Има ли инвестиция, която да носи доходност поне колкото е реалната инфлация? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121569)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18623)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли инвестиция, която да носи доходност поне колкото е реалната инфлация?
преди: 13 дни, 9 часа, прочетена 610 пъти
Здравейте, предполагам сте забелязали, че от 2020 до сега, цените на стоките и особено услугите са се вдигнали почти двойно, някои дори и повече.
Има ли нещо в което да се инвестира, така че човек реално да може поне да запази стойността на спестяванията си?
Има ли смисъл от разни инвестиционни посредници, взаимни фондове предлагани от банки и др?

Изключвам високо рискови спекулации като Биткойн.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 дни, 18 часа
hash: 090fbff6d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Пишеш го, все едно е някаква даденост да можеш да си защитиш парите от инфлацията. Това е негатива на днешната монетарна политика, че трябва да се образоваш, за да го направиш. Просперитета в съвременния свят е колкото реален, толкова и илюзорен, точно заради високо инфлационната среда. При 10% реална инфлация ти трябва малко повече от средно ниво на образованост, за да можеш да я догониш. Не става просто ей така, купуваш нещо и си застрахован.

Щях да ти отговоря по-конкретно, обаче не си готов на този етап, защото дори не си отворен към образование. За да инвестираш в подобно нещо, трябва да се образоваш - дали ще е в областта на земеделската земя, крипто, акции, няма значение, но ти трябва образование. Докато не си образован, всичко ще ти се струва "спекулативно". Спекулативен актив няма, има такъв, от който хал хабер си нямаш и ти се струва спекулативен. Точно биткойна има толкова ясна и предвидима цикличност, че ако знаеш какво купуваш, риска е много по-малък от всеки друг актив. Дори индкесите и имотите нямат толкова ясна цикличност. Високата волателност се компенсира с дълъг срок на ивнестиция, който изглажда флуктуациите. Но за да го разбереш, трябва да отделиш няколко месеца в образование, което ти не искаш да правиш, а слушаш масата хора, които също като теб няма грам образование и чули-недоразбрали говорят наизуст.

Нещата отдавна не работят като "давам едни пари и чакам от самосебе си да се защитават от инфлацията". Това работеше преди години, но не и сега, защото всеки втори, който не иска да се образова като теб, просто купуваше един апартамент и евентуално го отдаваше. Точно заради това сега цените са такива, вече пазара се насити и не е добра инвестиция. От тук нататък за да можеш да си защитиш парите, не е достатъчно да си един от всичките, които купуват злато и имоти.

За теб няма такава инвестиция, която да ти гарантира запазване стойността на парите. За такива като теб е най-добре да купят злато и да го държат под дюшека (с надеждата да не им разбият дома и да не го откраднат) или най-много някой имот, който да го отдават (с надеждата да случат на читав наемател и цените да не са се сринали, когато решат да излязат от инвестицията).

Дали това ще запази стойността на спестяванията ти? Никак не съм убеден, но все пак ще е по-добре, отколкото да ги държиш под дюшека или в банка.

Тук вероятно ще ти препоръчат земеделска земя (даже съм сигурен, че ТТ ще се включи с тази препоръка). Това е хубава инвестиция, но има една подробност, която той няма да ти я каже, а именно че такава земя вече почти не се продава. Най-много да ти пробутат някоя ниска категория, както не си образован, която после да си навреш отзад. Отделно че ако сумата е по-голяма, ще се наложи да купиш малки парчета земи на големи разстояния и ще ти е трудно да ги менажираш.

С твоите знания може би е най-добре да купиш един гараж в центъра на някой голям град, където няма места за паркиране и да го отдаваш. Макар че и гаражи вече никой не продава. Дори и да ти го продаде, ще е на много висока цена, та не знам колко това ще ти запази стойността на парите. А и колко подходящ гараж ще купиш с твоите знания, пак не се знае. Може да купиш някое паркомясто в подземния етаж на новострояща се сграда и после да се чудиш защо няма наематели.

Такива като теб трябва да изгорят, както много хроа изгоряха 90-те години в хипринфлацията, да си загубят всички спестявания за последните 30 г. и тогава да осъзнаят наистина какво е спекулативен актив и какви проблеми решава този лош спекулативен актив, който след години всички ще се принудят да използват, ама вече на съвсем дурги цени, а не като сегашните.

 
  ...
преди: 12 дни, 14 часа
hash: e4f4c5f83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Има такива инвестиции, да. Винаги съм го казвал, а тук разни специалисти ме плюят и ме питат колко декара обработвам сам.

Земята никога няма да поевтинее докато цени и заплати вървят нагоре. Нямаш и обзавеждане и други разходи като входни такси, такси смет и т. н.. както е при апартамента.

Земята обаче не носи толкова високи ренти, в смисъл за декари земя може да взимаш 500-600 лева годишна рента, което е малко.

Най-добре е да си я работиш сам. При силна година от картофи, череши, дини, пшеница, лавандула се вадят ХИЛЯДИ.

Лошото е, че в България земеделието се счита за 'селяшка' работа, по-вървежно е да си в града, ако ще да си сервитьор и да живееш в 50м2 панел, пак се счита 'норманлно', ако обаче работиш земя автоматично си някакъв прост, необразован и неамбициозрн човек.

О. С.

Земеделците взимат и яко субсидии... Поне доскоро беше така! Това се води стратегически отрасъл(продоволствие) и държавата/ЕС наливат пари, докато разните бизнеси в повечето случаи ти теглиш пари и връщаш с лихвите, при земеделието ти ги дават като помощ? !

Т. Т.

 
  ...
преди: 12 дни, 13 часа
hash: 0cabad7674
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Някаква търговия на дребно/едро или предлагаме на някаква услуга.

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 12 часа
hash: d49cb41ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   Неведнъж е писано по темата. Ето примерни теми от последните месеци, а с търсачката можеш да откриеш още десетки други:

http://spodeli. net/3/story-175354. html

http://spodeli. net/3/story-177688. html

Като може би най-малко грижи създава закупуването на земя и отдаването ѝ на земеделски производители, но доходите от тази дейност изискват притежанието на много хектари с плодотворни ниви, а такива свободни за продан се намират все по-трудно в наши дни. Ако имаш средна по размер нива, доходът от отдаването ѝ под аренда ще е много нисък на годишна основа. Разбира се, самите земеделски производители печелят в пъти повече, но и рискуват с градушки, вредители, крадци и прочее. Плюс това, че те работят здраво или са заети да наемат хора и да ги наглеждат през целия сезон, т. е. не е просто да вложиш пари и другото да е само почивка и чакане да падат печалби.

Вторият най-разпространен в България начин за вложения с цел бъдещи печалби е отдаването на жилища или гаражи под наем, но и там възвръщаемостта е ниска и бавна в сравнение с други начини за вложение. Даже с новите цени на жилищата в последните две години и създалият се имотен балон да печели дребен играч (частно лице, купуващо едно жилище) е по-скоро утопия. Смисъл от това имаше преди 20 години.
Дори да приемем, че сега наготово ти дадат две жилища за отдаване под наем, хем не е сигурно дали ще са целогодишно заети, хем и че наемателите ще се окажат читави и няма да ти правят мръсно. И ако тези квартири са в София, едва ще носят някакви основни пари за оцеляване при сегашните цени на храните и всички останали неща. Ако са в по-малък град, ще вземаш за двете квартири себестойността на една минимална работна заплата. И това е при положение, че ти подарят жилищата, а не си ги купуваш/изплащаш тепърва с лични средства. Като сложиш в сметките и бъдещите разходи по поддръжка, нещата не изглеждат розови.

Основната особеност на мнозина от желаещите да влагат е, че са нетърпеливи и търсят нещо напълно готово и носещо пари веднага. Или че ще излязат по-умни от всички и с крипто ще направят големия удар за броени месеци (няма как всички да печелят и парите да идват от нищото). Не са достатъчно далновидни да влагат в производство, а точно то движи световната икономика и от него се получават най-големите печалби, тъй като от единица суровини, които биват обработвани до изделие с търговски вид, се получава висока продажна стойност. Стига, разбира се, да е нещо, което е желано и би се продавало на пазара.

Това, ако се касае за честна дейност и с вложения от порядъка на десетки хиляди левове. Изключваме най-големите банкери и други играчи в сянка, които въртят милиони и милиарди, създават световните кризи, умишлено фалират компании и въртят всякакви машинации на финансовите пазари, от които губят почти всички, за да спечелят единици по най-безскрупулен начин.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 12 дни, 9 часа
hash: af5d044295
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Златото е добро за инвестиция.

 
  ...


...
преди: 12 дни, 7 часа
hash: e4f4c5f83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

7.   Ще допълня, че на мен досега най-успешната инвестиция ми е в машинка/машина, с която да се върши работа!

Разбира се, не става въпрос за кола, а по-скоро за вид инструменти. Нещо, с което нещата стават бързо и лесно.

Няма да кажа какво е точно. Ще кажа, че имам 2 такива машинки, едната от около 10 години, другата от 4 и половина.

За по-стара на помня, по-новата машинка си е избила себестойността над 500%, откогато е закупена през 2019 г.

Горе долу първата година съм избил вложените пари от работата с нея и оттогава нататък съм само на печалба.


Естествено проблемът с машинките е, че винаги могат да се развалят, а другият проблем е, че дори да купиш нещо качествено за 10на години технологиите толкова напредват, че разни стари модели понякога се оказват морално стари.

В моя случай извадих късмет донякъде, защото засега и двете машинки работят.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 6 часа
hash: 090fbff6d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   2, винаги съм се чудил защо плюеш по хората, че работят в града, след като и самия ти го правиш. Айде като постоянно го даваш тоя съвет, напускай работа и гледай дини и картофи да те видим колко месеца ще оцелееш само с това. То така на теория да говори и баба знае. Ако имало било силна година. Ами ако има нулева година, ако те прасне една градушка, мана или някой червей, какво ще ядеш, дедовия ли?

 
  ...
преди: 12 дни, 6 часа
hash: 090fbff6d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Т. Т., и да допълня, личи си, че хал хабер си нямаш от земеделие. Това, че 2-3 пъти си помагал на вуйчо си на нивата, не означава нищо. Аз за разлика от теб съм живял на село и съм блъскал по градините. И не е толкова лесно, както ти се вижда от двукратното ти "помагане" на вуйчо ти. Така от страни всичко е много лесно.

"разни специалисти ме плюят и ме питат колко декара обработвам сам"

Да, така и не каза колко декара гледаш ти собственоръчно, а не да колко пъти си помагал на вуйчо си.

Отделно че темата е за ПАСИВЕН доход, а не за дини и картофи.

 
  ...
преди: 11 дни, 17 часа
hash: e4f4c5f83b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Хаха, тук обаче имам един или двама хейтъри, дори мисля, че е само един човек, който ме плюе и в темите за патриотизма(като казвам да не се бяга в чужбина) и за инвестиции.

Като цяло ми е забавно, защото отдалеч усещам нереализирани и потиснати хора, на които някой друг им е виновен? !

Да, 8 и 9 са един и същ човек(същия хаштаг) така че ви(ти) отговарям. Живея в града, защото там съм си роден. 90% от съзнателния ми живот е в София, не в чужбина, не в провинцията!

Още съм млад(под 40 годишен) и земите реално ги държат мои по-възрастни роднини.

Земята е ПАСИВЕН доход, защото поскъпва ПАСИВНО без да с мърдаш пръста.

Отделно, че ако насадиш някакви дръвчета примерно с еднократно усилие пак ще имаш пасивен доход и ще вадиш реколта дори без да ходиш цяла година там(да, реколтата ще е лоша ако не пръскаш, варосваш, подрязваш), но пак ще изкараш нещо!

А вече ако си готов да си дадеш зор и наистина да инвестираш примерно в трактор(вместо е кола на лизинг), в азотни торове и т. н. в земеделието има наистина МНОГО пари.

Давам най-елементарния пример с черешите. Вече им идва сезона вижте им цените.

Дали ще насадиш 1-2-3 декара, ако си ги обереш и продадеш сам на пазарни цени ще си иБиеш парите за земята само за няколко години от реколтите БЕЗ да броим стойността на самата земя.

За апартамент от наеми не можеш да си избиеш парите на вложението за по-малко от 25 години, даже е за около 30-40 в момента(цените са високи спрямо наемите)

Само че българина е комплексиран на тема село и земеделие, блъска се да купи бетонна кутия 50м2 за 100000 евро и чул, че лесно се ставали ИТ-тс и парите хвърчали във въздуха.

Вече пазара се пресити от ИТ-тса, кол центъра, мениджъри, маникюристки и всякакви измислени професии дето не изработват нищо реално.

До десетина години пазарът ще се обърне много сериозно и разни земеделци, фермери и т н. Ще са новите ИТ-тса, като стандарт на живот.

Помнете ми думата. Балъците с кредитите ще бягат по селата да търсят спокойствие и половин декар СОБСТВЕНА земя, ама банките ще ги гонят с камшици десетилетия наред да си връщат парите с все лихвите!

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 11 дни, 10 часа
hash: 01f971ff63
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Още един със спекулативната нагласа.

Брат, къде беше, като аз копах Биткойн 2011та? Вкарах 0 лева, просто имах видеокарта, 5850 и... Биткойн ми промени живота. Не са много, ама имам два солови блока точно от този период.

Как ще е спекулативно, ако правих пари без да съм вкарал? Кой друг познаваш, който да НЕ Е вкарал пари и да е направил? Че ако го сложим в проценти, да не ти казвам какви ще излязат.

И ето сме 2024-та и пак някой не разбрал за Биткойн и било пирамида.

 
  ...

...
преди: 11 дни, 5 часа
hash: 090fbff6d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   До ТТ

Ти си нямаш и хал хабер от земеделие, не разбирам защо говориш глупости.

 
  ...
преди: 11 дни, 5 часа
hash: 090fbff6d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   до ТТ

Не разбирам това твое неорпавдано самочувствие на изказващ се от последна инстанция за земеделието, при положение че си гражданин и не си се издържал и един месец в живота си само от земеделие. Най са ми смешни граждани, дето са виждали градина само на снимка и гъска само в зоопарка да ми обясняват колко лесно е земеделието. Наслушал съм се на такива наивници през живота си. Ти си кореняк софиянец, аз съм живял дълги години на село и съм работил земеделие от дете, вкл. за препитание. Отделно имам за пример 3000 души от селото ми, които правеха същото. Ти идея си нямаш какво е да се занимаваш със земеделие и говориш пълни глупости наизуст, защото си чул-недочул нещо си от някой си.

Дръвчета, ала-бала, стоиш си вкъщи и парите падат, обилната реколта всяка година е даденост, нямаш въшки, нямаш градушки, нямаш мана, нямаш изгнило, всичко е ток и жица, ходиш 1-2 пъти годишно и плодовете си стоят там набрани и чакат теб. Абе аланколу, нали циганите ще ти ги оберат, нали трябва да ги обереш, нали трябва да ги сортираш, да ги наредиш по щайги, да ги товариш, да ги транспортираш, да ги продаваш, да ги пръскаш, да плевиш и т. н. и т. н. Ти ако ходиш 2 пъти годишно, няма да можеш да влезеш в градината от гюрлюци. Да не мислиш, че тревата се самокоси? Като не си виждал градина, поне мисли малко логично с това на раменете си. Твоята трева пред панелката поне не си ли забелязал, че я косят от време на време или ти и за нея си мислиш, че сама се самоунищожава?

Това, че 2 пъти си помогнал на вуйчо си в градината изобщо не значи, че знаеш какво е истински селски труд - да ставаш в 5 сутринта и да работиш до 23 ч на 40 градуса жега в оранжерия и да са те накацали 1000 комара едновременно, които те хапят, а от теб да тече пот като река и да си на границата на топлинен удар. То не е като да си офисен плъх като теб на климатичето вътре на сянчица. Искат се топки и сила и не е за гражданчета, които не са излизали от панелката си цял живот.

Значи гражданин да обяснява на селянин какъв кеф е и какъв милионер се става с блъскане в градината е меко казано смешно и чак не знам да плача ли, да се смея ли. Все едно дете да обяснява на възрастен как се работи.

Ако беше толкова хубаво, отдавна гражданите да са напуснали градовете и да са се преместили на село, ама реалността е обратна. За твоя изненада никой селянин не е отишъл в града от кеф. Направил го е от зор.

Да не съм блъскал по градини да ти повярвам, ама за мен си смешен "чичко" на 20-30 с носталгия по соца. Не доумявам как си само на 20-30 и разсъждаваш като 60-годишен сърдит чичко комунист.

Айде като си толкова отворен, отиди на село, живей там 2-3 години, гледай крави и картофи и пак ела да ми обясняваш колко е готино и как се става милионер така.

 
  ... горе^
преди: 11 дни, 4 часа
hash: a5569a28d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Много хейт видях тука омразата в България край няма!
Инвестирай там където се търси, ремонт на коли, измиване на коли, стоки като храна. В услугата на хората винаги има пари и точно там има страшно много услуги, един прост магазин за копиране и снимки прави пари, добър вариант ако искаш да работиш от вкъщи е да пишеш книги и да ги продаваш в Amazon:D
Повярвай има пари там, с днешните технологии има пари на всякаде само да си отвориш очите ние живеем в най-хубавата ера досега, преди 50години дядо ми казваше че е имало само една градска чошма и всеки е ходил там за вода, баща ми казва че преди 20 години е трябвало да стане рано за да купи хляб или не е оставало за него, сега всичко ви се дава на готово. Помисли какво ти харесва намери информация в интернет и точно там е пълно с такава и действай, но никога не се отказвай иска постоянство, всеки бизнес е добър стига да знаеш как да го ръководиш, тегли черта и виж конкуренция и какви са ти шансовете научи се и просто го направи.

 
  ...
преди: 11 дни, 3 часа
hash: 8e071a277f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   От година и половина инвестирам регулярни месечни суми на борсата. Направих си акаунт в InteractiveBrokers и влагам пари основно в ETF, който следи S&P 500 и в две други акции на много известни световни фирми. Аз лично, от началото на годината съм на почти 17% печалба. В момента пазара е в ръст. За миналата година пазара нарасна с почти 24%. Средно годишно, за последните поне 100 години S&P500 расте с 10% годишно.
Взаимните фондове и инвестирането чрез банки за мен не са привлекателни, защото доходността им е ниска, но пък е по-безопасно и безрисково от личните инвестиции. За да инвестира сам, човек трябва да се пообразова, за да знае основните неща. Препоръчвам ти два български канала в тубата, които ще ти помогнат с информация на много добро ниво - Investclub и AngelovDimitar.
Иначе класическата инвестиция на българите е недвижимия имот. Аз съм инвестирал в три имота още преди 12 години, когато цените бяха ниски. Вече съм ги изплатил от наеми и съм на печалба от тях. В момента цените на имотите не си заслужават, защото ще се изплатят от наеми много по-бавно. Правилото дали покупната цена на един имот е справедлива е да може да се изплати от наеми за 16-20 години. За земята не мога да дам мнение, защото нямам никакъв опит.
За крипто даже и не помислям, защото не го разбирам, а и нямам желание да го разбера. Инвестирам само в акции на стабилни фирми, които имат бизнес модел, който е глобален и “няма кой да ги бутне”. Харесвам и дивидентните компании, които плащат дивиденти от минимум 30 години.
Съветът ми е да се заемеш и да научиш колкото се може повече за акциите. След това инвестирай консервативно и дългосрочно, без да залиташ по съвети на разни “познавачи” и да превръщаш борсата в казино като спекулираш краткосрочно с цените на акциите. Това е сигурна рецепта за провал. Прочети за Уорън Бъфет и за неговата стратегия за инвестиране.
Успех!

 
  ...
преди: 10 дни, 16 часа
hash: 090fbff6d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   15. имам няколко въпроса към теб.

1. Защо не инвестираш в NASDAQ, който дава по-висока доходност, а в SP500.

2. Какво ще стане, ако посредника ти фалира и би ли разчитал в следващите 30 г. примерно да не фалира?

3. Правил ли си анализ, за да разбереш, че дивидентните акции дори с дивидентите и тяхното реинвестиране, пак не дават доходността на индексите?

4. Защо нямаш желание да разбереш криптото? Ей така просто за себе си да видиш, има ли по-добри възможности, които пропускаш, или наистина не си заслужава? Какъв е проблема да отделиш 2-3 месеца и сам да се убедиш дали си заслужава или не? Представи си, че хипотетично установиш, че има големи възможности, които ще ти се отплатят стократно, защо да не отделиш едни 2 месеца? Най-малкото да се увериш, че не е за теб, което пак е нещо? В крайна сметка нищо не губиш, ако се поинтересуваш малко.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker