Културен живот в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Културен живот в България
преди: 2 месеца, 26 дни, прочетена 510 пъти
Какво се случва с културния живот в страната? Забелязвам, че само в София има някакъв културен живот и всичко друго е потънало в чалга. За справка, под културен живот визирам театър, кино, изкуство, музика, клубове, нечалганизирани заведения и всякакви подобни мероприятия. Буквално във Варна почти всяко заведение/клуб е чалга визиран, а тези които не са с ниска посещаемост от предимно възрастни хора. Какво се случва за Бога? Чувствам се като аутсайдер в собствената си страна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 974da36fdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Интелигентните хора масово заминаха в чужбина, а тук останахме интелигентните хора, които нямаме възможност да го направим, богаташите с бизнес в България, мутрите... и ганьовците. Каква култура в такава среда? Културните хора сме една шепа, и нямаме ресурсите да организираме каквото и да е. Онези с ресурсите пък въобще не искат да се занимават с културни мероприятия, понеже там няма пари.
Ходих на театър в София преди няколко дни, на много хубава постановка с прекрасни родни актьори. Знаеш ли колко човека бяхме в публиката? Четирима. По-малко от екипа на представлението. :)
И това не е единичен случай.
Хората масово у нас са прости, с липса на идентичност и креативност.
Как очакваш да има култура?
Дори в София я няма. Ако не е някоя мутра с бизнес да спонсорира голям концерт или събитие да си изпере парите, нямаше да има нито едно събитие в Борисовата или на други места за гражданите.
Ако искаш култура, ходи в чужбина.
У нас е кауза пердута да се надяваш на подобно нещо.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 89c263ed2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Живея във Варна и като почитател на джаз музиката, нямаме нищо такова, освен джаз фестивал лятото. На 24 съм впрочем. Масово всичко е чалготека, кръчма и тип *лукса ме влече*. Интересното е, че се редят на опашки за чалготеките. И за кръчмите..

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 926667b535
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   А Бермудския четириъгълник в Студентски? И не казвай, че само "провинционалисти" ходят там. Май имаше и чалготека Мегами извън Студентски. Писна ми да се смята, че София е културата, а останалата част сме диваци. Опера в Пловдив, филхармония във Враца, летни кина по моретата. Аполония фестивал. Рокът и джазът също не са ги харесвали в началото, защото са музика на малцинствата, а сега е културна музика. Ще се кротне чалгата след някоя друга година или ние ще се кротнем.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 15b04b4599
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Мдаа, една от най-важните причини да не искам да се ръщам в Бг.
Това е заливане с помия отвсякъде, няма къде да отидеш, няма къде да се почувстваш нормално, убийци на неврони кънтят от всякъде... Заведения, коли, домове.
Ок, няма лошо да си има заведения с такава музика за нейните фенове, но тя е навсякъде!

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 70f0bdb937
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Не е точно така. Във всеки областен град има театър- драматичен и куклен, музеи, галерии- частни и държавни има и в по-малки градове, библиотека, симфоничен или камерен оркестър, шест опери, което не е малко за такава страна. Отделно читалищата с техните самодейни колективи, школите за деца, младежки домове и пр. Има много фестивали, конкурси, прегледи, представяния на книги, биеналета, пленери, празници на изкуствата. За клубовете не знам, не ходя на такива места.
И всички изброени развиват дейност, работят по различни проекти и имат своята публика. Затова смятам, че е пресилено и невярно да се твърди, че всички се интересуват само от чалга.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 3533809514
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ела в Пловдив. В Пловдив има културен живот, особено лятото. На Античния театър почти всяка вечер има концерти, опери. Преди два дни беше концертът на Ингви Малмстийн. Беше жестоко! Античният театър беше препълнен. В неделя вечер е заключителният концерт от фестивала на Академията по изкуства. Преди няколко седмици пък беше открит и вече приключи фестивал за камерна музика, пак организиран от АМТИИ. В Стария град, Академията, Античния театър, летния театър, Капана винаги има събития. В края на юли чакаме Умберто Тоци, в началото на август ще има джаз на свещи. Този уикенд има джаз фестивал с участието на Миро Турийски от АМТИИ. И есента има Пловдив джаз фест. В Пловдив винаги има какво да се види и какво да се чуе. Миналия септември Ахат и Джо Лин Търнър направиха страхотен концерт. Дано пак дойдат, както обещаха. Смея да твърдя, че тук е най-богатият културен живот в България.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: a6397f09b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Театрите и оперните зали са пълни всеки път. Друг е въпросът заслужава ли си за тия бездрани актьорчета. Кината са пълни макар филмите в световен мащаб да стават все по-тъпи. Лятото естрадните и поп "величията" тръгват на турнета - друг е въпросът заслужава ли да им се посещават концертите. Галерии и музеи могат да се посещават винаги. Т не разбирам защо хленчиш. Ама то хленченето и мрънкането си е национален спорт. А ти явно си състезател.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: dd6136eb5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ами така е. Тук в София поне имаме театри, концерти. Аз бях на концерта на Смоуки, имаше дори и млади хора като мен там. Аз мисля, че който може гледа да избяга тук в София или в чужбина, а в другите градове сякаш остават малцина синове и дъщери на местни феодали и хора с чалга манталитет, а другите свестните се стопяват като брой, защото са в София или чужбина. Не, че в чужбина не отиват и чалгари, особено в Испания, Германия, Англия и Холандия е пълно с такива.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 376ae82cc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Какво кино, каква музика, какви 5 лв? Онова кино, в което актьорите говорят монотонно с безиразни лица ли? И коя музика? На Графа? Мерси за бездарното изкуство.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 8841898a1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   От автора

Н6 какво означава да дойда в Пловдив? Аз живея във Варна, тук е потресаващо положението с културния живот. Градът се държи на стари ларви. Какво правим хората, които живеем и работим в този град? Направо не ми се мисли какво е в областните градчета. Положението е национална катастрофа за мен, която даймата ще се задълбочава.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: f3354a7b63
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Най-вероятно проблема е в културата, кога последно видяхте "култура" която да успее да изкара емоциите ви, да ви накара да се смеете или да плачете от сърце, това правеше едно време културата, в днешни дни много рядко по света се среща такава култура, а в българия такава българска култура няма. Истинско културно мероприятие трябва да успява да изкара емоциите на преден план, имаше филми, музика, дори картини, които можеха да те накарат да изпиташ силни емоции, сърцето да играе, днес няма такава култура.
Преди 40 години песента "Детелини" на Лили успяваше само с първата минута да те кара да настръхнеш, да си представиш поляната детелини, четерилистната детелина, да си предствиш собствените си желания, които вярваш, че тя би ти "сбъднала", днес къде такава песен? Преди 30-40 години дори чалгата бе със смислени текстове, днес дори стиховете на поетите са тъпи.
Последния филм който изкара емоциите на хората бе Титаник, а от тогава минаха десетилетия.
Преди 10г срещнах такива вълнуващи стихове на бургаски тийнежър, но от тогава нищо от него, убиха таланта на момчето или с критика, или с това че в изкуството няма пари с които човек може да оцелява и вероятно се е насочил в друга свера за да припечелва.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 926667b535
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Може ли София да се отцепи в отделна държава? Че ми писна от великите софиянци. Само върнете парите на провинцията, които ви е дала от данъци, че да стане София това, което е днес. Даже не отделна държава, ами някаква размяна искам. Приемам оферти за Беломорска Тракия или Западните покрайнини. Направо и двете, а София я цепим на две. Сърбия и Гърция да се оправят.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 70f0bdb937
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   2 - Снощи във Варна откриха "Варненско лято" - най-стария музикален фестивал у нас. Има опера в летния театър, международно участие, много богата програма. Ами избери си нещо, отиди, може и да ти хареса, макар че не е джаз.
За автора и др. като него - не може да не си посетил никакво културно събитие, да не си погледнал в нета културния календар на даден град и да правиш изводи, че нямало културен живот и всичко било само чалга и Графа.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 5edc25a722
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Че не сме най-културното общество не сме за съжаление... Обаче напоследък е модерно да се мрази чалгата. И хората, които го казват смятат, че това автоматично ги прави видиш ли духовно извисени :) ;) Така ли е наистина?

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 15b04b4599
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Н 9, има и друга музика освен на "графа" ама за теб може би само чалгата е музика.
В тиктока една българка омъжена за испанец твърди (може би за пред испанеца, да не види колко му е куха жената) че чалгата е част от българската култура? !
И малкото още нормални хора ще "изперкат" в тази чалгаджийска държавици.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 376ae82cc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   15, каква чалга, бе човек? Ти вдяваш ли въобще какво ти казвам? Казвам ти, че дори музиката извън чалгата е бездарна, а не че чалгата не е кич. Няма значение дали е Графа, Мария Илиева или Ганка от Долно Нанагорнище. А киното дори няма да го коментирам. Дори този от Светът на Ванката е много по-надарен от "актьорите" ни. Ако беше поне малко функционално грамотен, щеше да разбираш какво четеш, вместо да се дървиш.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: dd6136eb5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   13 градове като Варна които са свръх туристически не ми харесват за живеене.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: a6eaf02546
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Бургас в момента е най културния град в страната. Има афиши за операта в мола дори. Просто не си обръщал внимание. В София винаги съм чакал на огромни опашки за театър. В Стара Загора също се случват много мероприятелия.
Факт е, че средната възраст на посетителите е 40 , но не е като да няма къде да идеш даже и през седмицата. Въпрос на избор.
Гледайте малко по-позитивно, моля!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker