Минималния праг за влизане в парламента трябва да се вдигне - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Минималния праг за влизане в парламента трябва да се вдигне
преди: 2 месеца, 27 дни, прочетена 363 пъти
За пореден път се очертава да не може да се сформира правителство, след като всички партии обявиха, че не биха подкрепили кабинет, предложен от ГЕРБ или ДПС. Ако наистина може да им се вярва, това автоматично означава, че почти сигурно отиваме на избори за СЕДМИ път за последните 3 г., където най-вероятно ни очаква още от същото. Това може би е прецедент в човешката история. Не че ако се излъчи правителство, ще цъфнем де, ама все пак. Друг е въпроса дали пък така не е по-добре. От една страна никоя партия не може да се бетонира във властта за дълго.

Какви са решенията за излизане от тази безкрайна политическа криза? Сещам за няколко възможности.

1. Едно възможно решение е да станем президентска република, което на мен никак не ми допада поради ред причини. Не е добре властта да се концентрира в едно лице, защото това рано или късно ще доведе до някаква форма на диктатура, от която после много много трудно се излиза. Не че няма и добри примери за президентска република, но това са силно демократични държави, където е по-различно. Но в повечето случаи, особено в бананови републики като нашата това не свършва добре.

2. Примерно всеки един от 31 МИР да излъчва по 7-8 депутата и партията, която спечели дадения МИР да изпраща всичките 7-8 депутата от този МИР. Или айде ако не всички, то поне да има някакво числово предимство. Иначе казано да има значение не само броя гласове като цяло, а допълнително да се толерира първата партия в съответния МИР. Това би дало предимство на партии, които са лидери по райони да имат повече депутати и биха намалили зависимостта си от другите партии за сформиране на управляваща коалиция. Но пак възниква въпроса дали някои партии не биха концентрирали твърде много власт. Така че и тази възможност е спорна.

В тази връзка за мен е грешка, че отмениха онзи закон, според който се избират 209 депутата на пропорционален принцип и 31 (по 1 от всеки МИР) за първата партия във всеки МИР. Ако не бяха го отменили, отдавна щяхме да имаме стабилно правителство.

3. Третата и по моему най-разумна възможност е да се увеличи прага за влизане в парламента. Извинявайте, ама за мен не е нормално да влизат цели 7 партии в парламента и то една от тях винаги е някаква еднодневка, която влиза веднъж-дваж и после изчезва в небитието. Всичко над 4, максумум 5 партии в парламента е манда с грозде и неимоверно води до политическа криза. Да не говорим, че така реално толерираме малкия процент маргинали, които домъкват в парламента по-популистки партии дори от наличните ни. Няма как 7 партии да са там с разпръснати гласове и да се разберат 3 от тях за коалиция. Дори да се разберат, става една нелогична коалиция между коренно различни партии и прокраването на всякакви закони и оцеляване на парламента става почти невъзможно. Ако се вдигне прага от 4 на 8 или 10%, то тогава ще влизат по 4-5 партии и шанса да се състави стабилен кабинет нараства драстично. Може да има допълнително условие, че ако под 3 партии прехвърлят прага, то да влизат първите 3 примерно. Или нещо подобно. Това в случай че до такава степен се разпръснат гласовете, че никоя или само 1-2 партии успеят да прехвърлят прага.

При тази ниска избирателна актвивност този праг от 4% е смешен, защото излиза, че всеки 90-100 000 избирателя могат да вкарат партия в парламента, а това са има-няма 1, 5% от имащите право на глас.

Става така, че всеки, който каже 5 лъжовни сладки приказки, на които все ще повярват 100 000 балъка, което не е чак толкова трудно при наличие на социални мрежи, вкарва цяла партия в парламента, което е чак смешно. Дори да няма каквато и да е реклама, ами че то един глас струва 50-100 лв. Излиза, че срещу 5-10 млн можеш да вкараш партия в парламента. На днешно време това са 10 апартамента в София, не са кой знае колко. Ми то едва ли не всеки трети може да събере още трима-четирима и да влязат в парламента с продадените панелки на бабите си.

Вие имате ли и други предложения и какво мислите като цяло по въпроса?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 73d12c9721
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Мисля, че всичко се развива в полза на Радев. Ще го караме още 2 години така на избори и служебни правителства, докато не изтече мандата му. После той ще обяви своята партия 'Трети март' и тогава наистина има шанс про-руска партия да вземе властта и ще стане страшно..

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 45eeef52e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Защо си се разтревожил? По добре избори докато се стигне до нормално мнозинство. Демокрация е изборите са начина.
Ако не иберат правителство, то ще е служебно от герб, ако изберът то ще е от герб, заради ограниченията в избора на президента. Преди по време на служебно правителство парламента не работеше, преди няколко месеца промениха и това, последния парламент си работи със служебното правителство. Така че разлика никаква дали те ще излъчат правителство или не. Плашат ви че изборите стрували пари, но когато харчат много повече пари за 2, 5години издръжка на украинци, не ви го натякват, за тях пари сте длъжни да дадете, за вас да правите избори е ненужен харч.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 45eeef52e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Мисля че си нагъл и тъп подръжник на някоя от големите партии.
Нагъл защото искаш твоята партия да е най-отгоре, а тъп защото ако се приеме подобно нещо след време палачинката се обръща и други стават мнозинство, тогава когато си отдолу друга песен ще пееш.
Мисля че прагът трябва да е дори по нисък 1-2%, избора на депутат трябва да е мажуритерен, за да може законите да се гласуват, по убеждения, да може да се аргументират защо закона да бъде по даден начин, кое му е хубавото и съответно тези които го отказват, да казват кое не му е хубавото. Депутатите отдавна не гласуват по убеждения, а според това колко са скарани с партията която предлага даден закон.
Народът ни е шарен с различни възгледи и трябва колкото може повече да бъдат представени в парламента. Но съм твърдо против да се гласува в чужбина, или дори в друг град, коя държава отваря секции за парламент в чужбина? Не им е отнето правото да гласуват в бг, нека идат по родните си места и да гласуват, защото дадения депутат е представител от даден МИР, не е представител нито от Турция, нито от Мюнхен. Ако живееш в Истамбул или Мюнхен си свободен да се прибереш за избори.

И още нещо сульото си ти, човек който смята че не трябва да бъдат представено мнението на 100 хил души, те нямат ли права? Или те само трябва да плащат данъци и да стоят в ъгъла.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: b73181cf7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Пак някой платен трол от НПО-тата. Какво истинско казаха ГЕРБ на избирателите си, че влезнаха в парламента? ДПС какво истинско казват и до ден днешен на избирателите си? ПП-то какво истинско каза? Заедно с ДБ изпълниха ли въобще нещо от това, което говореха на хората преди да влезнат в парламента? Гушнаха се с Бойко и Доган. Славчо? Същото продажно мекере.

Според твоите квалификации всички, които са гласували за тези партии, са сульовци. Явно бройката на сульовците и пульовците в БГ е неограничена.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 419cb05651
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Номер 1, то пък сега не е страшно а направо прекрасно. Една разсипана държава сме след герб, дпс и подобни.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: c08aa01cd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   По-скоро заради абсурдността на случващото се (няма да дълбая, но всички знаем колко различни са партиите една от друга и разединението е многооо, много голямо), партии изобщо не трябва да има, а депутатите трябва да се смъкнат на 120 като бройка общо в целия парламент, и избрани на база компетентност. Така че моето предложение е отпадане на партийността, гласуване за личности. Нямам представа дали такова нещо съществува, но очевидно сегашната система не работи. На сегашна база никакво правителство не може да се състави, защото:
1. Герб са избрани от твърдия си електорат, това са хора, чиито доходи пряко зависят от партията, а целия останал народ ги мрази (80% от инак гласувалите на сегашните избори за всички останали партии останалите 70% от негласувалите в страната). Не ми се занимава да смятам, но подкрепата им е мижав процент от общото население на страната. За да е обективно това, което казвам все пак, а не само лично мнение, това автоматично означава, че да, подкрепата за всички останали партии е още по-малка тъй като резултатите на другите са още по-малки. Излиза че в България обикновеният човек реално не подкрепя никого, а партиите си се подкрепят сами с всички хора, чиито длъжности и доходи пряко зависят
от тях..
2. Дпс - тук абсурдността е още по-голяма, защото сме позволили на Айше от Бурса да реши че на тази партия й е отредено почетното второ място
3. ПП-ДБ - тук, въпреки оплюването и разочарованието на бг избирател, все си мисля че те са реално единствената алтернатива на всичко, случващо се в държавата. Но доколко е възможно да вземат такава подкрепа за самостоятелно правителство предвид факта, че хората ги смятат за също толкова корумпирани, колкото Герб. Мисля че преди да им даваме епитети че обслужват чужди интереси, трябва обикновените хора да си дадем по-точни анализи какво са направили дотук и какво биха направили.
4. Бсп - разкъсани на по няколко леви партии, младите избиратели реално не знаят какво са сътворявали в миналото. Трябва много повече информация и осведоменост относно приоритетите им, мисля. Доколкото съм чувала, реално са правили адекватни социални политики, но относно корупцията по време на тяхна власт, не мога точно да определя повече вредят, или дали повече помагат
5. Итн - имаха възможност да съставят правителство когато спечелиха първия път, тази партия ми се струва малко фантом, дали не е част от някаква голяма политическа игра? Защо не взеха властта тогава и каква им е точната цел? Възможно ли е да са партия, чиято функция е да разпръсква гласове?
6. Величие - да, факт, партия която влиза в парламента като последствие от многото избори, и което прави формиране на кабинет още по-сложно от преди. Сега има вече 6 различни мнения, и още повече усложняване на и без това сложното договаряне.
И да, ако по една проста методика изключим дпс (чиито гласове са изцяло купени и изобщо не са извадка на българския гражданин), извадим също и итн (които за мен са партия фантом и нясна цел), извадим и величие (влезли случайно и отново без някаква визия, а и съмнителна партия, но тук не ми се задълбава)
Реално оставаме с:
Герб
Пп Дб
Възраждане
Бсп

Пс, в началото на поста съм изпуснала Възраждане, не можах да се сетя кое пропускам
Но тези 4 партии имат коренно различни възгледи и затова направата на правителство с този сегашен модел според мен е абсолютно невъзможна.
Така моят довод на предните избори беше да гласувам по метода на изключване и той беше
Не за герб/сегашната корупция
Не за бсп/предната корупция когато са управлявали в миналото
Не за възраждане/крайни възгледи и позиции, на думи едно, на дела друго, грубите поведенчески черти за мен говорят много, че хората са непочтени
И затова останах с ППДБ
Тъй като не са управлявали самостоятелно, реално не знаем какво би било.
Но на първо време трябва да изключим тотално ДПС и Величие и да има макс 3 партии.
Това е заключението ми и моята лична логика. Знам че се смята че ППДБ са също продажници, не знам дали това действително е така, но ако се окаже че са, значи наистина нямаме никаква алтернатива, и тогава просто наистина не виждам никакво решение. Те всичките са едни срещу други и как биха могли да работят заедно на фона на всичко случило се?
Същевременно това е наличното, това са ни политиците, какво повече може да се направи? Освен да се изберат 120 специалисти от тях на база реални познания, и да отпадне партийното, друг изход май не виждам. Да има някакви критерий, да им се дадат някакви тестове ако трябва да покажат колко експертиза имат, като ученици да решават тестове... Не знам вече, много станаха разединенията

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 390d6dced1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Опитите да се "лекуват" следственията, не истинските причини е типично за хора с ниско IQ...

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 73d12c9721
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Забравих, тоя сайт е окупиран от копейки и са ми наблъскали минусите..

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: a603e075c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   №1, кое ще ти е страшно, сега по спокойно ли ти е? Утре краварите като те вкарат в окопите на войната, по щастлив ли ще бъдеш продажно човече?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: e740ed29a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Изобщо не прочетох темата ти, самото заглавие ти е грешно.
В парламента не се влиза. В парламента те вкарват.

Направи гаф за над 100хил, изнасили дете или убий някой клечка и ще видиш как веднага ще те потърсят на обяд в Аквариума. Ще ти връчат една папка какво си правил и оттам ти ще станеш депутат, а твоите деца и роднини заложници до гроб.

От вътрешна информация го знам. Единия от министрите в момента ми е съсед.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 4cd21ab117
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   6, как очакваш 120 души с различни възгледи да излъчат кабинет, като дори 6-7 партии не могат да се разберат?

Да не говорим, че тогава всеки Сульо с по 20 000 гласа може да стане депутат. Разбирай всеки втори ютюбър, чалгаджия, мутра с по 1000 души персонал (като гласуват и техните близки) или някой цигански барон на някоя махала. Не че нещо, ама един Азис или Милко Калайджиев, или по-известен спортист като Кобрата ако реши може да ги събере тия гласове без проблеми. Да не говорим, че 20 000 купени гласа са 1 млн лв, т. е. един апартамент в София. Целия парламент ще се напълни с Киро Брейковци, Азисовци, Динковци, цигански барони и боксьори. Не че сега са цвете, ама тогава съвсем ще е пълен цирк.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: c6cef49f14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Аз се сещам за един изход - Бойко подава оставка и прави път на младите, а Пеевски отива в затвора. Докато това не се случи, ще вегетираме

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 185bf1dde2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Не трябва да има 4% или въобще праг за влизане в парламента. Трябва да могат и индивидуално депутати да се кандидатират и да влизат, ако съберат минимума, с който влизат и депутатите на големите партии. Не е правилно гласувалите за друг да им се вземат гласовете и да се прибавят към големите партии.
И най-вече, трябва да има закон, който да предвижда избирателите в даден район да "уволнят" депутата, за когото са гласували. Примерно за него са гласували 30 000 души, ако не са доволни 50% от него, от законите за които гласува - вън от парламента.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker