Вярно ли 70% живеят от заплата до заплата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121374)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Вярно ли 70% живеят от заплата до заплата
преди: 3 месеца, 25 дни, прочетена 1104 пъти
Чух по новините скоро, че 70% от българите живеели от заплата до заплата и едва 20% можели да спестяват някаква сума. Това ме замисли, че едва ли не 7 от 10 човека по улиците едвам кретат.

Сега аз ли не съм в ред или по новините са им изкривени данните, но поне в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе виждам нещо напълно различно. Няма да изпадам в подробности, но със сигурност в тези градове не живеят 70% работещи от заплата до заплата. Да, бедният човек живее в изолация и основно от работа вкъщи и обратно ако има изобщо работа т. е няма как да го видим. Да, България не е само 5 града, но основно 3 от тях са някакъв магнит за по-добър живот, въпреки че по последни данни Варна и Пловдив губят население. Та дори и в тях не всеки може да спестява, но такава показност на състояние не съм виждал по други места, а съм пообиколил Европа и света.

Тоест или се заблуждавам и гледам друга България, или новините са неверни, или масово се крият доходи понеже сме известни с голямата сива икономика или по улиците виждам основно ИТ-та, далавераджии и цветни емигранти, завърнали се на екскурзия за няколко седмици.

Наистина ли 7 от 10 българи едвам свързват двата края? Някой по-просветен от мен да сподели.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 24 дни
hash: e0885ba7a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Да наистина голямата част от хората живеят от заплата до заплата. И голяма част от тях са образовани и интелигентни работещи хора, а не някакви търтеи и несретници. Аз също попадам в тази категория. Не всички сме се родили богати. Не всички сме получили наследство. Не всички умеем да върти далавери. От колко професии се изкарват добри пари? Колко струва едно жилище? Колко са разходите за храна, отопление, транспорт, здраве, лекарства, образование? Ако си се сблъсква с всички тези неща, ще може да си отговориш на въпроса.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 8bdf6decb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Точно така е. Простата сметка за моя град (един от изборените) е масова заплата 1400 и разходи за живот 1000-1200 лв на човек в най-добрия случай - ако не плащаш наем, нямаш заеми и нямаш извънредни разходи.

Та да, ако нямаш деца и живееш наследствено жилище (или живееш при мама), може и да спестяваш малко, ама в останалите случаи сметката не излиза.

Пример: тричленно семейство, двама работещи - 2800 лв доход, а необходими разходи 3-3, 6 к. Сметка не излиза дори при собствено жилище. А ако имат и наем или имат 2 деца съвсем. А има хора и с деца студенти, което е още един не малък разход.

Работя във фирма, където заплатите са над средните и пак хората се оплакват как взимат заплата и като си платят сметките и напазаруват храна и заплата на втория ден вече я няма. И не говоря за хора, които не си правят сметката и харчат прекалено.

Магазините в града масово затварят, заведенията са празни. Дори в големите вериги ясно се вижда, че не е като преди. На центъра все едно е паднала бомба, няма жива душа в голям град.

На теб ти правят впечатление само скъпите коли, ама седни и преброй от 100 паркирали коли колко са до 5 годишни. Я имат 10-20, я не. Останалите 80-90% са 10-20 годишни таралясници.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: f644525c97
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Доста от по-скъпите неща, които се купуват са на кредит, коли на лизинг, айфони на изплащане. Чак 70 % да са от заплата на заплата едва ли, но много от хората нарочно демонстрират навън по-висок стандарт от този, който реално могат да си позволят с доходите си.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: c1072c96da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Последното предположение е вярно, т. е виждаш само IT -та, далавераджии и емигранти, завърнали се на екскурзия за няколко седмици. Може да се движиш в по-изискани среди, с личен автомобил и т. н
Виж в автобусите, метрото, хипермаркетите, аптеките, при плащане на сметки, в банката. Където и да отида чувам хората да говорят как не им стигат парите, а някои са и с кредити. И това е за София, не знам как е в другите градове.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 940133f7e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Статистиката която публикуват в медиите е лъжлива. Много българи са на минимална само на хартия. А в плик взимат по още една минимална, а защо не и повече. Тоест много повече българи взимат средната за страната. За съжаление и аз съм в това число. В карта минимална, в плик още 1200. Във фирмата, в която работя сме общо 10 човека. Но има много подобни тарикати сред бизнесмЯните. Дали ако излезат на светло пак ще сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Дали живеят от заплата до заплата зависи и от ттова дали си угаждат. Аз не обичам да пестя и си харча всичко. 100-150 лева давам само за книги. Постоянно ходя на курсове. Карта за спорт и спа, козметични процедури, поръчвам си храна, кино, театри, дрехи обувки, сметки и всичко заминава. Иначе мога да карам като скот с ориз и картофи и да пестя. Но що за скапан живот ще е. И за какво работя ако не си угаждам?

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 841a3d7e05
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Инфлацията е много голяма. Аз допреди няколко години взимах 600 лв заплата и имах спестявания с нея. Сега взимам 1500 лв, но съм вече с две деца, спестените ми пари станаха 0, още миналата година. Сега през повечето време ми свършват парите 2 седмици преди заплатата, но обзавеждахме стаята на децата, имаше и разни разходи и така. Този месец успях да изкарам повече време със заплатата, но нямах разходи непредвидени и оставих мъжа ми сам да плати сметките за месеца.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: d0f9dbb5e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Ами ако нямаш други доходи освен основната работа, е така.
НЕ всеки работи със заплати над средните. Ти не си реален, в малките и средни градове са от заплата до заплата.
Хората спестяват като се ограничават от храна, или други почивки.
Не всеки печели добре и не на всеки му помагат родителите, живота е труден. Не всеки работи в тецове и държавни институции.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: baee8afa12
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Повече от 70% са! Изречението казано от журналиста е малко объркано, не от заплата до заплата а от доход до доход.
Реалността е че 50% от бг населението са пенионери, дали заради възраст или заради инвалидност, тези хора живеят на една пенсия под 1000лв, тях виждаш ли ги по улиците?
Около 1, 5 милиона са в работоспособна възраст и работят за по малко от 1000 лева нетна месечна заплата и само 30% от тях получават някакви мижави бонуси в плик, всички други оцеляват с под 1000лв заплата. Българите с високи доходи са около 300 хил човека и още около 800 хил с доход около средната заплата за страната.
Ако работеше в голям хипер маркет и видиш сметките колко маргарин и колко килограма масло се продава месечно щеше да разбереш за какво иде реч, не, българина не обича повече маргарина пред маслото, просто не може да си позволи да си купи количеството масло, което му е нужно и затова купува по евтиния продукт.
Колкото до показността българина така си избива комплексите, носи в джоба телефон на сносна марка, а у дома не включва печката и се завива с 3 юргана за да пести от ток.
Отделно разхождайки се по улиците ти виждаш главно онези около 30 % които имат по висок доход. Сам сметни в Бургас живеят 200 хил души, 30% от тях са 60 хил души, в целия център и по молове днес да срешнеш 5 хиляди, и разбира се че впечатление ще ти направят по богатите, бедните са сгушени, комплексирани, невидими. Бедния дори когато ходи по алея не върви по средата а в края и затова не прави впечатление.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 30767c286b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Добре, ти как смяташ, че функционира човешкото общество?
Пари никой не идва да ти даде даром, следователно - трябва да ги изкарваш по някакъв начин, и този начин е - да си полезен с нещо или с уменията си на някой друг, който е склонен срещу стоките или услугите ти да ти плати...
Съответно, повечето хора намират някакъв начин да припечелват, като отдават нещо свое (или което изработват) - труда си, времето си, знанията си, таланта си, или задника си... Някои и здравето и живота си, или вътрешните си органи.
Парите, които успяват да изкарат по този начин, ако ги наричаш "заплата" - да, живеят месец за месец, или седмица за седмица(както е Щатите, примерно). Ако известно време не работят, съответно няма да получат това възнаграждение, и тогава - лошо.
Не забравяй също така, че явно или не, един работещ издържа двама пенсионера, едно-две деца, понякога и жена, някаква част от един държавен служител, както и един или двама цигани (поне у нас).

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 1bd18e05bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

10.   Данните са си съвсем реални, защото става дума за числа и цифри, а нещата, които виждаш по улиците и фейсбук масово са лизинги, реклами и Фотошоп.

Имаше една приказка 'мъжете лъжат, жените лъжат, числата не лъжат'. Банките НСИ много добре знаят какви пари има в икономиката, какви са заплатите и какъв е стандарта на живот.

Масово се бачка за 1500 лева, това е истината, че 80% от хората работят за горе-долу толкова(1200-1600 лева, средно сложи 1500).

Съвсем нормално е, че се живее от месец до месец, просто защото за мнозинството е невъзможно да създадат прословутия "буфер" от 6 месечни заплати под формата на спестявания'.

Ето и малко други статистики от края на миналата година(за 2023):

90% от депозитите в банките са до 1000 лева и българите са теглили от тях за да си покриват разходи

- в България хората получаващи над 5000 лева заплата(тоест осигурявани на тези пари, иначе сигурно има и неосигурени! ) Са около 10 000 души или под 0. 1% от населението.

- има около 4 милиарда лева невърнати дългове(бързи кредити, лизинги, ипотеки)

Помисли над тези числа и ще ти се изясни картинката. Българина е комплексиран и харчи пари, които не е изкарал - взел е на заем, срам го е да си каже, че работи за малко пари и се 'нафлъгва' с аверите колко много изкарвал.

Хубава кола на лизинг може да си вземеш и с около 2000-2500 лева заплата, ако си достатъчно глупави, за да си даваш половината заплата за лизинги(да, не ма и доста такива хора.. )

Екскурзиите също в момента са сравнително евтини, за 200-300 евро може да изкараш уикенд в Италия или Гърция и от там впечатлението колко много пари и богати хора има(тоест гледат им лизинговите коли и снимките във фейса)

Българина живее, за да го гледат другите, срам го е от село, срам го е от панелката, срам го е да ходи с естини дрехи облечен.

Въобще точно тази показност и манталитет са показателни, че сме бедни - това е някакъв компенсаторен процес подобен на този в гетата, където няма какво да ядат, но носят огромни златни ланци и имат златни зъби.

А милиардерите ходят с тениски за 5 евро и да м дреме кой какво ще си помисли от раята за тях.

Т. Т.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 22a62a3125
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

11.   Вярно е, българите са бедняци. Ако не бяха скачали да се освобождават от Турция, сега щяха да са богати, но като неблагодарни кучета отхапаха ръката която ги хранеше. Казвам го като чист българин, чиито мъж е турчин с рода проследима до османско време.

Един от многото

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: b82037700c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   София не е България. Голяма част от хората живечат на кредит - комплексарщина е това и реално не събират никакви пари.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 3ad97de499
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Бате, как можеш да задаваш такива въпроси?

Това е статистика - кой може да ти каже дали е вярна? Съмнявам се, че дори и създателите и...

Верно е, вервай!

Аз си подбирам статистики на принципа - коя ме кефи. Изводи си вадя от задълбочени проучвания, не от некви стъкмени цифрички, или стъгмистики.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 8ae3e58738
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Тези, които парадират със скъпи вещи обикновено са пълни бедняци. Вещите са на кредит. България е гето.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 98fac427a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Вярно е, че много хора живеят от заплата до заплата, но според мен и в други страни е така. Някои хора като имат някакви пари и гледат да ги пръскат после се оплакват, че не им стигали. Питай сега колко спестени пари имат и ще видиш какви големи цифри ще започнат да се изписват. От 100 коментара 70 ще посочат, че имат над 20000 лева в банката а тук ни се обяснява как българите сме много бедни и едва ли не гладуваме в буквалния смисъл. Не е така, тук положението не е чак толкова зле. Ако не ви стигат парите се замислете какви излишни разходи правите. Разбирам някой да има семейство с две деца и да не му стигат парите, но има хора които живеят сами и не плащат наем и пак те им стигат 1500 лева например. А пък този номер 11 къде го измисли това с Освобождението не знам. Защо си мислиш, че ако не бяхме се освободили щеше да си много богат? Отивай в Турция да живееш като искаш да живееш добре!

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: 6067e619bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Аз не разбирам желанието на българите да имат по 3 автомобила на семейство, манията по скъпите дрехи, за всичко кредити и после се реве, че изплащали клата, а тепърва трябва да правят сватба (като нямаш пари, защо правиш сватба) и чакали дете (като чакаш дете и нямаш пари, защо изплащаш скъпа кола? Да, всичко поскъпна безумно, но и българинът е прахосник и гледа да се нагуши с няколко кредита, като че не знае, че прави опити за дете или изникне здравословен проблем в семейството или фамилията, а те изплащат кола не по джоба им? В моето семейство не сме имали коли, но заделени пари сме имали и тези, които хихикаха зад гърба ни и ни даваха старите си дрехи (да, отказвам, унизително е и нямам нужда от вашите стари дрехи) като им изникна здравословен проблем в семейството (инвитро и др. ) взимат нов кредит, докато ние заделени пари за сватба имаме, просто няма да си изразходваме парите за скъпо тържество, а ще ги инвестираме в детето ни.

 
  ...
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: 1bd18e05bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Номер 9 това последното твърдение е малко спорно, понеже ако всеки "работещ" издържа по 1-2ма цигани, интересно кой ви строи сградите, прави покривите и чисто улиците? (Масово са цигани), така че и без тях не може.

Това са хора на минимална заплата повечето пъти помощи евентуално за деца.

Ти на минимална навит ли си да бачкаш?

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: 46c4c7d68c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Да, вярно е.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 63ae6c359b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Наистина 70% от хората живеят от заплата до заплата, но останалите 30% живеят много показно, а и са концентрирани предимно в големите градове и за това като се разходиш в центъра на София оставаш с впечатление, че едва ли не всеки втори кара скъпа кола и си угажда по заведенията. Отделно има много хора, които живеят над възможностите си, т. е. теглят заеми за да демонстрират висок стандарт. И съответно в един момент закъсват, но преди това ще ги видиш как купуват последния модел IPhone или пръскат стотици левове за една вечеря. И ти си казваш, ехаааа, колко печели този? Реално 1000 лв, но живее все едно е милионер.

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 2a02ed5ad4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Трябва да искат хората нормални сметки, цени на храна и дрехи.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 8c45552b4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Хората живеят на заеми, ако има имот, го продават, работа минимална заплата е често срещана, масово е.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 16 дни
hash: 8c45552b4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Това е точно така, процентът на богатите хора е минимален.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker