Какво означава да си добър? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121201)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво означава да си добър?
преди: 1 месец, 2 дни, прочетена 497 пъти
Попитах от любопитство познати и ми казват, че за да си добър означава да търпиш всичко което ти правят хората, включително и ако те използват да си мълчиш. А вие какво мислите? За вас какво означава да си добър човек?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 2 дни
hash: 75d4438bdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Доста "умни" познати имаш, ако темата е реална.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: f7b8286cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Точен и кратък отговор - БАЛЪК.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 3d51b44874
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Не, добър не означава безхарактерен.
Добър означава да правиш добрини.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 36b6a5e25b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Ти си добър, работиш усърдно, о да и да търпиш всички, а на всичкото отгоре на оня готиният, дето само се чуди как да не работи, си му противен.
Това е да си добър.

Само, че готиният скоро ще стане с гумена глава, защото търпението свършва и просто не знам какво ще направя...

 
  ...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 673973269a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Да си добър съвсем не означава да си глупак. Да си сваляш гащите да те таковат хората не е доброта а глупост.
Да си добър означава да се стараеш да не пречиш на другите, но това не означава, че няма да имаш собствени права и граници, които да отстояваш.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 2 дни
hash: b6a6b3622c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не използвам такива термини като добро и лошо просто, защото са твърде плоски. Примерно, един актуален за обществото ни въпрос - една майка, която винаги е угаждала на децата си, спестявала им е трудности в живота и е решавала винаги проблемите им вместо тях добра майка ли е? Аз не мисля, че е добра, защото макар и с привидно добри дела крайният резултат никога не е добър нито за нея, нито за децата, често страдат и околните и в мащабен план обществото. От добри неща стават лоши индиректно, тогава добри ли са били всъщност?
Та, няма значение това, както и изключително глупавото представяне на "добрите" хора в религията като смирени, като винаги обръщащи се с добро дори да им правят лошо и прочее. Гледаме действията ни и резултатите им като основен пътеводител. Един човек, който е "добър" има изградена представа за последствията от действията си и се стреми към прогресивен резултат съобразно обществото и основните му морални закони. Тоест дори да извърши нещо прието за лошо той може да осъзнае, че действието му не е било правилно- причинило е, забележете, ненужни негативни последици като често емоции. Ненужни, защото примерно когато има конфликт не е добре да се мълчи, но не е и да се прекалява, като цяло крайностите са нещо, което лично избягвам. Когато си "добър" ще се изправиш срещу несправедливото, тъй като имаш осъзнатост, че това не е редно и също ако се случва на теб може да се случва и на други. За да го премахнеш трябва да му се опълчиш. Иначе помагаш да има повече подобно поведение, но не с действие, а с бездействие. Пример- нима любимите ни герои помогнали за освобождението не са били добри, защото не са търпели и не са си мълчели? Но и те като хора със сигурност не са били перфектни, нека да не се забравя.
Това е доста сложен термин наистина, накратко мога да го илюстрирам по следния начин. "Добрият човек" не е безгрешен, но се учи от грешките си, знае как да уважава себе си и околните без да се държи осъдително, но и без да толерира когато нещо в действителност вреди (тук много хора не виждат границата, защото гледат едностранно и не се опитват да разберат причините на всички страни и съответно да използват правилен подход за справяне, който води до реален резултат). Има добра преценка, но винаги е отворен към нови перспективи, за да я подобри и не гледа нещата едностранно. Предполагам мога да добавя и много други качества като честност, съпричастност в здравословни граници, липса на омраза или при наличие на такава опит да се преодолее и най- вече искреност в истински намерения без задни мисли. Като цяло дори да нямаш тези качества само идеята, че искаш да се подобриш в тази посока и работиш по въпроса е достатъчна. Човек може да се прави на добър пред всички, за да изглежда добър, но това няма да го направи такъв. Друг човек може да е циничен, да не се вписва в картинката и да бъде много по- добър като действия.
А какво е лош човек е още по- интересно. Но накратко, според мен, обратното- човек, който не вижда вината в себе си, обвинява околните, съди ги, егоистичен е, не се опитва да поеме отговорност над действията си, осъзнато причинява вреда, въпреки че знае, че не е правилно и т. н.. Повечето хора имат и от двата типа качества, просто са развити по различен начин.
И в крайна сметка си живей живота както искаш, просто не пречи на останалите, ако не са си го заслужили. Мен цял живот са се намирали хора да ми казват колко лош човек съм, защото говоря директно и казвам каквото мисля и ми е все тая. Само аз си знам делата и не ми трябва да ги доказвам.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 2 дни
hash: 08a4005f94
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Много хубав въпрос
Не значи да търпиш обаче. Ако търпиш, като ти се изтърпи търпилото ще станеш лош.
Да си добър значи да можеш да обичаш!

А да можеш да обичаш, значи да можеш да разбираш. Когато някой е лош тряба да разбереш защо е такъв. Когато разбереш, ще ти е по-лесно с него и може даже да го обикнеш.

А той ако има съвест като се знае какъв е буклук и оцени какво правиш за него, ще те нарече " добър '
А ако няма съвест и е неблагодарник, ще те нарече "будала".

М. В.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 667e36ca60
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Номер 3, адекватен отговор.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 667e36ca60
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Да си добър, означава щастие за теб и всички хора, да отстоява позициите си в живота, да казва да на всичко хубаво, неподходящи неща, игнор.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 248cbcda4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Виж сега, авторе това, което са ти казали твоите познати не характеризира добрия човек, а търпеливия!

Добър човек най общо казано, означава човек, който постоянно се стреми да върши( и го прави) добри дела!

Друг е въпросът, че кои дела са действително добри - не винаги можем да кажем и да разберем - само Бог може да прецени и определи това.

Затова най-общо казано, делата за да са добри - трябва да са в помощ на ближните ни и да са съгласни(да не са в противоречие) с Божиите заповеди! Тоест - да бъдат Богоугодни, и да се вършат в Божието име и за Божия слава.

Още нещо важно - няма изцяло добри или изцяло лоши хора!

Във всеки човек има и добро и зло, които са в непрекъсната борба помежду си, и вече от самият човек(който има свободна воля) зависи към кое ще се склони, и кое ще извърши на практика.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 62ad478503
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   За мен доказано във времето са най-отровни хората, които все казват "аз от добрина та си платя".
Това са хора, които винаги искат и очакват другите да обслужват техните желания и перспективи.
Чуя ли човек да изцепки подобна глупост, не ми трябва повече за да знам с какво си имам работа.
Но определено за себе си мога да кажа, че в 99% съм си пратила от добрите си намерения.
Не, не казвам, че патя от доброта, мога да бъда добра, но мога да бъда и лоша за другите, но пък добра към себе си... Разбираш ли разликата? !
Почти винаги обаче когато съм действала с добри намерения към други хора, дори в някакъв по носим ущърб към мен, винаги реакцията е била като да са лешояди, които атакуват и искат много повече от, което съм преценил, че мога да направя или дам без да се чувствам жертва или в тотална контра срещу мен.
В днешно време твоите познати са "добре адаптирани" да си добър за ето такива значи, да си им на разположение за всичко, по всяко време, да си наглеят и захранват нуждите на твой гръб.
Бъди лош/а и се научи да казваш категорично НЕ, когато трябва.
Това е да си добът/добра към себе си и разни паразит пета да не се възползват от безхарактерни "добри" хора.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 65d682ff12
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Първо си кажи възрастта и пола за да разберем защо задаваш този въпрос.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 9233cf6051
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Добър означава да не причиняваш зло на другите, да не им завиждаш, да не злобееш, да не искаш да им навредиш, да не си използвач, да не си паразит, да нямаш задни мисли как да врътнеш човека отсреща с някой номер и когато имаш възможност да помогнеш с нещо. Но не означава, че добрите хора трябва да дават заеми на използвачите и после да си чакат парите като от умрял писмо.
Често паразитите така манипулират, за да измъкнат пари или материални блага. Обявяват те за добър, ако им дадеш, но вътрешно те смятат за глупак, защото по начало искат да те преметнат.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: db0c044b0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Вашият познат явно смята добрината за наивност. Няма напълно добри или напълно лоши хора, не сме роботи. Но има свестни хора, пичове, има и подляри. За мен добрите хора са честни, държат си на думата, отговорни, съобразителни, възпитани, хора, които подхождат с разбиране към околните, верни приятели. Да си добър не значи да си мекотело, има много свестни хора, които имат самоуважение и не допускат гаври със себе си.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 6ac021a1ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Доброто се прави тихо, другото е театър..

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: b86893bd0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   От автора: Мен един човек ме използваше, но на мен търпението ми свърши и започнах да му казвам, че само ме използва и той и неговите приятели ми казаха, че съм си свалил маската и съм лош човек.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker