Сега не е момента да се купи жилище/акции - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121250)
 Любов и изневяра (29722)
 Секс и интимност (14366)
 Тинейджърски (21900)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3181)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18541)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Сега не е момента да се купи жилище/акции
преди: 4 месеца, 16 дни, прочетена 1092 пъти
Понеже зачестиха подобни теми, нека изкажа мнението си като икономист и инвеститор. На кратко сега не е момента, на дълго обяснявам защо. Който има нерви да чете.

Понеже някои ще кажат, че това се говори вече от години, ама така и не става, казвам, че пазара на имоти е най-инертния и отнема 2-3-5 г. да се случат нещата. Вече е ФАКТ, че имотите в Германия паднаха с 10% за последната година. Това не е предположение, теория или прогноза. Това са официални данни ДНЕС и който не вярва, нека провери в интернет. Подобен спад на годиншна база не е имало от финансовата криза насам, т. е. последните 15 г. В Германия и Австрия вече фалираха едни от най-големите строители. А за да се прогнозира какво ще се случи в България, трябва да се гледа какво се случва в големите икономики най-вече САЩ и Германия и историята е доказала, че същото се случва и в България с около година закъснение. Германия вече официално е в рецесия, т. е. 3 поредни тримесечия имат спад в БВП.

За скаднинавските страни, Австралия и Нова Зеландия няма да говоря, защото те не са най-големите икономики, но на кратко там положението е плачевно и имотната криза е в големи размери. В Китай също фалираха някои от най-големите инвеститори в имоти.

В САЩ все още няма официален спад в цените на жилищата, но има (както и повсеместно в света) огромен спад в броя сделки. Това е индикация, че пазара е наситен, жилищата за продажба стоят с месеци, защото вече никой не може или не е съгласен да плати тия цени. Единствената причина да няма спад все още е, че продавачите не искат да приемат новите реалности, не са съгласни да смъкнат цената и се надяват все някога да вземат желаната сума. Просто пазара на имоти е много инертен и муден и отнема време.

Всъщност там ИМА спад, но при търговските имоти - 11% за година. И не само в САЩ, а в повечето водещи икономики има спад при търговските имоти. Т. е. много от новопостроените търговски обекти, които са построени с банкови заеми с идеята да се отдават под наем, в момента са с 5-10% заетост - крайно недостатъчна за обслужване на кредитите. В близкото бъдеще тази криза ще се превхърли и в жилищните имоти, защото тези необслужвани кредити отнемат от ликвидността на банките. То реално вече се усещат затегнатите условия за кредитиране, но тепърва предстои най-бурната фаза. В САЩ лихвите по ипотечните кредити се вдигнаха от 3 на 7 процента, т. е. вноските станаха двойно по-високи.

Инфлацията допълнително оказва натиск, защото разходите за живот растат, вноските по кредите растат, а заплатите не успяват да компенсират това и облсужването на заемите става все по-трудно.

В момента ситуацията е такава, че барута е заложен и трябва само една искрица да се задействат нещата.

Какво имам предвид? Икономиката на САЩ е страшно задлъжняла. Ще кажете нищо ново под слънцето. Да, обаче последните 6-7 месеца положението се влошава в геометрична прогресия. Бюджета на САЩ е 6. 5 трлн, т. е. толкова харчат на година. А колко са приходите - 5 трлн. Това е огромен дефицит. Като за капак от тези 6. 5 трлн 1 трлн се харчи само за облусжването на САМО ЛИХВИТЕ на дълга, като главницата не мърда, даже напротив теглят още и още заеми с невиждана скорост. Положението е толкова зле, че премахнаха тавана на дълга със закон. В резултат за половин година дълга им се покачи с близо 3 трлн. И за да е пълна трагедията, скоро им изтичат някои от заемите, които са с ниска лихва (както знаете федералния резерв повиши лихвите от почти 0 до над 5%) и ще трябва да ги рефинансират с много по-високи лихви. Т. е. в следващата година плащанията им по лихвите на дълга ще скочи драстично и ще стигне 1. 5-2 трлн. Тогава разходите им ще скочат на 7-7. 5 трлн при приходи 5. И подчертавам 20-30% от тия разходи дори няма да са за нужди, а само за лихви.

Можете ли да си представите колко са зле нещата? Даже последния път, когато емитираха поредния дълг нямаше кой да им го купи, понеже вече са доста по-рискови, та се наложи да задължат търговски банки и федералния резерв да им купи зорлям дълга.

За да добиете представа, това е все едно да изкарваш 2 к заплата, но да харчиш 2, 5 к, като от тия 2, 5 к 500 са ти лихвите по заемите, понеже за главницата нямаш пари. Така заема ти стои, понеже плащаш само лихви. Не само това, ами и всеки месец теглиш още 500 лв заем, за да си обслужваш старите заеми. Но по новите заеми имаш пак лихви и всеки месец разходите ти растат още повече и теглиш още повече заеми, което води до още повече разходи и още повече заеми. И всеки следващ заем ти е на все по-висока лихва. Т. е. следващия месец си вече на 2 к заплата и 2, 6 к разходи. Следващия на 2, 8 к, после на 3 к разходи и т. н. Като за капак идва срока да си върнеш най-първите заеми, които трябва да ги рефансираш на по-висока лихва и разходите продължават растат в геометрична прогесия. В един момент вече никой не иска да ти дава заем, понеже вижда, че си затънал до гуша и математически няма шанс да ги върнеш, защото дори и нищо друго да не си купуваш и да караш на фотосинтеза, пак не можеш да си обслужиш заемите посмъртно.

Решението за САЩ много скоро ще е или още повече печатане на пари и още по-голяма инфлация, или фалит. И в двата случая резултатът е яка криза.

В частния сектор положението е сходно. Вече фалираха няколко големи банки, защото държат стари ценни книжа, а техните цени се сринаха заради по-високите лихви по новите. Бизнеса е с огромна задлъжнялост и едва си обслужва кредитите, а тепърва предстои рефинансиране на старите евтини кредити с нови скъпи такива. Т. е. предстоят масови фалити в близкото бъдеще и много хора ще останат без работа. Колкото до хората задлъжнялостта им също е на рекордни нива и то не по кои да е кредити, а по кредитни карти. Знаете, че там лихвите са най-високи и дори огромни и човек за да е опрял до този скъп заем, значи вече е притиснат до стената. Имайте предвид, че вдигането на лихвите започва да се усеща след 1-2 г. Т. е. тепърва ще се усеща икономическия ефект.

БЪЛГАРИЯ. Тук положението е, че все още няма покачване на лихвите и в това отношение сме прецедент в света. Докато в света масово са на 5-6-7% лихви, ние все още сме на 3. Причината е, че сме във валутен борд и МФВ ни финансира, като ликвидността се насочва към търговските банки, точно за да не се вдигнат лихвите, защото вдигнат ли се, положението ще се срине, а никой политик не иска това да стане по негово време. Разбира се, това няма как да продължи вечно. Сделките с апартаменти вече са паднали с 35% (по официални данни на Агенцията по вписванията, не са фантасмагории), което не е било дори по време на финансовата криза от 2007. До сега сделките ставаха на офертни цени, а вече купувачите искат 5-15% надолу договаряне. И въпреки това сделки няма. Последните 2-3 месеца драстично спаднаха и продажбите на зелено и подозирам, че много от жилищата, които са в начален етап на строителство няма да бъдат довършени скоро. Даже в моя град вече се появиха оферти на зелено за 600-800 евро на квадрат при пазарни цени 1300-1500. Явно първите строители вече са започнали да гълтат вода и търсят ликвидност, за да продължат строежа. Някои агенции за недвижими имоти пък стартираха програмата за бързо изкупуване. Т. е. понеже много апартаменти се застояват на пазара и агенциите предлагат да изкупят на момента, но на 20-30% по-ниска цена.

И всичко това става на фона на това, че дори още не са вдигнали лихвите. А това тепърва предстои. Сега купуват последните балъци и е въпрос на време и те да се изчерпят. От 20 г. съм инвеститор, финансист съм по образование, преживял съм и финансовата криза и познавам прекрасно психологията на пазара. В момента масово инвестират и последните балъци. Т. нар. FOMO инвеститори. Това са хора, които не са запознати с икономическите цикли и си мислят, че пазара вечно ще върви нагоре. Те разбира се се включват последни в пазара близо до върховете и са последните, които поддържат ръста в цените. Умните отдавна са купили още по дъната, когато пазара е бил скучен и безинтересен и е нямало интерес. Сега умните продават на балъците. А балъците от страх да не изтърват ръста в следващите години и чули, че цените вървят нагоре, купуват. В момента, в който и те се изчерпят и спрат да купуват, вече няма кой да купи. А точно тия купувачи са най-ненадеждните и неплатежоспособни и първи те ще изгърмят, като не могат да си обслужват кредитите.

Прогнозата ми е, че в следващите година-две ще започне спад в цените, който ще продължи 3-4-5 години. Спадът в абсолютен размер ще е около 30%. НО това в условия на висока инфлация. В момента политиката на САЩ въпреки вдигането на лихвата е проинфлационна, а те изнасят инфлацията и навън. В комбинация с това нашето правителство допълнително напомпва инфлацията с теглене на заеми и осигуряване на ликвидност на търговските банки. Резултатът ще е поне реална 8-10% инфлация в следващите години. Та ако обезценяването на имотите в абсолютно изражение би било 30%, то към това трябва да прибавим още 30-40% обезценяване от инфлация за 4 г. Т. е. представете си, че сега един имот струва 200 000 евро. Спад с 30% = 140 000. Но тези 140 ще имат стойността на 90. Т. е. в реално изражение спадът ще е над 50%.

Ако има нещо, в което в момента си залужава да се инвестира, това е биткойн, колкото и да го мислите за пирамида. Повтарям биткойн, не крипто. Не етереум, не кардано, не солана. Защо биткойн е тема на друг разговор, която сега няма да засягам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 15 дни
hash: 2c0b513b13
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

1.   Някой има много свободно време да пише небивалици на воля!

 
  ...
преди: 4 месеца, 15 дни
hash: 8b75a6c548
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Бих добавила на неикономически език - ако погледнем по-мащабно на нещата, човешкият живот в добри условия е около 80 години общо. Не живеем по два три века, или повече от това, за да има смисъл хората да се набутват с такива огромни кредити. Още повече че едва ли има много хора, които могат да се похвалят с това, че имат сто процентова гаранция, че ще имат абсолютно сигурна и добре платена работа, за да ги изплащат. Това за мен винаги си е било чисто казино, и не разбирам защо навсякъде, не само в България се наложи такова буквално робство, в което хората се набутват с кредити, които евентуално дори няма да изплатят. Реално, хората отдавна е трябвало да се обединят и да искат нормални условия за живот, за това че работят цял живот.
Именно това е била моята немотивираност да тегля кредит, никога не съм виждала реално това да ми дава някакви позитиви, освен риск.
Цената на жилищата не отговаря на тяхната реална стойност, нито квадратура. Жилищата нямат достатъчно складово място, кухните са малки, материалите са нисък клас, ами то компромиси от всички страни.
Сумите наистина са космически и ако човек погледне по-философски на нещата, ще разбере че всичко е една матрица, в която неговия труд (да живее на заплата), не се отплаща подобаващо. Да се строи особено в 21 век може да бъде по много по-бърз и достъпен начин, така че да се осигуряват жилища за семейства, които да се изплащат за макс 10 години, не за цял един човешки живот, или по-лошото никога. Едно семейство с две деца дори да си купи апартамент с две спални, какво прави като тези две деца пораснат? Ами на 4-членно семейство им трябват поне 2-3 жилища, да си ги разпределят като пораснат децата, на едно 3-членно семейство им трябват отново 1-2 жилища, а цели семейства се борят да имат само едно, да живеят като в дядовата ръкавичка. То обикновените и прости хора, не им трябва да са супер интелигентни, за да разберат че нещо не се връзва в цялата схема. Аз утре мога да кажа че продавам хляб за 100лв бройката, еми хората ще почнат да си правят домашен хляб много ясно, никой няма да купува нещо, което не си отговаря на себестойността, а и още повече, дори да имат възможност да го купят, то е супер малко като квадратура и с некачествено строителство.

 
  ...
преди: 4 месеца, 15 дни
hash: 28f799276d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Чудесен анализ с изключение на последните няколко изречения/абзаца, където доста обърка нещата.

Ти може и да си икономист, финансист и инвеститор, но явно нямаш грам понятие от строителство и кое колко струва. Затова като човек, който не е финансист, но разбира от строителство, ще ти обясня защо няма как апартамент, който струва 200к да се срути до 140к.

Знаеш ли какво е необходимо, за да се построи една сграда от-до?

Ако вземем стандартния случай за една средностатистическа сграда времетраенето е около 24 месеца(2 години), за да се завърши на етап груб строеж.

Говорим за сграда 5-6 етажа, с около 18-20 апартамента.

За тези 2 години, трябват да ти работят около 10 души обикновени работници, никой от който вече не иска да ти бачка за под 1500 лева на месец.

Отделно имаш инжинер. Отделно имаш архитект. Отделно имаш такси за разрешителни, комисионни за брокери, разходи за създаване и поддръжка на сайт(ако ще ги предлагаш и онлайн, което си е почти задължително), отделно пари за реклама.

Дотук разходите за труд само.

Ами земята? Я виж колко струва един парцел в София например. За да си сигурен, че ще си реализираш поне половината апартаменти трябва да строиш или в София или в централните части на Бургас, Варна, Пловдив.

Иначе може и половината да не продадеш и фалираш. Та, ако строиш в София приготви едни 300 000 евро за парцела, или 20-25% обезщетение за бившите собственици. Тук говоря за честните инвеститори, ако въобще има такива, защото масово всички знаем, че се заграбват земи, за да се строи, строи се с крадени пари - изпират се десетки милиони откраднати от европейските субсидии. Всички го знаем.

Как иначе, който и да било ще извади 1 милион да речем, за да вземе машини, да плати заплати, материали и т. н.? Коя банка ще ти отпусне такъв бизнес кредит? Никоя! Да събереш "честно" 1 милион, цял живот не стига, а и за първолаците е ясно, че щом преди само 34 години всички багери, кранове и т н. са били държавна собственост, за да са днес в частни ръце и разни "инвеститори" да строят и печелят милиони, ясно е, че става въпрос за яки далавери!

Но да се върнем на разходите. Заплатите ги видяхме. Парцела го видяхме(говорим, ако строиш честно, без подкупи, без грабене на земи). Та какво остава като разходи?

Материалите. Имаш нужда от десетки хиляди тонове бетон и желязо.

От десетки хиляди тухли.

Тези неща, за да ти дойдат на място и да се "качат" до 6тия етаж примерно е пак разходи за транспорт и машини.

Транспорт ли казах? Ами, че то нафтата е вече 3 лева литъра горе-долую

Една багер-смяна е 300 лева, а на ден не ти трябва една багер смяна.

Може би ще си кажеш, че това е всичко? Ами не. Това е само грубият строеж.

После като влезеш вътре в сградата имаш окабеляване, пускане на този и тръби за вода и канал до 6тия етаж(примерно) което пак е разход.

Споменах ли дограмата? Ами сложи примерно 1800м2 дограми за 6 етажна сграда и витрините Доли долу, ако има на партер.

Дотук добре м... Накрая ти остава и да сметнеш 25% ДДС, което отива безвъзвратно в бюджета, за да храни политици, администратори и офис калинки.

Та, ти самият каза, че инфлацията ще е още 10%. Как тогава си представяш имотите да паднат с 30%, а горивата, заплатите, материалите да се покачват? Това е тотален но-сенс.

Аз лично очаквам също спад, но до 10% на цените. Което за обикновения човек, който си връзва врата с 25 години ипотека е все едно - дали ще даде 200 000 евра при 3% лихва или 180 000 при 6%, даже май в първия случай е по-добре?

Досега далаверата с имотите вървеше, защото се строеше с кредити и с крадени от еврофондове пари, а глупаците купуваха и се кефеха, че са си 'съхранили парите' и разчитаха инфлацията за 10 години да е голяма, за да им се обезцени кредита и евентуално да продадат с печалба.

Сега нещата стават по-различни и ми е интересно как масово хората продължават да си живеят живота, да ходят по екскурзии извън страната, да си купуват скъпи дрехи, да гледат по 2-3 кучета и въобще все едно ги берат по дърветата тези пари, искат и евтини жилища? Ами няма как всички да живеят на дълг и да е евтино.

Дори да има 10% спад на цените, при по-висока лихва даже ще е по-зле, за който иска да купи.

Решението е тотална промяна на финансовата система, спиране да се раздават балонни заплати (заплата на ИТ от порядъка на 4-5 к е балон и трупа дълг в системата, т. е. това не са реално изработени пари) и хората да живеят по-скромно и според чергата си.

Хем искате високи заплати, хем евтини жилища - как да стане? Замисли се, ако трябва сам да ги изработиш тези пари, а не банката да ти пусне кредит, колко мъки и лишения ще ти коства едно хубаво жилище. А днешните хора са склонни на всичко друго, но не и на лишения - живеят като бекове(т. нар 'средна класа'), кара се кола за поне 20-30 хилки, почива се в чужбина 2-3 пъти в годината, ходи се по ресторанти, концерти, на шопинг в мола и глупаците продължават да мислят, че тия пари са техни и са си 'ги изработили'?

Ей затова се живее в дълг, заради из*ъзиците на хората.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 15 дни
hash: 9c25fba67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Това са пълни глупости. Разходите за строителство се вдигат. Данъците са ниски. Цената няма да пада, няма и защо да пада. Пазарът е стабилен. На всеки продавач в София се падат по 1, 2 купувача. За Пловдив са 1, 5. Цените няма да падат, а ще има покачване. Еврозоната предстои и ръст от 50%.
Ако си толкова сигурен, продай ми апартамента си на 70% от сегашната му цена. Нали ще има падане с 50%. Така ще си на печалба. После инфлациятае ти стопи парите. Всеки който има акъл купува.

 
  ...
преди: 4 месеца, 15 дни
hash: 64440888c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Целият проблем е, че банките продължават да раздават кредити с ниски лихви, а хората са в психоза и завист - тоя купил, давай "и ние да купим", че скоро край - вече няма да може да се купи. Предимно младите са толкова заблудени, защото не са виждали как се сриват нещата. В един момент банките хем ще спрат да дават заеми хем ще направят преоценка на имотите и всеки купил апартамент с 90% ипотека ще се оцъкли като му кажат, че трябва да дофинансира заема си, защото вече оцената не е X, а е 70% от X примерно. Който има откъде да намери пари ще закрепи положението, останалите ще цвилят.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: 28f799276d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 2 - добре си ги напипала нещата само че пропускаш най-важното - в днешната финансова система т. нар. капитализъм цялата икономика и финанси се движат от дълга, от кредита.

От най-малката единица - отделния човек, нагоре през фирмите и корпорациите всички са се овъртили с кредити до шия!

Самите държави са задлъжняли с астрономически суми, може да видиш колко е дълга на всяка от уж богатите страни.

Ти теглиш кредит, за да си купиш апартамент, този дето е строил и той в голям % от случаите е теглил кредит, за да строи и да връща, банката дето му е дала парите и тя е теглила кредит от централната банка, за да му ги даде, а централната банка е напечатала едни въздушни пари, необезпечени със злато, необезпечени с нищо, за да може да ви осигури лукс и блясък - на кредит.

Истината е, че за да се изчистят тези дългове трябва да рухне цялата финансова система и да се започне на чисто, само че е този случай, без лесни пари на кредит, всички ще живеят поне няколко пъти по-бедно.

Това не могат да го разберат много от хората, че уж по&-големите заплати и по-голямата покупателна стойност на тези заплати всъщност са КРЕДИТ, това не са реално изработени пари, зад тях няма нищо.

По соца държавата е строила панелките с помощта на трудови войски, които са бачкали за едното ядене дето се казва и затова са били евтини жилищата.

Един апартамент се е изплащало за 10-15 години в зависимост от големината му.

Държавата е държала целия кредит и е контролирала цените и лихвите.

Сега цените не са контролирани, а ПАЗАРНИ, тоест и за 50 години могат да ти бутнат кредит, стига да има достатъчно глупави да изтеглят такъв.

На банката не й пука - на нея важното е да си взима лихвите всеки месец и ако не си платежоспособен ще ти вземе и апартамента, дори да си го плащал с години и ще ти изрита семейството като мръсно коте на улицата и ще ти даде дома на следващия длъжник.

Е това е властта на капитала.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: ca31ede9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   3, 4, това за разходите за строителството е най-смешния аргумент, който се повтаря като мантра. Отговорете ми само на един въпрос. 2008 като се сринаха цените с 50%, с колко процента паднаха разходите за строителство? Малко храна за не особено силната ви страна. Ти си строй ако щеш и за 1 млн евро на квадрат, ама кой ще ти го купи?

 
  ...
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: ca31ede9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   3, за биткойна искам да те питам направи ли си труда да го разбереш и отдели ли едни 5 ч поне да се образоваш, че така бързо го заклейми? Или звездите ти го говорят, че е измама?

 
  ...
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: d32be103c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   2, не виждаш смисъл защото или си млада, работиш и не ти е проблем да плащаш наем, или имаш наследствено жилище. Я си представи, че си пенсионерка и трябва да живееш под наем, как си представяш това да стане със средностатистическа пенсия? А като си сумираш наемите за целия си живот, ще получиш сумата на ипотеката, разликата е, че накрая имаш къде да живееш.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: 7bea5bc741
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Авторе да се купи жилище в което да живееш е едно, да се инавестира в имот от които се надяваш да спечелиш е съвсем друго. И от кога наричаме инвеститор, човек който купува нещо с заем? Аз съм от старата генерация и за мен инвестиция е да инвестираш собствени пари, а не да вземеш кредит и да се надяваш идеята ти за инвестиция да плати кредита с лихвите, че и сносна печалба да ти донесе, това второто не се нарича инвеститор а измамник, който се надява да измами някой "fomo балък" който да му купи дълга с добра горница.
Не съм икономист с диплом и инвеститор не мога са се нарека, но нещо се обърках в цифрите на предпоследния ти абзац. Да говорим с по малка цифра, значи ако днес малък апартамент струва 100 000 евро, след 4 години той ще струва 70 000, но пък до 4 години инфлацията ще е набъбнала с 30-40%и жилището ще е обезценено общо с 60-70%. Нека сметката я сметнем по български в хляб, сега жилището струва 100 000 евро или 130 533 хляба по 1, 5 лв, твърдиш че след 4 години жилището вече ще струва 70 000 евро а хляба ще е увеличен на над 2 лв и жилището ще струва около 68 000 хляба. Защо разликата в проценти при хлябовете намалението е под 50% след като ги намалихме веднъж с 30% намаление на цената на жилище и още веднъж с 35% заради инфлациони цени???
В тези цифри обаче ми се губи платежоспособноста на населението дали заплатите, на онези които нямат жилище за живеене, няма да се увеличат с поне 20% при инфалция от 30-40%, така няма ли да могат да купуват по лесно жилища за собствени нужди? Тоест ще се увеличи търсене! Губи ми се и фактът как строителите ще строят жилища ако цената на жилище падне с 30% а инфлацията вдигне цените на строителни матерали и работна ръка, особенно щом днес вече трудно им излиза сметката при строеж на нова сграда, как ще работят при такъв минус.
Имам нагледен пример в околностите на града един близък, построи къща тази година, разказа и показа документи че без платата на работници, само за документи и материали до ключ е дал 110 000 лв, ако сложим и цената на терена който е 15 000 евро, имотът му ляга на 140 000 лева, отделно ако наеме и строители цената набъбва с още най-малко 60-70 хил лева, ако и той влага труд, и му стъпва на 200 000 лв. Съседната до него къща е строена преди 10 г, в момента я продават за 110 000 евро с еднотипен парцел, но вече порастнали плодни дървета. Твърде вероятно е ако се появи купувач с 100 хил евро ще я продадат. Тоест цените на това да строиш или да купиш десет годишно строителство в момента са еднакви. Ако обаче цената на готовата къща спадне с 30% а цената на строеж се вдигне с 30% заради инфлация на материали и труд, къде е сметката да строи дадения строител?
Твърдиш ли че професията строител ще изчезне след 4 години???

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: a5cdb608ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   До 3.
Говориш така, все едно е задължително всяка инвестиция да си избие парите, че и печалба да има.
Не е задължително. Строителството е надценено. Защо ли? Защото преди 10-15 години можеше да се вземе апартамент на кредит и да го изплатиш за 20г с нормална заплата. Сега този срок е 30г. Трудовия стаж на средния човек е 40г. Какво сега, цял живот за един апартамент ли да работим?
Та на хората не им е изгодно. Това кое колко струва за да се построи няма значение, ако няма кой да го купи. Пишман инвеститори има много, но всичките разчитат че на края на веригата ще има някой, който има нужда да си купи апартамент, за да живее в него. А повечето такива са обикновени работещи хора.
Резултата е че ще има фалирали строители. Ние се движим след европа и света. Възможно е това да е и по политически причини, не знам. Но вдигнат ли се цените на кредитите, край с растежа на цените на имотите.
Няма как тия цени да растат постоянно. Ако растат по-бързо от инфлацията - това е балон. Винаги се стига до момент в който хората не издържат на цените и не могат да си позволят да си купят толкова скъп имот.

 
  ...
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: 97ef636ea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Наблюдавам имотния пазар, защото искам да купя жилище /не, че много го желая, имаме нужда от по-голямо/. Без да съм икономист - ми не, не падат тия цени. А дори не гледам в скъпите квартали /става въпрос за София/ център и южните квартали просто съм ги зачеркнала, кварталите към Южен парк, също.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: 28f799276d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   До 11, досега далаверата вървеше, защото масово се строеше с европари, за да се изперат и да не им стоят по сметките. Това е грозната истина, че в България почти всички мръсни и недоказани пари се перат точно по този начин - с 'ново строителство', с хотелчета, комплексчета.

Никой ли не се замисли, щом на вас едвам ви отпускат 200к кредит от банката за да си купите жилище, коя банка ще даде 2 милиона на пишман - инвеститор, дето е решил че ще прави София да е Ню-Йорк?

Нещата въобще не са толкова прости. За някой дето е свил няколко милиона от европарите, които се раздаваха около десетина години(а бяха дадени от ЕС милиарди за различни проекти), за такъв е много по-добре да 'строи' и после пред данъчните да 'докаже' че е продал 5-6 скъпи апартамента, било на балъци с кредити, било преписани на свои близки фиктивно, колкото да се отчете 'сделката'.

Такива хора искат да си изпразнят милионите от сметките да не им висят окрадените пари и им е все тая дали ще продадат 20, 50 или 100% от жилищата. По-евтино няма да ти ги пусне, на него важното му е парите да се изперат и легализират.

Говоря като човек, който е навътре в нещата. Колкото до малкото 'честни' инвеститори - такива дето са се обединили 10-20 души в ООД или АД, набили са техни пари, теглили са заеми и строят - да, такива ще фалират заедно с купувачите и заедно със затягането на паричната политика.

Номер 10 добре ги е обяснил нещата. Ако няма да се продава, просто няма и да се строи. Евтино няма да стане. Максимум 15 % ще паднат цените, но това не е никакво 'пукане на балона', особено ако лихвата ти скочи по 2 си по-прецакан отколкото да вземеш мало по-скъпо, но с по-ниска лихва.

Така че правете разлика между 'инвеститори', дето си перат окрадените пари и такива дето наистина се опитват да правят нещо честно, а вярвайте този бранш хич не е лесен.

30 години са много за ипотека, но така е и навсякъде на Запад. Просто хората живеят в дълг, това се опитах да обясня и по-горе. Потребителят тегли заем, строителят тегли заем, търговската банка и тя тегли пари на заем, а централната банка печата едни пари като вестници, които не са подсигурени със злато и въобще с нищо и ги раздава.

В зависимост колко пари ще напечата, зависят и цените на стоките и услугите в обществото(даже не са напечатани всички пари, физическите пари в банкноти са около 10-15%, всички други 'милиарди' са само цифри - единици и нули заверени в системата)

Та, банката печата парите и ви ги дава. Вие харчите за екскурзии, дрехи, телефони и живот си живеете. Реално консумирате повече, отколкото сте създали като стойност. Затова се трупа ДЪЛГ. Който няма как да бъде изчистен, защото се живее с КРЕДИТ(с раздут балон), а не с реално създадена стойност.

Влез в магазина за някакви стоки и виж колко от нещата са създадени в България - не повече от 5%>

В същото време банката ти е пуснала пари да купуваш неща, които не си създал, само за да консумираш и да върви търговията и финансовата система.

Темата е много сложна, но накратко - цялата система е балон, живее се на дълг, живее се на кредит(на неизказани пари) и жилищата да паднат с 30-40% както твърди автора чакайте на Луково лято

Т. Т.

 
  ...
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: ca31ede9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   13, значи по твоята логика и 2008 не трябваше да има срив.

 
  ...
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: 722b1d4ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Има и една малко по-различна гледна точка. В България имотният пазар е изкривен и от друг фактор - ниските данъци на имотите. Да, данък за основно жилище една вила/ ваканционен имот трябва да са ниски! Но от там нататък за 3-то, 4-то и т. н. жилище данъците трябва да са минимум 5К на година и да растат експоненциално с всеки следващ имот!
Много хора имат по 3-4-5 имота от наследство покупка, живеят в един, другите не ги ползват, не ги продават, не ги отдават, не ги поддържат, такса вход не плащат... продават само след като имота е седял празен десетки години и е станал на тотал щета и вече има опасност съвсем да се срути или да бъде превзет от роми-катунари.

Ако вдигнат данъците и всички празни имоти ги изкарат на пазара, цените само от това ще паднат едно 30%

Отделно едрите бизнесмени, земеделци, олигарси и т. н. имат по десетки апартаменти и си ги ползват реално за да си държат парите по този начин. Това изкривява много силно пазара, аз знам за човек, който 2010 година е имал 40 апартамента! Държавата изобщо не трябва да позволява подобна форма на спекула.

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 13 дни
hash: a08ee73626
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   13. Логиката със скъпия имот срещу скъпия кредит не върви. Щото кредитите ще поскъпнат и за тия дето са купили скъп имот на евтин кредит. Нали уточнихме че се вземат за около 30 години. Ако на 5тата година кредитите поскъпнат, то ще е за всички, не само за тия дето тепърва теглят. То не е като да си купиш хляб вчера за 5лв и днес да е 10лв и да си на далавера. По-скоро е - купуваш си хляб за 5лв, хляба поскъпва и от магазина ти казват че им дължиш още 5лв. Горе-долу така стоят нещата с банките.
Така че тая логика не върви.
А и наближава момента в който хората просто няма да могат да си купуват. Дори статистиката го показва. Има повече жилища отколкото семейства/домакинства и въпреки това в едно жилище живеят средно 1. 6 домакинства! Това значи просто че има огромен брой празни жилища, къде непродадени, къде купени за "инвестиция" и не се ползват. Това не може да продължава до безкрай. Накрая на тоя пазар ще останат само "инвеститори" дето ще си менкат жилища един на друг....

 
  ...
преди: 4 месеца, 13 дни
hash: ca31ede9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   15, между другото и в други държави е така. Например за Лондон съм чувал, че 30% от имотите са празни, защото разни богаташи от цял свят са си паркирали парите там, колкото да не ги яде инфлацията. Иначе аз съм за. Не може, понеже някои спекулират, други да се влачат цял живот по квартири. Спекулантите и нехайниците са надули огромен балон, ползват едно жилище, а имат още 5 празни, а хората, които наистина имат нужда от жилище, се чудят на колко места да бачкат, че да насмогват с наемите.

 
  ...
преди: 4 месеца, 13 дни
hash: 7bea5bc741
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   До 15 искаш комунизъм, по едно основно жилище и една вила, така ли? То и за това българинът е измислил начини, прехвърля на децата и роднините.
Но интересно ако семейство имат собствено жилище и половин имот наследство от свекъра (поделено с брат/сестра) във Варна и половин имот от тъста в родопите това за два имота ли ще го броиш или за три? А ако вилния имот е бунгало тип контейнер, смята ли се за вилен или трябва да има масивна постройка?

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 12 дни
hash: ca31ede9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   18, човека казва да се облага по-сериозно спекулацията с имоти. Да се притежава, само ако има нужда човека от него и се ползва. В противен случай да има огромен данък за жилище, което нито се ползва, нито се отдава. Вече има подобни предложения в редица държави. И за мен също това е правилно, защото това е "стока" от първа необходимост. Както е забранено да се спекулира с храни, лекарства и тем подобни, така да се ограничи и спекулата с имоти. Това е все едно 5 милиардера в България, да изкупят половината имоти и умишлено да ги държат с години и така изкуствено да вдигат цените, като ограничават предлагането. В момента нещо подобно се случва с лекарствата. Изнасят се нелегално, а хора, които имат нужда и живота им зависи от това, не могат да ги открият. Това не е правилно. Нещо подобно става и със земята. 10-20 души в цяла България държат половината земя. Резултата е поскъпване на ренти, храни и т. н. Ако щеш и с горивата е така. Защо мислиш, че в момента петрола на световните борси е по-евтин от преди войната, а в същото време горивата са значително по-скъпи? Неслучайно има институция във всяка държава, наречена Комисия за защита на конкуренцията, именно за да се избягват подобни картели. Това няма нищо общо с комунизма - във всяка капиталистическа старна има подобна институция. Друг е въпроса колко си върши работата.

 
  ...
преди: 4 месеца, 12 дни
hash: 7bea5bc741
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   19 аз пък искам да кажа на теб и този човек, че ако аз, като обикновен гражаданин напълно равноправен с теб, се изтезавам физически и лишавам финансово от удоволствия след работа да ходя собственоръчно да си строя двуетажна вила по няколко часа на ден, докато вие се излежавате на диваните си в квартирите пред тв, не виждам защо трябва да съм наказан!!!
За това че не купувах с десетилетия храна, а отглеждахме храната на семейството в извън работно време, за да пестя пари и за да бъдем здрави, искаш да бъда наказан!
Затова че не съм продал на дядо си нивите и дори с родителите ми изкупихме частите от роднини, които искаха да продават, като никога не заведох семейството си, нито на почивка, нито на хотел, за да заделяме пари за имоти, а хора като теб, разпродадоха нивите на дядо си и изядоха парите си по курорти и по покупки на телефони от 2 бона, каква е моята вина че искаш да бъда наказан???
Да наказваш хората, които са работливи и пестеливи и затова притежават имоти това си е комунизъм, комунизма едно време отнел имотите на имащите такива и ги нарочили наричайки прадедитте ми "Кулаци", кулак е вид кравай, тоест подигравали са им се, че ги занулили, че от имането им е останало дупката на кравая!!! Вие сега пак започва да ви идва идея да ме наричате кулак.
Реално ние с теб и номер 15 сме работили на подобни длъжности и заплати, обикновен работник съм, изкарвах парите си с физически труд с ръцете си, но аз и моето семейство винаги сме доработвали нещо през уикенда и много сме пестили за да притежаваме това което имаме, вместо да бъда похвален за усилията си и да се ползвам от заслужена почивка на старини, вие искате да ме наказвате.
Защо след като вие и ваши родители сте си изяли парите искате днес да крадете от мен, обвинявайки ме, че притежавам??? Искате да ме насилите да си давам наследствените апартаменти от бабите си под наем или да ви ги продам, та това са мои имоти, не е ли моя работа какво ще ги правя и кога и за какво ще ги ползвам???

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 10 дни
hash: ca31ede9b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   20, да бе, ама ти имаш 2 жилища. Има компании с хиляди жилища и милиони декари. Това са стоки от първа необходимост. Ти съгласен ли примерно да има двама в България, които да държат целия пазар на лекарства, а ти да имаш нужда от животоспасяващи такива и да ти одират кожата за привилегият да живееш? Подозирам, че не. Защо мислиш, че има Комисия за защита на конкуренцията? Нали и те са бачкали, какъв е проблема. Според мен не е морално да има монопол върху стоки от първа необходимост. А в момента 30% от жилищата са празни, защото са на шепа богаташи, които са си паркирали там парите, което е за сметка на обикновения човек, който наистина има нужда от жилище за живеене, а не да стои празно.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 7bea5bc741
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   22 Всъщност семейството ми притежаваме твоите преположения по 7! 60% от които ползваме понякога, най-често са празни. Дали искам да ти подаря някое от жилищата си, амии НЕ.
В България реалността е че двама притежават пазара за лекарства, просто на теб никой не ти го казва, че едни и същи хора са собственици (акционери) на различни български компании, които уж са конкуренция. Здравето е стока и тя струва пари, шансът ти да се разболееш е много по малък ако бе положил малко труд да си отглеждаш био храна, но кой ще лежи пред тв или ще играе компютърни игри?
Все пак държавата се е погрижила да дава безплатно животоспасяващите лекарства, на хронично болните хора и ги плащаме всички ние с нашите данъци, така че това не е аргумент!
Покупката на нужни на хората материални неща се осъществява с труд и пестене. Ти съгласен ли си да си даваш цялата заплата и да останеш с никакви джобни, за да изхраниш част от ромския квартал, защото все пак храната е по нагоре в колконката от стоки "първа необходимост"? Твоите думи за нужди от жилище за мен са същите, да си дам жилищата за да си задоволяваш нуждите е все едно ти да си дадеш всички доходи за да задоволиш нуждите от храна на хора от катуните.
Моето семейство притежава, защото се е трудило десетилетия повече от 10 часа на ден всеки ден и е пестяло, не си е купувало скъпи телефони, скъпи автомобили и почивки, които може би за теб са стоки от "първа необходимост". В момента е 7 сутринта след малко тръгвам със семейтвото ми, да работим за себе си, днес е събота ти вероятно ще се излежаваш, а аз станах в 5 часа, вече взех баня и закуска. Сигурен съм че и колата и телефона ти са по скъпи от моите, това е разликата между нас, аз нямам почивен ден дори на Коледа ще свърша някаква работа.
Нуждите от жилище за първа необходимост са всъщност 4-5 кв метра на човек, защо мислиш че някой е длъжен да осигури нуждите на пълнолетен гражданин?
Всеки заслужава толкова на колкото се равняват усилията, които е положил!!!

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 227fc51715
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   23, вместо да се хвалиш да беше вникнал в написаното от мен.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 506756299a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Цялата финансова система е една глобална пирамида, където изгарят нисшите и последните. Следва финансов крах или война и всичко се занулява. И се почва следващото градене на пирамида. И после пак така. Живота е една безкрайна синусоида, погледнете я на осцилоскопа и ще видите, че не е толкова трудно да се предскаже каквото и да било. Стига само да ви бачка осцилоскопа.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: a6158df9a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   До 24 Щом за теб е хвалене, че ставам в 5 сутринта, че работя през почивните дни и дори на Коледа, че колата ми е по евтина от твоята, значи се хваля!
Иначе прочетох и вникнах, но няма какво да ти кажа друго, щом не знаеш, че акциите на фирмите за лекрства ги държат няколко отбрани човека, щом не знаеш, че КЗК се занимава главно с концесиите и обществените поръчки, аз как да ти обясня това.
Според теб не било морално имането да е в ръцете на богати, но е морално да лежиш докато, някой работят ежедневно???
Само не разбирам защо си се насочил да атакуваш с морала си празен апартамент в панелка, а не дворците на реално богатите? За един човек, като Слави Трифонов жилището му от 500кв е прекалено голямо, не е ли морално, според твоя морал, да го изнесете, човека в една гарсониера в краен квартал а да населите в двореца му няколко многодетни семейства???? Ей така всеки да си има стаичка, нищо че трифонов блъскал над 30 год пред целия бг народ за да постигне това което притежава?

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 227fc51715
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   26, за лекарствата точно защото знам, затова и го дадох като пример как не е редно. Но аз като цяло за съвсем друго говорех, а ти тръгна да се хвалиш колко имота имаш. Въобще не ми дреме, ако ще да имаш 100 имота, за мен полза няма така или иначе. ПРИМЕРНО казах, че имаш два имата. Не ти, който и да е, няма значение, просто го казах ПРИМЕРНО, че нямам предвид обикновени хора с по 2-3 имота, а компании с хиляди. Важното беше съвсем друго, а не колко имота имаш ти конкретно. Но ти го видя като повод да се похвалиш колко много имоти имаш и колко много си работлив уж под предтекст, че видиш ли колко си се измъчил, та заслужаваш всичките имоти на света. Само не знам как намираш толкова време да пишеш толкова коментари в споделито от тоооолкова работа, ама ОК. В имотите може и да си постигнал много (ако приемем, че е вярно написаното, то в анонимните форуми кой ли няма 100 имота), но в четенето с разбиране не си.

 
  ...
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 28f799276d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   До номер 26, не разбрах само защо според теб, ако работиш по 10 часа или малко повече автоматично заслужаваш 14 имота, а тези дето бачкат по 8 заслужават 1(или не заслужават и толкова? )

Тоест ти искаш за 2-3 часа повече труд да получиш 14 пъти(или 1400%) повече?

Не, че те критикувам, просто ми е интересен начина, по който разсъждаваш кой какво заслужава.

Да, има и лентяи обаче масово работното време нали е еднакво за повечето хора, защо някои очакват за своето време огромна награда?

Примерът със Слави беше нелеп, защото аз не виждам какво е постигнал Слави с двете си ръце и какво полезно и от първа необходимост за хората е създал, за да ги заслужи тези 500м2?

С какво Слави е оо-полезен от един лекар, полицай или строител, за да получава десетки пъти повече?

Това, че се е навъртал е мутренските среди 90те години и е започнал успешен шоу-бизнес, прави ли го пример за подражание?

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: 7f94cf5c5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   До 28 - Маркс и Ленин да не са били на разпордажба за Коледа? Заслужаваш това, кеот можеш да си купиш. Ако имам 10 хляба и ги продавам по 3 лева, няма да ги дам на те за 1 лева, защото "заслужаваш". Ще там на този, който ми даде 3 лева. Ако някой ика да даде повече, ще дам пъров на него. Така вървят нещата, така са вървеили и така ще продължават!

 
  ...
преди: 4 месеца, 3 дни
hash: 774a979c0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   Абе, за да има толкова коментари и хората да си задават въпроси за имотния пазар, значи нещо куца с него. Не върви да работиш 30 и повече години за едни тухли и животът да си мине. Нещо сериозно се е объркало.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: b01a799a55
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   До 28 от 26 Заслужавам само това което съм си купил и наследил, и точно толкова притежавам. Не казах че имам 14 жилища а че семейството ми притежава толкова, нали!!!! Това не е само мой труд, а труд на цялото семейство и роднини.
Не е само до ежедневния 10-12 часов труд, но това се постига и чрез пестене! Ти работиш по 8 часа само в делнични дни, аз работя ежедневно и днес 31 и утре 1 януари ще работя, най малко 8 часа, което не се равнява на 2-3 часа труд в повече, а си е двойно повече часове от теб годишно, родителите ми също работят по толкова, техния труд също се влага. единствения ден в който не работим е Велик ден, тогава всички четем по 10 часа, образоваме се. Баща ми за три години с четене по велик ден, научи разговорно английски и днес може да разговаря на английски със съседа си англичанин. А пестенето се равнява на лишения от доста "удоволствия" които ти си позволяваш! Аз никога не си купих скъп телефон, та това са 2-5 кв метра жилищна площ, не отидох и на почивка на хотел със семейството си, та всяка почивка е 3-4 кв метра, така за 5-6 години се изплаща един стандартен апартамент!
Примерът със Слави го дадох не за да оцениш полезността на труда му, а за да ми кажеш защо не искаш неговия имот, а си се насочил да "крадеш" само обикновенни апартаменти? Щом мислиш че твоя труд е бил по полезен/ценен от този на Слави, защо ти не продаде твоя труд за цена на която Слави си е продавал труда си 30 години???? Гледам обясняваш че на Слави му било лесно да си развие такъв бизнес ти защо не го направи, щом било лесно?
На мнение съм че Слави е положил много повече усилия в сравнение с мен, рискувал е много повече, причинил си е повече стрес, затова заслужава това което притежава, нека си го ползва човека.

До номер 30 Какъв смисъл намираш да се лъжем в анонимен саит? На имотния пазар нищо не куца, ядосаните от цени на имоти са си похарчили доходите за други стоки и услуги и се чудят, защо не могат да си купят и имот, това е!
Кой работи 30г за едни тухли? Средната заплата в София е 2772 лева! Средна цена на жилище в София е около 3000лв на квадрат, тоест за 6-7г изплащаш 50 квадрата жилище и ще имаш междувременно за бедно оцеляване, ако доработваш през свободното време ще ти е още по бързо и лесно, а ако имаш и партньор в живота да пестите и да плащате двамата, въобще няма да усетиш 2-3 год и сте изплатили.
30 годишен кредит за жилище теглят хора които искат да хранят банкери и да не се лишават от удоволствия докато изплащат жилище. Има и такива които не си преценят състоянието, разбира се, че на обикновен монтажник/монтьор ще му дойде доста трудно да изплаща жилище в Западен парк или Изгрев, за обикновенни работници в Обеля и Люлин има жилища. Всеки трябва да се разполага според вложените от самия него усилия или както са казали "според чергата си", а самата големина на чергата си зависи от самия човек, всеки сам си я тъче.

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 9 часа
hash: 28f799276d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Номер 32, а ще кажеш ли в каква сфера ти е бизнеса/с какво се занимаваш?

Защото ОК има логика в това, което казваш, че с пестене и лишения се изплаща и избива имот по-бързо, но аз като човек, който е в сферата с недвижимите имоти, мога да ти кажа и другата гледна точка.

Че масово изобщо не виждам тези, които живеят и купуват луксозни къщи и апартаменти да се лишават. На теория много хубаво да е така.

На практика скъпите имоти ги купуват разни ИТ-та, певици, шоумени, които си ходят и по чужбина, карат коли за по над 50 хиляди лева и ядат всяка вечер по ресторанти.

Реално ако се замислиш това не са изработени пари, дълг е. Няма как тази седмица да си ходил 4 пъти на ресторант(примерно), да си си купил нови дрехи, да си изхабил 50 литра бензин и да твърдиш, че същевременно изплащал кредит.

В смисъл дай да не се лъжем - парите ги взимат разни комерсиални професии, реално заплата от порядъка на 7-8 хиляди лева или хонорар за певица 5000 за вечерта не са реалната стойност на усилията им.

Както и да е, тази тема е доста сложна с на кой кое колко струва, но е факт, че обикновения бачкатор въобще няма достъп до разните луксозни имоти и коли, то реално и самата банка няма да ти отпусне кредит за нещо хубаво, ако нямаш стабилна заплата.

Труда на обикновения човек не се цени, комерсиални типове като Слави и т. ню взимат десетки пъти над реалната си стойност и труд.

Слави доколкото знам има апартамент до НДК в онази луксозната сграда, с хеликоптерната площадка на покрива, отделно имот в Драгалевци отделно други неща.

Същевременно до около 30 годишен е бил обикновен комедиант и е свириш на виолончело.

По твоята логика с пестенето, той трябваше да е ял само сухи корички хляб последните 25 години, за да има това, което има?

А начален капитал? ! Това студио и заплати за оркестъра откъде намери пари, след като идва от някакво село в Плевенско?

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 809345abad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   "Няма как тази седмица да си ходил 4 пъти на ресторант(примерно), да си си купил нови дрехи, да си изхабил 50 литра бензин и да твърдиш, че същевременно изплащал кредит. "

Има как и причината е, че е по-добре да изпалщаш дългосрочен заем с ниска лихва, отклкото да инвестираш една купчина пари, коит биха могли да ти генерират повече и повече пари.

"А начален капитал? ! Това студио и заплати за оркестъра откъде намери пари, след като идва от някакво село в Плевенско? "
- Първо - спри да дискриминираш хората, според произхода им!
- Второ - Каналето и Куку бенд тръгнаха от Каналето в начлото на 90-те и почти веднага се превърнаха в хит за седмици. Викаха ги НАВСЯКЪДЕ. Имам познат, котио тогава се занимаваше, да прави нещо като кабаре, ама нещата така се промениха, че всичко беше само на чалга. Бързо, бързо смени всичко и когато Ку-Ку бенд идваха, беше нещо от рода на "ден година храни". Мясотот препълнено, всичко харчи на макс. Само си спомням, че на вечер има даваше повече от годишната заплата на баща ми... и ги избиваше. Слави Трифонов си натрупа тогава "началният" капитал. След като ги изгониха от БНТ и започнаха самостоятелна продукция, бързо-бързо взеха да събират малоумно високи пари от реклами. Ако искаш да обвиняваш някого, обвинява тези, котио и купуваха албумите, ходиха им на концерти и компаиите, които даваа пари за реклами.

 
  ...
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: a0979267d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   До 32 Да съм кажел с какво се занимавам ха ха! Какво ще кажеш да ти кажа и ЕГН-то си, а?
Кой и защо въобще стига до идеята че бачкаторите трябва да си позволяват луксозни имоти и коли? Всеки трябва да си знае мястото на този свят, а мястото на всеки е точно такова каквото си е извоювал сам. За бачкаторите и семействата им има двустайни панелки в евтините квартали, които могат да си закупят с труд и пестене.
Хонорар от 5000лв на певица са си напълно заслужени пари за труда й, нейния и на екипа й, щом има такива които ги плащат, тези 5000, значи тази певица им изкарва достатъчно че да има 5 хил за нея и да останат доволна сума и за собственика на заведението. Никак не е лесно да пълниш заведения с хора които са съгласни да харчат за да те видят на живо, това е къртовки труд, опитай да видиш дали е лесно, да се задържиш на такъв гребен на вълната.
Вероятно сега пак ще тръгнеш с теза че лекарите били по важни, ами щом не могат да си продадат труда за 5000 на вечер значи не са. Човечеството много по често има нужда от забавления от колкото от хирург, слава богу. реално хората отделят по-голяма част от доходите през живота си за забавления от колкото за лечение, следователно забавлението им е по важно. Певиците обслужват хиляди клиенти наведнъж, докато лекаря не може да преглежда повече от 20 човека на ден, затова певиците са по високо платени.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker