Боклуци ли бяха соц. автомобилите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121211)
 Любов и изневяра (29712)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18528)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Боклуци ли бяха соц. автомобилите?
преди: 1 месец, 2 дни, прочетена 522 пъти
Дядовците ми имаха Вартбург 353 и Москвич 2140.

Честно казано след като единият ми дядо смени Москвича с Опел Аскона 1986-та, определено можеше да се види каква колосална разлика има между двата блока зад Желязната завеса!
Москвич същата година е вече морално остарял с 20 години от завода.
Според мен соц. колите са можели да се съпоставят със западните нисък клас максимум до началото на 70-те. След това изостават тотално с изключение може би на Татра и Шкода!

Другото с което не мога да се съглася е, логиката на соц носталгиците, че видиш ли Жигулките щом още ги карали, значи били читави? Абе хора, ами то и на съвременен Мерцедес от магазина, ако му регулирате ръчно клапаните, ръчната, сменяте биелни лагери, аксиални полумесеци и всякакви други чудесии през седмица и го завивате със стар юрган под чардака като не се кара, то и Мерцедесът ще се движи не 50, ами 150 години!
Двигателят на Москвича - УЗАМ 412 - дето уж бил краден от БМВ, на 100 000 км е са основен ремонт!!!

А, Вие какво мислите?

За мен соц. таралясниците са си безпрецедентни боклуци! И това са "топ" возилата на режима. Без да ги изреждам поред далеч по-нелепите ЗАЗ-ки, Трабанти и сие...
Може би единствено Вартбургът беше относително надежден автомобил и не беше склонен да ръждясва.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 1 ден
hash: ab9c83162b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Ми... карал съм ги. ЗАЗ-ката беше много евтина. Всъщност нелоша кола с прилични за времето си технически решения. Въздушно охлаждане и бензиново парно. Ако не е омазан мотора с масло, искаше голям зор, за да я прегрееш, зимата палеше на -20 от половин оборот. Копие на НСУ Принц. Комфорт нула, но изключително прост за поддръжка и евтин автомобил за всекидневна експлоатация.
Вртбургът беше екотика заради двутактовия мотор. Относително здрав автомобил, но сложен за поддръжка. Помня, че имаше ядове със запалването и настройката беше някакъв кошмар.
Лада и Москвич не съм имал. Имах Волга за няколко години. Беше невероятен за онова време автомобил. Широк, комфортен, моята беше с тъмночервен плюшен салон. Разкошна кола. И много здрава. Карах я до 92-3та някъде.
За ръждата... от руските само ладите ръждясваха. Те даже не ръждясваха в истинския смисъл на думата, ми направо изгниваха ламарините отвътре. Там видиш ли ръжда, значи детайла е директно за смяна. Не е повърхностна, ми е отвътре.
С какво се сравняват... ми ЗАЗ-ката е 100% от класа на съвременна Дачия. Всичко до безобразие евтино, най-гадния материал... комфорт нула, но безгрижно ти вози задника от точка А в точка Б. Такава кола е зор да я счупиш. То няма какво.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: a1b71dddb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Зависи кого питаш. Ако питаш чичаците тип Киро Брейка, ще кажат, че от съветското по-убаво нема.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: ddf5f21ebb
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   Дали са боклуци или не, аз не искам 50 години да ползвам една и съща кола, един и същи хладилник, една и съща пералня и тн и тн.

Според мойте виждания, привържениците на соца са възможно най-гадните същества! За мен! Аз така ги виждам. И имат огромна злоба в себе си. Един няма адекватен и нормален, който да има комунистически разбирания и да е готин човек.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: b0121ab08a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Хората по времето на соца са карали нови автомобили - може да не са карали BMW но в момента почти всяка кола в България е втора употреба, която си е морално остаряла и често трябва да се ремонтира по няколко пъти на година.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 024fc43d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Соцблокът технически беше доста изостанал, та така че няма как да очакваш автопроизводството да е било на нивото на западното. Това са фактите, всичко друго е някакъв вид носталгизъм без реални основи...

 
  ...


...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: c823f36167
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Ти гледаш положението от днешни времена, дето за две иляду лея мое купиш баварка с климатик. А тогава се чакаше за Лада десет години и струваше колкото един апартамент. Иначе до тогава се возиш с чавдара дето зимата като пуснеше парното и се осмърдяват на нафта.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: e96e6e7af7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Не знам кой спори, че техниката от соца беше с 20-30 години зад западната. Единственият спор може да е, че соц-а строеше машини които издържат. Принципно колкото е по-примитивна дадена машина, с по-малко електроника и гъзарии, толкова по-здрава е. Ако не вярваш, виж НАСА какво казва, що не сме можели да отидем до Луната днес...

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: bca2971d91
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Добре, но каква ти е целта на темата? Иска ти се да се скараш с някой кои автомобили са по добри тези от 70-те или съвременните? Няма база за сравнение разбира се че ако сравняваш нови автомобили то съвременните ще са по добри, но дали днес народонаселението има възможност да купи нови автомобили. Питаш ли се защо всички българи не си купят нови автомобили тази година?
Другото което е много важно че соц автомобилите не са карани толкова много, питай някой от дядовците си колко км е навъртал годишно през 70-те, тогава е било оромно чудо, ако навъртиш 3000-4000км за една година на личния си автомобил, та докато стигнеш до основен ремонт на Москвича - УЗАМ 412 минават над 20 години, а днес ако има начин и до тоалетната ще ходиш с колата и навърташ 20 000км на година без да се замислиш. Това е единствената причина да смятат че соц автомобилите са били по здрави, а реалността е че не са навъртали километри за да стигнат до съществен ремонт.

Всъщност разликата е достъпа на населението въобще до автомобил, и то до нов автомобил. в края на соца народа дори и дядовците ти си позволявали нов автомобил.
До създаването на "Мототехника" през 1964 г. в цялата държава България е имало около 5000 леки автомобила, като 500 са само за държавни нужди, военни, полиция и за возене на държавни служители. Представи си 1957г в държавата общо 3500 автомобила. Разбира се преди 1960г е имало е продажби и на западни марки автомобили както на Пловдивския панаир, така и в автосалона на първия етаж на ЦУМ, имало е и още един автосалон в София и отделно са продавани автомобили в магазините Кореком, но едно рено е струвало 35 000лв при средна заплата 57г от 350-400лв нетен доход, което е непосилно за нормален човек да си купи автомобил. Сравнено с днешни пари все едно да предлагаш на хора с 2000лв заплати да закупуват автомобили за над 180 хил лева, е намерили са се 3-4000 частни клиенти, които са си купили подобни автомобили тогава, но народонаселението е нямало възможност.
Дори един дядо ми разказа как в тяхното село имало един който си купул автомобил през 1956г с пари от гърне злато, което намерил разкопавайки двора си. При разкопаването на могила в двора, с цел изравняване на градината, имало наети работници и попадайки на гърнето, всеки искал да посегне да открадне монета, стопанката вдигнала полата си и както била без долни гащи седнала върху гърнето за да ги е срам мъжете да й бръкнат под полата, така опазила златото и купили на сина си западноевроейска кола и платили за шофьорска книжка. Това е реален случай от Ямболско село.
Идва обаче момент през 1962г месечното възнаграждение в България се движи между 600 и 800 лева бруто, което значи, че един от евтините автомобили Рено делфин (цена 21500) или вартбург 311 на същата цена, струва около 26 средни месечни брутни заплати или теоретично може да се изплати за малко над две години. На практика обаче нещата са малко по-различни.

Първите признаци на предстоящата криза с митичното “чакане на ред” се проявяват още през 1962 г., когато у нас са внесени 3800 леки автомобила за частни клиенти при наличието на повече от 10 000 записани кандидат-купувачи. В същата година е имало и деноминация на лева, отпаднала е една нула и от заплатите и от цените на нови автомобили и вече заплата е 85 лв а нов автомобил струва от 2200 до 3500лева.
Следва 1963 когато са продадени още 7000 нови автомобила и т. н. с годините все повече българи са имали достъп да си купят нов автомобил. Точно както сега с пералните, до преди 25г не всеки можеше да си позволи автоматична пералня, днес никой дори циганите не може да си представи домакинство без автоматична пералня.

И се случва поврат след соца, народа няма възможност да купува нови автомобили, заради съотношението цени /заплати и България се превръща в скрабаджийницата на ЕС.
Всъщност ако погледнеш соца отгоре, ще видиш че не автомобилите или друга стока е най-хубавото, най-хубавото е било фактът с ежегодното повишаване на покупателната способност на бг народа. Разгледай таблиците с заплати и цени, 1962г средна заплата 85лв, 1972г средна заплата вече се е повишила с общо 55% и е станала 130 лв, а цените не са се увеличавали така, целия соц помни едно 50% покачване на цената на билетче за градски транспорт от 4 на 6 ст и то чак след 1980г, а от 1962 до 1989 заплатите са се покачили с 220%. Дано разбираш, защо населението е говорело че било добре и още възхвалява. Става въпрос за това че средно годишно покупателната способност се качва с 8-10%. Самите възхваляващи не осъзнават това, и ти дават примери със стоки, но като човек който от 35г живее в капитализъм, предполагам можеш да анализираш факти. Колкото до цифрите и те не ги разбират но ги повтарят, например, че "самолетния билет София-Бургас им струвал само 22лв през 80-те", та това са били 10% от средна брутна заплата, сега ако им пуснат билет със същото направление за 10% от средната брутна а именно 220лв ще ахнат че е скъпо и няма да има клиенти.
Каква е според теб причината 10% от тогавашната средна заплата да е "само", а 10% от сегашната средна заплата да им се струва огромна сума за една и съща услуга? Ами просто вече летенето със самолет не е УАУ преживяване, а обикновенна транспортна услуга. Та и с автомобилите така.
Спомням си как като деца през 86г в България оглеждахме паркиран на улицата почти нов Форд сиерра и ни бе страх дори да докоснем боята, а ни се струваше толква лъскава. Сега мислиш ли че някой българин ще оглежда, който и да е нов форд с толкова ококорени очи???

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 7c63e411f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Спомням си, баща ми '93 г. се върна от Германия, където беше работил 1 г. Докара Опел Кадет '89 г. от там, почти нов. Един тъп Опел, обаче всички като го видяха, направо им падна ченето. Тогава имаше само Москвичи, Жугили и Лади. Почти никой не беше виждал "западна" кола (така ги наричаха тогава обобщаващо) на живо. Всички жени в града се изредиха да искат да му стават любовници, постоянно звъняха по телефона, тогава имаше стационарни и когато вдигнех аз, мълчаха или директно затваряха. После се разбираше, че това са жени, искащи да станат любовници. Веднъж вози учителката ми по математика, предложихме и да я закараме до у тях. Тя направо онемя, докато се возеше. Каза "ех, колко хубаво и леко вози". Тогава барутниците си возеха като каруца.

Дизайна беше съвременен, не като дялано с тесла от мурзилка. На края се принуди да го продаде, понеже веднъж баща ми я удари и трябваше да се пребоядиса. Никой майстор не искаше да я оправи за малко пари, понеже всички си мислеха, че баща ми е милионер. Искаха му невероятни суми. В крайна сметка баща ми я продаде и си спомням дойде да я купи някакъв паралия с едно куфарче пари. Бяха страшно много пари за тогава, но човека беше готов да ги плати, защото нямаше западни коли.

В края на 90-те когато започнаха лека по лека да навлизат най-големите употребявани "западни" боклуци, съм ставал свидетел на разговорите на батковците как не мязала на Лада и говореха с невероятно възхищение за новите си брички. А това са, пак казвам, най-големите боклуци от запада, вече на 20 г. коли.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 658542cfda
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Естествено, че са боклуци. Хората гласуват с парите си за това какво да се произвежда. Кой луд няма да купи хем евтино, хем по-добро. Защо изобщо се задават такива въпроси. Пазарът отсява. Те руснаците не ги купуват тия коли, освен най-бедните чукчи, еле пък друг.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 41dc212751
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Аз съм се учила да карам на ладата на баща ми и разликата е от земята до небето - като започнеш от волана, дето за да направиш маневра, можеш да развиеш мускули от въртене, до спирачките, дето трябва да натискаш като гламав, а като вдигнеш 100 и тресеше все едно ще се разпадне.
Пълни дървета бяха, единственото хубаво ако изобщо има такова беше, че можеш да я поддържаш сревнително евтино заради простото устройство.

 
  ...
преди: 1 месец, 22 часа
hash: 73f609f428
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Ами зависи от гледната точка дали са били боклуци или не. Си доскоро си се движил на магаре или муле, вероятно няма да ти се струват 'боклуци'.

Съвсем друг е въпроса, че соц. автомобилите и въобще стоките не могат да се сравняват като - "хубост" със западните.

Соц. стоките са произвеждани за вътрешния пазар за СССР и сателитите, имало е по 3-4 модела Жигули, лади, москвичи и толкоз.

Едно е да правиш коли за вътрешно потребление, друго е да правиш за световния пазар, както е при капитализма.

В единия случай разни плановици чертаят модели и решават, това и това пускаме да се произвежда.

В другия си сред конкуренция на световния пазар и просто ако стоката ти/колата не се купува губиш и те изритват от пазара.

Тоест при капиталистическата икономика самият пазар отсява кои стоки/коли се купуват и кои не.

При соца цялата икономика ти е в ръцете на държавата, всичко е национализирано и на практика нямаш конкуренция? !

Едно не може да се отрече - соц. стоките са "прости, ама здрави"

Не говорим само за коли. Примерно камионите КАМАЗ, разни самосвали, багери танкове не са мръднали вече 50-60 години.

Тези неща не са правени да са красиви, а просто да вършат работа.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 22 часа
hash: 7c63e411f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От номер 9

Интересно ми е кого засегнах пак с коментара си. Нищо не съм излъгал, това е реална история. Да не е заради "мурзилка"? Пак някоя копейка ли обидих?

 
  ...
преди: 1 месец, 20 часа
hash: 5a3ae85c61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Що е соц все е боклук.

 
  ...
преди: 1 месец, 18 часа
hash: 049b1dd504
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Соц-автомобилите са правени да издържат дълго с евтина поддръжка.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 17 часа
hash: 5894139201
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   За времето си са били хубави, защото не са се внасяли западни автомобили. През 90те години все още се караха такива и в началото на 21 век лека по-лека хората започнаха да ги заменят със западни. Щом днес не се карат нови лади и москвичи а предимно западни коли, значи те са по- добрите.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 часа
hash: 6619f9939c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Бяха яки машини. Носеха товар - греди и тръби на покривния багажник, торби с цимент в багажника.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 часа
hash: 22dcd206b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   До 12, и в момента има много западни стоки, качествени, ама и цената е друга. Ама имаш избора според настоящото ти финансово състояние. През соца си нямал абсолютно никаква свобода. Изобщо не ми говорете глупости! Виждам колко е са агресивни соц носталгиците и как приемат всеки тих, културен и интелигентен човек за идиот. А какви въздухари и глупаци са комунетата. Соц идеологията първо промива 80%, после останалите 20% се мисли за хората.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 2 часа
hash: d9b8eca354
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Ами бяха си изостанали. Плановата икономика е добра за стабилизация на държавата след някаква катастрофа или голяма криза, но не е добра идея в дългосрочен план, когато търсиш развитие. Колите просот не претърпяха никакви обновления, нямаше толкова мнгоо значими разработки в тази насока, а ако партията реши, че "няма нужда", си до там.

 
  ...
преди: 1 месец, 2 часа
hash: e410f2d988
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   До 18 свободата ти е заблуда, сега просто си от другата страна на желязната завеса, но си в по неизгодно положение от твоите баби! Бабите ти са били много по свободни, опитай се днес да си купиш нова руска машина или дреха да ти видим свободата!!! Това ли е свобода да нямаш право дори да видиш какви стоки произвеждат те днес. Едно време е било същото бабите ти са имали обаче някакъв достъп до европейски стоки я чрез кореком, я някой тираджия донесъл нещо и т. н. сега достъпа ти въобще да разбереш какви стоки произвежда русия е занулен. Кажи ми например колко руски марки смартфони произвеждат? А да ти не знаеш че въобще имат руско производство! Е едно време баба ти е знаела за европейското производство!!!

 
  ...

...
преди: 29 дни, 21 часа
hash: 340bd6afca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Не само соц автомобилите, а всичко соц производство беше тотален боклук! Изтока беше поне 20-30 години назад технологично от Запада, а по отношение на изпълнението разликата е още по-голяма. Пълна глупост е и, че соц техниката била издръжлива. Точно обратното, соц боклуците се трошаха буквално през ден. Новите соц автомобили течаха като лейки и улиците бяха целите в масло. И най- смотаната западна кошница не може да тече така. Да не говорим, че събота и неделя собствениците им висяха под тях, вместо да пътуват някъде. Те и затова не въртяха километри, защото все нещо не им беше наред. Неслучайно още в началото на 90-те, който имаше възможност веднага се отърва от новата си соц бангия и си купи стар Опел, Форд, Фолксваген и т. н.

 
  ... горе^
преди: 29 дни, 17 часа
hash: 47f6d17aeb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Жигулито и Ладата с двойните фарове дето причила на него както и много други съветски автомобили всъщност са италиански автомобили, които са лиценирано производство в СССР като само името им е различно. Всъщност италианците имаха огромни проблеми с този модел на Фиат познат като Жигули в Русия, защото беше много некачествен, а тогава руснаците му поправиха инжинеринга в Жигулито и го направиха да не се чупи. А че са по-здрави от съвременна кола по-здрави са, но то е защото колкото по-просто е устроено едно нещо толкова по-малка вероятност има да възникне проблем някъде. По онова време не е имало електроника в колите и хиляди дреболии и сложнотии както е сега.

 
  ...
преди: 29 дни, 1 час
hash: 68fd6d47c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Ясно, че бяха по-изостанали в технологиите от западните. Но и с Опела Кадет, в началото на 90-те години беше кола, в края на 90-те вече си беше втора класа автомобил, а днес даже не можеш да видиш Кадет на улицата от 90-те години.
Шкода 120 от 1984 г. я карах до 2007, когато принудително се разделих с нея, въпреки това двигателя беше с 1 основен ремонт и на 100 000 км. навъртени го продадох отделно с над 10 атм. компресия беше все още.
Техниката и технологиите се развиват, но човешкото мислене и развитие въобще не се развива пропорционално, в това съм убеден. Не виждам евтиния достъп до техника и електроника да ни е направил по-добри хора.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker