България е била много силна държава! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

България е била много силна държава!
преди: 3 месеца, 16 дни, прочетена 507 пъти
Здравейте, България преди около 50-60 години е била много силна държава!

Не се опитвам да. Правя пропаганда, а да кажа истината!

Говорим за 300 хилядна армия, 300 самолета, много добро разузнаване, производство на почти всичко(сега всичко се внася) и дори космическа програма (това към днешна дата звучи като научна фантастика нали? ! )

Няма какво да се лъжем, ето какво е построила България през социалистическия режим:

- почти всички болници
- почти всички училища
- почти всички университети

- АЕЦ Козлодуй
- АЕЦ Белене(недовършен)

- почти всички язовири

- почти цялата електропреносна мрежа
- разширяване на съществуващата железопътна мрежа

Покупателната способност на глава от населението е била няколко пъти по-висока отколкото сега, въпреки че не е имало голямо разнообразие от продукти и е имало да кажем 2-3 вида мляко, 2-3 вида сирене и т. н.

Нямало е луксозни коли и маркови дрехи, но България е била наистина много силна страна

За съжаление хората, които са я построили повечето вече не са между нас, това са поколенията между

1920 и 1950 година. По-късно към края на 80те вече започва упадък. Имам предвид хората между 1920 и 1950 родени са тези, на които бих стиснал ръката.

Моето поколение не е направило и 1/100 от техния принос.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 12c33b6718
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   А 927 г. е била още по-силна.

Тюх - времето върви само в една посока. И да се кахърим - нищо няма да се промени!

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: cc6ead09c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Ами как да е друго яче, като хората в периода 1920-1950 са именно арииците които са направили всичко що е смислено на тази територия България. Сгради, стройство, закони, култура, технологии от този период са в типичен европейски стил и нямат нищо общо с клоаката сега. След идването на комунизмът интелигенцията на България е избита от комунистите, а каквото е успяло да избяга в чужбина успяло. Но не са много избягалите тогава защото са затворили границите комунистите. След 89-та вече след като падна желязната завеса и отвориха границите всичко останало смислено като човек напусна България. Минимум 3 милиона ариици са я напуснали. Сега тук е една тоалетна от остригани първи номер примати с кафеникава кожа с турска брада с анцуг и маратонки, останалото от населението е мутрите на които те подражават и затова са бръснати като тях, циганите и психично болни. Какво друго очекваш от тях освен един кенеф? Това са несмислени същества. Генетично. И като заключение да развенчая един мит, по-скоро недоразумение, което се тиражира, че по комунизмът България как била толкова силна и развита и как построила толкова много неща. Ами построила ги е безплатно с робската ръка на строителни войски. Най-просто казано държавата праща призовки на абсолютно всички български млади мъже, натиква ги в тия лагери наречени казарми и без да им плаща нищо за къртовския труд от сутрин до вечер ги разпределя по обектите. Кой язовир, кой мост, кой електроцентрала, кой канализация, кой панелка, кой каквото се сетиш.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: b0533cfc18
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Защото България не е строена от българи... Проучи.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 1f76a06ee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Забрави колко функциониращи летища и заводи е имало.
Летище Горна Оряховица трябва да се възстанови и там да идват туристи, защото Търново е най-красивият ни областен град.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 9677e40684
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Нека позная. Ти си на около 20 години и с Фейсбук, а контекст, факти и статистика са нещо, с което се занимават най-скучните хора на Земята. Същите тия скучни хора, видиш ли, четат и книги, не осъзнавайки, че могат да научат куп неща от 10 минутно онлайн клипче, продуцирано от анонимен безделник, който е на абсолютно същия акъл като теб.

Ако не беше така, най-малкото щеше да провериш, че големите ни университети и болници са доста отпреди социализма.

Ако размерът на армията определяше величието на една държава, значи поклон пред Северна Корея. Само дето говориш за времето на студената война, буферна държава, граничеща с НАТО, с много по-голямо население и харчеща огромни пари за войска. Армията пък е била наборна - три години заточение за младите мъже. Наборната армия представлява група цивилни с пушки. Питай служили, за да ти кажат какъв ташак е било.

Друго. В света никоя държава не харчи такъв голям процент от икономиката си за армия, какъвто се е харчел по времето на студената война, включително и САЩ и Русия. На много държави бюджетите за война са били по 5% и нагоре, този на СССР дори над 10%, а днес от НАТО се молят държавите да покрият минимума от 2%. Мирните времена са лоши за войника.

Космическа програма не сме имали. В БАН има един институт, който беше замесен с производство на някакви космически храни... Българските космонавти са били туристи в първата туристическа космическа програма "Интеркосмос", която СССР стартирали като чисто дипломатически ход - возене на хора от различни соц държави. Днес например имаме българска фирма за производство на малки сателити. Малки сателити, но голям скок от космическите пастички.

Разбира се, били са и направени много неща. Обаче това става в контекста на все още не повторил се световен бум след края на войната. Население, икономика, технологии.. каквото се сетиш. Комунистическият лагер също върви нагоре до 70те и след това идва стагнацията на Брежнев и така до края. И като погледнеш какво са постигнали другите държави... се чудиш какво ли щеше да е, ако нямаше комунизъм. Или поне не бяхме оставали същите хора да дърпат конците и до днес...

Били са направени и много глупости. Като предприятия, които са били нерентабилни (Кремиковци) или разни, чиято продукция единствено е можело да се котира в соц кувьоза, защото е била абсолютно неконкурентна на световната продукция. Ние може да субсидираме производството на куп безсмислени неща, които ще излизат в статистиката и ще си викаме "Брей, гледай кво нещо прави България! ".

За мен най-големият успех е бил производството на електроника. Обаче това е много бързо развиваща се и амортизираща се дейност, изискваща огромни ресурси, на чийто фон АЕЦ-ите бледнеят. Като за капак, българските продукти са били в нарушение на интелектуална собственост. През 80те американски компании са се интересували от инвестиции в българската електроника, което е било и единственият шанс този сектор да оцелее, но от Москва са размахали пръст. Тайван и Южна Корея не са отказали американските пари.

Някои неща са били по-добре. Примерно по-малко неравенство между хората, но ако си способен, защо да си равен на дъното? Жилищата са били достъпни, но не защото сме били по-богати, а защото днес цената на жилищата няма нищо общо със стойността на вложените материали и труд, а са инвеститорска стока - един от недостатъците на капитализма. Нито пък може и да се радваме на огромните ресурси на СССР, които са били продавани на безценица в соц страните, за да се крепи социалният ред... докато не настава всеобщата мизерия през 80те... И простотията не се е насърчавала публично... Чалгата си я слушахме на касетофони у дома. Та така.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 92ea1c300e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Глупости, никога не е имало 300 000 армия. Зависи какво разбираш под 300 самолета - изтребители или въобще самолети. Не се е произвеждало почти всичко, просто няма как, доста неща се внасяха. Много от училищата са построени преди 1944 г.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: fc302c6af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Ами като ограбиш на хората земите, фабриките, имотите и като ползваш безплатно труда им, как няма да построиш. От комунизма по-лошо няма.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 059f47c4a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   "Покупателната способност на глава от населението е била няколко пъти по-висока отколкото сега"

Това е откровена лъжа. Има си статистики за заплати и цени на стоки и може да се провери.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 дни
hash: 059f47c4a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

10.   А замисли ли се от къде дойдоха парите за всичко това? От иззета частна собственост. И от заеми. Неслучайно социалистическа България е фалирала 3 пъти.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: a82273a269
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   10 - пич, фалирал си ти, само че в мозъка си. Социалистическа България НИКОГА не е фалирала и е нямало да фалира, ако ще да е просъществувала още 100 години. Намериха се откровени предатели да ти извадят някакви статистики, които показвали нещо. Само глупаците, неразбиращи от нищо, се хващат като удавници за сламка, колко е било лошо и как сме били фалирали. А това, че на деда ти са отнели един вол и 2-5 декара земеделска земя на тебе ти се вижда като мракобесие. Смешен си.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: f5b4ec93ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Авторе, България не беше силна през социализъма(както казваше бай Тошо)!

Исторически България е била силна в няколко периода, като най-силна е била по времето на Свети цар Борис-Михаил! Това е най-великият и достоен владетел, който сме имали!

Напротив, именно комунистите през социализма омаловажаваха ролята му, защото е бил ревностен християнин и монах!

А пресилваха многократно ролята на сина му Симеон, който обаче никога не е достигнал висотите на своя баща и е бил много по-слаб цар и владетел, след него държавата е била изтощена от многобройните войни, които е водил. И синът му свети цар Петър е трябвало да оправя бакиите му!

И златния век неправилно се смята, че е бил при цар Симеон, защото основите му са положени от Свети цар Борис, именно той е приел и осигурил чудесни условия на учениците на Свети Кирил и Методий, (най яркият от които е Свети Климент Охридски Чудотворец) за работа и учителска дейност.
Свети Климент Охридски Чудотворец е обучил 3500 младежи Българи за свещници, които са заменили гръцкото духовенство, опростил е глаголицата и е създал Българската азбука (Кирилицата).


Така, че България е била най-силна по времето на Свети цар Борис - Михаил(в монашество)!

 
  ...
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: 059f47c4a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   11, само за пълен идиот може да е нормално отнемането на частна собственост, без значение дали е вол или фабрика? Сигурно и репресиите са нещо нормално за теб. По тая логика, защо не ми подариш колата си, то нали един 20-годишен таралясник за 5 к, голям праз?

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: 6c8739dab8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Края на 80 казваше, кое е силното? Държава без магистрали, купища болници голяма гордост, но на какво ниво, по това време в Западна Европа какво здравеопазване най-малкото е имало знаеш ли? Болница 60, 70 - 6 човека в стая и една тоалетна и батя на етаж и днес 50 г. по-късно е същото. Панелни блокове, като гето какво разузнаване, какви самолети.

 
  ...
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: 059f47c4a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Аз съм антикомунист, но до известна степен симпатизирам на бай Тошо, защото беше донякъде безпристрастен и признаваше успехите на капиталистическите страни. В края на 80-те бай Тошо си мислеше, че България е много напред. Веднъж обаче отиде на посещение в Япония и осъзна колко всъщност сме технологично изостанали. Има една известна реч - който иска може да я намери на видео - и сам казва, че сме много много по-изостанали технологично в сравнение със страни като Япония и че трябва да направим завой към пазарна икономика. Думите му бяха, че трябва да пуснем всички фирми като риби в океана и да оцелеят най-успешните. Даже Либия е искала да тръгне по пътя на комунизма през 80-те, но бай Тошо им е казал, че вече е късно и е въпрос на време да се разпадне, защото значително изостава технологично. Та след посещението си в Япония той осъзнава, че този строй скоро ще се разпадне и разбира защо без реална конкуренция не може да има развитие. Разбира се, другите комунисти като разбраха в каква посока иска да тръгне бай Тошо, скоро след това го смъкнаха. Сигурно помните онази прословута сцена, където казват на бай Тошо, че му благодарят за вярната служба и че се оттегля на заслужен отдих, докато той гледа шокиран и като гръмнат и не може да повярва какво се случва. В крайна сметка строя се разпадна и едни комунисти уж станаха демократи и уж направиха преход, а всъщност създадоха олигархия и мафия. Който не вярва, да прочете книгите на Георги Стоев как умишлено от властта са създадени групировките, за да концентрират капитала в техни ръце. Та ако бай Тошо си беше останал на власт, си мисля, че сега щяхме да имаме по-реална декомкрация и пазарна икономика. И вероятно той щеше да лавира по-добре между Русия и Запада и да си взима своето и от двете страни. Защото може да е бил неук, но беше хитър и си знаеше интереса.

 
  ...
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: 8e5e7175a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Не съм съгласен със становището ти, авторе, по следните причини:
1. Статистически силата не се измерва с числеността на армията, а със стандарта на живот на гражданите; с тяхното равноправно участие във вземането на решения какви да бъдат законите и правилата; с равните права и задължения; с работеща социална, правораздавателна и пр. обществени системи, най-вече иконимиката. Само силна икономика може да си позвали силна ария, а иначе колко то повече даваш за въоражаване, толкова повече обеднява населението и се товари икономиката.
2. Тогавашната система беше също капиталистическа със следната особеност: капиталът се съсредочаваше в държавата, а не в капиталисти - личности, но държавата беше партията, а нейното ръководство беше от хора, които бяха подвластни на парите и привилегиите на властта. Така че откъде идваха парите: от това, което изработваха хората, те вземаха под формата на заплати около 20% от това, което биха могли да вземат - с тези 80% се плащаха здравеопазване, образование, армия и МВР, и електроцентралите, и болниците и пътищата, и самолетите и танковете, и т. н. За сметка на стандарта на гражданите. Каквото оставаше и каквото решаваха тези отгоре се отклоняваше лично за тях, под формата на резиденции, привилегии, безплатни пътувания, двойни пенсии и пр. Дядо ми беше активен борец, така че вземаше двойна пенсия - 300 лв., другия ми дядо вземаше 100 лв.
Не казвам, че сме гладували, но не сме били и разточителни, всичко беше точно пресменато, почивки на море и планина относително достъпни, и т. н., гора-долу всичко за нормален живот, без автомобилите, те бяха непостижими за хора на заплата без помощ от родители и заеми от приятели. Покупателната способност поне 80-те години, тъй като имах възможност тогава да ходя в чужбина, беше по-ниска от тази в Югославия, и доста по-ниска от Западна Европа.
Сега, цените и цеплатите се определят от мафиотизираната олигархия, затова са ниски заплатите и високи цените. Голяма част от сегашната олигархия е наследена от бившата комунистическа номенклатура.
Зо армията мога да ти кажа, тъй като бях и кадрови офицер през 90-те години, беше най-много 150 000, и то общо всички видове въържени сили, но модерната ни бойна техника беше сравнително малко. И ако си мислиш, че тая бойна техника не пие вода и не пасе трева, дълбоко се лъжеш, мога да те уверя, че нальота на пилотите на тези 300 бойни самолета плюс поддръжката им е била минимум 1 млрд. тогавашни лева годишно, които по официалния курс бяха почти толкова долари.
И така, Съветския съюз вземаше, а и ни даваше, четох че по западни оценки руснаците са налели в българската икономика около 5 млрд германски марки, но преди това обраха на БНБ златните кюлчета.
Ако вземем БВП за показател, най-висок е бил 1939 г, преди Втората световна война, около 2500 щатски долара на глава от населението, а те се равняват на сегашни около 38 000 долара поне, може и малко повече-почти се доближава до някои западноевропейски държави. Като учих магистратура преди двайсетина години писах есе по темата, та 80-те години БВП е бил около 5-6000 долара, а сега - около 15 000, както виждаш, растежа настина не е голям. Тук в отговорите номер 5 добре е написал за военните бюджети, само да добавя, че има разлика между бюджет и БВП, бюджета на държавата е доста по-малък от нейния БВП, така че % от военния бюджет на СССР е за отбрана е бил около 80% от неговия БВП, оттам смятай за каква цена става дума, която са платили хората там. И защо се разпадна тази държава. Просто не можа да издържи икономически надпреварата във въоръжаването, поради слабостите на социалистическата икономика и система като цяло. Сега относно тези 2% прословути, които никога не сме ги покривали става дума за % от БВП.
Сега да кажа и за 80-те години, тъй като аз тогава бях тийнеджър, почвах да се интересувам, да слушам по-възрастните какво говорят. Не имало случай, когато у нас идваха гости да не са говорили против системата. Баща ми беше член ан БКП, но не убеден, просто по необходимост. Слушахме Свободна Европа, Гласът на Америка, Дойче Веле и говорехме против бай Тошо. Тогава за пръв път вдигнаха цените на сирене, месо, кашкавал. После дойде кризата с тока. Студ, няма парно, като няма ток. Но истината е, че сводата ни беше поднесена пак даром, затова сега не я ценим, не се борим, освен за оцеляване, примиряваме се с несправедливостите и повечето хора са на принципа "преклонена глава сабя не я сече" или по-добре мафията да е на власт, но аз горе долу да оцелявам, пък да си псувам по форумите, както навремето и комунистическата власт.
Мъж на 50 г.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: 77cc94ee82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   16 съмнявам се 1938 или 1939 България да е била с по-голяма покупателна сила от сега или от соца.

Ще е добре да дадеш някакви данни, ако твърдиш, че действително е било така, иначе просто няма шанс!

1939 в България сигурно е имало под 100 завода, огромна част от хората са били селяни и дори са нямали канализация и електропреносна мрежа.

Откъде да дойде великата покупателна способност, от овцете и кокошките ли? !

Хайде малко по - сериозно! България е построена 1945 - 1980, за има няма 35 години!

Ти в твоя съзнателен живот си хванал точно последната фаза, упадъка, когато всички се мърморели против властта, шмекерували са, купували са от Коре-Ком и въобще това е бил финалният етап, преди да се срути целият социалистически блок

Не оценяваш това, което ти е дадено на готово от поколенията ПРЕДИ това, а именно - хиляди заводи и фабрики, язовири, АЕЦ, университети, болници, училища

Да, имало е принудителен труд и хората са били бедни, а сега нима е различно? !

Европейска България е затънала до шията в кредити, хората купуват само промоции и дрехи втора ръка, а ти изкара, че едва ли не цъфтим и връзваме.

Нещо да кажеш за населението? От почти 9 милиона на 6. 8, от които повечето възрастни, най-бедни, най-нешастни и в дъното на каквито се сетиш класации

Цъфнали и вързали сме откак е капиталистическо, сложихме розовите очила и всичко се оправи

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: 1248634fcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Аз (№16) ще започна да ти отговарям по ред (№17), но почвайки то края на поста ти.
Първо отбелязвам, че не съм писал, че сега сме по-добре от тогава. Нещо ми слагаш думи в устата.
Смисълът на това, което съм писал, пак го повтарям - тогава оцеляването беше по-лесно и нямаше начин да гладуваш или да да не си платиш сметките.
Друг е въпросът, че заплатите бяха малки, а покупателната способност - ниска. Това сравнение съм правил лично, като бях в Югославия през 1986-1988 г, тъй като имам там и поднини, брат на дядо ми се е женил там за сръбкиня, та дъщеря му и мъжът й бяха учители, младо семейство тогава с малки деца, живееха в къща м малък град и имаха кола Застава, които бяха купили с безлихвен кредит от държавата по техния закон за подкрепа на младите семейства. В къщата си имаха домашен персонален компютър (1988 г. ) и имаха пари, помня, че изкупиха всичките долари, които баща ми можеше да отдели да продаде. И питаха за още.
Относно коментара, че България била построена със заводи, ел. централи и пр. Така е, както съм писал в поста ми, хората са вземали като заплати 20% от изработеното реално от тях, и тези 80% са отивали за различни неща. Но да постоиш фабрики и ел. централи, не означава, че ги управляваш ефективно и от тях се печели. Икономиката се срина именно и по тази причина - неефективно управление, харчене на пари за губещи производства, и пак кражби и корупция, отчисления за партийните другари. Така че тук си противоречиш или не знаеш за какво става дума. Построяваш икономика, за да печелиш, за да носи тя добавена стойност и след инвестициите да носи пари, за да живеят хората, с чиито пари е построена по-добре. Така че соц икономиката се срина, въпреки построените заводи и ел. централи, а може и точно поради това - като построиш, пък не знаеш как да го управляваш и да печелиш или да се присвоява печалбата, става така.
От това което е било построено аз почти нищо не съм получил. Получил съм каквото всички, безплатно средно образование. От държавата съм получил 250 лв през 1992 г когато се регистрирах като безработен и 25 000 инвестиционни бона, като с последните купих директно акции и ги продадох преди 20-на години за някакъви дребни суми, но все пак взех нещо.
Що се отнася до покупателната способност, това е интересно да се знае. Икономиката е добре документирана и фактите са налице в НСИ, в архивите, има вестници, книги и мемоари на очевидци от онова време, които взети като и обобщени показват интересна картина. Имам един пътеводител на София от 1935 г, където има официална информация за редица цени и такси.
Например визита на лекар и тарифи за прегледи, консултации и пр. - цените са от 50 до 200 лв.
Вадене на зъб с местна упойка - 60-80 лв.
Цена на ел. енергия - 5. 50 лв на киловатчас за осветление, за други домашни нужди - 3 лв., за индустиални нужди - 3. 25 лв.
Пощенски такси за страна - 4 лв. за писмо, за чужбина - 14 лв., колет в страната до 3 кг - 6 лв.
Телефонни разговори - градски - 2 лв за 3 мин.
Извънградси в зависимост от разстоянието от 5 до 35 лв за 3 мин.
Такса за шофьорски изпит - 200 лв.
Такса за пускане в движение на автомобил - 30 лв.
Такси на файтоните в чертите на града, в рамките на 1 част, в т. ч. 10 мин чакане - от 25 до 70 лв.
Данък за автомобили - леки - за работа - търговия на пазара - 500 лв. годишно; за лични нужди 2000 лв, за камиони - 1500 лв.
Трамваите са с билети от 3-4 лв., нощем минус 1 лв., до Княжево 5-6 лв., Билет за 6 пътувания - 15 лв. Карта за всички линии поименна 300 лв за месец, а за 3 месеца - 800 лв. Безименна за 3 месеца 1500 лв.
Как се развива икономиката през 20-те и 30-те години (по източници от интернет и държавните архиви): През 1921 г. в Царство България има 1544 промишлени предприятия (включително насърчаваните от държавата) с общо 55 000 работници.
През 1928 г. е приет Закон за насърчаване на местната индустрия, който предвижда безмитен внос на непроизвеждани в България машини и съоръжения, безплатно отпускане на държавни и общински земи за строеж на фабрики, намаление с 25 до 30% от тарифите на БДЖ, освобождаване от някои данъци и такси и др. До 1929 г. (от 1923) индустриалното производство в България се увеличава с 88%, или средногодишен ръст от 11%. Една от причините за това е силният протекционизъм на държавата.

През 1941 година индустриалната продукция възлиза на 18, 16 млрд. лв. срещу 11, 16 млрд. лв. през 1934 г. при средногодишен ръст от 6, 9%. Водеща е хранително-вкусовата промишленост / 62%/, но се развиват и циментова промишленоста, както е металообработката, химията и електротехниката.

В предприятията с над 50 работници работят 75, 2% от всички работници в промишлеността, а с над 200 работници – 40%.

Икономическият възход на България в навечерието на Втората световна война може да се види, като се направи сравнение на нейните постижения с тези на съседните държави. Да вземем само пшеницата. На глава на населението в кг през 1938 година тя е била 280 кг за България, 142 – за Гърция, 245 – за Румъния, 248 – за Турция и 197 за Югославия.

В началото на 30-те години с приемане на различни закони земеделското производство се увеличава средно с 18% за периода 1934-1939 г., а увеличението на земеделската продукция е около 70% в сравнение с довоенното ниво.

През 1939 г. доходът в земеделието нараства с 37% в сравнение с 1935 г. Средната надница на професионален работник е 66, 60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.
Някои заплати, тогава са се давали надницата на час:
В статистическия годишник на Царство България от 1933 г. в раздела работнически заплати за 1932 г. е публикувано следното:

Брутна заплата на работник на час:

Металоработни индустрии (шлосер)
– минимална – 5, 62 лв. (5. 62 х 8 х 21 дни - 944 лв. )
– средна – 9, 93 лв. (9, 93 х 8 х 21 дни - 1668 лв. )
– максимална – 37, 50 лв. (37, 50 х 8 х 21дни - 6300 лв. )

Кожарство
– минимална – 2, 50 лв.
– средна – 9, 08 лв.
– максимална – 45 лв.

Тютюневи фабрики
– минимална – 2, 38 лв.
– средна – 6, 85 лв.
– максимална – 40, 50 лв.

Предене или тъкане на вълна
– минимална – 1, 88 лв.
– средна – 6, 03 лв.
– максимална – 37, 50 лв.
Справката в Държавен архив – Ямбол показва, че в Държавното агрономство на околийския град Елхово заплатите през март 1933 г. са били следните:

-агроном – 4550 лева,

-р-л доп. земеделско училище – 4400 лева,

-учител в доп. зем. училище – 4250 лева,

-учителка в доп. земеделско училище – 2950 лева,

-специалист – 2950 лева,

-зем. администратор – 2350 лева,

-зем. техник – 2150 лева,

-писар – 2050 лева, землемер -1600 лева.
Средната пенсия за старост през 1932 г. е 1774 лева.
Прави силно впечатление разграничението между квалифицирания и неквалифицирания труд, като заплащането варира от 6 до 18 пъти. Вярно, че минималната заплата за неквалифициран труд е била много ниска, 400-500 лв. Но за квалифициран е била много добра, около 10 пъти по-висока и образованите хора са са имали много добри доходи.
Това си личи по статистиката, че икономически България е била на първо място на Балканите.
Това е бил периода, когато е имало развитие.

В ресторант цени на телешко кебапче 50 ст, свинско - 1 лв,
Телешка пържола 4 лв, свинска 5 лв.

Сега правя една проста сметка - да речем, че ядеш всеки ден по три пържоли в заведие, което не е реално, но за статистика - ще излезе 15 лв. , айде и нещо друго като сложиш 20 лв-на ден. За 30 дена - 600 лв. При пенсия от 1800 лв.
Днес: ядеш 3 пържоли на ден, това са не по-малко от 40 лв. За 30 дена, 1200 лв. При средна заплата около тази сума.

Така че в сравнение със сега не може никакво сравнение да се прави.

Но темата беше малко за по-друго. За мен силата на една държава не се изразява в броя на армията, танковете и самолетите. Държавата е силна, когато има граждани в нея, които имат избор как да живеят, които участват в обществено-политическия и икономическия процес, които окозват ефективно влияние върху вземането на решения за това какви да бъдат законите и правилата. Когато могат да оказват натиск върху държавата. Когато я смятат за своя и са готови да я защитават, без това да бъде задължително. Когато могат да кажат, на този за когото са гласували - когато нещо не е свършил както трябва, ей, ало, заради законите, за които си гласувал, аз губя време и пари, ти ми създаваш проблеми, вместо да ми помагаш, айде марш от държавния или общински пост и повече никога на държавна или общинска длъжност, да се научиш откъде идват парите, като не ти идват от държавна хранилка наготово.
В момента нищо от го няма и това не е моята държава. Тя не се интересува от мен и на мен не ми пука дали ще съществува или не. Затова държавата в момента е слаба, макар да изглежда силна. Но и по-силни държави са рухвали за часове. Тя и 1989 г изглеждаше силна, но 1990 г вече беше в разруха. Пълна.

 
  ...
преди: 3 месеца, 2 дни
hash: b3b4f6f624
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   България--територията ДА, българите не- никога не са били нито силни, нито самостоятелни.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker