "доходните" инвестиции са в "койни" или "апартамент в Малинова долина с цел отдаване под наем". И да, има и по-доходни инвестиции (на теория) от акциите, но там и рискът е висок и говорим за чиста спекула. Инфлацията дългосрочно пък съвсем не е 7% както си мислиш ти. Няма нужда да доказваш математически кавкото и да било, има си хора които вече са го направили. Не всичко се измерва в цени на кашкавала в Кауфланд. Изобщо, абсурдите в България не са критерий за каквото и да било.

Освен това, никой не започва с 20 хиляди лева заплата. Започва с 2000. И колкото по-рано започне да пести и да инвестира, толкова по-добре.

Другите ти глупости пък съвсем не искам да ги коментирам.

ПС: Аз съм на 57 години и не работя вече 13 години, а живея само от дивиденти и то повече от добре. 5% данък в БГ е истински лукс. Ако "акциите боклуци (повечето са с капитализация повече от БВП-то на България)" вземат да фалират, имам и злато, което ако продам ще ми стигне за 15 години. Мога да си позволя абсолютно всичко, от каквото имам нужда и разполагам на 100% с времето си. Всичко това съм постигнал именно на фондовата борса чрез инвестиции на спестяванията ми. Дотук с обясненията.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 98f59b2a9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   22, а защо издържате няколко неработещи? Българинът масово издържа децата си над 20 г., като не учат медицина, да кажеш, че не могат да работят и учат. За родителите подобна история: на по 65 г. увиснали на плещите на децата си, които ако ги подпомагат няма да имат доход за собствени деца и семейство. Баща ми се трудеше до сетния си дъх и не се е замислил да увисне на плещите на мен и сестра ми, майка ми болна от рак работи, а в същото време разни хипохондрички ги издържат децата им, които деца съвсем логично не им стигат доходите за семейство. Да има случаи, в които е неизбежно, много болни и бедни родители, но повярвайте ми, това е крайно рядко. Българският родител е голям егоист, а големите му 20 деца не правят услуга на бъдещето си, особено ако имат деца, да отделят една заплата настрани. Това не е грам егоистично, напротив, има и малки деца за гледане. Дано новите родители един ден не се тръснат на ръцете на децата си, смятат ме за егоист подобни, просто моите родители дори не биха приели подпомагане, това е самата истина.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: b3ef3ed3e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Моля, не започвайте с това как една сервитьорка взема 3000 евро. Можете да мислите първо, че те на час. Например 150 часа за около 12-13 евро на час колко е? Мислете реалистичн

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 0bd60bcb78
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   26, не знам на колко години си, ама щом вярваш на НСИ, ми е пределно ясно, че си инвеститор само в мечтите си. Инвеститорите могат да смятат най-малкото. Да не говорим, че знаят, че данни и отчети лесно се манипулрат.

Ти си онзи, дето пише по 1000 теми и съветва хората да мизерстват и да инвестират в бразилски компании пред фалит, понеже имали голяма дивидентна доходност, макар акциите им да са паднали в пъти през последните години и да продължават да дълбаят нови дъна.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 46c596bb35
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   До 29: Не позна, не знам за кого говориш, но не съм този. Нямам нито една бразилска акция. Ще ги проверя, благодаря ти за идеята.

ПС: Кои според теб са тези инвестиции с висока доходност?

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 45ed8037d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   30, ще ми е малко трудно да ти обясня в 5 изречения това, което съм учил 20 г. сам по трудния начин. А и на теб ще ти е трудно да го осмислиш за минута, това си изисква опит и осъзнаване. Да не говорим, че подобна информация смляна наготово струва много пари.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 46c596bb35
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   До 31: Ами успехи тогава, приемаме че си новият Бъфет и че си намерил безрискова инвестиция с 20% (поне) доходност. Жив и здрав и да си ги харчиш със здраве изкараните пари!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker