Хората нямат ли съвест? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Хората нямат ли съвест?
преди: 2 месеца, 27 дни, прочетена 751 пъти
Попитах един познат дали ако види припаднал човек навън, който е в беда, дали ще му помогне по някакъв начин, и познатия ми отговори, че нито няма да помогне, нито няма да викне линейка, защото не е длъжен и това, че има припаднал човек, изобщо не го засяга. Останах без думи. Не разбирам хората нямат ли съвест? Нямат ли морал?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 67ed35686e
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Защо не го попита, ако твоя познат попадне в такава ситуация, то ще му бъде ли приятно да го подминават като малка гара, докато седи и се гърчи. Трябва да сме хора. Не е толкова трудно, нито изисква някакви грандиозни усилия. Жалко, че наистина повечето не се трогват. Само дето, както те не помагат, утре на тях може да се случи и когато на тях никой не им помогне, защото не им е длъжен, ще видиш как бързо ще запеят нова песен и ще молят за помощ.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: dbeecfc727
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Хората имат съвест, твоят познат има ли, е друга работа. Един човек не е хората.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: be77633eb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   За помощ, могат да те осъдят ако си помогнал "неправилно", преместил си го а не било правилно дал си му вода а не било правилно, затова нямаш право да пипаш пострадал.
За линейка трябва да имаш доста свободно време, ако викнеш линейка трябва да имаш времето и да я изчакаш и да дадеш и обяснения на полиция какво се било случило.
Ако просто звъннеш на 112 и не изчакаш, може докато дойдат човека да се е подобрил и преместил, като не намерят болния го водят "фалшив сигнал" и глобяват/съдят обадилия се, че едва ли не си ги пратил за зелен хайвер, плащаш глобата като поп.
Ако пък си си тръгнал и човека го намерят починал, почват да те дърпат едва ли не че си виновен че е умрял.
Затова ако видя непознат припаднал подминавам и се правя че не го виждам!

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 7977f71b7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Така е, случи ми се и на мен веднъж. Отворих багажника на колата, а той бил счупен и ми падна на главата. От силния удр паднах на земята. Известно време седях на земята със силни болки и не можех да стана. Имаше един млад мъж на близо, който видя случката. Докато се гърчех на земята бях сигурна, че ще реагира, но не. Като се освестих, той все още си стоеше там и си чакаше някой.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 32a36e9e47
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Реално никой на никой не е длъжен. От човешка гледна точка не е точно така.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: e0d5971f68
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Той няма да го направи, но други ще помогнат. Не всеки е такъв

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: e0c27729a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Авторе върви и питай същия този твой познат дали, ако види заклещено коте ще го освободи, за да не умре заклещено там и ще видиш, че ще ти отговори, че веднага ще го освободи. Цялата работа е, че ти не си си имал много работа с бръснати, кухи нагли глави с турски бради ходещи с анцуг и маратонки(каквито са основната част от българите сега), а той е пределно наясно с нещата за тях какво представляват тия същества. Те за него не струват времето и тока на батерията на телефона му, които да отдели за да се обади на линейка за такъв. От там и тръгва учудването ти. Хората в цивилизованите страни са строили лагери за такива ти се учудваш за непукизъм спрямо такъв на улицата. Поради същата причина и на управниците те са им последната грижа.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 685b51690b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Мен така са ме възпитавали през социализма - видиш ли човек в някакво ненормално състояние, веднага зарязваш всичко и хукваш да помагаш, дори с лек до умерен риск за живота си!
Понякога е въпрос на минути, и дори на секунди, за човека, който е припаднал (или нещо друго - паднал, затиснат, давещ се, ... ) след това дали да оживее или да си отиде! Така че в такива моменти изобщо не се мисли "сега мога ли, искам ли, моя работа ли е? " и т. н. Отиваш да помагаш, пък до където ти стигнат компетенциите и/или силите!
Това съвсем не означава, разбира се, да се действа неразумни или прибързано! Едно време имаше курсове по Гражданска отбрана, на които се учеше как се помага адекватно и максимално ефективно във всеки конкретен случай - комоцио, счупване на крайник, топлинен удар, дори кръв от носа... При определени случаи са адекватни едни неща, а други са съвсем противопоказни (примерно, ако си е счупил гръбнака да се опитваш да местиш тялото - това може да му прекъсне гръбначния мозък и да умре или да остане инвалид за цял живот).

Та не знам дали е въпрос на съвест, или по-скоро на елементарния принцип: "Прави за другия това, което би искал той да направи за тебе, ако си на негово място! ". Плюс елементарни познания за самопомощ и взаимопомощ...

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: dc8c32889b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Н 3 е прав донякъде, но не съвсем.
Не трябва да местиш тяло, вода можеш да дадеш ако няма вътрешни травми- блъснат от кола т. н причини, които могат да предполагат такива. Не пречи обаче да му наплискаш лицето с вода, да осигуриш около него/нея ако е на пътя например или ако има много хора надвесени и му "вземат въздуха" ясно, че за последното в Бг няма опасност.
Звъниш на бърза помощ и/или полиция, ако бързаш, се подсигурява да оставиш друг човек/хора, можеш и снимка на пострадалия да направиш за да не излезе "фалшив сигнал".
Човек като НЕ му пука, ще измисли 1000 причини да не направи най-натурално то нещо на света.. Но не всички сме така "натурални" вече.
Аз съм неспособна просто да подмина, ще ме изяде съвестта ми. Най-малкото бих звъннала за помощ.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: a00a6f3160
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Автор
До N1 - питах го, какво, ако е в тази ситуация и той ми каза, , шанс"

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: a3f74b62b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ами аз съм спирала, питала мога ли да помогна с нещо. В случаите вече имаше хора, които бяха звъннали на 112 и чакаха линейка, та прецених, че няма с какво да помогна повече.
От друга страна преди години припаднах на летището във Франкфурт. Събраха се хора, помогнаха ми, сложиха ме да седна. Нямах нужда от лекар, оправих се и продължих. Синът ми (тогава на 14) много се изплаши, помислил, че съм умряла, а той е сам.
А на този познат пожелавам наистина да изпадне в трудна ситуация и всички да го подминават като невидим.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 246f923903
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Правилно е всеки да викне линейка. Ако има медински лица или друго квалифицирани също е редно да се помогне. Ако няма никой наоколо (гора, планина, екстремни условия) и няма никакъв изглед за помощ скоро, тогава също тряба да се помогне, тъй като няма друг изход.
Обаче да е в град или близо до град и квалифицирания персонал да е на минути, по добре не вземай отговорност. Питай има ли нужда от помощ, викни линейка, но не се наемай на сложни действия.
Казвам го защото съм вадил човек от катастрофирал камион и щях да го убия в незнанието си. Гредата на кабината му беше пристигнала нарязания крак и спираше кръвоизлива. Ако бях успял да го извадя бъде, щеше да му изтече кръвта докато дойде линейката.
Оттогава не се наемам и премислям много пъти. И друг ми се случвало да спасявам хора, но вече крайно много внимавам.

Обикновено в такива ситуации има два хора. Такива, които твърде много премислят и предпочитат да гледат и да дават акъли и такива - емоционални, които се хвърлят лекомислено да помагат. Трудбо е да прецени и се опита до опит в спасяването на хора.
Ако вместо да ходим по разни казарми и военни служби ако бяха наъчили всички мъже са реагират в такива ситуации, щяхме да живеем в рай. Ама на.. губят на децата времето с простотии..

Както и да е. Хората имат съвест, ама не всички са хора.

Между другото говориш са състрадание и съпричастност, а не за морал и съвест.. Това са други неща..

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: f7a11ed79f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   А съседите, които знаят в какво състояние е онази пенсионерка, са абсолютно същите непукисти, при все, че имат записи от охранителните камери, които са разположени по цялото стълбище, виждат я как се влачи, излизайки от асансьора! И какво излиза-ние зрителите винаги научаваме последни, за това, че свекърва й не я поглежда, за да си отиде час по-скоро, с единствената цел да й вземе апартамента, точно под носа на съседите й, които не си мърдат пръста за нищо вече 2 г. мисля, че беше! Така че нищо не ме учудва, че всеки втори човек е точно такъв! А иначе всеки може да се окаже на мястото на тази клета жена, гаранция! И все се питам къде остана грижата за ближния? Защо хората станаха такива?

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: d40dedec42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Зависи, много се напълни с разни тарикати от боята, които се правят на какви ли не за да изкрънкат пари. Внимавам на кой помагам, пияни заляни, луди, клошари, далече от тях

 
  ...
преди: 2 месеца, 16 дни
hash: 4b6b5fb9f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Не съм съгласна че хората не помагат. Напротив. Десетки пъти съм била свидетел на различни инциденти и хората винаги са се втурвали да помагат кой както може. През годините на мен на няколко пъти ми се е случвало да падна, да се ударя или да ми стане лошо, околните съвсем непознати хора винаги се притичваха на помощ. Смятам че българина като цяло е много съпричастен и отзивчив човек. Това че твоят познат не е такъв е съвсем друг въпрос. Както каза номер 2 "един човек не е хората".

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker