Съвети за избор на стоматолог - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Съвети за избор на стоматолог
преди: 2 месеца, 19 дни, прочетена 243 пъти
Здравейте, постът ще бъде дълъг, но идеята ми е да защитя повече хора от недобросъвестни колеги, които не работят на нужния съвременен стандарт за дентална медицина.
Бях пуснал преди време първата ми професионална тема “Не пийте газирани напитки” и доста хора научиха нови неща, а други само потвърдиха опасенията си, радвам се, че е била от полза.
Форумът е анонимен и нямам за идея да промотирам услугите си като лекар по дентална медицина и/или да подливам вода на когото и да е, а само да внеса малко яснота по въпроса.
1. Документация - как се водят записки и как се документира случващото се в кабинета? Черно на бяло. Ако стане инцидент и Вие сте ощетеното лице - то имате само Вашата дума срещу думите на колега в неизгодна позиция. Рентгенови снимки само в доста случаи не са достатъчни. “Няма осъден зъболекар в България” - има причина подобни приказки да виреят. Ако колегата има само един тефтер, в който вписва имена на пациенти и диагнози без нито дума за проведеното лечение + материали, аз не бих се доверил. Желателно е ползването на дентален софтуер, даващ опция за изготвяне и принтиране на план за лечение преди започване на такова - с цена, дата, подпис от пациента и по едно копие за клинициста и лекувания. Издава ли бонче при плащане. Звучи комично, но така стоят нещата за съжаление.
2. Персонал - Зъболекар без сестра е компромис с цел пестене от заплати/“излишни разходи”. Сестрата е в много случаи единственото лице свидетел на случващото се в кабинета освен зъболекаря и пациента. Както по време на рутинни процедури така и при спешен случай - инфаркт/колабиране на стола и тн зъболекарят няма 10 ръце. Отделно силно бих се съмнявал за качеството на хигиената в подобен кабинет и дали всичко е автоклавирано и опаковано в същия ден след използване или е оставено да кисне в разтвор няколко дена преди да втаса и да се опакова за автоклава. Това е абсолютния минимум. Има и колеги джедаи с блутут слушалки, приемащи разговори за записване на час само с едно ръкомахане по време на дентална процедура за да не се налага да сваля ръкавиците. За рецепционисти, хигиенисти и др няма да говоря, но наличието им е в плюс.
3. Консумативи и инструментариум - какви медикаменти използва? Зъболекари, ползващи арсен и формалин/формалдехид трябва да им се взема лиценза на практикуващи в 21 век при наличие на съвременни алтернативи. Питайте си лекаря дали ги ползва и ако отговорът е - да, сменяйте. Стерилизират ли се накрайниците след всеки пациент или само се обтриват с кърпичка и пръскат със спрей. Ползва ли “кофердам” за кореново лечение, което е съвременен стандарт. Настоявайте колкото се може повече неща да ги отваря пред вас от опаковка, конкретно за пили за кореново лечение - колкото повече са използвани толкова по-голям е рискът да се счупят в канал. На Запад подобни консумативи след като се ползват един път - отиват в “кофата”. Колеги пестят от консумативи, струващи стотинки, което е риск за здравето на пациента само и само да предложат конкурентна цена. Зъболечението не е килограм сирене да го пазарите на промоция от супермаркета.
4. Уреди - бих акцентирал върху рентгена понеже столът колко е удобен и модерен не е от критично значение. Кабинет без рентген за секторни снимки поне не трябва да има, а ако зъболекарят ви работи в такъв, не спазва необходимите стандарти. Чист пример: за кореново лечение са необходими минимум 3 секторни снимки - преди/по време/след лечение, като ако за 2 от тях колегата може да ви прати някъде си за снимка, то по време на лечение няма как да ви прати с отворени уста, зъб и пили/щифтове в каналите да се снимате за да потвърди, че са обработени до върха. Ако се наложи вадене - също трябва снимка, ако по време на вадене се счупи корен и остане в алвеолата - също трябва снимка. За коронка - също трябва снимка преди пиленето. За всичко ще трябва да ходите другаде? Вече ако е с интраорален скенер, камера, ОПГ, 3D и тн това са само плюсове.
6. Техники на работа - за пилене на корони дали пили прагово или безпрагово и да се аргументира защо е избрал конкретната методика за случая Ви. Изобщо ако препоръча дадено лечение - да даде ясно обяснение защо е за предпочитане пред X и Z.
7. Години стаж - за съжаление опитът си казва думата в нашата професия, но и не бива да се лежи на стари лаври, да не се развиваме и следим новото в сферата. Има ли страница в социалните мрежи с интересни и документирани случаи, препоръчват ли го много хора и тн. Последното не е гаранция за положителен резултат, но е по-добре със сигурност от липса на всякаква информация.
8. Гаранция за свършена работа - поне година при условие, че пациентът идва за редовни профилактични прегледи на всеки 6-12 месеца.

Още доста неща могат да се изпишат по темата, но ще се спра до тези. Ако се сещате за нещо можете да питате и да допълвате, но общо взето не се доверявайте на голата титла Доктор и визия/жаргонни думи ако човекът отсреща не поставя Вашия интерес на първо място пред финансовия си такъв.
Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 72e68220b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Като даваш толкова съвети застани с името си, анонимно всеки може

 
  ...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: bfa9b70781
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   То лошо няма, ама накрая за, да течем 2 пъти по -качествена услуга плащаш десеторна цена. Често пъти непосилна за стедностатистическия българин

 
  ...
преди: 2 месеца, 17 дни
hash: 7041c7bb2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Авторе, това за което говориш може и теоретично да е правилно, но аз никога не съм виждал зъболекар, който да отговаря на твоите 8 точки.
И надали има такъв зъболекар в България!
Особено това да ползва за еднократна употреба разни пили или игли ли бяха(които могат да се ползват многократно) - не вярвам че някой ще го направи реално!
Също и това да ти прави по 3 рентгенови снимки(преди, по време на, и след леченето) - също ми звучи като фантастика!

Сега сигурно ще кажеш, че на запад било така, но пък аз познавам много хора, които живеят на запад, а идват да си правят зъбите тук, защото на запад цените им са космически!

Освен това съм говорил със зъболекари, които са ми казвали, че там рядко има наистина добри специалисти.

Аз това, което гледам при избора на зъболекар е да имам добри отзиви от познати и приятели, че е добър специалист!

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 13 дни
hash: 0c60b311ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Докторе, щом пускаш такива теми, значи нямаш пациенти. Вложи времето си в обучения, за да повишиш квалификацията си.

Специалистът е този, който лекува. Ако лекаря няма опита, колкото и да е чел, шанса да допусне грешка е огромен. Всичко останало е на втори, трети… десети план.

 
  ...
преди: 2 месеца, 9 дни
hash: 9c0af33974
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ясно е кой ни дава тези съвети, отговора е в рекламата която ни се натрапва още при влизане в сайта, ето тази -"Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес". Ако имаме достатъчно пари, лесно се избира стоматолог!?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker