Чалгата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121278)
 Любов и изневяра (29730)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Чалгата
преди: 3 месеца, 11 дни, прочетена 791 пъти
Здравейте, случайно присъствах на парти с млади хора 18 - 23г. Бяха хубави, нагласени, щастливи. Непрекъснато се пускаше чалга, сега не ги знам песните, но те ги знаеха. Такова вживяване, пеене, сълзи... От там някакви кючеци, безкрааайно дълги. Като навити пружини скачаха да танцуват, като в някакъв транс. Направо все едно бях в друг свят. Едно време затваряхме дискотеките с тайфата, музиката беше яка, и все още е 80 -90 те. Имаше и хубави парчета, по времето на Слави и Глория. Сега те познават само това, Queen не им говори нищо. Мъчно ми е, че са ограничени, готини са, но ми е жал. Светът им е толкова малък и кух, силно стеснен. Отношенията са тип, каквото се пее в песента, представата им за любовта също. Трагедия пълна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 10 дни
hash: 26f9f769e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Точно пък 80те края и 90те години да ми се хвалят - годините на тотално разграбване(приватизация), мутрите, ВИС, СИК, хероиновите наркомани...

Нека слушат каквото искат хората, стига да не се др7#усат и да не вършат престъпления. Пък ще минат и без Куийнс.

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 736e4b7a72
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Оооууу хипералергична съм към подобна "музика".
И аз съм фен на музиката 80-90, джаз, соул, класическа. В момента съм на вълна Кърт Кобейн и Цепелин :) няма сравнение с онези чалгии, които също наричат музика... отврат.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 663ff3c19d
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   Ходил, блял, цъкал с език, възмущавал се... Как не се научихте че музиката не определя нивото на интелигентност. А интелигентността е много относително понятие. Предишните поколения като са слушали Queen е не е имало чалга до къде са я докарали? До там че заради техните избори сега живеем в най-бедната страна в ЕС. Уж много интелигентни, а гласували за баш крадците Виденов и Костов. Халал да ви е Queen. Проблемът ви е чалгата. Оставете хората да се забавляват. Достатъчно гадно е че са се родили в тая страна. Понякога с приятелки се чудим на гадния си късмет да се родим в това блато и съжаляваме малките деца и новородените. Никога не бих направила грешката да гледам деца тук.
ж, 23

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 9ac853b1a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Фолкът е хубав стил, но трябват нови текстописци, нови визии, всеки да иска да е оценен подобаващо в силна за него година, да има колеги алност, да правят и друг стил музика, нещата са много лесни, но трябва обединеност на изпълнителите, след 40 години да ходят в тв шоута, да представят интересни неща на аудиторията.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 8e43f30a52
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Чалгата не е въпрос на вкус, а е един от многото признаци, че слушащият я е олигофрен. Такива са огромна част от българите, затова и държавата им е олигофренска, съответно винаги e на дъното. Не знам как пропадна толкова бързо и толкова много тоя народ. Не, че и в първите години след падането на комунизмът беше нещо смислено де, но поне не реагираше така на чалга. Дискотеките тогава буквално подивяваха като се пуснеше 2 UNLIMITED - Twilight Zone. Все едно, че разпръскваха хероин над тълпа наркомани, всичко крещеше като обезумяло все едно е спечелило джакпот като стартираше песента и макар и долни не бяха толкова тъпи, остригани с бради анцуг и маратонки. А от тогава бг младежта стана в пъти по-тъпа от тогава и сега изпада в транс от чалга и всичко ходи остригано като за казарма с кафеникава кожа с брада анцуг и маратонки. На това се казва от дъното да копаеш толкова надолу, че като погледнеш нагоре да виждаш дъното.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 26bc533e11
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Какво ви пречи толкова чалгата? Това, че човек слуша чалга, не го прави по-нисш или по-лош. Вие като седнете на маса и се забавлявате с приятели, оперна музика ли слушате? :D

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: 6fd58e8e46
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Текста на песните и посланието, което носят е показател за ценностната система на човека.
Предимно в чалгата се пее за изневяра, за социален статус и за някакъв материален интерес. Точно каквито са и хората, които я слушат.
Имам една приятелка с две деца, омъжена от 20 години, всеки месец изневерява на мъжа си с различен. Любимата й изпълнителка е Софи Маринова.

Точно тук не съм съгласен с но. 5, чалгата е олигофренска и промива хората, а не обратното. Децата не се раждат такива. Цяло едно поколение беше промито в тази ценностна система.

Моля ви, не ми давайте за пример и Queen. Фреди Меркюри беше чист пе@#л. Това пък говори за ценностната система на автора. Като цяло западните песни са даже по зле. Там този процес с промиването е доста по напреднал.

Аз лично слушам музика, в която не се пее или български песни от 90те (Мастило, БТР, Атлас, Белослава и тн). За жалост модерните популярни бг песни са пълен боклук, без никакъв аранжимент, с много малко изключения

 
  ...
преди: 3 месеца, 4 дни
hash: 20719a5bfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Турците и ромите създадоха чалгата и това ви е основният проблем. Чернокожите в САЩ създадоха джаза и рока и в първите им години също се гледа с лошо, но днес са смятани за „висша“ музика. Чалгата не е уникален балкански просташки феномен. Текстовете на различни американски песни не се различават с нищо от чалга текстовете. Алжирците създават „раи“, който не е непознат във Франция. Руснаците също обичат чалга – отворете песен на Азис и бързо ще намерите руски коментари, а също така имат и много песни, наподобяващи чалга. Да не говорим и за кавъри на песни от България, Гърция и Турция. Повечето не са изпълнявани от етнически руснаци, но и тук българите слушат представители от малцинствата.

Чалгата няма да изчезне, а ще се развива. Няма значение дали ви харесва, или не. Познавам хора, които се забавляват чрез нея, но и харесват и най-различни други жанрове. Поне за част от тях гарантирам, че са интелигентни. Аз не харесвам българската чалга, но други чалги харесвам. Наречете ме прост, не ми пука.

И ще изказа едно нестандартно мнение. България и чалгата трябва да вървят заедно. Извън Балканите, Кавказ и Близкия изток са познати, но не са толкова популярни. Японската и корейската култура и език се популяризират чрез аниме, манга, к-поп. Много европейци и американци имат интерес по тази причина да посещават двете държави, да изучават културата и езика им. Японският и корейският са трудни, всеки от тях ще ти е полезен в една държава (Северна Корея предлага туризъм, но колко ще ти е лесно да говориш за различни теми с всеки случаен минувач). България трябва да се възползва от техните примери и да се рекламира чрез чалгата. Със сигурност трябва жанрът да бъде „опитомен“ преди това, защото днес е наистина доста краен и някои клипове са порно с музика.

П. С. Повтарям отново: Наречете ме прост, не ми пука. Каквото и да направите, ако не децата ви, то внуците ви ще слушат различни жанрове, СРЕД КОИТО ЩЕ Е И ЧАЛГАТА.

 
  ...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: bda1d6ea0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Цитирам но. 9 :

"Турците и ромите създадоха чалгата.... "

"България трябва да се рекламира чрез чалгата"

В тези две изречения се крие целия проблем. Както и на но. 9, така и на болшинството "българи". А турците още даже не са си приготвили танковете срещу България. Нито пък циганите тряба да правят нещо по-особено от това да си... цигани.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 663ff3c19d
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Проблемът е че "алергичните" към подобна музика си мислят че са нещо повече от слушателите й. Давам пример с известни личности "алергични" към чалгата - Камен Донев, Деян Донков, Блатечки, братя Бахарови и още куп пишман интелектуалци. Такива са и всички, които с гордост казват, че не слушат чалга, сякаш са направили научно откритие или са спечелили Нобелова награда.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 15 часа
hash: 12765a0309
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

12.   До 11 - И кои са "не-пишсман" интелектуалци, които в си дънят чалгийката и в петък са на дансинга и викат "ДАЙ МУУУУУУУУУУ", като някакви говеда?

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: be5f7cea56
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До номер 10. Русия няма проблеми със циганските романски, както САЩ няма проблеми с рапа, рока, джаза, блус и да не изброявам още. Турция е в НАТО, както и България, а и не знам защо Турция ще се засили да ни завладява. Ако си представим, че Турция нападне България тя рискува много, а също така ще има жертви и сред българските турци, което ще ги накара да намразят властта там. Не знам защо си мислите, че всички турци в България са пета колона на Турция. Проучете личността на Али Рефик. Историята показва, че не е единствен пример. Турците в България са свързани с две държави – България като родна и Турция – като държава, където техният етнос преобладава. Както са българите в различни държави, различни от България. Мнението кои и колко държави човек чувства за близки или свои е лично.

Не отричам издевателствата над българите по време на Османската империя. Турци са убивали българи, българите –сърби, сърбите – албанци и т. н. Историята трябва да се помни, жертвите – почитат, убийците – осъждани. През цялата история хората са се избивали и дружали. Ако искате нови кървища между балканските народи, аз не искам. Почитам жертвите, гордея се с героите, псувам султаните и башибозуците, но не виждам нищо против Мехмед съседа.

Не одобрявам чалга културата, но с времето вярвам, че чалгата ще се "опитоми".

П. С. Изказвам съгласие с номер 11.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 25109b62be
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Прав е номер 11. Изтъкването "аз не слушам чалга" е особена форма на комплексарщина, присъща на хора с ниско самочувствие, които държат да се изтъкнат колко са интеУектуални на думи и пози.

Най са ми смешни онези, които плюят чалгата, а в същото време се кефят на метъл диариите. Други пък се превземат относно чалга текстовете и курвенския облик на певачките, а в същото време нямат нищо против MTV изродщините, различните "музикални" наркоманщини и въобще всичките му там англоезични помии, които заливат ефира.

Аз слушам хубава музика от всеки стил и общо взето съм на принципа всеки да си слуша, каквото го кефи, без да се навира на останалите ( по тази линия има още какво да се желае от чалгарите, които често не се съобразяват грам, че не са сами в превозното средство или на пейката в парка), обаче определено двойните стандарти ме дразнят много, а намирам негативното отношение към чалгата за доста преднамерено, заради което незаслужено се отритват хубави и мелодични песни с фолк мотиви, че дори и типично народните песни стават някак си неприятни на широката публика за сметка на блудкави чуждоземни ритми.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: f2f638da63
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Аз слушам различен стил музика и смятам, че не трябва да се правят обобщения!

В повечето музикални стилове(изключвам метъла и част от хард рока - защото той си е сатанинска музика), във всеки стил има и по-хубави и стойностни песни.

Т. нар. чалга не прави изключения: в нея има и тъпи и елементарни песни от рода на "Радка-пиратка", но има и много стойностни песни: на Райна, Глория, и много други. Дори се сещам примерно за песента на Ивана: "За какво са ни всичките тези пари? " - една много смислена и прекрасна песен!

Така, че според мен в поп-фолка има достатъчно смислени песни, просто човек трябва да избира и да слуша само стойностните песни!

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: db5d6350e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   Чалгата е въплъщението на дивия материализъм, който изяжда всичко духовно.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: c3709a0498
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Не ми пука кой каква музика слуша, стига не да съм принудена да я слушам и аз с него. Чалгата за някой може да е прекрасна, ок, няма да си губя времето да споря с него, да си я слуша като иска. Още древните римляни са казали "За вкусовете на се спори". Не натрапвам музикалните си предпочитания на никого, нямам комплекси, ниско самочувствие, нито се стремя да впечатлявам с интелигентност и пр. "грехове", описани от №11, 15 и подгласниците им. Просто не харесвам чалга, както не харесвам
и Dimmu Borgir, например.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 18ba8d7350
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Ето сега, номер 8, определи ценностната система на автора, не говорим за това, кой с кого спи, все пак. Елтън Джон, и той ли пее кофти и глупост след глупост?

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: c622391d62
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Това, че си попаднал сред деца на глупави родители, не означава, че всички са такива. Тийнейджърите слушат това, което родителите им пускат у дома.
Моето дете не слуша чалга, слуша и Queen, и е голям фен на Freddie Mercury. Напоследък доста често пускат песни на Фреди по радиото.
Изобщо не слуша българска музика.
В училището, където учи няма чалгари.
На 14 г.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: ed8159a51c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Обикновено децата на т. н. бели боклуци от крайните квартали и мизерните села тип Северозапада слушат такава музика все още. Отдавна няма хубави чалга песни. Преди и аз слушах, но имаше стойностни песни, за 2003-2011 говоря.

 
  ...
преди: 2 месеца, 22 дни
hash: 81d00f4358
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Според мен чалгата е проявление на българският крив манталитет, а не причина за него. Това съвсем не означава, че всеки фен на чалгата е низше създаване, защото човек е много повече от музиката, която слуша, но полското категоризиране на хората също е проявление на закостенялостта на масовия българин, независимо какво слуша. И все пак, само като погледнеш какво представляват повечето българи, в каква мизерия живеят, каква мизерия правят и какво им е поведението, не мисля, че описанието ти е учудващо. Даже е очаквано. И под "мизерия" нямам предвид липса на много пари или скъпа кола, защото част от имащите тези неща са даже по- зле от тези в историята. Но същото поведение и думи могат да бъдат приписани и на други музикални субкултури.


Black Sabbath

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker