Не знам как някога ще мога да си позволя жилище - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121552)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18616)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Не знам как някога ще мога да си позволя жилище
преди: 4 месеца, 3 дни, прочетена 1590 пъти
Здравейте, колкото повече гледам какво е положението на имотния пазар толкова повече се отчайвам. Стигнахме етап, в който е просто нерентабилно да си закупиш жилище вече. Живея в София и бих искал да си взема двустаен само за мен, но то просто ценните са ненормални, а и качествотото на новите блокове е потресаващо. Някакви малки стати, в които не можеш да се обърнеш даже пък камоли да живееш. Задушаващи малки пространства...

Аз изкарвам добре, евентуално след година две ще мога да сложа първоначалната вноска. Или евентуално да тегля потребителски кредит за нея. Дайте си мнението ако искате дали това е добър вариант.

Нямам подкрепа от никой освен от себе си, нямам родители, които да ми дадат пари, нямам друго имущество, което да продам. Буквално съм аз и заплатата ми срещу света, хаха. На 27 ставам след няколко месеца и да съм честен не ми се занимава с наемодатели вече и техните претенции за щяло и нещяло и факта, че могат да те изгонят във всеки момент. Пък и цените в другите градове са вече почти същите като в София..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 3 дни
hash: 6338ed1901
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ако вноската за жилище ти е колкото наема или малко повече действай.

 
  ...
преди: 4 месеца, 3 дни
hash: 0f2cc42ed0
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Какво да ти кажа всеки се разполага според чергата си! След като не можеш да си позволиш, защо ти е голямо жилище?
В темата пък разказваш че за година ще събереш за първоначалната вноска, следователно не са ти ниски доходите и ако се стегнеш за 10г ще изплатиш двустаен, затова не разбирам какъв ти е проблема, всъщност разбирам че искаш нещо евтино удобно и на добро място, да го изплатиш без да усетиш лишения, но си разбрал, че няма как.
И аз искам да се нахраня сам в добър ресторант в центъра на Париж за 5 лв, но и аз разбрах че нямало как и трябва да си приготвя едни 100 евро най-малко. Такъв е животът, всичко което иска човек за да го получи си плаща!

 
  ...
преди: 4 месеца, 3 дни
hash: 4363d0bd54
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Карай си под наем и не се заробвай с кредити. Имотите са надценени тройно. И няма нищо качествено на пазара - ти сам си го забелязал. Гледай на жилището като на един от неприятните месечни разходи. И да го купиш - пак ще плащаш на банки, данъци, поддръжка... Да си под наем има и своите големи предимства. Утре като решиш - изнасяш се и отиваш другаде без да го мислиш. Наемодателите скоро ще почувстват демографския колапс много осезаемо. В момента 40% от имотите са празни. Няма хора. А жилища много. Млад си, мисли как да си качваш доходите и да се развиваш професионално, мисли за семейство, жилището е най-малкият проблем.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: c9bc8bdee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Брат, хората в другите държава живеят на улица. Погледни САЩ и Франция. В Германия огромната част от населението нямат собствено жилище. В следващите години още много, много милиони хора ще излезнат на палатки пред блоковете, в които доскоро са живели. Това твоето мрънкане с какво ще ти помогне? Или можеш да си позволиш имот, или не. Очевидно сега имаш къде да живееш, но се чудиш как да си вземеш жилище. Не е нужно просто. Ходи във Франция и Англия да видиш, колко са им големи жилищата. И как имат дървени стълбища в блоковете от преди 100 години и асансьори от ВСВ.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: df6be4df2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Момче, ако искаш си чупи главата, но имай предвид, че лихвите на банката се вдигат много през годините, а ти не знаеш в следващите 10 години как ще си в материално отношение и дали ще можеш да изплащаш този кредит. Особено след като си сам и нямаш подкрепа, можеш като едното нищо да се окажеш в даден момент на улицата...
Преди много години майка ми и баща ми теглиха кредит, за да си вземем по-голям апартамент - продадохме стария и взехме на кредит новия.
Сумата, която се оказа, че са дали на банката накрая след като теглиха чертата, беше четворна. Знам, че няма как иначе, обаче помисли.
В днешно време почти никой нормален човек не може да си позволи жилище, затова и гледаш как 30 -40 годишни хора си живеят с родителите в семейния дом или под наем със съквартиранти.
Не е реалистично заплатите да са около 900 лв., а наемът да е 800 в добрия случай. :) И продажните цени са съвсем ненормално завишени в момента, защото балонът е изкуствено надут - брокерите и строителите са гладни и гледат как от един заек да източат максимално кинти.
Знаеш ли, че в България жилищата са по-скъпи от тези в Швеция, Франция, Италия и редица други държави? А да сравним условията на живот между всички тях и нашите? Въобще не е нормално положението в момента и те съветвам да не купуваш имот в България тази и идните няколко години.
Знам какво ти е и колко е нужно да имаш свой дом, но така стоят нещата у нас. Ако можеш, замини някъде в чужбина след време като посъбереш пари и си вземи имот там - за по-малко от милион (в лева) цели замъци се продават във Франция, а апартаментите им са на съвсем мизерни цени в сравнение с тукашните. Виж и из другите държави - просто е страшен шок като видиш разликата между цените отвън и у нас. В Дубай дори е по-евтино...
Стискам ти палци да си намериш нещо изгодно, където и да е, само внимавай.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 6fc989c34b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Защо за вас съществуват само няколко града в България - София, Варна, Пловдив?

Търсете си нещо по джоба - има толкова градчета в България, събирате се 20-30 млади семейства дето ви е непосилно в София и си купувате някъде в малък град и се установявате там.

Ще кажете - 'ама няма работа' ами тия 150-200 хиляди евро, които ще метнете за тухли и бетон в София(вече споменах, че 1м2 като материали - тухли, желязо и бетон струва не повече от 30 лева), та за тия пари може да откриете фирми, да купите земи, техника, да РАЗВИЕТЕ нещо.

Спрете се с тази София, аз съм от София и не ми е приятно, че огромна част от местата, на които съм си играл като дете го застроиха, че нон-стоп багери и камиони ми висят на главата, за да строят, ама някой пита ли ме? !

Има колкото щете градове в България, с по осимо цени, има земи, има дърводобив, инвестирайте си парите в нещо, което ще ви носи пари, а не се заробвайте с кредити и лихви.

Не може всички да бачкат в офиси и като маникюристки, няма как да стане.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: c5946ecda6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Понеже всички се бутат за купуване на апартамент - търсенето на апартаменти под наем е по-ниско и е от неплатежоспособни хора (тези, които не могат да си позволят да си купят жилище) и затова цените на наемите са ниски. Освен това хазяите често "забравят" да ги актуализират (покачват) и човек може да изкара на един и същ (нисък) наем години наред.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 731af30ffb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Нерентабилно е да строиш.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 9bc6bce179
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Почвай ударно да спестяваш пари. За инфлацията не се безпокой. Цените на жилищата ще спадат. Те и сега падат, но неофициално. Скоро намаленията ще се отразят и в сайтовете. Моето мнение е че ако човек няма поне 20% първоначална вноска е по-добре да си седи под наем. И 2008г. беше същото ама после помните ли какво стана

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 4ab5e66813
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Апартамент в София е РОБИЯ. Особено при сегашните надути цени, които са двойно и тройно на реалните.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 42c1bce2c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   В много лоши времена живеем. Нашата държава не може да ни осигури елементарни битови нужди - като да си купиш собствен дом, да създадеш семейство и да работиш за една що годе нормална заплата. Аз работя на три смени за 1000 лв. Завърших висше образование и не мога да си намеря никъде работа по специалността. Моята приятелка иска да стягане нейната къща и да живеем там, обаче мен ме е страх да се разделим и да загубя сумати пари. Другият вариант е кредит, аз не знам с 1000 лв заплата коя банка ще ме одобри. В много лоши времена живеем, не е за живот тук. А ти както си в София, там животът е непоносим за обикновен човек и нормална психика. Не знам до кога ще е така, ама май по - добро няма да дойде.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 5c569ae968
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Ами напускаш София и купуваш нещо по-нормално. Потребителски кредит не се взема за покупка на имот. А за цените - през 1989 също цените изглеждаха недостижими и работата беше "който купил - купил. повече никой никога няма да може да има апартамент". 7-8г по-късно имаше на безценица по днешни стандарти. С други думи - не се отчайвай и не се вманиачавай да купиш на всяка цена без реална възможност.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 7e783f8fad
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Един апартамент чиито наем е 1000 лева струва около 350к. Според мен е много по- изгодно за момента да си под наем. Ако имаш парите кеш тогава въпроса може да не се разглежда главно от финансовата страна, а просто човек иска да има собствен дом и да не се занимава с наемодатели както ти каза и да купи имота без значение от цената. Обаче да изтеглиш толкова голям кредит който очевидно не можеш да си позволиш щом обмисляш и потребителски кредит допълнително и то в тези неясни времена за апартамент чиито годишен наем е 3% от стойността не е най- доброто решение според мен.
Има не малка вероятност според мен инфлацията да се задържи дълго време и след 10 години заемът ти да се е обезценил до голяма степен, не е изключени и да изтеглиш дебелия заем сега на 3% и след две три години банката да ти е вдигнала лихвата на 6%, но тук вече влизаме в зоната на спекулациите и за хора които не разбират си е чист хазарт.
Като човек който не носи на голям риск идеята за купуване на апартамент с толкова голям кредит сега ми се вижда абсурдна, но ти може да виждаш цялата ситуация по- различен начин и според мен най-доброто което може да направиш е да анализираш ситуацията максимално добре и да си вземеш решение.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 3b2ea0a854
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   В момента цените са такива, че реално излиза същото дали ще си под наем или в собствен апартамент. Смятал съм го и наистина е същото. Да, малко е неприятно да се разправяш с хазяи, но финансово не е много изгодно да се купува точно сега, предвид че вече на запад има 10% за последната година, който вероятно ще се пренесе и тук, а след още година-две може и да има още 10-20% спад. В момента е риск да се купува, защото хем цените са високи, хем лихвите вероятно ще се качват тепърва в България (в чужбина вече се качиха), хем в ситуация, че следващите месеци и години може да са тежки от икономическа гл. т. и може да останеш без работа или доходите ти да намалеят. Което е сериозен риск да ти вземат жилището и да се простиш със спестяванията си, че и с още задъжления да висиш. После влизаш в списъка с лоши кредитополучатели и в следващите 10 г. забравяш за кредит. Така че според мен е размуно да се изчака 2-3 г.

Аз едно време бхя в твоята ситуация и много се нервех, че цените са безбожни. После дойде 2008 г. и апднаха наполовина, та така успях да си купя.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 83755ca6fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Ами така е. Трудно е много. Преди няколко години като двустайните бяха по 50 000 Евро, а тристайните по 80 000 Евро, заплатата ми беше 1000лв и не можех да си позволя. Сега заплатата ми е 2500лв, обаче двустайните са 100 000 Евро преди ремонт, и 150 000 Евро тристайните. Няма как на тая заплата банката да ги даде тия пари...

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: c60eba8fe4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Коментарите са още по-отчайващи от имотния пазар.
До номер 2: Двустайният апартамент, от кога се води голямо жилище??
До 4: И другите хора като живеят на палатки и ние ли да го направим?
До 5: Ако въпросът е след 10г. дали ще може да плащаш кредит, то същият въпрос важи и за наема. И в двата случая си на улицата.
До 6: Защото човекът иска да живее в голям град. Иска съвет, а не лекция колко по-рентабилно е на "село".

До автора: Аз в момента съм в същата ситуация и това, което правя е да инвестирам почти всичките си пари. В момента, в който успея да развържа някоя печалба ще я събирам и като събера необходимата сума за първоначална вноска ще кандидатствам за ипотечен кредит. Също така, ще позачакам 2-3 години да видя, какво ще се случи с пазара и дали ще успея да хвана някоя корекция. Но наистина времената, в които живеем са много трудни и за хора като нас, които се оправят сами и не разчитат на роднини и наследва нещата са още по-зле. Най-правилното нещо за мен е да си направиш ясна цел и план и да положиш труд и постоянство. Както си написал, като събереш за първоначалната вноска след година можеш да започнеш с проучването и да си намериш брокер.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 28deb833b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Проблемът е това, че в софия няма голяма разлика между наем и заем за апартамент, а не би трябвало да е така. За мен не е нормално панелки от 60те години да струват 200 к лева и то за тотален ремонт и те банките дават ипотеки за това нещо. Просто думи нямам. В една Гърция дори не са такива цените, 46 кв. От до направен апартамент в морски град за същите пари. Абсурдна ситуация в България. За да се спре купуването на апартаменти, трябва да се вдигнат много ама много данъците на жилищата, както е в чужбина. Масово навсякъде в чужбина винаги в било по-изгодно на човек да живее под наем. Аз лично не мисля че е нормално един човек да се заробва с 35 години заем. идеята е дори на две места човек да работи, да може да изплати 68 квадрата за 15 г макс, а че винаги има други допълните разходи като сметне и това човек, е още по-зле картинката. Авторе, ти си на 27 години, все още без деца, отиди в чужбина и изкарай някой лев, дори не се връщай мен ако ме питаш.

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 28deb833b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Принципно навсякъде са надули цените на жилищата изкуствено, не само в софия. Но най-големият проблем е, че не може да има един град в тази държава от 3 млн, не е нормално 800 лв да са ти наемите и един ипотечен да ти е същият, не е нормално целият ти живот да мине в изплащането на една панелка от предишния век в най-бедната държава в Европа. Това не е нормален живот и затова ние сме си виновни. Панелки, които по соца ги раздаваха, сега банките изкарват пари от тях тцццц Масово софия е пълна с не обитаеми жилища, в провинцията хората вече изнемогват, пътят е един и това е Марс, като ще се живее на палатки поне да е на друга планета.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 28deb833b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   До номер 6, кой ти е виновен, че всички сме в София??? Държавата като разпродаде всичко и няма никакви инвестиции, никаква работа в провинцията, освен ако не си на държавна работа да взимаш 1500-2000 Всичко друго е на минималната заплата. Не виждаш ли до какво води всичкото това нещо- настройване един срещу друг, а сме една нация, бива ли такова нещо, все едно на мен ми е приятно да живея в този град, който не е проектиран за 3 милиона. А това кой колко строи, погледи колко необитаеми жилища има в софия, да ги дадем на украинците дето сме приютили

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 дни
hash: 5e848b6769
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Аз живея в четиристаен апартамент под наем със частен двор, паркинг и всичко останало за 300лв във втория по големина град от 10 години. Тоест съм дал 36 000лв до момента за наем. Ако живеех в някой от крайните квартали в собствен тристаен щях да го изплащам едни 35 години през които нищо не се знае. И като сложим времето за събиране на парите за първоначална вноска едни 40 години общо за да мога като се пенсионирам след като съм бачкал робски труд да си кажа ей постигнах нещо в този живот. Хубавото на наема е че нямаш разходи по-поддръжка на имота и сградата. Можеш да смениш квартала или града при нужда, можеш да се върнеш и откъдето си дошъл. При кофти съседи просто сменяш мястото и така. Иначе си вързан с едни пари към едни кожодери и какъвто ти е късмета, такъв.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: e0d0674716
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Хей, здравей! Това е ужасната иситна и в България е така от много години вече, за съжаление. Не знам, каква утеха ще е, но не искам да обвиняваш себе си, защото вината за тези проблеми не са твои.


До 8 - Точно! За всички останали, особено този, който предлага, да се събират хора и все едно са пилгримите през 17-ти век в Северна Америка, да отидат и да си строят, ще кажа, че материалите са мнгоо по-скъпи, отколкото си мислите, че труда е скъп, а регулациите са станали брутални. Евтино правят къщи, само по малки градчета и села, където дават рушвети на правилните хора. И пак не е толкова евтино.

Номер 15 е прав. Жилище, кеото е 350 000 лева, а наемите са масово до 1000 лева, просот не си струва. Ще ти поискат 35000 първоначална вноска, а с кредита, останалите 315 000 лева, ще станат на 480 000 лева и то за 30 години със сравнително нисктие 3% за в момента. Ще плащаш по 1328 лева на месец. Не само, се вътриш с 35000 лева директно, но после ще даваш с 300-400 лева отгоре, страхувайки се, че ако лихвата скокне, ще отиде вноската на 1900 лева.


А авторе, ще ти дам два съвета:
- Ако някога вземеш жилище на изплащане, търси фиксирана лихва. Засега нямаш тази възможност, не и за целия период. На много хора вноските им скочиах с по стотина лева и изглежда, че ще скочат с още толкова, защото плащата лихва, в момента с ппокачва.
- Плаща една вноска на година екстра. Събирай си по 1/12 вноска на месе и давай тези пари. Защо? Защото първите 10 години, ти реално плащаш само лихвата. Но ако правиш по една екстра вноска, ще събаряш от главницата. Тогава и лихвата ти спада с малко. Да, вноската си остава същата, но периода, да изплатиш кредита спада също.

И имам него друго да добавя - много хора си мислят, че няма да с продаавт апартмаенти, ако цената започне да пада. За съжаление, аз не вярвам в това. Виждал съм вече, какво става на фондови борси, на крипто борси и прочие. Тръгне ли нещо да пада, хора с дългосрочни позиции (а тея с иметотие са хората с най-дългосрочни позиции), започват панически, при това масово, да продавата, което смъква цента още и още, като "стимулира" и другите да продават.

Представете си го така - имате апартмаент, който се почкава постоянно. Ама в един моемтн забавя и дори спира. И го гледате, как губи и губи от стойността си. Едно е, да имаш нещо, кеото псотоянно поскъпва, та да не бързаш да го продаваш, друго е, да имаш нещо, което не знаеш, кога ще удари дъното и дали, няма да ти се наложи, да го продадеш, когато цената му е смешна. Много лош момент за психиката на повечто хора. Гледали сме го тоя филм поне 3 пъти, за последните 30 години, като вече е време за 4-ти.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 653bca939a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Наистина цените много се оскъпиха. То е безумие да дадеш 200000 евро за двустаен апартамент, 60 квадрата или 350 000 евро за 4 стаен, 100 квадрата. Трябва човек да е милионер и да не му пука за какво си харчи парите.
Наистина не е добре цял живот под наем. Аз ако съм на твое място много добре ще се замисля къде да си купя апартамент в по-малък град, където цените са по-нормални. Освен в България, имаш доста възможности и извън България, където в малки и средни градове цените не са толкова високи. Не знам с какво се занимаваш, но според мен трябва да помислиш да се устроиш в друг град, а не в София.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 46be1fd894
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   18, точно така е. В този сайт пишман да станеш, че си питал нещо. Всеки дървен философ като ТТ почва да те назидава, че едва ли си ебахти утайката, ако не живееш на палатка, на село, не гледаш крави, картофи и не знам си какво. Нищо че те самите живеят в софето. До гуша ми е дошло от нищо не постигнали, но назидаващи селяни.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 814719aef6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Цените не отговарят на качеството на живот, просто навън е сиво, грозно, занемарено и мърляво. Накъдето и да се обърнеш, трагедия. Чудя се, хората не виждат ли или са си свикнали в кочината. В една Гърция е накитено и направено, тука мърлявщина и мизерия. Добре че построиха метрото, че София беше голяма мъка. Я вижте около метро станциите, какви са песове, какви са храсталаци. Я улиците - дупки и тъмници. Хубав блок и до него сборище на всякаква сган. Няма уют, освен по курортите. Повечето панелки, като филм на ужасите - асансьорите трагедия. Явно яко са ни промити мозъците, какво е хубаво и какво не и дали си струва.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 6fc989c34b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   21, пич никой не ми е виновен. Такава е ситуацията, защото хората масово си зарязаха земята за да бачкат по офиси и молове.

Нали се сещаш, че цените са станали непоносимо високи просто, защото има огромно търсене и постоянен наплив, поне за София ти го гарантирам.

Няма как всяка година да прииждат по 30 000 нови човека, готови със зъби и нокти да се борят за 60м2 и цените да са ниски. Строителите правят безумни пари на ваш гръб, а вие оставате с дълг и робство за десетилетия напред.

... Някои тук спомена и как било по соца и как "раздавали" безплатно едва ли не жилища, не е баш така, пак си е имало заеми, само че 1 апартамент се е изплащал за 12-15 години, което е и справедливо.

Било е по-евтино, защото са ги строили трудови войски панелките специално, за едното ядене едва ли не(трудова повинност), а сега ги строят свободни предприемачи, хора със заплати и стандарт на живот, които не искат да ви строят даром, а искат да си купят яхти и коли с ваше пари и тяхната цел е да получат поне 30% печалба от вас(или сметнато в години дълг за ипотека, при 30 годишна ипотека бачкате 6-7 години само за кефа и печалбата на предприемача).

Това е бруталната истина, може да се каже, че съм в бранша и знам за какво става въпрос. Вече и общак няма да ти бачка за 1000 лева, всички искат пари, пари, пари. Накрая дълга остава за балъците с кредитите дето ще връщат с кръв и пот, а си мислеха, че ще ходят по почивки само и ще щракат с пръсти? !

И не ми сравнявайте със соца, щото през соца България е била почти 9 милиона, а София е била към 700 000. Говоря към края на 80те.

Имало е софийско жителство и не е можело руло току-така да се преселиш.

И затова е била развита цяла България, имало е доста по-малки градове с театри, заводи, училища, а сега всеки или иска в София / Пловдив, или пък бяха за чужбина, защото чули, че е много хубаво??

В смисъл аз не обвинявам никой - който иска да идва в София, който иска да бяга в чужбина. Само че при такава ситуация цените по-ниски няма да станат(като има наплив на хора).

Същевременно в провинцията малцинствата вече считат почти всичко за тяхно, реално ако нещата продължават така до 15-20 години ще има 2-3 'български' града, които ще са обсадени от провинцията, която ще е територия на малцинствата.

Това е истината. Всеки да прави каквото знае, по малките градчета има парцели за по 15-20 хиляди евро(съвсем справедлива цена), сглобяеми къщи има по 750-950 лв за м2.

Сами си го смятайте, говорим за твоя собствена КЪЩА с двор, с всичко да е лично твоею

В София 60м2 да ги мъчиш с години заем и да правиш строителя милионер така ли го разбирате този 'висок стандарт на живот' и щастие? !

Т. Т.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 22264abbdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Намери си първо сериозна приятелка, по- лесно е двама да дърпат каруцата.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 7c9bc2ee3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   До 22 - Уау! Не, чеснто - блазе ти! 300 лева за това, даже и преди 14 години бяха МНОГО добра цена.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 3b2ea0a854
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   "по малките градчета има парцели за по 15-20 хиляди евро (съвсем справедлива цена), сглобяеми къщи има по 750-950 лв за м2. "

Ти май не си гледал обяви последните 10 г. Тези цени за парцели ги искат по селата в близост до градовете вече. А на сглобяемите къщи цените са такива, само че в евро.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 46be1fd894
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   ТТ, добре, цените в София били високи, щото са се изтърсили там половин България. А защо в Русе например цените са почти същите като в София (само с 30-тина % по-ниски при новото строителство), при положение че Русе от 200 хил., стана 120? Айде да кажем по соца ги строяли войници. А защо аджеба 2003 г. една панелка тотал щета струваше 14 хил. лв, а сега същата панелка, която вече е на два пъти повече години, струва 120 хил. лв? За този период инфлацията със сигурност не е 750%, в случай че кажеш, че е заради инфлацията.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: 0f2cc42ed0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   До 18 от 2
За един човек дустайно жилище от 60 кв е прекалено голямо!
Живеят в палатки хората, които не могат да си позволят жилище, щом преценяш за себе си че не можеш да си позволиш жилище, тогава опцията е живот на палатка. Дори в момента да можеш да си позволиш наем, един ден дохода ти може да спадне или да секне, в крайна сметка все някога ще остарееш, тогава няма да можеш да си позволиш наем, опцията ти тогава ще е само една - на палатка.
С №6 и аз не се съгласявам каня го да ми построи жилище за 30 лв на квадрат, щом твърди че цената за строеж е такава, даже му предлагам да му дам още два пъти по толкова накуп, когато видя завършената сграда!
Но твърдението ти №18 че времената, в които живеем са много трудни, не е вярно! Никога не е било лесно! Просто сега на вас ви е трудно и мислите че на ората им е било лесно. На мен 2006г да взема ипотечен кредит на 6, 9%% лихва, хич не ми беше лесно, със заплати от по 300-350 лв изплащахме 300 лв месечна вноска, нима ни е било лесно? Особенно когато през 2009г ни вдигнаха лихвата на 11, 5%, заради световната криза, мислиш че ни е било лесно? Ама ето изплатили сме го живи сме и имаме апартамент. Животът е труден по принцип и на никой във времената назад не му е било по лесно от колкото на вас в момента. Ще кажеш комунизма! В ръцете си държа документите и вносните бележки на бившите собственици на моето жилище, намерих ги в мазето и ги запазих, ами те с заплати от по 120 лева са изплатили 12 700 лв за жилището, без лихвите, и на тях не им е било лесно, пазели са си хората в папка всеки документ всяка вносна бележка.
Дано можеш да смяташ, че те през комунизма, от държавно предприятие са закупили жилище за 105 заплати.
Аз купих от тях жилището за 125 заплати, като докато изплащах заплатите се вдигнаха и бе по лесно да плащам последните три години вноските.
Ти днес ревеш, че една подобна панелка в обикновен работнически квартал в София струва реално 70 средни работни заплати и ти се вижда трудно. В момента средната работна заплата в София по официални данни е 2800 лева/1400 евро, двустаен 100 хил евро, това са 71 заплати!!! За колко лева работиш ти е съвсем друг въпрос, сметката е в средни работни брутни заплати през годините!

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 21 часа
hash: bc505f131f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Ми цените в София са зле, факт. Тъпото е обаче, че няма тенденция да спадат. Не се отчавай, стягай се и почвай да правиш проучване какво ще ти е най-изгодно и най-много се доближава до бюджета, като същото време какъв компромис можеш да направиш с желанията си.
Примерно, наще взеха "на зелено" 2-стаен в Люлин за 50 хил. евро, 2021 това.
Оставам с впечатление, че под двустаен си представяш старите двустаини - кухня, хол, спалня балкон /2 бр/, скъпи са тия, защото имат опция за преустроиство в тристаини.

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 часа
hash: 0e13b50a7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   До 32:
Ти съвсем не си наясно с цените в момента. 100 хиляди Евро са три паркоместа. В приличните квартали на София (без гета като Кръстова Вада, Витоша, Манастирски ливади и панелните комплекси) квадратен метър завършен и обзаведен апартамент под 3000 Евра/квадрат няма.

При тези цени ми кажи къде видя читав двустаен под 250 хиляди Евро? Говорим за приличен хол с кухня 30 квадрата, спалня 20 квадрата, баня, антре, дрешник, складово тераса. Това по български квадратури ще ти излезе поне 80 квадрата РЗП или 90-95 квадрата с общи части. Ако сложим и паркомясто, ако сложим брокерски такси, ако сложим нотариални такси и данък при прехвърлянето... От 70 заплати (според теб) отидохме на 200 заплати.

Но дори авторът да се примири с нещо наистина кофти (напр. панелна гарсониера в Люлин) или ново строителство с мини спални по 10-12 квадрата в Кръстова Вада, пак едни 150к-200к обща инвестиция не му мърдат. Един читав гардероб струва в момента 2000-3000 лева. Какъв апартамент за 100к сънувате?

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 часа
hash: 46be1fd894
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   32, тъй го казваш, все едно да живеееш на палатка е най-нормалното нещо. То викаш, всеки втори живее на палатка, какъв е проблема? Много си великодушен. Защо не му препоръча направо по пейките да спи? Така даже и за палатка няма да се набута. Може и в канализацията, там дори и безплатно отопление има. А мжое и човек да убие, че1 да влезе в панделата. Там освен отопление има и лекарска помощ и дори храна и всичко напълно безплатно.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 19 часа
hash: c750071639
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   До 2/32 от 18. В днешно време системата, колкото и да е куца, един здрав и прав човек е почти невъзможно да остане без работа, за да остане без жилище и да отиде на палатка.
Дори да нямаш обравозвание, езици, квалификации и умения пак можеш да изкарваш пари като сервитьор, доставчик, таксиметров шофьор и прочие и да водиш сравнително добър стандарт.
Стига да имаш желание за работа и да си подреждаш правилно приоритетите, с тези професии, не само няма да отидеш на палатка, а ще имаш възможност за наем/ипотека, да си покриваш разходите и да ти остават пари за теб.

 
  ...
преди: 4 месеца, 17 часа
hash: 7c9bc2ee3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

38.   До 30 - Имаше, ама от махалите ги изкупиха.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 14 часа
hash: e827fc7dc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   До 35 много съм наясно с цените, но също съм наясно че който иска "прилични квартали в София" трябва да има прилични доходи. Ако имаш доход от над 15 хил защо да не си избираш приличен квартал, ако обаче си бачкатор с до 2500 лв доход ще се простираш според чергата си и ще си доволен на панелно жилище!
Да, не сметнах обзавеждане, но то пак си е до това какъв доход изкарваш, има гардероби за бедни при виденов има и обзавеждане за отделно помещение тип гардеробна, което се проектира според помещението ти, всеки преценя според джоба си а не според това което му се иска, защото реално всеки иска най-доброто, но се ограничава според това което може да си позволи.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 3 часа
hash: 104a1cd650
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

40.   С повече ум и с парите за нов апартамент, може да се построи много удобна къща за живеене, защо искате да живеете като бройлери-в клетки!

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 0db8608f87
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   До 40 ти виждал ли си цените на парцелите, на строителните материали? А скоро строителни работници търсил ли си?

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 6fc989c34b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   31, разбирам те, но и ти мисля, че не ме разбра.

Едно е жилищата да ги строят трудови войски за едното ядене, друго е хора, които искат заплати, да гледат семейства, да живеят добре и т. н.

Има огромна разлика между трудовата повинност и свободната "пазарна" цена на труда, както трябва на и да виждаш, че има разлика между държавно регулиране пазар на имотите и свободен пазар на имотите.

Накратко: преди 89та държавата е строила с материали на фиксирани цени, евтино, 'народно' и е било изчислено да си изплатиш апартамента за 12-15 години с удръжки от заплатата.

Сега цените са свободни и се формират от цена на материали, цена на земя, ценя на труд(свободен труд, не военна повинност) печалба на предприемача

2003 такъв е бил пазара тогава - панелката я е продавал някой, който е бил собственик за 14 000 лева и ако я е взел за 8000 лева през 1989 г. му е все тая. Нали не я е строил той, защо да не прибере 14 000 или 124 000 или колкото му дават тук и сега? !

Сега като цените са 8 пъти нагоре да не е луд да ти я даде без пари? Всеки си продава имуществото според пазарните цени, ненамесата на държавата в икономиката е едва ли не свещен принцип на
демокрацията.

Освен това си мисля, че 2003 все още имаше доста хора, които живееха по села и малки градчета и не беше толкова яростен наплива за големите градове. Сега всичко се концентрира по най-големите градове и това вдига цените(има огромно търсене)

32, за 30 лева щети строя след като си сметнеш цената на земята отдолу, багерите, камионите, транспорта, електричеството, водата, цената на труда, печалбата и данъците.

Аз ти казах колко струват материалите(тухли, бетон и желязо) за 1м2. Крайната цена е нещо съвсем различно и се формира по различен начин. Трябва да сметнеш заплатите на всички по веригата, разходите за гориво и т. н., за да ти е точна сметката. И естествено поне 20-30% печалба, за тоя дето ти строи.

35 - цените в София на които се сключват сделки са между 1100 и 3000 евро за м2. Това, което се вижда по обявите е леко завишено с цел при преговорите да се смъкне малко.

За 1600-1800 евро на м2 може да се вземе нещо доста прилично необзаведен и или за 2000 евро обзаведено.

Въпреки това не препоръчвам на никой да тегли кредит за бетон и тухли в София.

Сериозно, купете си земя.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 104a1cd650
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   41, изпускаш най важното условие, пиша с (повече УМ), това е най важното. Ако го имаш, всичко се решава. Вече има толкова много заместители на бетоните, че и с по малко пари може да се строи, има вече сглобяеми къщи, които са в пъти по уютни от бетоните. Такава къща и сам можеш да си сглобиш, но трябва ум и сръчност. Явно ти нямаш нито едно от двете, затова бухай и събирай пари!

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: e94cc263c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   Приятелче, разбирам твоето негодувание. Бих могъл да го повторя почти същото.

Аз също съм на мнение, че в момента имотите в София са надценени. Обаче пазарът действа според своите правила и положението се променя постоянно с пикове и спадове.

Истината е, че в столицата има прислойка от бизнесмени и високоплатени служители, за които не е чак толкова трудно да купуват. Имам познати в ИТ сектора, които през годините си купиха второ жилище за инвестиция. Сещам се за един познат бизнесмен, който има три апартамента, отделно може да има и още. Идват чужденци, за които поради разликата в стандарта не е трудно да купят. Някои колеги са ми казвали, че техните родители са им купили жилище т. е. родителите са спестявали дълги години и могат да извадят парична сума.

Това са случаите, за които имам лични впечатления; казвам ги само за пример. Иначе съм съгласен с теб, че ако се изправиш сам срещу света въоръжен единствено със заплатката си, тази битка е предварително изгубена. По-добре се успокой малко и помисли как да повишиш доходите си. Не е невъзможно и не ти е късно.

 
  ...
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: 0f2cc42ed0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   До 43 ти живял ли си в новите сглобяеми къщи? 4 см термопанел, който въобще не изолира, тепмпературата е същата каквато е извън построиката. А как лесно горят! Скоро изгоря една такава построика близо до язовир Камчия, за 2 часа и я нямаше собственикът каза че е 60 хил лева назад.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: f7b85f6566
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   До 42:
Къде има за 2000 Евро обзаведено?
Говоря за тухла, без първи и последен етаж, реална квадратура, без скосявания, неголеми тераси, строено качествено преди 1990 година, южен квартал без разни Вади/Ливади/Витоши/Долини и подобни?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker