Самоучастие за кредит - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Самоучастие за кредит
преди: 16 дни, 15 часа, прочетена 478 пъти
Здравейте, искам да питам хората с ипотечни кредити, а и другите, правилно ли разбирам, че за да вземеш кредит от банката за жилище трябва да внесеш 10-15% поне от сумата и отделно да кажем си длъжник още 20 години?

Тоест, за апартамент 200 000 евро в София(един приличен тристаен), ти трябва да внесеш 20-30 хиляди ЕВРО още преди да са ти казали 'добър ден' и отделно да дължиш още 20 години пари?

Първият ми въпрос е - според вас това нормално ли е и защо никой не протестира против тези безумия?

Вторият ми въпрос е колко хора под 30, които лично знаете имат пари дори за самоучастие, тоест колко изобщо от младите имат 20-30к по сметките, защото според мен се броят на пръсти - повечето живеят от заплата до заплата и си харчат парите за глупости


Третият ми въпрос е - не е ли по-добре целият кредит да е само в ръцете на държавата и този пазар да се РЕГУЛИРА, така цените ще са по-ниски а и вноските ще отиват директно в бюджета, а не да пълнят гушите на банкерите

И последният ми въпрос четвърти е - не е ли по-справедлииво вноската по кредит да е някакъв % от заплатата - да кажем 30% и да може всеки да си позволи нещо, а не всички хубави имоти да ги изкупуват само ИТ специалисти, бизнесмени и крадци?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 15 дни, 20 часа
hash: 69773260ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   "за да вземеш кредит от банката за жилище трябва да внесеш 10-15% поне от сумата и отделно да кажем си длъжник още 20 години"

С уточнението че не се внасят предварително, а в деня на сделката и не се дават на банката, а на собственика. Повечето банки искат 20% и масово се теглят кредити не за 20, а за 25-30, че и 35 г. Отделно имаш допълнително разноски за агенция (евентуално), нотариални такси, такси за банката, които общо възлизат на около още 7%. Т. е. трябва да имаш около 27% от цената на жилището. По мои наблюдения приличен апартамент в София струва вече не 200, а 250 да не кажа 300 к евро. Зависи и кой какво разбира под приличен де. Демек трябва да имаш едни 70-80 к евро, за да можеш изобщо да изтеглиш кредит. Принципно може тия пари да ги изтеглиш и тях като потребителски кредит, но аз лично не го препоръчвам.

"нормално ли е и защо никой не протестира против тези безумия"

Това е пазар - търсене и предлагане. Ако има търсене, цените ще са такива. Който не му оттърва, няма да купи. Не ме разбирай погрешно, аз също не бих дал такива пари, дори да ги имам, но се постави от другата страна. Ако ти продаваш апартамент и има достатъчно хора, готови да ти дадат 300 к евро, ще го дадеш ли за 30, само защото това според твоите представи е нормалната цена?

Срещу кого точно да протестираме? Срещу хората, които са съгласни да дадат собствените си пари за нещо, което те самите смятат, че си заслужава ли? Все едно някой да протестира, защото ти си решил да си купиш примерно почивка за 1000 лв, понеже според неговите представи това е скъпо?

Може да протестираме единствено срещу малоумната проинфлационна монетарна политика, която се води по целия свят. Ама как точно ти като обикновен човек ще накараш управляващите политици в САЩ да правят нещата според твоите разбирания?

"колко хора под 30, които лично знаете имат пари дори за самоучастие"

Със сигурност са малко. Предполагам, че повечето, които са си купили, са го направили с помощта на родителите си, които в повечето случаи са продали друг имот или дълги години са работили в чужбина.

"не е ли по-добре целият кредит да е само в ръцете на държавата"

Явно си твърде млад и не знаеш, че този експеримент вече е направен в редица държави. Казва се комунизъм/социализъм. Темата е дълга, но практиката показва, че дългосрочно не води до нищо хубаво. Първо държавата се е доказала като ненадежден бизнесмен, което е логично, защото когато шефа не притежава фирмата, няма интерес да я развива, да я прави конкурентноспособна и печеливша. Резултата е едно голямо крадене и липса на ефективност, която в крайна сметка води до гибелта на фирмата и като цяло на икономиката. Загубата я покриваме ние под формата на данъци и в крайна сметка се получава едно голямо преливане на пари от обикновените данъкоплатци към една шепа хора. Неслуачйно японци, немци и други развиха икономики, създадоха концерни, автомобилостроене и какво ли не, докато ние... Самия бай Тошо след посещение в Япония каза, че ние сме тотално изостанали технологично и разбра, че комунизма не работи дългосрочно. Има една реч, в която го казва и казва също, че иска да преминем към пазарна икономика. Естествено малко след това го смъкнаха, защото старите комунисти около него нямаха интересе да се конкурират, вместо просто да смучат от държавата, т. е. от данъкоплатците. До ден днешен ни управляват тия хора и техните деца. В никакъв случай не казвам, че капитализма е перфектен, но това със социализма определено не е решението.

"не е ли по-справедлииво вноската по кредит да е някакъв % от заплатата"

Вноската се определя предимно от цената на жилището, тя лихвата така или иначе е само 2%, по-малко от това едва ли има как да стане. И пак те питам - ти ако продаваш имота си, ще си съгалсен ли да продадеш 10 пъти по-евтино, защото заплата на клиента е малка, при положение че има друг, който ти предлага 10 пъти повече.

 
  ...
преди: 15 дни, 19 часа
hash: 737d703a77
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Имах един колега склададжия, викаше: баща ми да ме беше бил да уча. Та и ти така. Живееш под наем, това е.

 
  ...
преди: 15 дни, 17 часа
hash: 153ed1cb37
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   В главата ти е мешана скара. Въобще не разбираш от сектора. Ако нямаш парите, просто не купувай нищо. Проблемът ти е разрешен.

 
  ... горе^
преди: 15 дни, 14 часа
hash: 724edb096c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Не живееш в комунизма та държавата да ти е длъжна за нещо. Като нямаш пари - не купуваш, живееш под наем, така е и тук, и по света. Всеки се простира според чергата си, да не искаш да кажеш, че и на Запад само ИТ специалисти, бизнесмени и крадци си купуват жилища? И дори така да е, значи това е тяхната ниша, а твоята е да живееш под наем. Така е в живота, ако се бориш за глобална справедливост, то малко си пропуснал времето, било каквото било 40 години назад, а сега след като Васко Кръпката изпя "Комунизмът си отива, спете спокойно, деца", вече спим спокойно и нямаме носталгия към онова време:)

 
  ...
преди: 15 дни, 11 часа
hash: a82904fa45
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей,
да плащаш 10% на предварителен договор.
За големите градове така е прието, за по-малките градове където хората се познават може да си имат други уговорки.
Аз бях на 26 години, когато успях да дам 10% от апартамент в София, отделно ако плащаш за брокер. Документите и нотариуса също пари струват.
Жена съм и не съм си пилеела всички изкарани пари.
Става въпрос за преди 2 години и няколко месеца.

 
  ...


...
преди: 15 дни, 9 часа
hash: e652fc5c4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Комунизмът свърши.

 
  ... горе^
преди: 15 дни, 9 часа
hash: 24377462a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Авторе, сега ти казвам. Няма европейска държава, в която да може човек с 0 лева спестявания, да си вземе апартамент или къща в държава където данъците са никакви. Банката прави 100 процентово финансиране, но истината е, че е два кредита това нещо. Проблемът е, че ако те осигуряват на минималното няма как да стане това нещо. Банката наистина иска 20 процента от цената на жилището. Хубавото на ипотеката е, ако успее човек само с нея да е, се получава една не лоша сума всеки месец и идеята е дори да се изплати по-рано имота. Идеята е не е всеки да има имот вече. Наемите също не са малки. Отдавна мина това време, в което раздаваха панелки на нашите родители срещу някакви сумички. Времената са съвсем различни вече. Цените ще растат още или поне няма как да спадат, поне за София, това е столица, има работни места, все повече хора идват от провинцията. За да се нормализират нещата трябва да се задвижи икономиката, да се разкрият работни места в провинцията, да има инвестиции, това ще доведе до покачване на заплатите и естествено човек пак ще тръгне да купува жилища т. е цените няма да паднат. А иначе, че младите харчат е така и то за глупости, абсолютно съм съгласна. Моето мнение е, че всеки човек като стане време за семейство трябва да предприеме тази крачка, защото дома е най-важното и след като си се бъхтил 20 години за дом, забравяш за всякакви други глупости и се научава човек на ред, дисциплина и отговорност, а не чакаш на гърба на мама и тати както са 90 процента от българите. Успех!

 
  ...
преди: 15 дни, 8 часа
hash: 5d3100223e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Сестра ми първо изтегли потребителкси кредит. За да внесе 20 хиляди. Но това беше 2018-та. Иначе вече си вади по 5К на месец та единия го изплати. На мен ми е чудно как в Х се хвалят с предсрочни погасявания. На няколко пъти вече виждам такива постове.

 
  ...
преди: 15 дни, 6 часа
hash: 26a6238da6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   На първия въпрос защо има самоучастие, това е защото трябва да платиш поне 10% на продавача при подписване на предварителни договор за да не си търси друг купувач докато оправяте документи за кредита. Отделно трябва да имаш пари за нотариус и отделнно за брокера.
Няма защо да се протестира за това, съвсем честна сделка си е, продавача трябва да е сигурен, че имаш сериозно намерение да купуваш точно неговиия имот, нотариуса трябва да си вземе неговото и брокера също!
А за колко години ще връщаш решаваш сам според дохода си, аз теглих за 10год, не бе лесно, но с изтезания над себе си и много лишения, го изплатихме за 8 години, предплащахме вноски.
Лично познавам поне 5-6 млади под 25г, които събраха за първоначална вноска, през последните 5 години, дори едната бе сервитьорка и сама си събра за начална вноска за гарсониера, другата е крупие в казино и тя плаща. Аз теглих ипотечния кредит когато бях на 27г и имах събрани 40% за самоучастие.
Не е добре да се меси държавата, какво имаш предвид под регулиране, да регулират цените че на теб да ти е лесно ли?
Размерът на вноската си я определяш сам, ти решаваш дали ще плащаш 10 г по 1800лв или 20години по 1000лв или 30 години по 700лв!
А ако доходте ти са толкова ниски, че да не можеш да плашаш 1000лв на месец, тогава трябва да стигнеш до извода че не заслужаваш приличен тристаен, а нещо тясно и мизерно, такова което можеш да си позволиш!!! Хора с близка до минималната заплата не заслужават приличен голям апартамент!!! Не ме убеждавай че и метачките по улиците заслужавали приличен тристаен!!!
И моля да не обявяваш всички които са плащали кредити за ИТ специалисти, бизнесмени и крадци, много хора са купили жилище с кредит и те са работили всевъзможни длъжности. Познавам учителка с 4 апартамента, все на кредит ги вземаше, даваше под наем и допълваше от заплатата си за вноските, всеки следващ изплащаше все по бързо защото кредитите бяха за малко години с големи вноски и даваше жилищата под наем, а с два наема и част от заплатата се изплаща много по бързо.

 
  ... горе^
преди: 15 дни, 5 часа
hash: 69773260ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   По тая логика ако фирмата на шефа ти печели 10 пъти под средното за всички фирми, ще се съгласиш ли да ти намали заплата 10 пъти, че да му е справедливо на него?

Като си от другата страна справедливостта за един става съвсем друга за друг, нали?

 
  ...

...
преди: 15 дни, 5 часа
hash: 69773260ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Естествено че банките ще искат депозит. Те все пак ти дават една голяма сума пари и нямат гаранция, че ще я върнеш. Затова се прави ипотека. Иначе те нямат сигурност, че утре ако спреш да плащаш обезпечението им няма да е обезценено поради временен спад на пазара. Затова финансират на 80%, че при евентуален спад в цената от 20% да не се овътрят.

Ти защо не дадеш на някого половин милион, без обезпечение и гаранция, че ще ти ги върне? Дай ми половин милион, пък аз ти обещавам, че ще ти ги върна някой ден.

 
  ...
преди: 14 дни, 22 часа
hash: 7b0a3a1655
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Въпросите, които задаваш са много резонни, не слушай тъпаците които критикуват.

Как се събира вноска за самоучастие? Ами общо взето има 2 начина- първия е родителите да ти кихнат сумата. Аз лично познавам немалко такива хора, познавам и доста други , които да кажем си работят нещо за 1800лв, но родителите дават още 1000лв на месец. Интересно е че тези хора изобщо не зачитат факта, че получават над половината заплата отгоре от родителите си, но смятат че сами си изкарват прехраната хахахаха.

Сега, първия вариант не е толкова разпространен понеже аз съм израстнал в богато за българските стандарти семейство и не съм се движил с прости бачкатори или бедняци.

Втория вариант е всъщност много прост - да заделиш отрано от мизерната си заплата. Сметни го 200лв на месец за 8 години колко би било, някъде 19.2хил лв. Това стига за самоучастие за мизерен апартамент. Разбира се, като спестяваш такава сума и изкарваш да кажем 1400лв, ще живееш мизерно и няма да ходиш по екскурзии. Те доста хора се наемат 2 работи да работят за да си вдигнат стандарта понеже кой ти започва на 2000 ? Това е лошо качество на живот за който никой в България не говори.

Щом вземеш кредита пак ще ти страда живота освен ако дохода не ти скочи значително, което не се случва при всеки. Горе долу е така, или имаш богати родители, или страдаш.

 
  ... горе^
преди: 14 дни, 21 часа
hash: 24377462a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Проблемът в държавата не е, че няма контрол върху пазара, а че по никакъв начин не се помага на млади семейства. Докато масово всеки работи на минималната и другото е под масата, няма как да се оправим в тази държава. Докато бизнесмените плащат 10 процента данък, няма как всичко да е ок. Докато софия продължава да се налива с хора все повече, няма как да се оправим. Несправедливост има навсякъде за съжаление. Но в чужбина е наистина много по-трудно да си вземеш нещо собствено. Като гледам коментарите, че без самоучастие не може, абе хора масово се тегли потребителски кредит, с който си плащаш по предварителни договори и останалото е ипотека, тук така те оправят банките, че 10 години плащаш два кредита, но това е България и винаги има врътки, затова авторе намери си кредитен консултант, който да ти свърши работа, по възможност познат, за да е без пари.
Хубаво е да си направиш една консултация в банката, за да разбереш за колко пари могат да те одобрят и каква ще ти е месечната вноска. Но тук масово се приказва как банката да не се прецака ти иска 20 процента. Сега ти казвам как масово банките оценяват имотите по-ниско от продажбата цена и ти дават 80 процента на базата на оценката и остатъка ти трябва да си го плащаш със собствени или потребителски кредит. То имота е на банката за 20, 30 години, докато го изплатиш, тр не са на загуба никога и никога няма да бъдат щом отпускат пари за имоти, за тях просто е най-добре да плащаш 2 лихви. И да не забравяме че трябва да имаш пари и за нотариуси, брокери и другите глупости, така че самоучастието май не е само 20 процента. А за направените апартаменти, банката не ги вълнува каква е кухнята, хола и т. н. т. е. още по-скъпо излиза. Но моето мнение е, че да има човек собствен дом е най-важното пред това да имаш лизингова кола например.

 
  ...
преди: 14 дни, 19 часа
hash: 78e0b1b03d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Това не е самостоятелно решение на банкатие, защото целият сектор е строго регулиран. България, може и да не е 100% под контрола на ЕЦБ, но има ли нужда, от Брюксел винаги се оказва натиск.

"Първият ми въпрос е - според вас това нормално ли е и защо никой не протестира против тези безумия? "

Търсят се три ефекта:
1 - Няма да спреш да плащаш, защото ще понесеш голяма финансова загуба. С 20% участие от товя страна, не е просот да се откажеш от вноските, да духнеш в чужбина и да оставиш банкта, да се оправя.
2 - В случай, че го направиш или просто нямаш пари, банкта много по-лесно ще супее, да върне средставата. Банките имат планове за следващите 30 години. Дори банкта, да си върне парите, които е инвестирала пръвоначално, то тя пак е на загуба, защото е загубила вноски и сега, тепрва трябва да прави нови догодовири.
3 - По-нисък ръст средните цени. За съжаление, това не помогна нито в страните с висока, нито в тези с нисъка първоначална вноска.

След 2008-ма, малко хора биха протестирали открито тази поликита, защото последствията от противоположната идеология бяха ужасяващи и отне на света почти 4-5 години, да се връне на старото положение.
Иначе, ако питаш някои банки - ще получиш не 100%, ами 120%, но с висока лихва. проблемът е, че такива рискови играчи може да дестабилизират целия пазар и УЖ заради тва, имаме мерки.


"Вторият ми въпрос е колко хора под 30, които лично знаете имат пари дори за самоучастие, тоест колко изобщо от младите имат 20-30к по сметките, защото според мен се броят на пръсти - повечето живеят от заплата до заплата и си харчат парите за глупости "

Поне 10 двойки и 7 индивида. Да, на фона на стоитина други души, звучат малко, но все пак не забравяй, че пвоечето хроа са в университет до 23-4-5 годишна възраст, после имат стажове, после почват от ниското ниво и е нормално, на 27-8, тепърва да започнеш да трупаш пари.


"Третият ми въпрос е - не е ли по-добре целият кредит да е само в ръцете на държавата и този пазар да се РЕГУЛИРА, така цените ще са по-ниски а и вноските ще отиват директно в бюджета, а не да пълнят гушите на банкерите"

Кредитът се регулита. Проблемът е, че държавата НЕ МОЖЕ ДА ПОЕМЕ ПОДОБЕН РИСК!

"И последният ми въпрос четвърти е - не е ли по-справедлииво вноската по кредит да е някакъв % от заплатата - да кажем 30% и да може всеки да си позволи нещо, а не всички хубави имоти да ги изкупуват само ИТ специалисти, бизнесмени и крадци? "

- Не всички сме на заплата или поне не ни е основния доход.
- Ако си на половин минимална заплата, реално ще можеш да си стара селска къща на 30 км от цивилизацията.
- Но ти казваш "а не всички хубави имоти, да ги изкупуват само тези и онези" - Ок, но кажи ми следното. АЗ ИМАМ ИМОТ за продажба, който е момента е грудо на 300 000 лева. Ако ти си с половин минимална залата, ще имаш 150 лева, да го изплащаш на банката. Как точно, ще стане тая транзакция? Банката ми дава 300 000 лева, а ти ще плащаш... ам да го сметна... 210 години? Виж, за мен не е особен проблем, но не мисля, че ще се получи добре за банкта и икономиката, като цяло.

 
  ...
преди: 14 дни, 16 часа
hash: c52e99f5d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Номер 9 нещо сметката не ти излиза!

Даже при сметката ти за "бързо изплащане" с по 1800 лева на месец за 20 години ще събереш около 216 000 евро.

А колко хора в България като % могат да си позволят 1800 лева вноска по кредит, тоест чисто да те вземат по над 2500 лева?

 
  ... горе^

...
преди: 13 дни, 6 часа
hash: 3655688ef1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   До 15 от 9 А за какво му е на сам човек тристаен? За сам човек гарсониера не му ли е достатъчна? Хиляди семейства с деца в България живеят в двустайни жилища, нашия не само че нямал високите доходи на IT специалист, но решил че заслужава приличен тристаен. Нека всеки да се разтяга според чергата си? Като не можеш да си позволиш Ламборджини слизаш на по нисък клас и така докато стигнеш до превозно средство което можеш да си позволиш, ако работиш на минимална заплата има градски автобуси, това е реалността. Аз също не мога да си позволя Ламборджини, факт.

 
  ...
преди: 11 дни, 20 часа
hash: 4796fd563d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Да, но месечните вноски са като наемите, така че по-добре да плащаш кредит за жилище, което ще бъде твое някога, отколкото присто да ги хвърляш за наем.
Ако имаш повече оари, можеш да платиш по-голям процент от стойността на апартамента, а да вземеш кредит за останалата част.
Така направих аз и си изплатих жилището за 8 години.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker