Кражба на вода - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121341)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кражба на вода
преди: 2 месеца, 15 дни, прочетена 428 пъти
Здравейте,
след поредната фактура за студена вода с доста солидна сума на нея се вгледах по-внимателно в разбивката и се оказа, че според консумацията на главния водомер във входа за тримесечието има стотици не фактурирани кубици, възлизащи на повече от една четвърт от общото потребление! Това "не отчетено потребление" се разпределя на всички апартаменти в блока, като се умножава по някакъв коефициент и накрая се получава така че плащам моето потребление плюс още няколко десетки кубика "общи". Прегледах и по-стари фактури, за цялата минала година съм надплатил няколко стотин лева отгоре над собствената консумация. Та у мен възникнаха няколко въпроса:

Първо, защо трябва да плащам "общо" потребление след като аз имам водомери, които са отчетени до последния кубик?

Това "общо" потребление по принцип би трябвало да са загуби и ползване за общи нужди, но в блока няма течове, а в общите части има само една мивка, от която чистачката пълни по 2 кофи вода в месеца, т.е. тази огромна консумация няма как да е натрупана от там.

Второ, знам че има няколко апартамента, които се водят на "база". Тази възможност за "база" защо изобщо съществува такова нещо, защо изобщо има възможност някой да не си слага водомер и да плаща, колкото декларирал?

Трето, това "общо" потребление не следва ли да се поделя само между тези дето са на "база" ? Той хубаво някой е декларирал, че живее сам и ползва 5 кубика на месец, но в действителност може да има още 5 човека в имота и реално да харчи 50 кубика, защо неговото потребление ми идва в моята сметка, при положение, че аз каквото съм ползвал е отчетено на собствените ми водомери и не съм ползвал нито литър повече!?

Четвърто, предполагам че може и да има хора, които крадат като са се вързали с допълнителна тръба към щранга. По този въпрос какво може да се направи, как могат да се хванат?

Има ли някой друг, който е бил в подобна ситуация, какво може да ме посъветвате?

Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 9a15d1d08a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Не казваш колко точно са тези стотици общи кубици месечно? Нито колко са апартаментите във входа, нито пък колко е солидната сума от която се оплакваш?
Но е напълно нормално да има общи кубици вода! Средно по около 500 литра на апартамент, е напълно нормално и ако сте 80 апартамента (16 етажа по 5 апартамента) е напълно нормално да имате 30-40 кубика обща вода месечно или над 100 кубика за тримесечие, но пак не е възможно от разпределяне да имаш няколко десетки кубика "общи" месечно.
Нормално е да имаш начислена обща вода защото когато засичат водомер, той никога не е навъртял точно кръгло число кубици, и ако имаш използвани 3488 литра инкасатора ти пише да платиш 3 кубика, а тези 488 литра се трупат на общия водомер от всички водомери по апартаментите, така би трябвало да платиш 3 свои кубика и около половин кубик обща вода, ако имате и някъде по щтранга малък теч или да таи някъде е нормално да понатрупаш и до 2 кубика обща вода на жилище. Ако обаче проблема е стотици кубици за тримесечие, най-добре се съберете на общо събрание да обсъдите този факт, това са вода която или изтича от пукнатина в щтранга някъде или се краде.

1 Сградната инсталация (щтрангове) са обща собственост на собствениците на жилищата в сградата, ако не са подменяни от повече от 15 години, то те най-вероятно имат течове, макар ти да твърдиш че нямат, нима си ги изследвал, нима разби на всички апартаменти централната шахта за да провериш?

2 ВИК ти прави услуга, да минава да ти засича твоя личен водомер и да ти прави лична сметка за водата, нейния водомер е онзи който наричаш общ, ВИК трябва да се води по него, наемането на много инкасатори които да минават да засичат личните водомери с еправи уж за да няма скандали по блоковете. Твоя водомер а и на всички живущи, кога последно е подновяван или измерван дали отмерва правилно? ВИК се грижи общия водомер да се сменя или да минава метеорологична проверка според закона на 10 години!

3 Съседите ти които са на "база", са на такава защото не са си сменили водомера след изтичане на 10 годишния срок, около септември 2023г повечето абонати получиха уведомителни писма да си подменят водомерите, защото не са подменяни повече от 10 г. В уведомленията бе написано че ако не направят това до 90 дни, след този срок ще бъдат отчитани на "база". Тази база всеки месец е нарастваща в зависимост от периода в който той продължава да не извършва своята подмяна, поне така обясниха по БНТ от софийска вода тогава.

4 Възможно е да има хора които крадат, но хващането им е доста трудно, трябва да се събере събрание на входа, да се вземе решение за подмяна на щтранговете, защото е възможно и от тях да има течове. Макар че онзи който е крадец и от новия щтранг ще краде, но пък изваждайки старите щтрангове ще видите къде имало нелегална свръзка и поне ще знаете кое е семейтвото и може да го съдите.

5 В повечето случаи крадците на вода не се връзват за щтранга, а манипулират водомера, повечето сме чували за магнити и за разни други шашми, ако вземете решение на общо събрание да смените щтрангове и да си сложите дистанционни водомери, би трябвало това "изтичане" да спре, но пак не е много сигурно, може да намерят начин как да манипулират дистанционите водомери.
Но пък не виждам как ще накарате хората, които сега са на база, да платят за подмяна на щтрангове (разпробиване и нов ремонт на баня) при условие че те дори водомера си не са подменили и са останали на база, а и по бедните или тези които скоро са правили ремонт на баня няма да се съгласят да им счупят плочките, онзи които краде от щтранга също няма да е съгласен. Единствения ви вариант е да тръгнете да съдите съседите, които не желаят да подменят щтранга, съдът да даде право на въвод на майстор в имота им за смяна на щтранга, и да се влиза с помоща на ЧСИ, и съдът да заължи дадения съсед да плати неговата част от щтранга, но това е доста сложно и доста скъпо и гарантира доживотна омраза между съседи.

И още нещо имаи предвид, че ако сте на топлофикация, това също може да трупа кубици студена вода на общия водомер. Системата за топлоотдаване вътре в входа се пълни и допълва с студена вода от общия водомер. всички щтрангове всички радиатори са пълни със студена вода от общия водомер, при подмяна или разкачане на радиатор се изпразва тази система в канала, и после се пълни наново от общия водомер, което винаги е над 20 кубика вода за входа. Три пъти тази година някой от съседите да изпразнят системата за подмяна на радиатор ето ти липсващата вода.

 
  ...
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: 1c42159b3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Това не са само загуби на блока, но и загуби на ВиК по трасето, някаде една тръба е била спукана 3 дни преди да я оправяват.
Съвета ми е да направиш това което си описал, отиди и заяви, че имота е ваканционен и да начисляват 5кб, като ти го увеличат отиваш пак. Добре дошъл в България!

 
  ...
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: 51cc18473e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Най-елементарното обяснение е че някои хора точат вода, но им се пишат служебно малки кубици (поради липса на достъп до личния водомер). Имахме подобен проблем, решихме го като поканихме ВиК да засекат всички водомери в един ден. Но трябва и собствениците да се организират.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: 5e67bdaf38
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Здравей, имахме такъв проблем преди няколко години.

На нас лично ни дойдоха около 60 лева отгоре за вода, пак от въпросния общ водомер, което пак не е малко.

Този общ водомер в повечето случаи(при нас поне) се намира в мазето в общите части, където при нас живеят хора и е възможно те да са си взимали вода без да питат никой.

Решението е общо събрание на всички живущи, обаждане до Софийска вода(или другаде където сте) и евентуално жалба до общината ако не се вземат мерки.

А пък ако го хванете този хитрец, дето ползва вода на ваш гръб може и да му биете шута от блока.

Т. Т.

 
  ...
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: bc39ed72a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   При мен е същата история, всеки месец общата вода е страшно много и съседите се оплакват, никой не пълни вода от мазето. По-скоро от ВиК ни цакат здраво. Свикай общо събрание, когато инкасаторката идва за отчет. Има графици в сайта на вик за съответния град, там може да провериш кой ден ще инкасират входа.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: 3743d2a0bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От автора до номер 1, консумацията за парното, както и остатъчните литри биха обяснили частично натрупването, но не изцяло. Става въпрос за над 300 кубика не фактурирани за тримесечието, за предходното тримесечие са около 200. По-стари данни не можах да намеря, но вероятно става въпрос за към 700 кубика на година. Щранговете са сменени, а шахтите от където минават се виждат в мазето и са сухи, по това съдя че няма течове. Номер 3 което спомена може би обяснява най-добре какъв е случая, за това не се бях замислял. Най-вероятно го правят наемателите. Едни от тях са на моя етаж и не съм ги виждал да отварят когато идва инкасаторката, не съм виждал да оставят и бележки с показанията. А са 4 човека там.
Но защо тогава не им начисляват на тях липсващите кубици след като не са предоставили достъп ами ми ги пишат на мен дето всеки път осигурявам достъп или оставям бележка!!??
Егати системата, който плаща редовно да му сложим да плаща и за тези дето скатават. Е, яма що! Явно ще трябва да се чака задължителното слагане на водомери с дистанционно отчитане, дано това да реши проблема поне от части.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: 9a15d1d08a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До 6 авторе, а ти смяташ ли за възможно тези наематели да натрупват по 100 кубика на месец? Вероятно има и други крадци в входа, четиричленно семейство да харчат до 35 кубика месечно е в нормите, но да харчат по 120 кубика месечно 20 на база и 100 кубика на общия е доста съмнително.

Съветът ми е да действате по скоро, щом положението е половин олимписки басейн за година.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 16f12ce0a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Днес разбрах, че в нашия вход е изразходвана над деветстотин кубика вода за общи нужди за 2023. Нямаме ТЕЦ. Никой не разбира как се е случило това.

 
  ...
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 9a15d1d08a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 8 дано те успокоява факта че не само не сте единствените, а онези които живеят в блокове и нямат натрупана "обща вода" са изключение.
Добре е да осъзнаете факта че 70-80% от депутатите, които българския народ е "избрал" са с юридическо образование и така измислят законите че да осигурят работа за всички български юристи, нищо че съдилищата бавят делата с години.
Добре е също да знаете че няма как да вземеш на босия цървулите. Дори и да осъдите онзи който краде, той най вероятно не притежава нищо друго освен единственото си жилище, ако въобще работи то ще е на минимална заплата, и твърде е възможно да се окаже че на хартия, ще имате съдебно решение че той ви дължи, а няма да имате какво да му вземете, ще продължите да плащате не само водата която той ви краде, но и такси за ЧСИ да проверява, дали има какво да му вземете.
Дори и ВИК да успее да влезе в апартамента на крадеца, и да свали водомерите, нищо не може да попречи на крадеца веднага след тях да си монтира тръба вместо водомер и да продължи да харчи. Тоест само ще му направят услуга вече няма как да му пишат разход "на база" защото при тях документално той ще е с затапени тръби.
Новите закони по ЗУЕС не защитават живущите в блокове, те буквално задължават съседите да заплащат дълговете на своите съседи маргинали. Само хипотетично, ако дойдат служители от община и глобят вашетоо Сдружение на собствениците, че асансьора ви е опасен и е за смяна, кой ще плати глобата за д ане трупа лихви? Имащите пари разбира се.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker