MacBook или Windows лаптоп - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

MacBook или Windows лаптоп
преди: 3 месеца, 2 дни, прочетена 451 пъти
Здравейте, не открих подобна тема тук, а не откривам и отговорите, които ме интересуват относно избора на лаптоп, затова с надежда да срещна компетентно мнение реших да се допитам до аудиторията тук. Необходимо ми е да си закупя нов лаптоп, като основната ми цел и дейност, която ще извършвам на него е работа с Microsoft Word и Excel. Също ще ми се налага да прехвърлям и обменям информация и документи непрекъснато чрез поща и флашки на други компютри. Желая да си закупя MacBook, като досега не съм използвала, нямам и познати, които да имат, за да се допитам до тях. Същевременно аз използвам продуктите на Apple, доволна съм и с моите устройства знам че ще ми е полезно да работя и да ги свързвам, но не знам как стоят нещата с останалите компютри с други операционни система. Другият въпрос е относно факта, че MacBook нямат вграден MS Office, но доколкото разбрах може да се закупи отделно - не ми е съвсем ясно обаче, дали мога да го закупя и инсталирам сама, след като вече получа лаптопа, дали има пакет офис, който е безплатен или всички са с платен абонамент, дали има някакви специфики и дали е трудно, тъй като както става ясно до тук, никак не съм специалист в тази сфера. В случай че това е възможно, ще има ли проблем когато работя върху word-ов документ на моят MacBook и след това го прикача на флашка или го препратя към Windows-ов компютър, дали ще може да се отваря на другия компютър и ще излиза по същия начин, а както и обратното, ако документа си изпращя към моят? Този пост изобщо не е с цел реклама, надявам се да бъде одобрен и да получа адекватно мнение, и да съм била максимално ясна във въпросите си, преди да съм допуснала грешка с влагането на пари, за нещо което няма да ми върши необходимата работа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 72c895ce9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Macbook го купуват дизайнери, фотографи т. н. заради цветовете или просто за гъзария. На теб закъв ти е мак нз. Само парите да ти яде. Иначе и двата ше ти вършат работа. Даже не можеш да кажеш, че Мак са по издръжливи. Моя Асер за 700лв преди 8г го взех, скъсал съм го от игри или работа по 10ч на ден и не е влизал в сервиз.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 6b2224518c
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Windows - макбуцште ти развалиха. Имах, взех си уиндоус и не съжалявам.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 2018e79a14
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Абсолютно не ти трябват тия прехвалени боклуци на ейпъл, още повече като ще работиш само с Word и Excel. Те са създадени за консуматорските промити мозъци от корпоративна пропаганда, втълпявайки им, че създават някакъв статус. За какво ти е лаптоп за 3000-4000 хиляди лева и нагоре, който дори няма да можеш да използваш след няколко години, като му спрат ъпдейтите..

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: f1238b1c97
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   С изключение на това, че на мака трябва да използваш отделен порт, ако искаш да ползваш usb-та, смятам, че windows не може да се мери с него. Ползвал съм и двете - не малко пъти windows-а ми е крашвал, докато работя по документи, постоянно изтегля нови и нови неща, организираш си го перфектно и след има-няма месец ти изтегля автоматично някаква нова програма/update, и понякога идват различни бъгове. На мака няма такива неща - всичко там е подредено, бързо, можеш да си плащаш icloud и всичките ти документи да са в екосистемата, не само на компютъра. Лек и удобен, без да се занимаваш с компютърджийство и проучвания как да се отървеш от поредния бъг всеки месец примерно, разликата е от земята до небето. За ексел и word единствено трябва да си изтеглиш целия офис от app store и да се логнеш в акаунта си

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 2f4e7b0cc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Мака има вграден безплатен офис пакет, казва се iWorks, определено, не е лош, но е ъхъм различен, перфектен за работа в училище или университет, но за сериозна работа в офис не става. МС Офис работи перфектно на Мак, но пак ако ти трябва за офис работа по добре уиндоус. Има и безплатен офис пакет, казва се LibeOffice за мак и уин, доста добър. МС офис можеш да инсталираш сам/а, плаща се абонамент, но има и версия плащаш веднъж (без абонамент). Файлове се отварят еднакво.
Имал съм различни машини, няколко компютъра сглобени от мен, мака е най-коравата машина която съм имал (второ място един стар IBM лаптоп, преди китайските боклуци).
Мака наистина е създаден за работа на батерия, работа на път. Ако ще пльоснеш лаптопа на едно бюро ти препоръчвам да си вземеш уин машина.
Ако просто мнооого искаш да имаш мак, вземи си. Хубави са. Ще ти трябва малко време да му свикнещ, някои неща са различни, но е интуитивно.

Апропо, ако имаш друг продукт на Епъл имаш достъп до офис пакета им и можеш да го ползваш.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: faa02e3a21
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   MacBook не ти трябва!

Освен, че е много по-скъп, ще имаш проблеми и със съвместимостта!

Но имай предвид, че при покупка на нов лаптоп има и много други неща, на които трябва да се обърне внимание: процесор, обем на рам памет, тип твърд диск, вместимост на твърдия диск, видеокарта.

Освен това в лаптопите с инсталиран Windows (поне аз, когато си купувах преди две години) нямаше вграден и инсталиран MS Office!

Така, че съветът ми е да се консултираш първо с някой, който разбира от тези неща!

Ако нямаш такъв приятел или близък познат, върви в някоя компютърна фирма, която предлага и продажба на лаптопи и говори с тях! И вече може да и си закупиш лаптопа от тях и те да ти инсталират Windows и MS Office!

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 382656fc34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Като мак потребител, ще ти кажа, че за целта на ползването всеки уиндоус компютър до 1500лв ще ти свърши работа. Мак трябва да дадеш около 4к. Абсолютно безмислено, за нуждите, които имаш. Програмите се купуват и инсталират, безплатен софтуер можеш да си сложиш ако го намериш от някой торент, но ако работиш работа, при която могат да ти минат на проверка вероятността да те глобят е голяма. Инсталация на програми става много лесно с драг енд дроп. Имай в предвид, че при мак имаш само усб-с портове, стандартна флашка няма да можеш да ползваш. Използването на файла от друг не мак компютър не е проблем, все пак разширението на файла си е едно и също.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: fc9db589a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   За офис си взимай някакъв кенеф уиндолски втора ръка за мин пари и да е стар, защото пет пъти казваш, че ще ползваш флашки, а епъл нямат порт, там идеята е да се ползва облак. Дори слабия айр м1 2020 държи 1, 6-1, 7 лева, а ти ще го ползваш за офис, няма да работиш тежка работа на него. Иначе има си офис пакет, има леки разминавания, но не е фатално. Просто не виждам защо ще дадеш хиляда лева и отгоре над необходимото, епъл е по-добрия продукт за работа, но ти ще го ползваш за пишеща машина, което вече всичко може да свърши.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 69b81324e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Благодаря за коментарите! Наясно съм, че нямат стандартен usb порт, но си има много видове адаптери, които решават този проблем. Второ, пропуснала съм да уточня, че искам компютър, който ще разнасям напред-назад почти всеки ден, което прави лекотата, размерът и издръжливостта на батерията на мак абсолютно подходящ за мен, определено няма да остане на едно бюро, а ще бъде всеки ден в движение. Другото което е, че от към цена не виждам драма, тъй като повечето Windows лаптопи, които съм склонна да харесам са дори по-скъпи, от модела мак, на който съм се спряла, така че дори в случая цената е по-скоро плюс. Разбира се, той ще бъде използван и за други неща с развлекателна цел, не е единствено за писане. Общо взето, някои от коментарите бяха доста полезни и биха помогнали за изборът ми, благодаря за включванията!

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 3547b4f09f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Ползвам MacBook Pro от почти 3 години. Първо ми беше служебен, после от фирмата ми предложиха да го закупя на много изгодна цена и реших да се възползвам. Иначе като цяло потвърждавам мненията преди мен, че не си заслужава да даваш пари за Макбуук, ако не си UI/UX дизайнер или програмист, който е свикнал да работи с UNIX базирани системи и ползва Линукс базиран терминал. Но при теб случаят не е такъв. Да, Мак-ът има хубава матрица на дисплея, яки цветове и като цяло изглежда яко като дизайн. Цената му е завишена предимно заради дизайна и марката. Но някои неща са малко нефункционални. Например - епълската мишка е скандална. Първо - за човек с големи длани е изключително неергономична, тъй като е доста ниска. Освен това е безжична и като й се изтощи батерията, USB входът за включване на кабела за зареждане е отдолу на мишката, което значи не можеш да я ползваш, докато се зарежда. Разбира се, може да сложиш стандартна мишка с кабел, но от опит пиша, че такава мишка не работи оптимално - има лагове и не скролира плавно. Иначе, тъчпадът е супер, ако му свикнеш.
На въпросите ти - можеш да сваляш на флашки, но както номер 7 спомена Макът няма UBS type A, т. е. ще ти е необходим преходник в различни типове портове, тъй като Макът има само и единствено USB type C.
Относно офис пакета - можеш да си го инсталираш и на Мак и няма проблем с отварянето на файловете на друг компютър. Но трябва да си го закупиш, ако искаш да го ползваш локално. Иначе можеш да ползваш Office 365, да създаваш и редактираш файловете онлайн и да ги сваляш на хард диска или директно на флаш памет, но няма да можеш да ги отваряш локално, ако нямаш инсталиран Офис пакета.
Плюс на Мак-а е, че батерията държи доста, ако "пестиш" от яркостта на дисплея и ако обработваш само текстови файлове и таблици, може и цял да издържи само на батерия. Освен това, доста лесно се свиква на МакОС, ако преди това си ползвал Уиндоус. Като цяло е приятен за работа. Но все пак, наистина за твоите цели не препоръчвам да ползваш Мак, ще са излишно дадени пари за работа, която можеш да свършиш също толкова добре с лаптоп с Уиндоус за двойно по-ниска цена.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 21 часа
hash: 382656fc34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Говорейки, че цената е по-добра от на уиндоус ме навежда на мисълта, че си се запътила към еър модел с 8гб рам, който е доста слаба машина. Моя приятелка не ме послуша и си взе такъв, а после не спря да мрънка колко е зле. Хубавите им компютри започват около 3. 5-4к за 14”. Батериите държат много, моята по два дни защото не го ползвам на пълна яркост и с блутуут мишка, слушалки или допълнителна клавиатура.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 0f93db9e9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   Уж в тая тема се очаква да са писали технически грамотни хора, а само сте подвели автора.

Macbook Аir с новото поколение процесори M1 се намира за 1600 лв, чисто нов!!! Аз съм с такъв от 2020 с 8gb рам и 256 gb SSD. Без никакъв проблем го ползвам в тежки програми като Adobe After Effect да обработвам видеа/ рендеринг, работя в Unity / Unreal engine, Xcode, Spine и работя 1-2 от тия програми, докато слушам музика и имам 40 таба отворени!

Лаптопа се справя повече от прилично, макар че Air не е предвиден за толкова тежко използване! Просто новата архитектура на Apple е страшно мощна. А това че лаптопа е с 8GB не е проблем, защото ако имаш свободно дисково пространство се използва SWAP технология, да се увеличи временно паметта като се заеме от дисковото пространство.

Така че за лека работа M1 е перфектен лаптоп, който спокойно ще те изкара поне 5г. И за разлика от всички други пласмасови шитни на Windows, които ще се разпаднат, преди технически да остареят macbook-a е излят алуминий, който е много корав! Моя лаптоп съм го изпускал от 2 метра в/х плочки, поливал съм го с вода и освен белезите, нищо му няма! Супер корава машина.

Не ги слушай хейтърите дето говорят за промити мозъци и т. н, всъщност те са. Машината е брутална и не го казвам на apple fan boy, защото телефона ми е андроид, просто новата архитектура процесори къртят. Въобще няма да споменавам че батерията в началото кара по 12-16 часа.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 91e4c79fd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Към номер 1: Купих нов лаптоп миналата седмица и избрах Acer пред Lenovo, защото имаше повече памет и функции. Macbook или Apple са твърде скъпи, използват различна операционна система и не мисля, че си заслужава... така че избрах и Windows пред Macbook. Старият ми лаптоп е HP и е пълен боклук, съжалявам, че купих от тази марка. Toshiba е по-стар лаптоп, който имах преди HP, добре е и все още работи много добре, но вече не ги продават.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 382656fc34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   12. Много бързо генерализира, че след като не се препоръчва еър с 8гб рам значи сме с промите мозъци. Пробвай не базов м процесор с 36-64гб рам и ще видиш разликата. И на мен ми харесват колко са лекички, ама не ми вършат работа. Отдено по начина, по който са зададени въпросите е ясно, че автора хал хабер си няма от мак и факта, че пише тук, а не се е информирал предварително за машината говори, че ще изпитва и бъдещи затруднения в работата си с нея. Реално мак се купува от хора, на които наистина им трябва такава машина и за това плащат тази цена…в останалите случаи е все едно да си купиш мерцедес за да слушаш радиото му само :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker