Смятате ли, че има "епидемия" от самота? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121340)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Смятате ли, че има "епидемия" от самота?
преди: 2 месеца, 13 дни, прочетена 854 пъти
Здравейте. Рових се из редит и ми стана интересно тук хората какво ще споделят. Аз съм на 23 и имам една приятелка. Това е. Не излизам, не ходя по заведения, като цяло съм от работа-вкъщи и работата ми е единственото ми социализиране. Майка ми ми сподели, че колежките и, които са близо до моята възраст, също казват, че нямат социален живот. От друга страна гледайки връстниците си, имам чувството, че съм единствената, която никъде не ходи, нямам приятели, с които да правя нещо. Зачудих се дали има други млади хора в тази ситуация и смятате ли, че хората ставаме някак асоциални все повече? Аз лично бих се радвала да имам приятели, но самото общуване с хора вече ме изтощава сякаш и си живея в някакъв мой се балон.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 57c29a8e9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Да смятам. Това се дължи на факта, че постоянно висите в социалните мрежи и гледате някакви снимки, на някакви хора, които се усмихват я когато са покрай партньора, я когато са на почивка. И решавате че това е моделът за щастие и перфектен живот. Да имате някой, с който да пътувате. И всъщност това е точно най-голямата грешка, че си създавате подобен модел на очаквания.
Да всеки обича да пътува, всеки иска партньор, но това не определя липсата на самота, ско бяхте прави нямаше да е пълно с непълноценни и смешни връзки и всеки ходил на почивка после нямаше да пие хапчета, да ходи по психолози, просто личната ти лекарка, щеше да изписва почивка за всички болежки и проблеми.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 1840482754
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   България не е за излизане от къщи. Само ядове или проблеми можеш да са си навлечеш, ако излезеш от вас. Виж само какво броди из улиците. Това не са хора.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: e23f53a6a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Общуването със случайни хора е натоварващо, но общуването с "правилните" хора - не.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 6a9cafdb94
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   В София, самотата и асоциалното поведение са много разпространени, понеже отвсякъде ти се втълпява, че всичко е конкуренция и пазар и че всеки иска да те прецака. Допълнително, в стремежа си да си позволят дрешки и екскурзии, много хора буквално се счупват от работа, не контактуват с никои извън работа и стават асоциални.

Пример от моята работа- колега набор 98(аз съм 90)- идва всяка сутрин в 7:30 и си тръгва в 18ч. Тоест стои не по 8, а по 9 часа. Само за работа говори, 120кг е станал и мазнините са навсякъде при него. Как мислиш един такъв човек да има социален живот??

Този феномен не е само в София, но се наложи последните години и тук. За съжаление не виждам потенциал за промяна.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 99db21007a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Има и това дойде миличка от Запада. Аз съм 20 години в Нидерландия, бил съм и в Германия имам наблюдения и по-други западно европейски държави и искам да ти кажа, че няма толкова много самотници на глава от населението колкото на запад. И това е направено целеносечено с пропаганди. Например сега е много модерно да си младо момиче или млади мъж пък може и двойка и да нямате деца и, ако може и семейство. Това се пропагандира от Запада и то се случва. Тука в Нидерландия за 2023 е регистрирана най-ниската раждаемост в цялата история на страната. Пропагандата е да си живееш живота и да мислиш само за себе си. Да бъдеш егоист. И това на много хора км харесва, само където те не осъзнават, че малко по-малко оскотяват. Аз съм на 41г. и аз нямам приятели. Но имам страхотна съпруга и дъщеря. По цял ден сме заедно и хич не ми липсва сульо и пульо на масата. Моето семейство са моите приятели. Мислим да си имам още две деца. Ето виж темите в сайта. Масово не искат деца и семейства и после се чудят защо оскотяват. Иначе аз съм израстнал по времето на комунизма и тогава не беше така. Но тогава семейството беше основна клетка на обществото. Ако ти до 30г. не си сключил брак и нямаш деца ставаше аутсайдер по ония времена. Сам човек е слаб и това е най-удобно за днешните управляващи.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: dc55ced09a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не си единствената!
Пък и животът сам не е толкова лош.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: dfca3fbc18
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Така е... Преди 10 години, когато бях на 20... Всички се събирахме постоянно! Заедно навсякъде. Сега хората не го правят.

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 7d6c603d5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Аз още от училище трудно правя приятелки и не се задържат. Дълго време не разбирах защо е така. Беше ми ясно, че е в мен проблемът, но не и какъв е и как да го оправя. Чак наскоро, като започнах да чета за емоционалната интелигентност и други подобни теми, осъзнах в някаква степен къде съм грешала. Бях прекалено вглъбена в себе си и собствените си интереси. Разговорите ми с другите бяха на теми, които ме интересуват мен. Рядко съм питала някой човек какво го вълнува него, освен от любезност. И дори тогава не съм задълбавала много. Не бях щедра на комплименти, но за сметка на това доста груба и директна. Въобразявах си, че това е рационално и практично отношение, но просто не съм разбирала хората.

Напоследък полагам много усилия да съм по-деликатна и заинтересована от другите, както и да им помагам повече. Това ме прави доста по-щастлива и усещам, че хората се настройват положително към мен. Въпреки това още ми е трудно да създавам и задълбочавам приятелства. Имам на практика една приятелка и с нея отношенията ни са обтегнати, защото сме доста различни и аз не съм се променила изцяло. Отчаяно ми се е искало да имам поне още една приятелка, с която да си пасваме и да се допълваме и отношенията ни не да не са напрягащи. Но каквото такова. Благодарна съм за това, което ми се е случило досега.

Приятелят (гаджето) ми е доста по-дипломатичен от мен и много по-сърцат човек. Той има няколко приятели още от детинство, както и от училище, по-малко от университета. Но като цяло поне 5-6 човека, с които поддържа контакт и се виждат редовно. Завиждам му. Няма да кажа благородно, защото няма нищо благородно в завистта. Но той много по-ориентиран към другите, отколкото към себе си, и е логично да го ценят като приятел.

Иначе и аз виждам, че има немалко самотни хора. Няма да обобщавам за всички, но мисля че голям фактор е тенденцията хората да са хиперфокусирани върху себе си. Всеки говори за себе си - какво си е купил, какви курсове кара, колко тренира, как се развива и т. н. И много рядко някой действително се интересува от другия човек и слуша внимателно. Така могат да се създават повърхностни запознанства, но те не се задълбочават. Приятелствата изискват усилия и то редовни. Хората, които не приоритизират приятелите си и техните нужди, остават без приятели. А нови се правят трудно и отнема дълго време. Поне за истински пълноценните дълбоки приятелства.

 
  ...
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 1bc5559977
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Aми, аз това не го разбирам- нямам приятели, ама никъде не излизам, не ходя, не звъня, не се запознавам и т. н. Искам, но нямам желание.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 181ae78ff5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Еми аз имам супер много социални контакти, обаче това е на всяка цена. Ако искаш да не се държат егоистично хората и много ги преценяваш, може и без една приятелка да останеш. По - ниски критерии трябва, по възможност направо нулеви

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 4e973a9b7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   А с майка ти ли живееш? Ако е така отдели се, социален животхне значи 100 приятеля, а да си със себе си, да ходиш на спорт, танци, курсове, ако щеш на кафе, да се отделиш емоционално от вашите, ако щеш чети си книга, но да си самостоятелна. Видите с часове в социалните мрежи, а реално това не е приятелство.

 
  ...
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: 7da79ce784
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   До 8.
Всичко в твоята история е прецакано, за съжаление не го виждаш. От описаното се разбира, че живееш нечий друг живот, не твоя.
Когато се опитваш да разпитваш хората за тях без да ти пука, всъщност показва лицемерие. казваш че се чувстваш по-добре от това, всъщност лъжеш себе си и се самонавиваш че нещо се променя, но то всъщност не се. Всичко това няма да завърши добре за теб, само че още не го знаеш.
Не четеш за емоционалната интелигентност и за “ други такива работи”, защото искаш да се социализираш, а защото си нещастна, дори с приятелят ти който е добър и даже си има няколко верни приятели.
Коренът на всичко е в това, че си решила че социализацията е нещото, което ще те измъкне от дупката. Само че не е това нещо и никога няма да бъде, нито за теб, нито за някой друг.
Самотата се получава единствено, когато искаш да се изразиш дори само с поглед, но го няма точния да те разбере. Когато искаш да обичаш, но не си влюбена, когато обичаш, но не можеш да му кажеш Добро Утро, когато имаш някакви неща, но те не са това което ти трябва.
Ти виждаш не малко самотни хора, защото търсиш такива и даже разсъждаваш върху това, за да се успокоиш временно че може и да е по-зле, което няма да те направи по-добре.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 11 дни
hash: f0ef9d565d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Не можеш да правиш генерални обобщения за всички хора затова, че ти си се свила в черупката си. В същото време млади ( и не толкова) хора излизат, събират се, общуват, пътуват, опознават света, обичат се, женят се, имат деца, въобще правят живота си много по-богат и интересен от теб. Където и да живееш все има някакъв културен живот, събития, на които можеш да отидеш. Толкова ли нямаш никакви интереси? Би се радвала да имаш приятели? Какво направи за да ги имаш? Нищо. Затова ще си седиш затворена в балона си и живота ще минава покрай теб. Един скучен човек със скучен, сив и еднообразен живот. Че кой би искал да общува с такъв?

 
  ...
преди: 2 месеца, 10 дни
hash: 0640f28cf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Какво толкова сте се затръшкали за приятели и излизания не знам. Мен пък ме натоварват. Сама съм в компания, защото очакват да съм като тях. Сама съм сред роднини защото очакват да съм като тях - от 9 до 5 на работа, след това да готвя и да чистя. Омръзнало ми е от тъпите им въпроси и подмятания. Всичко което правя според тях го правя заради мъж. Отслабнала съм, боядисъла съм се, променила съм прическата - влюбена съм била. Скоро си сменям телефона и половината няма да уведомя за това. Натоварващи хора. По-добре ми е сама. Нито приятели искам, нито роднини.
ж, 29

 
  ...
преди: 2 месеца, 10 дни
hash: a5cca7a33c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Покрай пандемията свикнахме да сме сами - това е истината. Изолацията промени живота на всички ни под една или друга форма. След 2020-та година нищо не е същото. Допълнително кризите и войните по света натоварват психически и човек просто иска да си почива, когато е свободен и не е на работа. Поне при мен е така и затова не социализирам толкова. Напрегнато ми е, работя много. Бих искала след работа просто да се прибера при приятеля ми, да си се гушнем и да си гледаме филм. Не ми е до чуждите драми и проблеми. Имаме си наши, и ми се иска поне за част от свободното ни време да си се радваме просто на живота в този нашия си балон.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 8 дни
hash: f32b809bf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Според мен пък тези неща не са от вчера. Масово хората са асоциални. Просто преди не са имали толкова забавления у тях и им се е налагало все пак да поддържат някакви контакти, които са използвали най-вече за услуги. Аз съм на 41 и откакто се помня винаги хората покрай мен са си стояли основно вкъщи, като се има предвид, че аз не съм от хората, които не се спират и излизат нон стоп. Още като малък на улицата си играех основно с един приятел. Останалите излизаха доста по-рядко. Някои можеха със седмици да си стоят само у тях. После в тийн годините започнаха да се усещат "интересите", въпреки че тогава не го разбирах. Още по-нататък вече всичко стана интереси. Тоест, търсят те, ако имат някакъв зор. В подобни ситуации направо ти запалват телефона с всякакви оферти за излизания, почивки и т. н. Свърши ли им ползата, можеш да забравиш за тях. Огромна част от хората, които познавам са такива, в това число и всички, които уж смятах за приятели с изключение на един-двама. Наскоро един такъв бивш голям "приятел" започна отново да ме търси за услуги. Иначе, дори телефона си трудно вдига, ако няма полза. Двамата с жена му нямат никакви приятели, нито познати. Никъде не ходят, стоят си постоянно вкъщи, като причината за това не е финансова. Иначе, ако надушат изгода, не можеш да се отървеш от предложения за ходене къде ли не. Честно казано в момента имам само един приятел, с който мога да седна да пия кафе и да знам, че нищо няма да иска и просто можем ей така да се видим.

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: c3371c1f75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   И в България станаха саможиви като в Америка и Западна Европа. Вече рядко можеш и тук да излезеш непринудено с близки, приятели и познати. Консуматорската култура ни завладя отдавна и всеки мисли само за пари и удоволствия.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker