За хората, които живеят на село и ги дават по медиите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За хората, които живеят на село и ги дават по медиите
преди: 3 месеца, 9 дни, прочетена 1170 пъти
Може ли някой да ми обясни с какви средства млада двойка живее на село и гледа градина, къща, деца и прочее? Визирам предаванията по телевизията и социалните медии, където дават млади хора как живеят на село и призовават другите да се преместят на село. Като стане въпрос от какво си изкарват парите е тъмна Индия или дават отговор от сорта на от градината или не ти трябват много пари за да живееш на село. Добре, обаче как се гледат деца без пари? Всички тези хора изглеждат добре и по-някакъв начин пътуват из чужбина. Как това се случва? Има нещо съмнително в цялата работа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 8 дни
hash: e5575e03aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Точно това съм се питал и аз всеки път, след като съм гледал подобно предаване. Подозирам, че всичко е по сценарий, че да звучи романтично.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 712e47d2b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   И аз това се чудя. На село се живее добре само ако имаш много пари. Ако си здрав и силен. Други задължителни условия-да имаш стабилно семейство/на самотни, неженени или без деца не се гледа с добро око/, да имаш автомобил/за предпочитане висок клас/, да си близък с кмета и управляващите..

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 49fa2ee29b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Работят от вкъщи, не са по цял ден в градината.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: e03a32230c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Калинки, които бачкат хоум офис, рядко си признават за това. За тях местенето на къща е свръх свобода, но свръх свобода знаят, че не е да си ангажиран зад компютъра задължително.
2ра гледна точка- в зависимост от размера на стопанството е напълно възможно да има доходи, с които да изхранват семейство.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: d28ed867f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Продали са имотите в града. Отделно много хора отглеждат марихуана. Имам такъв познат. Живее в планинско село с още 4-5 човека. Не работи. В близката гора е насадил марихуана и я продава. Няма как да го хванат, защото малко хора знаят за това село. Забравено от света е.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: b6ecb287ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Сигурно е едно: не живеят от градинката. Едните в Ютюб, които се подвизават са живели в Канада двойка и с канадски пари ремонтират къщата си.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: d720d723df
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Това са млади хора, които имат частни бизнеси и доста пари. Не им пречи да живеят на село и всеки ден да пътуват до града на работа и да водят децата си на училище и градина. Имат поне по две коли и не им е проблем. Аз отдавна съм казал, че на село живеят хора, които имат доста пари и казано на жаргон са си надделели на масрафа.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 0ba7a21e77
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Няма нищо съмнително и даването по тв си е в полза на личната им реклама. Всички които са ги давали по тв продават нещо в интернет. Отделно поне единия от тях работи онлайн, или ходи като берач в англия за по три месеца и живеят с неговия доход.
Например продават сапуни, сладка, консерви на невъзможни цени, но виждайки ги по телевизията гражданята вярват, че стоката им е супер-еко-био и си струвало да дадеш 15-17 лв за бурканче сладко, 7 лв за един домашен сапун и отделно да си платиш еконта.
Други развиват продажба на разсад за хората с малка градинка на вилата, едната за 2022г спечели 30 хил лв само от разсада, това я издаде неин конкурент в ютуб, когато се скараха за клиентела.
Трети продават помежду си "био препарати за градината", смялн какмък, разни бактерии за почва и какви ли не бъркочи, дори ги нарекли нано нещо си.
Повечето продават в интернет билки и зеленчуци и то поне 3-4 пъти по скъпо от колкото на пазара, но пък добре рекламирани. Не може да си избираш нито вида/сорта на зеленчука който ще ти пратят, нито количество, поръчваш си "един кашон" а в него получаваш "каквото имало в градината според сезона" тоест може да получиш няколко ябълки, няколко круши, две цвекла и три марули, три връзки репички, връзка магданоз и пакетче сушен джоджен и за това да платиш 30-40-50лв и още 10-12 лв за доставката на еконт.
Правят редовно видеа в ютуб и си вземат доход според гледаемостта.
Някой дори са си направили курсове за нещо си, да им идеш на гости да плащаш като за хотел в дома им, да им помагаш в градината да си готвите заедно, може за да практикуваш с тях някакъв вид йога, някаква гимнастика на селската скала/река по изгрев слънце, някой предлагат обучения за развите на "духа" и тем подобни глупости, други предлагат да те научат как се сади пипер, как се държи мотика.
Тези които са близо до голям град предлагат да си направиш детски рожден ден на техния раиграс пред къщата им за сумата от 250-500 лв за 2-3 часа (според това колко е луксозно, колко люлки и пързалки има направени и колко е известно и посещаемо мястото), а ако искаш ще ти направят и някакви хапки/сандвичи или две порции моркови пане по 25лв порцията и една морковена торта за 70-80 лева.
Предлагат селски лагер за по десетина деца, една седмица да ги учат как се садят зеленчуци, как се хранят кокошки, децата да им обелят печения пипер за лютеницата, децата да извадят картофите и дръпват по около 400 лева на дете, за да ти гледат детето една семица. 10 деца за седмица си дръпнал 4 хил лева, ще похарчиш за да ги храниш и за сметки общо едни 400-500лв, другото ти е каше. Децата в групата обикновенно се познават, винаги са над 6г до към 11г и си играят сами, не им е нужно кой знае какво гледане. Слагаш ги да спят по 5-6 деца в 2 стаи с легла на две нива. Един такъв градинар, разказа в ю туб, че жена му се занимава с децата и разговорите с родителите и успява да води годишно лятото по 10 седмици подред по 12-15 деца на седмица, бабата (свекървата) прави мекици, баници, кисело мляко и мусака или яхния на конвеир, децата помагат в градината, да бучат марули, как да няма пари за чужбина? Мъжът измисля задачи за децата за деня, разни състезания. Казва за да има за децата питиета правят компоти, за деня пасират 3 буркана разреждат с вода малко лимонов сок малко ментови листа от градината и ето ти 6-8 литра безалкохолна напитка, за целия ден.
А живота на село наистина е по евтин, защото там се лишаваш от харчове за заведения, задължително трябва да си готвиш, няма дюнер или "пица на парче" няма банички и боза, правиш си закуска, пържиш няколко яйца които кокошките са снесли и готово. Ограничаваш харчове по молове и магазини, защото ги посещаваш по рядко, ограничаваш харчове по хранителни хипер маркети, като не купуваш стока която после повечето я изхвърляш, както правиш ако си в града, отглеждаш доста голяма част от храната си, хапнеш шепа полдове и си нахранен. Правиш си компоти и нектари за цялата година, вместо да даваш пари за сокове и безалкохолни. Не плащаш за фитнес. Ограничаваш се от покупки на много дрехи и обувки, в града ти трябва всеки ден да изглеждаш добре облечен, на село ти трябват едни чипици и един пенюар за в градината, или от най-евтините дрехи от магазина втора ръка купуваш няколко клина и няколко стари тениски и си ти човека, плащаш един ток, интернет и за някакво отопление зимата, нямаш сметки към топлофикация, а имаш една соларна система с бойлер на покрива, така за няколко месеца събираш пари за ходене на екскурзия в чужбина.
Моя позната живее на село, последно си купи маратонки преди 6 години, главно ги обува, ако ходи до града, около 20-30 пъти годишно, затова са й като нови. Гражданите купуват маратонки по 2-3 пъти годишно, защото ги носят ежедневно, защото не може да излезе пред дома си по чипици, камо ли да иде до магазина/мола. Дрехите си за градината ги позакърпват редовно, за да изкарат с тях повече време, никой не им гледа в градината дали чорапите са им кърпени, дали тениската е избеляла. Ако посрещат гости за йога или групи с деца са си купили по няколко екипи тип анцуг и готово.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 2e9badf55e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Или работят онлайн или пътуват. Последните години селата, които са на до 20км. от областни градове се понапълниха с млади хора. Имам наблюдения. Децата им са на градина и училище в града и пътуват. Откакто има интернет и коли според мен разлика град-село не съществува. Да се прехранваш изцяло от градината не може, но се спестяват едни 300-400лв. от храна на месец.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: d574d905a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Тези, които ги дават по телевизията не знам, мога да дам с пример мой много добър приятел и сестра му, които живеят в малко градче(6-7 хиляди души население), квартал, който е бивше село.

Той е учител в местната гимназия, а събота и неделя понякога ходи да реже дърва на старите хора(до 200 лева си изкарва така).

Сестра му е медицински персонал в клиника за хора с психични заболявания.

Майка им не работи, но им пере и готви, най-вече на момчето.

Нямат много пари, но и са ГОРЕ - ДОЛУ окей. Имат 2, даже 3 коли в семейството, стегнаха си къщата, момичето ходи за развлечение и запознанства с нови хора до София и други големи градове.

Не е лесно по малките градчета, най-вече защото цялата миграция е към големите градове, а и почти нищо не се инвестира в малките населени места - всички данъци или за София или за магистрали, в малките градчета често има и много корупция(не че в София няма)

На моят приятел и сестра му, като чели най-много им тежи не толкова безпаричието, колкото че много малко млади хора остават в такива градчета и се чувстват самотни и отхвърлени.

Т. Т.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 2471d176e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   До автора

Не всички, но някои от тези младежи са професионални земеделци поради простата причина, че родителите им са ги направили такива. По програмата Млад фермер масово младежта получаваше одобрение чрез земи, техника и продукция, която родителите им ги осигуряваха. Реално при повечето младият земеделец бе само отделна правна личност, която да ходи да се разписва под документи без грам идея да има от земеделие.

А има и такива младежи, чийто живот е осигурен за стотици години напред и могат да си позволят да не работят нищо - примерно родителите на Андреа Банда Банда или Антоанет Пепе са ги осигурили до живот. Същите са известни защото родителите им са покривали разходите им докато те са работили по изграждането на известнлстта си. А веднъж завладяли тубата и тик-ток, то вече имат и допълнителен доход. Та нещата се кумулират.

Тук правя вметка, че има и единици, на които не им пречи да живят с години като скотове в полусрутена къща, с идеята да си я пренаправят сами. Напоследък в тубата се увеличават видеата с британци, немци и т. н., които подобно на американските амиши или аскети от Аляска - купуват по бг селата някоя полурухнала къща с идеята там да развият стопанство, изцяло или почти изцяло базирано на възобновяеми източници - дълбок кладенец, с който да достигнат до подпочвени води, слънчеви панели или малки ветрогенератори за електричество, добра изолация на малките къщурки за оптимизиране на разходите за отопление/охлаждане, отглеждане на аквапонни култури и т. н.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 4cf432b4ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

12.   Най вече се правят на селски тарикати и от това печелят. Попаднах на такова семейство в ютуб. Отначало ми бяха интересни, даже забавни, но с течение на времето си показа хитростите. Напишете "имение Хало" и ще ги видите. Измислят си хитрости с които зарибяват наивници които се хващат на въдицата им и стават техни донори на пари. Последно показаха ценоразпис на стоки които предлагат, бях учуден като видях, че едно обикновено канче, с надпис на името им струва 25 лв. Това не е ли наглост, мислят, че хората пасат трева. Ето така се живее на село, чрез тарикатлъци.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 06e02fd931
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Според мен единственият реалистичен вариант в днешно време да се поддържа добър стандарт при живот на село е чрез някакъв онлайн бизнес.
IT специалистите могат да живеят навсякъде където има интернет. Програмисти, дизайнери-художници, някой видове инженери и проектанти, хора които се занимават с онлайн продажби, посредници-брокери, онлайн търговци, дистанционна техническа поддръжка и обслужване на клиенти, консултантска дейност и всякакви такива други дейности свързани с нишови продукти и услуги. Някой изкарват пари и от социалните мрежи. От видеа, от групи, от реклами на продукти и от дарения. Има също вариант и за учители да дават частни уроци онлайн.

Друг възможен вариант е някакво малко производство което да се практикува на село в малка но добре оборудвана работилница. Примерно производство на уникални мебели, или някой от традиционните български занаяти като грънчарство.

Другият (по труден) вариант е да се работи по старата система както са живели хората в миналото. Чрез обработване на земеделска земя и гледане на животни. Част от продукцията се продава по пазарите, така се изкарват някакви пари, друга част от продукцията се консумира от семейството при което се пестят доста пари от храна и остава само да се плащат битови сметки и други разходи на стопанството. Но това не е работа за всеки. Особено животните се гледат много трудно и си без почивен ден.

И накрая, но не на последно място, да не забравяме че има и хора които са от заможни семейства и могат да живеят където им харесва без да работят. Тоест те имат пасивни доходи от нещо. Има хора с наследства! Има хора които притежават дялове от фирми и получават дивиденти. Други пък имат земя от която получават рента. Или пък някакви имоти в голям град от които получават наеми всеки месец.

Хора има всякакви. Всеки се нагажда според ситуацията, уменията, възможностите и това с което разполага в момента като средства.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 48045e06a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Това си е тяхна работа, все пак не иска от теб пари за живота които води, нито пита ти от къде имаш, може да е имот семеен и затова да може да живее там, не е длъжна да коментира, нормално е.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: 271c82af47
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Класиката е мъж-програмист работещ отдалечено или в съседния град. Другите са инфлуенсъри, правещи се на интересни в интернет и покрай това пробутващи разни зеленчуци на десеторни цени, защото са Био-Нано-Ултра-Веган.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: e282015ea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Ами най-вероятно пътуват до близкия град и там работят или поне съпругът. Другият вариант е да бачкат нещо дистанционно, може да са си пуснали апартамента в града под наем, може също да живеят от спестявания плюс някакви ренти, наследство и т. н. Само с едната градина наистина няма как да стане, сега ако е нещо по-голямо и гледат десетки и стотици декари някакви култури, получават субсидии е друго нещо... Но с една градина от рода на два-три декара, най-много да си осигуряват част от храната за 1-2 месеца и то основно през лятото.

 
  ...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 8958531520
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Алоу, градина от 2-3 декара... Това означава да излизат от нея само за да спят. Говорим за семейство от 2-ма човека. И изобщо не е по-евтино произведеното в личното стопанство! Само знаеш произхода му. Даже изобщо не е особено "еко".
Хайде земеделие иди-дойди. Животновъдството ангажира 365 дни в годината, без изключение!
Става - ама с наемането на гладни будали. Такива има на село, макар и все по-малко...
В други държави става. Във Франция съм виждал семейства живеещи си добре (в някакъв смисъл) от отглеждане на телета. Но там има субсидии за такива (а не като у нас за всякакви други). Отделно държавата бори дъмпинга на макс.
Не плюйте по продаващите по-скъпо през нета. Всеки, във всички сфери го правят, стига да им се получава. Нека оцеляват хората. Все пак не взимат нищо принудително от вас, за разлика от държавата ни. Макар че ми е трудно да повярвам, че точно с това постигат благоденствието си.

 
  ...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 34af30b67a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Чужденци също от това живеят в села в България, преподават, он лайн работа, други са дали имот под наем в града, други пътуват и работят. Нищо чудно, само за България е чудо. Аз живея да село в чужбина, но пътувам и работя. Село не значи да си на върха и да няма пътища.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 6 дни
hash: bab2dcfc4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   В масовия случай това са хора, които се завръщат от чужбина със сериозна сума спестени пари. Имат пасивни доходи от града и/или работят дистанционно. На една част от хората, които ги дават по телевизията, им знам личните истории "зад кадър" и те нямат много общо с това, което показват пред камерите.

Факт е, че на село животът е много по-евтин. Особено ако си майстор и си гледаш основна част от храната в градината. Животът ти е много по-смислен, здравословен и подреден. И детето ти расте в много по-нормална среда, по-здраво, най-вече психически здраво (разбира се, с условието да има и други връстници в селото, с които да се социализира).

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: dd28fc84c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   20, в цифрово изражение - да, може да се живее с малко по-малко пари. Но изкарването и на тези малко пари е "мисия невъзможна". Основната причина е, че там масово хората нямат почти никакви свободни финансови средства. Работя много неща, но ако искаш повече от 50 лева на ден, никой няма да те потърси. А от тези пари често половината са ти разход за материали, гориво, инструменти... В крайна сметка колкото и евтино да е, с 500лв на месец можеш да съществуваш сравнително мизерно. За деца да не говорим...

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 712e47d2b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Какво значи че животът на село е по-евтин? Нито храната, нито токът, нито лекарствата са по-евтини.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 0ba7a21e77
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   До 22 По евтино е, защото не отиваш да купиш магданоз, джоджен, чубрица, зелен лук, левурда, спанак, лапад, коприва, маруля, почти никакви подправки не купуваш, обикновенно лятото имаш насадени домати, краставици, боб, чушки други зеленчуци, плодови дървета, от всичко правят и зимнина, гледат си хората кокошки, някой си отглеждат гъби, нормално селско домакинство не дава пари за чай само си е събрало билки и изсушило плодове и т. н.
Токът не е по евтин, но доста от тях се отопляват на дърва или пелети, за същите пари за които си отопляваш 1-2 стаи в апартамента те отопляват цялата къща.
Лекарствата не са по евтини, но когато по голямата част от храната си я отглеждаш сам не я пръскаш с толкова отрови, веднага има следствена връзка-по рядко боледуваш, а и движението на село прави по силен имунитета. Колко граждани ще станат сутрин да изринат снега пред дома си? Другия плюс е че по често се готви домашна храна и по рядко се ядат дюнер и хамбургер, по рядко се ходи на ресторант, от което доста се пести.
На село не се харчат пари за пране на килими, за автомивка, водата от сонда/кладенец не се плаща, чисти и мии колкото ти е кеф.
Селянките купуват много по малко скъпи дрехи и обувки, а това за гражданките е доста голяма част от харченето.
На селската къща си слагаш соларна система за отопление на вода, в града плащаш като поп за затопляне на вода дали с бойлер или на топлофикация.
Нещата са много, няма ка да се опишат е един пост, но е по евтино ако си работлив и сръчен, това е ясно. Ако лежиш и чакаш някой друг да свърши работа вместо теб навсякъде е скъпо.

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 часа
hash: aa225f1671
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   В Съдебен спор постоянно дават хора от селата, не ми се вижда по-добра средата. Като климат и храна може, но властва масова деградация.

 
  ...
преди: 3 месеца, 17 часа
hash: 0b095d1b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Имам съученичка, която още на 20 преди да завърши висше народи две деца и се измести в някакво глухо село в Северна България и то, която е доста по-неразвита от Южна. Че и си качва клипчета из тубата как си живеят и как се грижат за градината си. Ами след малко по-задълбочено проучване, се оказа, че пише “статии” за кафяви онлайн медии. Такова ѝ беше и образованието де.
Ж25

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 11 часа
hash: e18eb73b90
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   До 22 - Като за начало значи, че не плащаш 500 лева за паркининг, дето някое недоносче е купило преди 10 години за 400, а сега са по 50 бона.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 10 часа
hash: 2b53054810
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   23, много субективно мнение :)))
Тези насадени подправки и други никак, ама никак не са безплатни. Явно просто никога не си садила, та така ти се струва. Чувала ли си "ори, мели, яж"?
Отоплението на 2 стаи в къща излиза значително по-скъпо от това на апартамент. Там те топлят и отдолу, и от ляво, и от дясно... Цената на дървата не е само да ти ги докарат с камиона. Има още рязане, цепене, вкарване, редене... Внасянето им (10 кубика) в стаята, чистенето, паленето няма да го броим, но ти правила ли си го?
Соларната система струва "цифра". Избиването на инвестираните пари (от неплащането на ток/топлофикация) става за 5÷10 години. Като ги нямаш на куп какво правиш?
"Работлив и сръчен"... в града изкарва добри парички. Ако и там лежиш и чакаш... е скъпо ще ти е в града :)))


един селянин идващ в града да работи за да оцелява семейството му, понеже ликвидираха тази възможност на село.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: d6c53f5919
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   До 28 грешиш пишеш на опитен човек, който се гордее че има къща и на село, миналата седмица ми поникна спанака, а зеленият лук ми е готов за ядене, разсада за домати расте.
Къщата ми е добре изчислена и построена, така че когато навън е минус 2 градуса в неотопляемата къща е 14 градуса, а от 14 е много по лесно да се вдигне до 20 градуса! За сега ползвам климатик, но всички съседи са на дърва, защото са свикнали вътре да им е по висока температурата, искат да поддържат 28 градуса, затова са на дърва.
Соларната система ми струваше 1300 лева, не знам ти колко плащаш за енергия която да отоплява вода, но аз от тази система имам топла вода на всички кранове в къщата и не ми се налага да пестя!!! Вероятно ти само за бойлера плащаш едни 50 лв ток и самия бойлер ти е едни 400-500 лв, ако не си купиш ел бойлер и вложиш парите в система, сметката идва че от пестене на ток се изплаща изцяло за по малко от 17 месеца, по-малко от година и половина.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 8958531520
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Да греша... колко му е :))) 57 години живея на село. В града "притичвам" да работя, за да оцелява семейството ми. Гледали сме и животни, и градини, и ниви... Правих оранжерии... "Кауза пердута". На къщата вътрешна изолация съм направил преди повече от 20 години. Преди 5 ваправих външна. Последните зими сме изкарали с по 5-6 кубика дърва. Бойлерът зимата се загрява от печката. Преди повече от 30 години си направих сам първия слънчев бойлер. Продал съм даже 50-тина. От не помня вече колко години, съм с купени. Ток плащаме общо до 40 лева. Имам и климатик за всеки случай.
И ще се повторя: животът на село никак не е евтин! Основно, защото няма работа. Ама никаква. За пари де, за без пари има много. И аз имам достатъчно ако намеря някакъв такъв луд...

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 0ba7a21e77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   До 30 Добре се разбира че писах че грешиш, че съм човек, който само е чувал ""ори, мели, яж"! Нямах предвид че грешиш за всичко, много хора са избрали да живеят като теб, не си интересен за тв предаване.
Сравнението за което говоря, че в къща с двор е по добре, от апартамент, имам и двете, вярно че селото ми е много близо до град, и пътуването засега не ми е проблем, ти изглежда си далеч и затова ти е трудно пътуването, а и вероятно семейството ти има нужда да си купува повече удоволствия, затова са ти нужни повече пари и притичваш да работиш.


Ноооо в темата въпросът е как оцеляват онези които ги дават по телевизия? Те не притичват да работят в града. Според мен отговора е живеят бедно и спокойно, без стрес, не плащат за много от нещата, които ползва гражданина, продават по интернет неща, които са произвели, дали материален или интелектуален труд няма голямо значение, и главно живеят бедно, ядат каквото са произвели, повечето дори са вегани, и буквално пазаруват на едро сол, олио, брашно, ориз и такива най нужните, не ходят на козметик или на педикюр, сами си произвеждат оцет и т. н.
Последно гледах по ТВ, 30 германци се заселили в село Гайдари, преди няколко месеца. Селото се състои от 4 изоставени порутени кирпич къщи, нямат път до селото. Изкупили околността заселили се, в една от къщите и в 3-4 каравани, често нямат ток и при нужда ползват собствен генератор и не се оплакват от този факт, твърди кметът на района. Германците за сега са стегнали само едната къща, двама от тях били строители, имат си билкар и акушерка, капитан на кораб и др, Децата на тези германци са с тях и ползват интернет за дистанционно образование в немско училище. Живеят доста различно от теб и затова ги дават по тв, германеца казва ще сеел боб и картофи, ще купел животни ще ги развъждал. Правят си комуна хората. Журналистите бяха там, защото се родило бебе в селото, българския селянин Бен с месторождение/местожителство - Гайдари България. Та как живеят тези хора е въпросът в темата господин 28, 30, не се пита ТИ как живееш, нито питат мен как живея, защото не са ни давали по тв. Дано ти стана ясно!

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 712e47d2b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Животът на село е много хубав, когато:
1. Селото е хубаво, добре устроено, с хубав климат и пътища, намира се в близост до голям град, преобладава българското население.
2. В селото има действащи магазини, училище, детска градина, лекар.
3. Млад си, здрав си, имаш стабилно семейство, добри приятели.
4. Имаш някаква финансова независимост добра пенсия, стестявания, можеш да работиш отвсякъде.
4. Кадърен си-може да оправяш сам повечето неща, относно поддръжката на къщата и колата.
5. Шофирането е задължително условие.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker