Оправяй се сам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Оправяй се сам
преди: 4 месеца, 7 дни, прочетена 641 пъти
Здравейте, не знам на вас, но на мен ми прави силно впечатление факта, че и в училище, и в университета голяма част от преподавателите не ни подготвят по никакъв начин за живота. В училище казваха пишете си домашните, учете уроците, правете презентации, проекти, контролни, класни, тестове и т. н. В университета и там е нещо подобно, като в училище. Почти всеки като излезе от училище или университет не знае какво ще работи, как, какво. За да си намериш работа в днешно време ти трябват връзки и късмет, често трябва и да се подмазваш. Вашето мнение какво е по този въпрос?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 0b0d73476d
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Те не са там, за да ти преподават житейски уроци. Те ако бяха толкова умни, нямаше да преподават за 2 к заплата, ами щяха да са успешни бизнесмени, учени, директори на големи корпорации и със сгиурност нямаше да се занимават с работа на 2 к заплата.

В живота не е като в училилще и сам трябва да намериш своя път и да се учиш по трудния начин. В живота не е като в училище да ти кажат "научи този и този урок и ела в петък да те изпитам". В живота нито знаеш какво изобщо трябва да учиш, нито имаш директно обратна връзка дали си го научил, а трето и четвърто е дали имаш възможностите и уменията да го направиш на практика и обстоятелставата да го реализираш.


Всичко това си го научаваш сам, с мислене, с практика, с болка, с много лутане и провали. Ако имаш човека до теб, който поне да ти покаже пътя и да ти дава наставления, за да не се луташ с години би било добре, но повечето нямаме такъв ментор.

Ако беше толкова лесно като в училище, всички щяхме да сме здрави, щастливи, удовлетворени, богати, с щастлив брак, с приятели и живота да е песен. Но реалността е малко по-различна. И в крайна сметка няма нищо лошо да се проваляш, стига да се учиш от това.

 
  ...
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 05451fcdd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Няма универсална рецепта за "оправяне в живота". Това, което работи за един, за друг може да е безполезно. В крайна сметка основната им задача е да ви преподават предмета си, ако покрай това дадат някой полезен житейски съвет окей.

 
  ...
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: c1016c525a
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   На повечето учители просто не им пука. Отиват, "изпяват" си урока и чакат да си вземат заплатата.

Навсякъде в държавата го има на този непукизъм и отношение тип "оправяй се". И при лекари и при полицаи се среща.

А и в даскало дори даден учител да е съвестен и да иска да научи нещо децата, в повечето случаи за благодарност му се качват на главата и го правят луд.

Така че е взаимно.. колкото до работата - след даскало и университета в 80-90% от случаите животът те завърта в съвсем друга посока

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 51514dab6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   "и в училище, и в университета голяма част от преподавателите не ни подготвят по никакъв начин за живота"

А кой ти каза че трябва те да те подготвят за живота? Мама и тате?

 
  ...
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: ab1af0a2d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   При нехайна, проста и неволева нация е така. Бг училището е отражение на Бг държавата и Бг нацията. В училището нито възпитание получаваш, нито знания нито умения. Просто губене на време и нерви. Най-много да станеш нарконам.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: 070129711e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Трябва да има насока към кои път в живота да поеме човек, мислиш правилно, искаи ти и съучениците ти, такъв предмет в училище, това е решението.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: b8c9d674e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

7.   Ами виж, първо трябва да знаеш в каква обстановка се намираш. Ще започна с това, че по принцип хората се делят на три класи - богати, средна класа и бедни. В България средната класа е малка част от обществото. Основно имаш една прослойка от богаташи, която се чуди къде да си похарчи парите и голяма част от бедни хора. Под бедни не разбирай просяци, а хора, които живеят от месец за месец. Иначе казано - на заплата.

Причината да има такива богаташи основно е една - крадат. Разбира се, никой няма да ти даде да крадеш току така, това се прави по завоалиран начин и ти трябват връзки.

Причината да има много бедни е проста - те са тези, от които се краде. Разбира се, никой не е отишъл с пистолет да им вземе парите от портфейла, това се прави чрез данъци, сметки, такси и ниска заплата.
Проблемът тук е разликата между сметките и заплатата. На фона на нашите заплати цените са високи, а и всеки иска да поддържа стандарт на живот, който реално в повечето случаи не може да си позволи.

Защо са ниски заплатите ще ти обясня сега:
Работодателите искат да печелят и те третират като заменим. Искаш повече пари? Аз ти давам толкова, ако щеш. Къде другаде ще отидеш?
И тогава започваш да търсиш друга работа, но се оказва, че и тя е също с толкова ниска заплата, а може би и по-ниска от предната. Причината за това е, че във всеки град се поддържа една определена такава - така са се договорили работодателите. И тогава щеш нещеш ставаш бедна, защото нямаш избор. Същевременно вършиш работа като за още един човек и накрая се държат с теб сякаш трябва да бъдеш благодарна за мижавите пари, които ти дават. Ето така се живее от заплата до заплата.

Как тогава да не бъдеш бедна? Ами мога да ти дам съвет за един от вариантите, които са три според мен:
- Да бъдеш предприемач - нямам опит;
- Да крадеш - също;
- Да станеш професионалист - трудно заменима, тоест да притежаваш умения, които не всеки втори притежава. Подготовката на такива кадри извършва университетът (на теория).

Нека ти обясня за училището и университета първо:
- Училището е основното ти образование - там учиш обща култура. Имаш и някаква измислена специализация след 7ми клас, но поне при мен беше измишльотина. На тия години се чудех кой weapon да позвам на DK-то в WoW. Нашето образование е доста западнало - факт. Основно образование обаче ти трябва за да запишеш университет.

- Университетът на теория е място, което подготвя специализирани кадри, но в нашата страна на практика е бизнес. Как: имаш една камара специалности, за които след като завършиш няма работа. Имаш и една камара току що завършили, които се чудят какво да правят и записват нещо на ташак. Тоест техните им плащат семестрите години наред, понеже майка им и баща им са ги накарали и накрая отиват да работят като продавачи, бармани, крупиета и тн. понеже в България хора, завършили космонафтика не търсят (малко абсурден пример, но мисля, че схващаш). Университета печели, пък ти му мисли.

И за да не попаднеш и ти в такава ситуация, наистина трябва да му мислиш, в случая - да измислиш какво ще учиш. Трябва да се захванеш с нещо, което хем ти се отдава и ще ти бъде приятно, и хем се търси и заплаща добре.
Прост пример - програмистите изкарват добри пари и се търсят, но добри програмисти не се срещат под път и над път. В сферата на медицината има добре платена работа също, например.

Когато се изучиш и си добра в работата си, тогава ще можеш да изискваш повече пари от работодател, защото няма да бъдеш лесно заменима. Но трябва да бъдеш наистина добра и да се пазариш, защото на хората не им се дават пари.

В общи линии системата е надолу с главата и не работи. Тя няма да ти държи ръката и да ти помага, а ще се пробва да те прецака. Същото е и с хората - повечето гледат своя собствен интерес и са алчни. Затова бъди разумна.


Та така. Мисля, че бях ясен. Успех!

 
  ...
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: 77f5330325
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Лесно е да обвиняваш някого а ти да си напълно невинен. Но целата на образованието е точно да се научиш да се оправяш сам и да поемаш отговорност за действията и бездействието си, и учителите точно това са направили, давали са ти задачи и са проверявали дали си ги изпълнил, след завършване на образование ти си човека който трябва да си дава задачи и да се оценя сам до колко ги е изпълнил.
Нима очакваш от учителите да ти кажат какво да работиш, да ти намерят работа, да продължат до края на живота ти да ти дават задчи и да проверяват как си се справил???
Личи си че не си бил старателен ученик, ако беше щеше още в училище да се научиш как да се справяш, как да намираш дейности с които да си полезен на себе си и на околните и днес просто щеше да продължиш с подобни дейности. То работенето е точно това да си полезен на някого и той да ти плаща заплата която пък е полезна за тебе.

 
  ...
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: f88a383db7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Работа има, но пари не дават. Аз съм учила нещо, което има предостатъчно работни места и не ми е проблем. Ако някой има нещо в което е добър се развива.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: e206fa0534
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Училищата са за подготовка на изпълнители... Припомни си "стената" на Пинк Флойд.
Там си само за оценки, зубриш сдъвкана информация, нямаш право на съмнения и търсене на повече инфо, отиваш-изплюваш сдъвканата, запаметени като стихче информация и всеки по пътя си.
Ако искаш да не си просто изпълнител според търсенето към моменти, ако искаш да работиш по своите, а не чуждите мечти- търсиш и учиш сам/а.
Имам някакви дипломи, търкаля се в някой шкаф, дори не помня къде съм ги навряла. Но се занимавам с хобито си, а то няма нищо общо с онези хартиени признания за "добра овчица" минала през "тренировката" за следване на други.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 6 дни
hash: be6235cde0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   То успешните бизнесмени понеже са много умни: вижте Бачорски как се излага по мрежите, съмнявам се и 10 книги да е прочел в живота си.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 0b0d73476d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   11, интелекта има много аспекти

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: 0f92d243d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Номер 11
"Успешният бизнесмен" - лигльо Бачорски, ако нямаше богат баща-бизнесмен, сега ще се да е квартално момче, разтягащо локуми на пейката пред блока. Та толкова за големият му бизнес. Е, може би и по край парите и фирмата на баща си е станал и някакъв схемаджия, но такъв индивид определено не бива да бъде даван за пример.

 
  ...
преди: 4 месеца, 5 дни
hash: c1016c525a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   7 добре си описал, ама защо народа продължава тогава да си трае и да е с наведена глава?

Аз не съм видял някой "крадец" да са го пречукали с камъни на улицата, напротив народа се кефи и подражава на хора като Митьо Очите, Пеевски, Маргините.

Всеки българин иска да забогатее и първата му работа е да си купи хубава кола и голяма къща!

Кой ти мисли за заплати на работници, справедливо заплащане и тюн.

Да не говоря какви некадърници съм виждал как "работят", които реално и 1000 лева заплата им е много(горница им е това! ) понеже нищо не правят! Ниско КПД.

Реално с такъв човек на заплата във фирмата ти / бизнеса ще си само на загуба, понеже всеки месец му даваш пари, които просто не е работил достатъчно за

Само физически на работа иначе в телефона, с цигарата и разговори през повечето време

В България все още има разни работни пчелички, които вършат работа, дето върху тях са седнали всички готованковци, държавни служители, пенсионери и политици

 
  ...
преди: 4 месеца, 4 дни
hash: b8c9d674e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   От 7 до 14:

Според мен отговорът на този въпрос е комплексен и в него играят роля доста фактори:

- Хората са обезверени и не вярват, че могат да променят нещо. Те чакат да дойде "някой", който да им реши проблемите и да тикне всички бандити в панделата;
- Липсва колективност в обществото. Не можем да се самоорганизираме в някаква обща кауза;
- Хората се страхуват от властта;
- Голяма част от хората не мислят за обществото, а гледат предимно себе си т. е. егоисти са - гледат на тях да им бъде добре;
- Част от хората имат интерес да не се променят нещата, защото така им отърва;
- Нашето общество е лесно манипулируемо и силно поляризирано. Хората се разделят на лагери за глупости, дали ваксъри срещу антиваксъри, дали евроатлантици срещу копейки и т. н. ;
- Хората, които поемат инициатива и желаят да променят нещата са подтискани;
- Медиите ни не са свободни;
- Външни сили нямат интерес от това тук да се променят нещата;
- Младите хора въобще не ги интересува политиката;
И всички тези неща са взаимосвързани.

Това, че хората харесват мутри и им подражават не го одобрявам, но е така. Това е все едно да харесваш дебила в даскало, който ти взима парите за закуска и те мачка, а ти да се кефиш на огромната пица, която си е купил с твоите пари и да му се възхищаваш.
Обяснявам си го, че това е остатък от мутренските години. Децата на мутрите взимат пример от родителите си.
Също така сега е вървежно и се лансира да бъдеш "генгста". Виж, че в доста от комерсиалната музика се пее за такива неща. Такъв пример получават младите.
И разбира се накрая опираме и до ценностите. За доста хора това да имаш много пари, хубава кола, дрехи и всякакви други материални неща е решението на всичките им проблеми.

Иначе за готованковците - те са едната страна на монетата.
От едната страна са работодателите, които обясняват, че няма работници и на никой не му се бачка, затова и не плащат много. От другата страна са мързелите, които нищо не вършат и обясняват как за такива пари нищо няма да свършат.

Според мен решението е просто, но на никой не му се занимава да го направи:
- Работодателите могат да плащат справедливо т. е. ако някой работи много, нека да го поощрява както трябва и да му дава бонуси. Ако има насреща си някой готованец, то нека не му плаща много, защото той не върши никаква работа. Или да го уволни.
- Работникът, ако го мързи да работи, няма да изкарва пари. Ако се напъне и му се бачка, то нека получи справедлива заплата. Проблемът е когато човек работи, а насреща си не получава. Тогава всеки би почнал да пуши и пие кафе, защото трябва да си много тъп да се скапваш за да плащаш горивото на Мерцедеса на някой превзет бизнесмен.

Но истината е, че нито на хората им се бачка и искат да имат много пари, и на работодателите не им се плаща и искат да има кой да им работи за без пари. Е няма как да стане.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker