Имотите ще се сринат - съдя по действителна случка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121211)
 Любов и изневяра (29712)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18528)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имотите ще се сринат - съдя по действителна случка
преди: 1 месец, 1 ден, прочетена 1010 пъти
Един познат си купи апартамент миналата седмица. Обаче по-интересното е с какво пари го купи. От тази случка ще разберете защо смятам, че вече пазара е на ръба на пропадане. Значи въпросния човек работи неквалифицирана работа за 1600 лв, жена му и тя не взима много. Вечно не им стигат парите, никога не си плащат на време дори наема. А тока си го плащат все на косъм, преди да го спрат. Излишно е да казвам, че нямат и стотинка спестявания, даже са си взели последните заплати напред.

Онзи ден се втрещих, като ми каза, че си купува апартамент. Викам, добре де, нали трябва да имаш първоначална вноска. Вика, няма такова нещо. Дали му 100% финансиране от ОББ. Даже нарочно оценили имота на повече и реално даже малко над 100% му дали. Викам, нали трябват пари за нотариус и агенция. Няма проблеми, изтеглил е и потребителски от друга банка. Нали обзавеждане трябва. И затова няма проблеми, изтеглил е трети кредит от трета банка. Този човек изтегли ипотечен над 100% от апартамента, отделно два потребителски за общо 50 к. От самата банка го посъветвали всички кредити да си ги получи в деня на сделката, защото иначе ще е прекалено задлъжнял, за да му дадат ипотечния. Писали някакви шменти капели, че уж ходил в другите банки само да пита, понеже му излизало в досието в кредитния регистър. Смятайте служителите на самата банка са го подучили как да прави врътки, нищо че на тях им е ясно, че след няколко месеца този човек ще го изгонят от новия ми имот, за да може те да си направят таргетите за кредитите. Кредита естествено му е за максималния период - 35 г.

Този човек ще дължи 1000 лв вноски по кредити, при положение че той наема от 400 лв не си е платил един месец на време, даже в момента виси с цели 3 наема и то като имате предвид, че и двамата са си взели заплатите предварително, т. е. следващия месец са с 0 лв доходи.

Бях изумен, като ми разказа всичко това. И за него всичко е нормално и дори не разбира сериозността на нещата. Същия този човек си купи скъпо БМВ със скъпа подръжка с парите от нивите на баба си. Сега изнемогва и с неговата поддръжка, даже целогодишно кара със зимни гуми, защото няма пари дори за още един комплект гуми.

Смятайте какви хора вече купуват имоти в тази фаза на пазара и как се поддържа ръста на цените. Явно вече разумните купувачи са свършили и банките започнаха да дават на най-големите прошляци пари, за да имат някаква дейност все пак. Оставям на вас изводите дали още дълго ще продължи това безумие с тази мания.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 1 ден
hash: 69737eed9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Оххх, разбира се, че няма да продължи. Какво толкова се впечатляваш? Идиоти и тъпаци винаги е имало и ще ги има. Това са първобитни същества с 0 грама мозък в главите си. При Цанов говореха за някаква "ИТ" с 3500 лв. заплата и 6 ипотеки. На всички Тея ще им вземат всичките имоти на безценица и ще има да дължат остатъка. А остатъкът ще е колосален. Реално тази простата ИТ п*кла с 3500 левчета е бъдеща проститутка, защото само това ще я спаси при кризата, която предстои. А тя ще е колосална. Такъв срив ще има, че "Черният вторник" от 29 година ще са розовите сънища за някои.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: e3d2b93a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Не е само с кредити. Има и много хора с кеш, които го правят това, но не знам дали ще паднат. С някакъв процент да... Но не знаем дали ще е с много...

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 4cce4b6246
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Онзи ден имаше коментар че ръста на ипотечните кредити за последната година е рекорден. Според официална статистика. За съжаление ръста на лихвите се бави у нас и предизвиква такива извращения.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 38da800dc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Добре де, нали вноските по всички кредити се покриват от двете заплати? Значи проблем за банката няма, това им е логиката на тях. Още повече, неговата заплата е двойна на минималната така че всичко е точно. Да, набълбукал се е с кредити, но формално проблем не виждам.

П. с: работя в банка

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 43542dad74
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   От един пример не можеш да вадиш извод за целия пазар на имоти, плюс това не можеш да бъдеш сигурен дали този ти казва истината за финансовото си състояние, трето, като нищо може да са накарали цялата им рода да подпишат поръчителство към техните кредити, Четвърто само за да ти разгледат заявление за кредит банките искат пари, за да го одобрят за три кредита и да плати оценяването на имота, който ще ипотекира, това общо ще му струва над 4 хил лева, тях от къде е взел? и какво ли още не.
Служителите на банки са на далавера да дадат кредит на който и да е стига дадения кредит да е подкрепен я документи за доходи, я с достатъчно поръчители. И не банките не ги интересува да ви вземат имота, те искат пари, ако има поръчители за тях това е ползата, самия имот няма да покрие и кредита и лихвите и таксите, но доходите на поръчители могат.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: e9623135e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Рано или късно имотите ще се сринат. Това е съвсем нормален процес. Не може цената на едно нещо да се покачва до безкрай - рано или късно цената на това нещо се срива.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: b779948c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Виж всеки има личен живот и избори и с ответно са нъси отговорността. Най-доброто е, че нещата ще се наместят т. е. от където дошло, там и отишло. Уникално прости хора в България разполагат с пари, но ще свършат и всеки ще разполага според акъла си.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 65208ffe48
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Възможно е само с връзки.
ОББ финансира най-много на 90 %. Познатият ти има закътани пари и лъже.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 7fc4afc7ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Много интересна история мерси, че сподели :)
Аз искам да разкажа нещо в допълнение за парите от нивите и защо пазарът на имоти няма да се свие, според мен. Родителите ми наследиха някакви пари и решиха да си купят апартамент, по незнайни за мен причини, можеше в нещо по-добро да ги вложат. Избраха "на зелено", защото така е най-евтино и за 50 хил евро си взеха двустаен /ново строителство, демек си представяте колко е голям точно/. Вчера майка ми разправя как блокът е на 100% разпродаден, но почти никой не живее там. Причината, повечето хора са разпродали където имат нивички и къщички и купуват апартаменти в София. Нито живеят в тях, нито ги дават под наем, половината вход е празен. Наще са едни от тези хора, не живеят в София, но си взеха апартамент, е така да си имат, нито ще го дават под наем, нито ще живеят в него. На етажа са 4 апртамента. В единия никой не живее, хората са в Англия, купили го като идват в България един път в годината да не досаждали на роднини. Във втория пак никой не живее, човекът го купил да го дава под наем, има си друго жилище, но нещо не намира наематили. Само в четвъртия има няква женичка, дето не знам и тя дали е там за постоянно. И като е така на всеки етаж какво, по един живущ на етаж. А пазарът на имоти продължава да се надува, защото хора, дето нямат нужда от тия апртаменти продължават да купуват и тия дето искаме да си купим /ни с мъжът ми търсим да купим по-голям/ го духаме заради нарастващите цени.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: 69e42dafe1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Пълни глупости. Фейк. Банките имат система за проверка на това колко си задлъжнял и пр. Отделлно никоя, ама никоя банка не предлага 100% кредитиране заради риска и законодателството, не само на страната ни но и на ЕС. Отделно където пак заради законодателството не може да купиш жилище на цена под това колко е оценен... да не говорим за оскъпяването което не е изгодно, защото нотариус, агент, данъци си взимат процент и се определят въз основа на тази оценка. Абее глупости! Не се връзвайте!

 
  ...

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: e4f1fbc760
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Точно защото такива хора купуват по този начин имоти са скъпи. Предлагането зависи от търсенето, а щом хора дето трябва да теглят 3 кредита и после да живеят на хляб и вода купуват каква е причината да падат цените. Ако масово хората в това положение спрат да купуват имоти толкова над възможностите им ще има спад. Добър пример колко безотговорен и финансово незрял е типичният българин.
Кажи за колко го е купил и характеристиките на апартамента, за да преценим дали е оферта, зависи от толкова много неща цената, включително дори ако продавачът са му трябвали спешно пари, една причина да не търси толкова много. Мястото, състоянието, квадратурата и т. н. толкова много променят цената. Дали районът е желан за живеене или е с лоша репутация. Десетки малки неща могат да са ключови. Иначе дори да е топ цена това не дава реална представа за целия пазар. Не мога да предполагам бъдещето на цените на имотите, нямам тази компетентност, но конкретно примера не ме обнадеждава хич.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: dd06549c88
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Нещо не разбираш пълната картинка, въпреки че тоя филм вече го играхме... Тези пари които му ги "дава" банката НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Тя ги създава от въздуха, което води до инфлация. Имотите, за да се "сринат", трябва лева да е силен, а те крадат от него чрез тези заеми. Запознай се как наистина работи банковата система, и кризата по Жан Виденово време. Затова и имотите общо взето се запазват на някакво ниво, въпреки че спрямо злато примерно, и левът, и имотите падат.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 1 ден
hash: e03aaf3f66
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Зависи в кой град е. То в Северозапада апартаментите вървят по 30 000 лв ако е въпрос. Аз пък гледам една позната си поснала двустайния в Кичука - Пловдив за 130К еввро. Твоят случай е единичен и вероятно на продавача спешно му трябват пари, затова е смъкнал толкова много цената. А може да е някаква истърбушена дупка, която се нуждае от основен ремонт. Цените няма да паднат в следващите 2-3 години. Идва нов грип от Китай, които ще досъсипе икономиката. На есен - с песен пак по доовете ще сме затворени

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   10, това, че апартаментите са масово празни и неизползваеми, е още една причина да паднат в бъдеще, защото в момента са изкуствено надути, не защото някой реално има нужда от тия апартаменти, а защото е създадено едно изкуствено търсене. 30% от апартаментите в София са празни. Тези апартаменти си имат амортизация, имат си разходи, данъци. В някой момент собствениците на неизползваните апартаменти ще разберат, че това е безсмислено. Един апартамент сега купен няма да струва повече след 30 г., защото вече няма да е морално нов. Може да струва повече като цифра, но тази цифра няма да купува повече неща в магазина заради инфлацията. Даже напротив. Отделно че населението намалява. До сега намаляваше по малките населени места, а от последното преброяване се вижда, че вече и в София е започнал такъв процес. Та след няколко десетилетия дали ще има нужда от толкова апартаменти. Отделно че презастрояване все повече влошава качеството на средата и не знам дали ще има много мераклии да дават безбожни суми, за да живеят в бетонни гета.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   4, ми нали и те трябва да живеят с нещо. Ако дори без 1000 лв вноски не им стигат парите и едва не им режат тока всеки божи месец, то не знам как с допълнителните 1000 лв разходи смяташ, че не е проблем.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   11, въобще не си наясно и говориш наизуст. Да, има си стандартни правила, но ако познаваш служител в банката, има начини да се заобиколят правилата.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   12, пазара работи така че има ръст, докато има нови купувачи. Явно не си се поинтересувал как се получи срива 2007 г.

В началото докато е евтино, банките не дават на Сульо и Пульо, защото имат достатъчно надеждни клиенти. В един момент те си накупуват имоти и надеждната клиентела свършва. Хубаво, обаче банката какво да прави - просто да спре да дава кредити? Има си таргети, които трябва да се изпълняват. Започват да се ориентирам към малко по-ненадеждни клиенти. Лека по лека се стига и до най-големите прошляци, които са най-тъпи и купуват на върха на пазара, защото чули, че цените вечно ще растат.

Когато тия рискови клиенти са малък процент, не е проблем. Защото банката си има определени резерви и планове Б. Когато обаче такива клиенти станат по-голяма процент, тогава вече е залоена бомбата със заксънител. В момента, в който почнат да гърмят тези рискови клиенти, става това, което стана 2007 г.

Прочети за ипотечните облигации и ще разбереш как стана срива 2007 г. Общо взето е това, което ти разказах на кратко. Икономиката си има цикличност, няма как всичко вечно да върви нагоре.

 
  ...
преди: 1 месец, 1 ден
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   13, всичко това го знам, спокойно. И все пак си има цикличност и съответно сривове от време на време. Дългосрочно има някаква средна, около която се въртим, но в отделни периоди се отдалечаваме от тази средна - първо нагоре и после я пресичаме надолу.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 21 часа
hash: 60701e2115
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   13 Моля да обясниш на мен, че не те разбрах, кои пари не съществуват, ако банката е дала кредит от несъществуващи пари и с него е платено на продавача той несъществуващи пари ли е взел за имота си?

 
  ...
преди: 1 месец, 20 часа
hash: 0072e03674
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Хайде едно мнение да дам като човек от бранша(строителство и имоти.. ) да кажем как Реално стоят нещата.

Тамън миналата седмица говорих със служител в една от най-реномираните агенции за недвижими имоти.

Значи.. имотите в България(специално апартаментите), ако ще паднат ще е най-вероятно с 10, максимум 15%. Говорим конкретно за апартаментите в големите градове, иначе други имоти като офиси, магазини, земеделски земи има места където ВЕЧЕ падат!

С повече от 10-15% едва ли ще паднат и причината е много проста - има огромно търсене, всеки като гламав тегли кредити, а и самите строители масово строят с кредит и ако не продават скъпо няма с какво да си връщат техните си кредити! (А бизнес кредитите са още по-тегави и с по-високи лихви от ипотечните! ).

Самите материали, с които се строи не са много скъпи, но цената на труда е висока(вече и облаците взимат добри пари), земята е скъпа, дограми, асансьори и т. н. са скъпи. Имаш и ДДС 20% върху всяка сделка с нов апартамент.

Всички тия разходи се калкулират върху крайната цена и естествено - крайния удар го поема длъжника дето е теглил за 25 г. И си е сложил каишката на врата...

Второ! Има статистики. Четете ги. Около 40-50% от сделките се сключват с ипотечен кредит, останалите имоти се купуват КЕШ. Това е официална статистика. Има я в нета. Има хора с по 17-20-30-40 имота в София.

Сега кой как е събрал пари да си купи имот на 2500 евро/м2 в кеш си е негова работа... Злите езици твърдят, че имало много европейски пари последните години, които са я крадени, я усвоени я нещо друго.

Във всеки случай едва ли такива хора са си пестили от закуските.

Трето, другата статистика е за депозитите и кредитите. Пак я има в нета. Кредитите за последната година са около 70 милиарда, депозитите са около 40 милиарда. На всеки с две гънки мозък му става ясно, че глупаците са теглили кредити за милиарди, докато нотариуси, строители, брокери и общинари са напълнили депозити за милиарди на техен гръб и с техните пари.

Тоест, парите от вашите ипотеки МАСОВО са по частни сметки в момента и не сте си купили никакъв апартамент, а сте се заробили за 25 години и ще плащате дълга на някой си...

Колкото до това, което говорех с брокера е, че цените засега няма да паднат драстично, защото има идиотски високо търсене(докато бяхме заедно за около час му звънна телефона няколко пъти), а вторият му аргумент беше, че влизаме в еврозоната и едва ли като си интегрираме съвсем икономиката с ЕС цените ще паднат(там има същата идиотска задлъжнялост и същите високи цени).

Сравнения, че в Испания и Италия и Германия имало имоти за по 2000 евро м2, как можело и в София да са такива не са релевантни, защото това са цени в някакви градчета или неатрактивни места.

Нито в Мадрид, нито в Рим, нито в Мюнхен може да си купиш нещо читаво на цените в София... Което пък не значи, че цените тук не са надути, просто това пак е уловка за идиоти - ако искате си купете селска къща в Гърция или Италия за 150000 евро, в която ще живеете 2 месеца максимум годишно? !

Кога ще паднат цените?

Като спре да се купува и се изтеглите от пазара. Казах да си купувате земи и да търсите евтини и подценени имоти. Оплюха ме, питаха ме дали съм доил някога крави през живота си и като съм искал да си ходя на село...

Ами докато всеки се бута да дойде в София, да отиде в Пловдив или Варна, за да стане ИТ цените няма да паднат, докато 10 човека се борят за 1 апартамент? !

Т. Т.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 19 часа
hash: 78da1b1569
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Номер 14, нещо си се объркал/а за Северозапада. Там също скочиха цените на имотите и една пиклива гарсониера за ремонт струва най-малко 60 000 лв. Ако я намериш за по-малка сума, значи е нещо на търг от банка или НАП.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 часа
hash: 2de73020b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Никой не може да каже кога и колко ще бъде срива. Всеки има някаква надежда, че това ще се случи, но реално виждаме обратното.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 часа
hash: 1d7cc2319f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Големи глупости си писал… не знам как изобщо има хора, които се връзват в коментарите. И ние си купихме по-голямо жилище в София, използвахме кредитен консултант и минахме по канален ред. Никакъв балон няма да се пука, още по-малко се раздават така кредити. Централната банка затяга много нещата и сега реално е последният удобен момент да се изтегли голям кредит. Визирам над 200 000€

 
  ...
преди: 1 месец, 15 часа
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   9, вЕрвай ми, няма пари. Ама връзки в банката има.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 15 часа
hash: 44fae22b0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Пълни глупости! Никоя банка няма да отпусне подобен кредит. Просто автора си чеше езика.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 15 часа
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   24, не се изказвай неподготвен/а, защото не си прав/а.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 часа
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   22, защо изобщо го удостои с отговор? Нека си живее с илюзиите.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 часа
hash: 803233a674
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   24 - Пхахаха. Надявам се да си взел повече от 200 000 евра от банката и след 1-2 години да ни съобщиш как я караш? На хляб ли, на олио ли...?

 
  ...
преди: 1 месец, 14 часа
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   21, ти може да си от бранша, ама си нямаш хал-хабер от икономика и пазар. 100 пъти съм те питал как тогава 2008 цените паднаха с 50%, така и не ми отговори. По твоята логика цените никога не трябва да падат с повече от 15%. Омръзна ми във всяка тема да ти набивам в кухата тиква, че цените на материалите нямат нищо общо с цената на апартаментите, ама си си заврял главата в задника и това е. Всичко зависи от търсене и предлагане. За 150-ти път те питам, ако шибаните материали, които повтаряш като мантра във всяка тема, станат 1 млн лв, кой точно ще плати 1, 1 млн за апартамент. По твоята лаишка логика пак ще повторя за н-ти път, ако си отвориш магазин и купиш хляб за 2 лв на едро, това автоматично означава, че някой ще ти плати 2, 50 за всичките хлябове и никога няма шанс да продадеш на загуба, така ли, гений?

Точно защото всеки се е набълбукал с кредити, това не може да продължи вечно и да се поддържа такова търсене за дълго. Ама то трябва акъл, за да го схванеш. Това, че знаеш как се строят къщи, не означава, че разбираш от цени. То тогава бачкаторите по строежите трябваше да са най-големите врачки на пазара на имоти. А агенцията какво очакваш да ти каже? Аз агент да каже, че цените ще падат, до сега не съм видял. Даже и 2007 г. не съм чул. Точно обратното е. Агент тръгне ли да те убеждава, аман-заман купувай, че ще поскъпват, значи го е закъсал.

Между другото в София вече има спад в цените по официална статистика. Да, спада е минимален за момента (под 1%), но е факт, че това е първия спад от 15 г. В Германия спада е вече 8-9%. За скандинавските страни да не говорим.

 
  ...
преди: 1 месец, 6 мин.
hash: e5bcdc347c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   На Т. Т. -то няма какво да му обяснявате колко много не знае. Той, горкият, щом със служител от агенция е говорил значи може да си представите въобще какво знае!

 
  ... горе^

...
преди: 29 дни, 20 часа
hash: 0072e03674
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   30, първо се успокой и си пий валериана и тогава идвай да се правиш на специалист по икономика! Всички станахте големи специалисти по икономика докато четете вкъщи статии и чакате мама да ви сготви! Вземи излез от вас, живей малко в реалния живот и тогава ми обяснявай кое и кога ще падне.

Няма как никакви цени да паднат, докато има такова идиотски високо търсене, докато всеки с 2 бона заплата е 'одобрен' за кредит. Ти си го набий не в главата а не знам къде вече, че една стока(независимо дали апартамент, кола или обувки) се ценообразува от няколко фактора:

- цена на труда за производството й
- цена на материалите за производството й
- цена на транзита(транзит от точка А до точка Б, от производство до магазина)
- печалба на производител
- печалба на търговец(магазинер, строител, брокер)
- данъци(ДДС, такси, нотариуси)

Другото, което ценообразува е ТЪРСЕНЕТО. В ПАЗАРНАТА икономика когато много хора искат едно и също нещо го купува този, който даде най-много! Никой няма да ти 'пусне' евтино, защото си много готин! Това не ти е соца.

Когато 20 човека се борят за 1 и същ апартамент няма как цените да паднат. 2008 цените били паднали..

Е, и? Имаш ли гаранция, че ще се случи същото? 2008 помниш ли какви бяха цените и какви са сега и заплатите колко % са нараснали?

Поинтересувай се колко взима вече 1 общ работник на строеж, колко струва 1 багер и т. н. и тогава ще говорим за цените.

Цените ако изобщо паднат ще е с 10-15% на фона на по-високи лихви. Тоест апартамент за 220к може да падне на 200 ако лихвата ти стане от 2 на 6%, което всъщност е по-зле за теб.

Защото във втория случай ще те изгърбят с лихвите. Разбираш ли или да обяснявам като за първолак? Досега в историята на икономиката няма такъв случай.

Т. Т.

 
  ...
преди: 29 дни, 3 часа
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   ТТ, последния ти коментар само потвърди какъв лаик си по икономика. Сам каза, ДОКАТО има търсене. Кое точно те навежда на мисълта, че потока от балъци набълбукващи се с кредити ще е вечен? И как реши, че тия високо рискови клиенти на банките вечно ще могат да си плащат кредите и банките в един момент да им пуснат жилищата на пазара? Айде малко да си задействаш главния мозък, вместо да питаш агенциите, а?

 
  ...
преди: 29 дни, 3 часа
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   32, ти питай агенции, пък после обяснявай колко си бил умен? Ако беше на 15, щеше да ти е простено.

 
  ... горе^
преди: 29 дни, 3 часа
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   "2008 цените били паднали..

Е, и? Имаш ли гаранция, че ще се случи същото? 2008 помниш ли какви бяха цените и какви са сега и заплатите колко % са нараснали? "

Помня, да. Точно преди срива квадрата в центъра на София беше 2 к евро, а заплатите 1 к лв. Сега е 4 к евро/ 2 к заплати. Същото съотношение.

Кое му е по-различното на 2008? И тогава цените бяха безможни, и сега. И тогава имаше инфлация и материалите поскъпваха, и сега. И тогава куцо и сакато телгеше заеми, и сега.

На мен лично сега доста ми напомня на тогава.

 
  ...
преди: 29 дни, 2 часа
hash: 6ee1860908
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   " Злите езици твърдят, че имало много европейски пари последните години, които са я крадени, я усвоени я нещо друго. " - Аз съм добрият език и ще ти кажа, че има много европейска пара, крадена и усвоена, както и такава от помощи - братовчед ми с двете си деца и жена си измуфти почти 8000 лева помощи от чужбина - фалшивите телкове на четеримата (двете деца уж със СОП), безкрайните пбещетения за безработица и отделно взимат 3600 лева и от родната каса. Кранчето един ден ще го врътнат, та заради това взимат имоти, когато могат. И не, не сме от малцинствата. Просто има вратипка сега и се възползват хората.

 
  ...

...
преди: 28 дни, 14 часа
hash: 0072e03674
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Добре бе отворковци.

С колко точно според вас ще се 'сринат' имотите? Хайде давайте, стреляйте с предположенията. Залозите ги правим

Тук и сега.

Темата ще я отворим след 1 година(1ви април 2025), за да видим кой крив кой прав.

Значи БНБ ви казва, че срив няма да има, брокерите ви го казват, строителите ви го казват, обаче вие продължавате да бълнувате някаква 2008ма, което е преди 16 години и може би е било единствен 'златен шанс' за нашето време?

Моята прогноза е за: максимум 5% понижение на цените в хубавите квартали и максимум 7-8% в по-лошите квартали. Прогнозата е за след 1 година(за по-дълго никой не се наема да прави прогнози, влияят твърде много фактори).

Хайде вие казвайте с колко ще е великия 'срив' и 'пукане'?? Като гледам сте 3-4 души, а може и да си само 1 с разчетворяване на личността дето по мене лаеш във всяка тема за имоти или емиграцията на българи е чужбина?

Впрочем пак казвам, че да паднат леко цените и да вдигнат лихвите с 4% както става вече на Запад е по-зле за длъжника! Така трябва да връща по-голяма крайна сума и е при по-неизгодни условия.

Кое не разбрахте, цените на Запад не падат, а просто заробват длъжниците още по-звески.

Преди ако са им удържали 30% от заплатите за ипотека сега ще са 40! В кой случай си по-прецакан?

Мненивта ги пиша за тези с 2 грама акъл ако имат събрани пари да не си купуват апартаменти, заради безбожните цени и условията на ипотеките, а да ги вложат в нещо друго!

Който чака да има 'бум' на балона може да му се наложи да чака без да види резултат??

Впрочем ако има 50% спад на цените това значи, че имотите ще са ви най-малкият проблем, защото срива ще е или на фона на някаква война или на някакъв друг катаклизъм, в който имотите ще са ви последна грижа.

Т Т

 
  ... горе^
преди: 28 дни, 14 часа
hash: 0072e03674
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   О. С.

Изглежда, че срив подобен на 2008 е нямало от времето на аг Голямата Депресия 1929 - 33 година.

Тоест умници вие чакате очевидно не 16 годишен цикъл а 78 годишен такъв? !

Някой даде ли ви гаранция, че пукане ще има? !

То и бели лястовици има, ама повечето не са виждали?

И пълно слънчево затъмнение име, ама е на сумата години веднъж? !

Успех на тъпаците с кредитите да си купят апартамент в 'Софията', както и на тия дето са си изпикали всички пари за екскурзии и дрехи между 20-30 годишни и чакат 'пукане на балона' с 20 хиляди лева в джоба!

Т. Т.

 
  ...
преди: 28 дни, 2 часа
hash: 0e856a0675
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   Не я четох темата понеже е дълга и ме домързя, но само ще кажа, че то даже не е сриване, а просто изчезване на един дим, на една лъжа. За да се срива нещо то трябва първо да е било изградено и работило. Тук не става въпрос за такова нещо, а само за една ценова спекула от психично болни индивиди. Тръгнали да продават имоти в долнопробното балканско село София на цени като в Лондон. Това което предстои не е сриване на цени а просто отрезняване и слизане на Земята по трудния начин. По-лесният щеше да бъде с чичко доктор и правилното хапче, но го проспали. София трябва да плаща на нормалните хора да ходят там за да живеят в нея и да им дава апартаментите безплатно, защото не знам кой нормален ще отиде да живее в тази кочина, кому ли пък да дава и пари за да живее там. Не може ли да се врътне примерно във Виена която е десет класи над София и да си купи имот там със същите пари и вместо да дава пари за шопския университет да му е безплатно и образованието в Австрия и после да го приемат в западното общество понеже има образование от там, а не от шопландия в която не щат да остават и украинските бежанци и бягат от нея обратно в горящата Украйна?

 
  ...
преди: 28 дни, 2 часа
hash: d1b8dd9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   37, не знам колко, но аз допускам всякакви възможности за разлика от теб, който страда от ефекта на Дънинг-Крюгер и е супер сигурен. За разлика от теб също съм достатъчно интелигентен да не питам брокери. Ти що не питаш кварталния бакал колко ще струва хляба догодина?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker