Бруталното лихварство на банките - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Бруталното лихварство на банките
преди: 6 месеца, 5 дни, прочетена 943 пъти
Здравейте, чудя се как хората се съгласяват да теглят огромни заеми и да плащат безумни лихви десетилетия наред - докато побелеят, докато остареят, докато се съсипят.

Давам прост пример.

Заем за 182 000 евро при 'скромния' лихвен процент от 2. 80%

Знаете ли колко точно пари ще трябва да върнете след около 25-30 години ако въобще успеете дотогава?

Около 240 000 евро или около 25% повече от парите, които реално сте взели. И всичко това на вашия гръб.

Или сметнато в години труд, ако бачкате 17-20 години, за да си изплатите апартамента, после бачкате още 5-10 години 'безплатно' за банката, само че е благоволила да напечата пари и да ви ги даде в заем.

Или казано, ако трябва да изплатите 100% от заема за жилище, а платите 125% е все едно сте изплатили още 1/4 апартамент, който отива безвъзмездно за банката!

После как имало заплати по 10-20 хиляди в банките, Ами как няма да има като дерат по 10 кожи?

Въпросът е ще има ли надигане и да се измете търговско-банкерско-лихварската мафия, които са окупирали всички ресурси или ще продължи безропотното робство на банкери и лихвари?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 4 дни
hash: c2d3c3c510
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Приятелю, напълно разбирам гнева ти и всички онези сметки, които си написал по горе. Ще ти кажа жестоката истина - банки е имало, има и ще продължава да има и все повече да печелят, да се обединяват във все по големи. Печелят, защото те са една голяма част стратегията за внушаване на нужда - погледни по-голямата част от рекламите ( безлихвени кредити и тем подобни за стоки на изплащане).

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: fa4fa29953
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   2. 80% беше само, за да се хванат шараните на кукучката. Идват лихви от по 6-7% и нагоре, вноските на много народ ще се удвоят и ще платят не 25%, а 200% отгоре.

Относно банките - ами те са търговски дружества, целта им като на всички е да печелят. Никой не дава кредити насила, просто българинът е пълен неграмотник във финансово отношение, за един скапан апартамент е готов да се гърби доживот. Най-тъпото е, че тези имоти не струват нищо, държавата се обезлюдява, дългосрочно всички тези новопостроени обори са тотал щета.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 01fa3d2fae
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Авторе - питаш въпрос, който едно че няма да бъде разбран от много хора, второ - дори тези, които го разбират, няма да искат да го разберат.

Аз самият НИКОГА не съм взимал кредити (макар, че се колебая като дойде имотната криза дали да не взема "добри" кредити и да си накупя имоти на безценица... но ще видим).

Въпросът ти е основателен, но се замисли - каква е алтернативата?

1. Хората да се вдигнат и да изметат банките... туй ще стане когато "хората се надигнат и изметат Пеевски", т. е. НИКОГА! :D

Винаги е имало едно 5-10% активно малцинство сред хората и то движи бизнеси, движи протести, движи всичко. Останалите хора са ОВЦЕ.

Дай им само да се забавляват, да се ебат и да не мислят и дотам - и на 10% да вдигнат лихвения процент, ще си плащат, къде ще идат.

2. Да си вдигнат доходите, да спестят пари и да си вземат жилище без кредит.

Това изисква да си вдигнат квалификацията, да научат нови неща, да имат финансова култура, да имат дисциплина. Трудно е. :)

А и се замисли за третия вариант:

3. Мъж изкарва пари може да си позволи по-малък апартамент или хубав апартамент във "второстепенен" квартал. Хваща се с пача, която държи да вземат апартамент в квартал с надути цени (Лозенец, Витоша и др. ) Съответно за да задържи пачата и да изгради "семейното огнище" - тегли скъпа ипотечка.

Банкерите знаят как мислят хората и нищо няма да се промени скоро. :)

Поздрави!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 234a21ad54
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Да, обаче я сметни инфлацията за периода. Аз изтеглих заем преди 15 г. Вноската ми беше 180 лв. За тогава си бяха бая пари, 1/3 заплата. Сега продължавам да плащам 180 лв, ама вече са едно пазаруване в Била. Т. е. в момента почти нищо не плащам реално, а съм взел цял апартамент едно време.

А и какво предлагаш? Всеки да извади половин млн за билище на ръка ли? Или да плаща цял живот наем за онзи, дето духа?

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 22f2b32442
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Като сметнеш колко е инфлацията, излиза че ти ги подаряват тия пари. Друг въпрос е, че те реално не притежават покритие на тия цифрички, които ти казват, че имаш.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 234a21ad54
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   А ти на колко процента би дал заем, при положение че само реалната ти инфлация е 7-8%, а някои години и повече?

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: ce0c3b43df
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Някой да ти е опрял пистолет до главата и да те кара да вземеш заем? Не вземай и няма да плащаш лихви, елементарно е.
Ако нямаш пари и собствено жилище, живей на квартира и си свиркай. Е, когато се пенсионираш, ще ти е трудно да плащаш, но пък нали не си подхранил банките, тая мисъл ще те грее :-)

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 4259a4b8d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Според мен имотният балон доняколко години ще се спука.
Лихварството го има, защото държавата го позволява.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: dc2f0aecdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Пич, никой не те кара да ползваш заеми. Пък и банковите кредити са с възможно най-ниски лихви, виж какво е положението при фирмите за кредити и тогава пиши. И никой не те кара да плащаш кредита си 20 години, за да платиш цялата лихва по него, почни да погасяваш предсрочно и ще намалиш лихвата. В края на краищата как очакваш да си купиш нещо по-голямо, ако нямаш наличните пари? Логично е да потърсиш пари на заем. Ама дали ще се намери роднина или някой приятел идиот да ти даде въпросните 182000 евро, а? Ако се намери, то при какви условия ще ти ги даде? Не мислиш ли, че банката е най-логичният избор за такива огромни суми? Та така че престани да пишеш глупости, ами сядай да заработиш парите, които ти трябват без да ползваш кредити, успех:)

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: eb1212be33
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Ооо това което си писал е доста по добра оферта, от колкото предлагаха преди години.
Лично преди 18 години теглих 20 хил лева и върнах 32 хил лева ипотека за ремонт на жилище. По едно време към 2008-2009г ми вдигнаха лихвата на 11, 2% защото имало инфлация. На теб 25% ти се виждат много, аз платих 60%.
Пък и ако човек седне и сметне за 30 години поне 250 пъти ще идеш при кредитния испектор назначен ти от банката "само нещо да попиташ" "само един анекс да подпишеш", ще му заемеш времето, това време струва пари, лаптопа му струва пари, мебелите в офиса му струват пари, подмяната на външната облицовка на банката струва пари а за 30 години вероятно поне два пъти ще я подменят и т. н.
В крайна сметка и никой не те кара насила да теглиш заеми, стой си по квартири.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 35ba1a22e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Това може да го каже само финансово неграмотен човек. Заема е един инструмент. Той е много хубаво нещо, ако знаеш как да го ползваш и много лошо нещо, ако не знаеш. Също като ножа. Може да се самоубиеш с него, но може и да си сготвиш. Това, че някой не знае как да борави с нож, не означава, че ножа е лош изначално. Ако имаш бизнес, инвестиции, които ти носят 10% доходност, а ти плащаш 3% лихва, правиш 7% печалба с чужди пари и без инвестиция от твоя джоб. Ама ако теглиш кредит, за да ходиш на море, ще дойде момент, в който ще фалираш.

Ако дори само жилище си купиш с кредит, Ами тя само инфлацията ти изяжда кредита с времето и от един момент нататък практически почти спираш да плащаш, но си оставаш с жилището.

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: e7759eb7a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Национализация, национализация и пак национализация.

Единственото решение е държавата да държи целия кредит и тя да решава на кой и при какви условия да дава кредити.

По соца се е изплащало за около 15 години едно жилище. Гарсониерите даже за по 10-12.

Ама тогава частни банки е нямало, само ДСК.

Сега търговските банки са десетки и правят каквото си искат - ама единия искал да отваря дискотека, другия нещо си друго да прави.

Кредита трябва да е само държавен, застраховките и хазарта също - като ще ви гърбат с лихви и платежи поне да отиват в хазната тия пари, не в частни сметки.

В момента е тотална пародия финансовата система.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: a7da803d18
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Банки, застраховки, енергетика, ВиК, строителство на жилища, производство на основни хранителни продукти трябва да е изцяло или в по-голямата си степен дейност само на държавата. Печалбата после да се реинвестира обратно в инфраструктура, образование, армия и т. н. В момента както е шепа хора правят милиони и милиарди от въздуха, а за народа полза никаква

 
  ...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 8444fe941b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   14, този експеримент вече е правен в България цели 45 г. и извода е, че държавата не може да бъде добър бизнесмен. Всеки е с нагласата, че е общо и няма лична отговорност. Резултатът е масови кражби от предприетата, неефективност и колективна отговорност, т. е. липса на такава.

 
  ...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 8444fe941b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Т. т., уж голям човек, а разсъждава като първолак. Сякаш не си видял по соца колко неефективен беше бизнеса, понеже е държавен и никой нямаше лична полза той да печели, а само крадеше.

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 9c1c038e6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Прав си, но и 30г са немалко време. Я вземи сметни, ако получаваш минимална заплата по сегашни стойности, колко пари ще вземеш за 30г. Ще излезе, че си мега паралия, а е минимална. Освен това тоя % е супер малък. Нормално е лихва 5-6%. Другото вярно и неосъзнато нещо е, че като каже някой "Купих си апартамент за 120 хил. лв. " всъщност се заблуждава. Трябва да сметне цялата сума с лихвите - ще се окаже, че си е купил за 250 хил.

 
  ...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: 322eb7c6db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Хазарт не трябва да има като цяло - нито частен, нито държавен.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: f272e5897a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Доста си прост, ти за инфлация чувал ли, освен, че този апартамент след 30 г. ще струва с 300% повече (в държава която не умира като България де)
Така, че 180 к евро сега са повече от 240 след 30 г., само инфлацията ще ти намали теглото на кредита на половина

Който взе кредит преди 3 г. да купи апартамент за 80 хиляди, сега имота му струва 150, а ще върнеш 120 примерно.

Тва българина е прост на гъдулка к няма финансова култура, цял свят живее на кредит и пари се правят с чужди пари

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 7ad405f390
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   До н. 19-като си такъв финансов експерт, защо не обясниш следния пример- някаква взима двустаен апартамент във Варна за 90 000 Евро и ще го изплаща докато стане дърта бабешкера... Ако сега е на 32 години, и го плаща 30 години, значи до пенсия, че и след това ще си плаща. По 500 лв. всеки месец и това БЕЗ съответната лихва... с лихвата малко повече... Но съответната... получава месечно около 1300 лв. бруто заплата и при настоящата инфлация и факта, че цените на продуктите в магазините са увеличени двойно и тройно, парите-които досега е давала за определено количество хранителни стоки и др. услуги, сега същите пари отиват за два пъти по-малко покупки или двойно повече пари -за същото количество покупки, плюс задълженията й към банката, докато стане бабичка... Като допълнение и факта, че очаква бебе и там-също ще има бая разходи...

Просто хипотетичен пример ти давам, обясни ми с богатия си финансов опит, каква е далаверата й от цялата тая работа? Като обяснения от рода на това как след като си изплати двустайния апартамент, АКО въобще успее да го изплати, и как след 40-50 години същия апартамент щял да струва двойно, тия сметки за след 100 години не ми вършат работа, като обяснение на това колко изгодно било да имаш кредит и да плащаш като роб цял живот.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: eb1212be33
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   До 20 не съм 19 но ми се иска да помислим по въпроса ти.
Да предположим тази някаква не купува нищо и заплаща наем на двустаен апартамент, квартира в подобно жилище във Варна. Ще даде 7 хил лева тази година за наем, след 2-3 години наема ще се увеличи на 10 хил на година, след още няколко наемът още ще се увеличи, смятай го някъде по около 25% на всеки 3-5 години, та колко ще даде предполагаемата жена за наем за 30 години и какво ще има накрая бабешкерата в наличност?
Ще ти отговоря, ще даде за наем най-малко 270 хиляди лева и няма да има никаква собственост от жилището.
Познавам една такава жена, която беше под наем 27 години в един и същ апартамент в Бургас и видях с очите си какво стана. Когато за пореден път апартамента бе наследен от наследници, накрая го продадоха на пазарни цени и съответно изгониха бабешкерата наемател.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 1 ден
hash: 4e4b3d04d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   От н. 20 до н. 21- доста ти е развихрено въображението:) Жената, която е била под наем, ще си намери ДРУГО жилище под наем. Били я изгонили.. , че само един апартамент ли се дава под наем?
И за протокола-бабешкерата, която е плащала вноски към банката цял живот, накрая НЕ се знае, дали реално нещо има, защото може и да е пукнала дотогава, а може и съвсем да е психясала накрая-да е влязла в някоя Лудница, може и междувременно да си е загубила работата, да са я уволнили, да не е намерила нова, и съответно -да няма пари, с които да продължи да плаща вноски на банката и естествено -да остане на улицата и БЕЗ НИЩО :)

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 23 часа
hash: ce0c3b43df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   22, колко пенсионери могат спокойно да живеят под наем с пенсията си? Все някога човек ще остарее и няма да може да работи, тогава какво ще прави? Не ми казвай, че може да умре дотогава - да, може, но може и да доживее и тогава? Средната продължителност на живота е повече от 65 г.

 
  ...
преди: 5 месеца, 27 дни
hash: b429cf66cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Аз се чудя кога банките ще почнат да дават лихви по депозитите.

С тия 0. 5% не знам какво си мислят че правят

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker