Как е правилно да реагираме в случай на словесна агресия от непознат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121214)
 Любов и изневяра (29713)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18529)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как е правилно да реагираме в случай на словесна агресия от непознат?
преди: 1 месец, 3 дни, прочетена 754 пъти
Здравейте!
Въпросът ми е провокиран от скорошна случка.
Преди време с приятеля ми решихме да пробваме картинг. На мен ми беше за първи път и съответно не очаквах да карам перфектно. Но не съм си и мислела, че нещо, което се предполага да е с цел забавление, ще доведе почти до физическа саморазправа.
В началото всичко започна нормално - отидохме, платихме си, оставихме си багажа и т. н. Заедно с нас щеше да кара една групичка момчета, които изглеждаха с няколко години по-малки от нас (и двамата сме на 20).
Когато състезанието започна, на мен, като за първи път, ми беше непозната пистата и карах малко по-бавно. Всичко беше наред, докато накрая едно от момчетата, които караха с нас, не ме напсува на майка - това беше точно на финала на последната обиколка, когато трябваше да се върнем на мястото, от което започнахме. Аз бях твърдо решена да не му се размине и когато спирахме, набих спирачки в него. Той ми се разкрещя и се изправи, аз направих същото и му отвърнах, че той започна. След като си свалихме каските и се върнахме в залата, където може да се видят резултатите, аз го попитах, без да се заяждам, как би се почувствал, ако някой говори така на майка му. Той обясни защо ме е напсувал - два пъти в рамките на една обиколка се блъснал в мен, тъй като съм карала бавно.
В този момент приятелят ми обясни, че ми е за първи път. Тогава аз му разказах какво стана. Като чу, че са ме напсували, той се ядоса много и се провикна към групичката - "кой го направи". Момчето му обясни същото и на него, обаче звучеше още по-ядосан от преди. Приятелят ми също беше толкова ядосан, че беше готов и на физическа саморазправа, но аз го спрях.
Малко по-късно същият ден се замислих, че може би не е трябвало още от самото начало да отвръщам на псувнята, тъй като не познавам отсрещния човек и не се знае въоръжен ли е, надрусан ли е и т. н. Замислих се дали не реагирах прекалено смело. От друга страна, не е редно според мен и да не отвръщам, когато някой проявява словесна агресия към мен. Разбирам, че е нормално да не шофирам така уверено, както човек, който го е правил много пъти преди това, но това не е състезание на живот и смърт, за да избухва така. Не виждам какво му пречеше, след като приключим да дойде и спокойно да ми каже какви са ми грешките (ако толкова държи да ми ги посочи, разбира се). Да, на всеки се случва да си изпусне нервите, но след това се извинява, а той не го направи - дори не усетих ни най-малко да съжалява.
Въпросът ми е какво бихте направили вие, ако сте на мое място? Подобни спречквания с непознати могат да възникат на всякакви места - ставала съм свидетел как на каса в магазин двама души щяха още малко да се сбият, защото единият се е приближил малко повече до другия, и се наложи касиерката да извика охраната. Другият ми въпрос е как е най-правилно човек да реагира като цяло в такива моменти?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 3 дни
hash: 4ce5fb48d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Не трябваше да спираш приятеля ти. На мен ако някое малко говно си позволи да каже нещо такова на приятелката ми ще си събира зъбите от земята. Само ще гледам да го провокирам да ме удари пръв, за да нямам толкова проблеми после.

Аман.. писнало ми е все да си мълчим на разни олигофрени и да им се разминава, защото все уж сме били над тях и да не сме им падаме на нивото.. и за сметка на това да ги оставяме да ни тъпчат. Аз никога не бих си позволил да кажа нещо такова на някой в същата ситуация или като цяло да подхождам с агресия пръв.

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 4ed335d326
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Ти чък чий к.. дириш да се буташ при картинги, рафтинги и др., където има вероятност да ходят такива дрогирани, надрусани, пияни наркомански лайна? Твоето място не е там. Тия места са за забавление на простаци, а не на нормални, улегнали, интелигентни хора с акъла си. Следващият път преценявайте по-внимателно къде ще отивате за забавление с мъжа ти, че заради твоята голяма уста без малко е щяло да се стигне до голям кютек.

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 3ca8cf1501
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Аз подминавам и изобщо не се впрягам. Да псуват колкото си искат. "Убий простака с мълчание". Като ме видят колко са ми безразлични и как ги подминавам остават като напикани.
ж29

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 67fd8a4c92
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Нищо нередно не си направила, нормално е когато те нападнат да се защитиш. Още повече, не е имал никакъв повод да агресира, това е само игра, реално не е имало ситуация, която да го застраши с каквото и да е.

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 0f2d37d968
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ще го напръскам с лютив спрей.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 4b27cb3188
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Възможно най-грешно сте реагирали.
Това, че той псува не означава ти да го приемаш.
Блъснала си се в него така ли излиза? Ами много детинско.
Колкото и да си права можеш да си изядеш боя с това държание, защото не знаеш човека дали няма някое психично заболяване, дали не е агресивен или дрогиран.
Ти ако срещнеш някое агресивно куче, така ли ще го дразниш и него, че да те нападне или ще си дадеш сметка, че можеш да пострадаш.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 143fd8b30a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Лесно, игнор.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 7afe186a83
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До номер 2:
Ако знаехме, че би се стигнало до това, въобще нямаше да отидем. Може би наистина е по-вероятно на подобни места да се стига до конфронтация по-лесно. Но, както написах, такива индивиди не ходят единствено там и разправия може да стане и в магазина, а дори и на тротоара само защото си минал прекалено близо до някого.
Авторката

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 7718a635e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   На времето заради едно такова малко лайно, дето ми беше колега и ме напсува на майка на работното ми място ме изгониха от работа. Точно защото му казах, че ще му избия зъбите като свършим работа и излезем на вън. Оплакал се на шефа и ме изгониха. По принцип не е добре човек да се подава на провокации, защото е доказано в почти от сто процента от случеите, че след евентуален конфликт провокаторите излизат жертви, а провокирания виновник, който често и лежи в затвора.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 2 дни
hash: c3250f48f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Справяш се с тези ситуации, като първо осъзнаеш, че киселите хора, които са склонни да се държат невъзпитано и грубо са нещастни в живота си и не по-малко простовати личности. Хората проектират на околните как се чувстват вътрешно. Ако отвътре са гнили и недоволни от живота си по някакъв начин, често нямат емоционалната интелигентност или възпитание да се държат адекватно с околните. Изнервящо е, обидно е, но не позволявай да извличат емоционална реакция от теб в такива ситуации. Реагирай спокойно, с равен тон, ще се побъркат двойно повече.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: dcad8625cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Най-верната тактика е игнор, стига да можеш да се сдържиш в самия момент. Скоро имах един подобен случай на чисто заяждане, на което отсрещната очакваше просто да седя и да я слушам, отговорих й в случая само защото е изключително нагла и ситуацията изискваше да бъде затапена, поради нейната надменност и наглост, без да я псувам. Не използвах нито един епитет, но епитетите й се обърнаха срещу нея.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 38e8349c78
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

12.   Накара ме да се замисля какво е агресия и тормоз и кой е започнал пръв.
В такъв случай трябва да обмислим кой е предизвикал агресията на лапето. В крайна сметка хлапето може да си е дало последните джобни за да се изкефи на картинг, или да е хванало бас с приятелите си че ще ги изпревари, а ти си му пречела да кара, с бавната си скорост и щом толкова се е ядосал че да псува, следователно си заемала така пътя, посредата или с криволичене, че да не може той да те изпревари.
От всичко това става ясно че първо ти си проявила агресия, като не си му дала да те изпревари. Едно че на каската ти не е пишело че ти е за първи път, второ той е нормален клиент на услугата картинг, плаща си и би трябвало да получи услугата без да му се пречи.
Не знам за теб но ако аз си платя за услуга за време и някой ми пречи да я получа вероятно и аз може да изпсувам и съвсем няма да тръгна да се извинявам. А ако ме блъсне накрая, ще си получи пердаха, без да съм пиян или надрусан.
Не е ли нормална човешка реакция, когато си плащаш за нещо и не получаваш това което си платил, да напсуваш онзи които ти е попречил? А на всичкото отгоре и онзи който ти е попречил да си получиш услугата накрая и да те блъска, това не е ли молба от негова страна за няколко шамара зад врата?

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 7afe186a83
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   До номер 12: Само най-простият решава нещата с бой, както се казва. Да проявиш агресия, е да се блъснеш нарочно в случая - това е моето разбиране. Аз не съм целяла той да се блъска в мен, а и като виждах, че някой се опитва да ме изпревари, винаги го пусках. За да не съм го пуснала, значи не съм го видяла. Когато спирахме, вече наистина го направих нарочно, защото успя да ме изкара извън нерви.
За всяко нещо си има първи път. Съмнявам се той да е карал толкова добре първия път, както след него. Не може такова нападателно поведение да се оправдава с това, че някой ти пречи. По тази логика ако се разминаваш с някого по тротоара и несъзнателно минеш прекалено близо до него, а той започне да те заплашва с бой и да посяга, то излиза, че едва ли не ти си агресорът, а той - жертвата. Аз самата се дразня, когато бързам, а някой пред мен върви бавно и няма къде да го заобиколя - да тръгна ли да го псувам?
Отделно от това, не разбирам какъв мъж трябва да си, за да удариш по-слаб от теб като цяло (не говоря конкретно за жена). Нищо мъжко няма в това.
А ако ме беше набил, тогава аз ще съм в правото си да подам жалба в полицията.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 75e9113753
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Жена съм също... Както съм с каската му на бивам една глава и го оставям да поспи и си почине малко от толкова емоции.
Няма как да тане някой да ме псува и да "убива простак с мълчание" е, може и да замълча, но че ще му набия една каска е 100%
Наскоро имахме случка с мъжът ми, с едни румънски цигани.
Първо стоях в страни докато се разправяха, но като си опряха гърдите мъжът ми и румънският мангал (без извинение) се плънха между двамата с лице към мангал и като му креснах в очите, тоя от изненада загуби ума и дума. Отстъпи назад, а аз напред плътно пред него и пак креснах, но с поведение на човек, в готовност за бой.
Мъжът ми мина отстрани за да застане пак пред него, но тоя вече беше достатъчно "изненадан" за да преосмисли и си бие камшика.
А реагирах така защото от една страна знам, че тези боклуци винаги ходят с ножове, от друга страна знам, че удари ли го дори само веднъж мъжът ми... може да му вкара носа в мозъка и това няма да го допусна ако мога да спра.
На въпроса--според ситуацията и човека.
Не съм конфликтна, предпочитам да отмина, но да не се случва да ме вбесят дотам, че да не искам да отмина. Освен горделива съм и отмъстителна срещу такива.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 4ce5fb48d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   До 3 - И айде щото все сме "над тях" и сме им "над нивото" да ги оставяме да ни унижават и тъпчат. Ми не е така. Не знам как се чувстват като напикани като си мълчиш, по-скоро се чувстват победители и им се вдига още повече самочувствието. Простака няма да спре, докато някой не го постави на мястото му, ама ей така както си трябва, да му се разкрещищ пред всички и да му стане неудобно. Къв си ти, че ще ме псуваш, а аз ще си мълча като пукал..

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 94fd28f23a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Какво да направя като им е скапан живота и освен да псуват, не могат друга, не си заслужава да се занимаваш с подобни индивиди. Хората са много лоши, пази си нервите и даже не им се връзвай.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: c74b69d201
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   В нормална държава, хората се съдят. Някой ако те обиди или заплаши, имаш право да го съдиш, да извикаш полиция (ако се чувстваш застрашен). Така се прави в цивилизованите държави. В изостаналите държави се стига до саморазправа.

Аз с толкова малки не съм се занимавал изобщо. Но имаше случай някой да започне да ме заплашва. Казвам му, че викам полиция и да се разкара. Вече, ако тръгне да ме напада, тогава ще се стигне до бой. Но иначе, нищо добро няма да стане, ако аз тръгна да го бия. Или аз ще го набия и после той ще ме съди, ще търси отмъщение. Или той ще ме набие и после аз ще го съдя и ще търся отмъщение. Нищо добро от саморазправа не излиза.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 94fd28f23a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   15 ако и тя ги напсува, жена е, трябва да се пази и да не предизвиква агресия. Важното е да не и пука, а не да си изяде боя някъде. Да се избиваме не е решение.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 2 дни
hash: caedc85647
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Ако реагирате на всеки простак, като се до6азватеъутре може да виэпръснат главата или да ви оставят в инвалидна 6оличка, но сте прави. Браво! Подминавам такива хора, не се обяснявам, защото няма за какво. При такъв спор един остана без квак ако си спомняте случая, сега по нивите убитите момче. Отговаря те само за своето поведение.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 152382f652
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Жена съм.
Реагирам според ситуацията. В твоя случай за подобна глупост не си заслужава да хабиш енергия. Те и без това такива индивиди, които много не си мерят приказките, бързо си намират майстора.
Ако е нещо сериозно, ще го сразя с думи (без псувни обаче), в случай че скочи да се бие - вадя лютивия спрей и да се спасява след това.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 7718a635e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Проблемът не е само с конкретния случей авторке. Ти си много млада, но в живота ще се сблъскаш още със стотици такива ситуации. Не ги слушай тука, че трябва да скачаш на всеки, който те напсува. Аз съм мъж на 41г. и, ако бях скачал до сега на всеки, който ме беше напсувал, или щях да съм в гроба или в затвора. Така е не трябва всеки път да си мълчим и да подминаваме. Но не трябва и всеки път да скачаме. Има много нелепи случаи на убийства, които често тръгват от размяна на реплики. Тука всеки скача на бой, защото зад компа е лесно и морето е до колене. Аз съм израснал в гето, бил съм и на косъм от смъртта и от затвора. И разбрах, че свободата и здравето са много по-ценни от егото. Дори и да ги беше набил приятелят ти, след седмица ще имаш друга подобна ситуация, където приятелят ти може да е в ковчег, ако скочи на бой. За мен боят е средство за неизбежна самоотбрана.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: b61190ef21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Много мразя някакви лайненца да ми се вживяват на такива места, където хората отиват да си правят кефа. И да реагират все едно от това си изкарват парите и е въпрос на живот и смърт дали ще е по-бърз от приятелчетата си или не.
За мен си реагирала правилно, защото не може някакво лайненце да си позволява да те псува на майка, буквално за нищо. Вярно е, че в такива моменти и емоциите взимат връх, но ти имаш достойнство.
Ако някой напсува така приятелката ми, щеше да яде шамари.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: b61190ef21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   До номер 8 /авторката/ - аз не мисля, че картингът е забавление само за простаци и комплексари. Ако ти е интересно и забавно, отидете пак, но гледайте в групата, в която карате, да сте само приятели/колеги, да няма външни лица.

 
  ...
преди: 1 месец, 23 часа
hash: 74c14f3d11
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Авторке, такива ситуации се случват редовно.

Основна характеристика на тийновете-дришльовци е, че се надъхват САМО ако са в групичка. Тогава им се активира стадният инстинкт, мислят си, че имат "гръб" и започват да се държат нагло и арогантно.

Такива, когато са сами са по-ниски от тревата в 99% от случаите. Моят съвет е внимателно да преценяваш ситуациите и да умееш да балансираш между защита на достойнството ти и предпазливост, ако са повече хора!

В случая бих казал, че си реагирала правилно, но винаги имай едно наум. Почти всички конфликтни ситуации, на които съм ставал свидетел са били свързани или с шофиране, или д с дискотеки и алкохол или с жени.

В такива ситуации емоциите вземат връх и се вършат глупости. Важното е да може да преценяваш правилно хората и рисковете, които поемаш.

Такива дришльовци обикновено се страхуват да се бият и биха се надрали дори от 1 шамар, но пак повтарям, че при тях самочувствието идва от това, че са 2-3-4 човека заедно.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 23 часа
hash: dcad8625cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Не знам тия единички на коментарите за какво ги пускате. Такива реакции са за младите и като пораснеш за простаците. На работа си имаме две такива сестри селянки и едната се държи като бандит, жена над 30 г., майка, адски грозна гледка. Колегите се съдържат, но и на нея ще й дойде времето. Не може да ходиш наляво и надясно и да раздаваш квалификации и обиди и на мен страшно много хора не ми харесват и в работа, и извън нея, ако всеки псувах да сме се изпотрепали. Ще се научиш да се сдържаш, ако ли не животът ще те постави в дадена ситуация и ще те научи сам.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker