Като пенсионери ще мизерствате ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Като пенсионери ще мизерствате ли?
преди: 2 месеца, 26 дни, прочетена 609 пъти
Млад съм, но отсега си правя сметката след 30-40 години как би изглеждал животът ми, ако ги доживея.
Минавам с колата покрай банките и пощите на 7-мо число и гледам опашки от пенсионери в жегата се вият, чакащи пенсийката си, с която повечето едвам свързват двата края. Някои дори носят торбички и колички със себе си за да отидат до близкия магазин и да си купят нещичко за ядене и лекарства. Това едновременно ме натъжава, но и замисля - тези хора, които са дали целия си живот да работят за България и обществото ни такъв живот ли заслужават? И с какво аз съм по-различен от всеки един от тях, че и моят живот ако достигна подобна възраст няма да е същият?
Да, с висше образование и опит съм, внасям си осигуровките и за пенсия добра цифра, но всяка година годините за пенсия се вдигат и ще минат 70 докато дойде моето време. Самата мисъл, че нещо подобно ме очаква, ме отвращава и все повече разбирам, че държавата, политиците и работодателите не мислят за народа, а за джобовете си, а обикновеният човечец тъне в бедност, самота и мизерия на старини.
Да разчиташ на заплата и държавна пенсия си е модерното робство. Започвам да си мисля, че само хора собственици на бизнеси, имоти и земи могат да се нарекат донякъде свободни. Какво мислите по въпроса? Ако сте на друго мнение, какво ви кара да си мислите, че ще бъдете нещо различно от пенсионерите на опашката пред банката/пощата след време и че най-доброто ви занимание ще е да седите на пейките в парка с някой връстник щ? Да, може би ще сте дигитално грамотни и ще рефрешвате телефона си на 7-мо число, но принципът е същият.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 25 дни
hash: b4520faeba
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Аз пък се чудя защо се редят в пощата в 21. век. Тия хора дебитни карти нямат ли?

По темата. Никой няма да помисли за теб, освен самия ти. Не разчитай държава, работодател да ти оправи живота. И да ги плюеш полза нямаш. Така работи живота, дори да е несправедливо.

За целта се образовай как работи икономиката и в частност инфлацията, печатането на пари, защото ти и по 2000 лв на месец да спестяваш, ако ги държиш в банка или под матрака, след 30 г., те ще имат стойността на сегашните 100 лв.

После спестявай в нещо, което не е надценено и инфлацията не го яде. В същото време е лесно и евтино за съхранение и управление. Освен това не е физическо, за да не ти го откраднат, както и правителствата нямат голям контрол над него. На всичкото отгоре е ограничено и не може да се печата повече. Като за капак не зависи от трети лица да ти го съхраняват.

Днес информацията е по-достъпна от всякога, така че използвай това предимство на времето ни и ако се образоваш правилно, няма да те сполети тяхната съдба, а ше си като немски пенсионер и ще живееш амнлруизен кораб.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 121e37ba0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Аз затова мисля да умирам когато навърша 50 / 60-годишна възраст. Видяло се е, че пенсия няма да взема, така че какъв е смисълът да продължавам да съществувам? Сегашната ми заплата от 1200 лева нето в средноголям областен град си ме устройва напълно и не харча за нищо излишно. Осигуряват ме на минималната, но както и да е, това за мен не е проблем. Та така, авторе на публикацията, защо ти е да се осигуряваш на реалната заплата и да внасяш големи осигуровки? Каква полза ще видиш от това когато не дай си Боже ти се наложи да ползваш здравната каса? Никаква. Нито пък за пенсия. Нашето поколение от сегашните хора на възраст между 20 - 30 години пенсия няма да види със сигурност, нито пък ще доживеем до 70 - 80 години, за да се доредим да я получаваме. Докато остареем, изискванията за нея доста ще са се вдигнали.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: beff634b2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   След 30-40г въобще няма да има пенсия човеко! Колко деца се родиха през 2023г, колко от тях ще са добре възпитани и работливи, колко от тях ще останат в България, че след 40г те да са възрастни хора да работят, да плащат данъци че ти да получиш пенсия??? Парите от техните данъци едва ли ще покриват заплатите на администрация, полиция, военни и т. н.
Дали си наясно че в момента в България около 54% от населението са пенсионери, и че при ниската раждаемост процентът пенсионери ще расте, та за кой по напред ще има пари?
При условие че през последните години на българия много често й се налага да тегли заеми, кой мислиш че ще ги плаща? Ако се намали администрацията Данъците ще отиват за плащане на кредитите а за теб пак няма да има пари за пенсия.
Системата такава каквато е няма да издържи дълго и е към края си, говоря за цяла Европа и капитализма, такива като теб дето мислят че с плащане на осигуровки днес ще осигурят собственото си оцеляване много се лъжат. Както дойде краят на соца така ще дойде краят на капитализма, а какво ще е в бъдеще никой не знае, но няма да е все така.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: c735083424
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Проблемът с пенсиите тепърва ще се задълбочава просто защото огромна част от населението в Европа и САЩ е застаряващо, тоест няма млади, които да "работят" и да "изкарват" пенсиите на старите хора.

Едновременно с това продължителността на живота вече е доста висока в развитите страни, а това допълнително задълбочава проблема.

Вече хората в много развити страни са със средна продължителност на живота около 82-3 години, което е много! Един пенсионер да го храни данъкоплатеца от 65 годишен до 82 е МНОГО

Действително си е робство, аз за себе си единствено се моля да съм здрав и трудоспособен докато умра да мога да си изкарвам насъщния. Не искам да съм в тежест, просто искам да съм здрав и да мога да правя нещо, а не да чакам на пенсия и на лекарства всеки месец.

Т. Т.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 4ee7cdcc73
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Да се надяваш на пенсии е абсурдно, кой знае дали и България ще съществува след 40 години, а пък ако си мъж, доживяването до 70 е също под голям въпрос

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: da5456e24a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Че ти мислиш, че мизерстват ли? !
Кафенета, пълни с пенсионери, чак място не може да си намериш. И то не едно-две. Минеш по главната- предимно по кафенетата не са млади хора, а 60 . Няма работен или почивен ден, винаги е така. Понеже работя с онлайн магазини и ти е бедна фантазията колко баби и дядовци си поръчват, какви неща и за какви суми. Имали сме клиентка на 83, тя сама си каза на колко е. Казват" аз съм бедна пенсионерка, вашите неща са скъпи", а ги гледаш поръчват си през няколко дни и то неща за над 100 лв на поръчка. После, ако връщат продукта, звънят нонстоп и пак изтъкват това, че са пенсионери. А става въпрос за немного евтини дрехи, бельо. Дядовците пък поръчват часовници. Не всички са толкова заможни, ама това виждам поне в работата си.
Тъй като няколко пъти съм пътувала с една туристическа агенция, мога да ти кажа, че по повечето и екскурзии са предимно възрастни хора, около 85%. Екскурзиите са предимно в страната, за 1-2 дни. Не са скъпи, пък и може да се види нещо в България. Не знаеш как се катерят тия пенсионери по екопътеките, как нямат умора. На последната екскурзия една баба щеше да падне от един камънак, защото се беше почекнала за селфи. Иначе пъшкат на някоя опашка и в автобуса, ако са прави. Как още неприбрали се в града, се записват за следващата следващата екскурзия, примерно след месец. А аз като работещ човек не мога да си позволя лукса да ходя всеки месец по екскурзии, дори и да не са скъпи.
Отделен е фактът колко пенсионери хвърлят хилядарки и злата
през терасите на ало измамниците. Пари, които крият с години под дюшеците и ги оставят до контейнери. Това мизерия ли наричаш?
Като ги гледаш на опашките за пенсиите не си мисли, че са толкова зле. Някои се издържат и от наеми, бизнеси, пращат им децата от чужбина. Мизерстват наистина в някое родопссо село без ток и вода.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: e3f0aabf2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Ще разочаровам хората, но в свободен и демократичен свят... какъвто претендираме да живеем, не е работа на "държавата" да ти плаща пенсия. Държавата Е НЕСПОСОБНА да води социални политики които наистина функционират. За съжаление 45 години комунизъм не стигнаха повечето хора да го осъзнаят. За тях комунизъм е само думичка. Най-много да я асоциират с Русия, която вече няма нищо общо с комунизма... ЕС е реалния наследник на СССР... ама ниско IQ... В реалният живот не са способни да видят същите политики когато държавата реши да ви спасява от старост или пандемии или буксуваща икономика. Или когато се съберат в Брюксел бюрократи да нареждат на вашите "избранници" какво да правят...

В едно свободно гражданско общество, т. н. субект - гражданин има огромно количество задължения да поеме, а не да ги прехвърля просто на държавния апарат. Тези задъжление включват той да менажира финансите си и да си осигури старитните. Бих казал - това е най-елементарното. В САЩ донякъде е останала тая идея. Факт, трябва да те задължават да имаш спестени средстава защото повечето са тъпи и харчат всичко което спечелят. Ама от там нататък - ти си отговаряш къде са, колко добре са инвестирани и т. н...

Ти като млад човек, ще бъда още по-директен - пенсия няма да видиш. Ще умреш преди това, защото държавното управление на тези фондове е такова - некадърно. Добави и демографския проблем. Представи си следното елементарно упражнение. Имаш един познат Петко, виждал си го няколко пъти, ама даже не ти е приятел, не го познаваш. Ама по някаква причина ти щуква - ще му дам на него парите си да ги "пази", и след 30-40 годи ще очаквам да ми ги върне. Ще ти се получили според теб? Когато хората говорят за "държавата" и очакванията си за нея, те не могат да схванат, че за това понятие стоят точно такива хора като Петко, които даже не познават. Техният ум работи с някакви идеали и фантазии които ги няма в реалния живот... Затова и по-интелигентните са забелязали, за обикновения човек държавата е нещо като религия, като някакъв митичен бог на когото разичтат и от които се опитват да измолят помощ. За когото биха убивали или умрели. Затова и самите Щати се разпадат и нямат нищо общо с първоначалната си идея. Човешата психика е непригодна да бъде това същество - гражданин на република в истинския смисъл а думата. Затова и комунизмът не приключи. От един вид се прехвърлихме на друг. То няма хора за нещо друго.

Иначе не, аз лично няма да мизерствам...

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: b52977980f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Явно в постовете до тука няма пенсионери. Пенсионер съм над 70 без нито един ден като безработен, продължавам да се кефя с работа (работил съм като IT), осигуряван съм средно два пъти повече от средната заплата и има прилична пенсия. Има калкулатор на сайта на НОИ и всеки може да ми изчисли пенсията. По наблюдение на приятели с мизерни пенсии - те са няколко типа - минимални осигуровки или никакви за дълги периоди при много добри доходи, същото поради отпадане от пазара на труда заради слабо търсени професии, години в чужбина без осигуровки. Натрупани активи през годините трудно дават доходи. Пенсията е резултат от лични вноски. Правете ги, осигурете си жилище и условия за живот в трудоспособна възраст за да си харчите парите по екскурзии и почивки. Не се умира по поръчка, не е лесно даже и при лоши болести с лекарства по Здравна каса. За тези, които имат друго мнение да проверят каква пенсия биха получили ако до края на живота си работят при избран коефициент на калкулатора на НОИ. При това има изискване за минимални години стаж, иначе отиваш в социална пенсия по старост Проверете я, сравнете я със своята заплата в момента и помислете. Приятели, които караха прекрасни коли и купуваха апартаменти сега се чудят да си купят ли пенсионерска карта за ГТ.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 8223e14d94
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Спокойно, не се притеснявай, пенсия няма да видиш. Само след няколко години работещите ще намалеят още повече и тогава осигурителната система ще бъде изправена пред следната дилема - пенсии за българи или социални за цигани. Отговорът е пределно ясен.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 99dc323e6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Авторе - ще ти обясня на кратко.

Вече са ти обяснили, че в Европа няма достатъчно млади, които да изкарат пенсиите на старите. Най-много с кредити да се покрият.

А младите араби и др. дето Европа си вкарва - последното нещо дето ще направят е да изкарат пенсиите на старите европейци.

Но има и друго - има един куп частни пенсионни фондове дето се обират от олигарси и държавата.

Та ще ти обобщя - ако си мислиш, че съвременните пенсионери дето ровят по българските кофи, са зле. Изчакай да видиш ние как ще сме.

Масово ромски и др. групировки, ще ни отракднат жилищата и ще ни изхвърлят на улицата.

Щатите и Европа се самоубиха. Прочети книгите на Патрик Бюканан - съветник в 3 американски правителства и кандидат за президент.

"Смъртта на запада" и "Самоубийството на свръхдържавата"

И ще ти стане ясно какво те чака в бъдеще...

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 5d1b63ac33
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   1 защото банките за всяка картова операция си взимат такса, отделво има такса поддръжка, ето затова.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 451961a46c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Ами авторе, във въпросите ти е скрит отговора бе-ето, №5 много точно го е казал: никой не може да е сигурен, че след 30 години България като такава, изобщо ше я има(тя територията ше стои нали, но самата й демографска структура и хората като такива, какъв % ше съставляват-не смяташ ли че това е ключовия въпрос, авторе)... Аз самия за себе си съм наясно, че пенсия по стаж няма да видя никога, не и в този живот-и другото много точно изречение:не се знае дали изобщо ше доживееш тия години, най-малкото защото самия ни стандарт на живот е такъв, минеш ли ги 40-те, вече съществуването ти започва да е все повече под въпрос, по ред здравословни причини, а и не само... самият жизнен цикъл се скъсява все повече, само вземи тука последните 5-6 години да речем, колко хора са си отишли на по 53-54г, че и много по-млади(и не само от войната по пътищата, пушене, лошо хранене, по ред причини)... Така че подобни сметки да си правиш, и то отсега(не си писал възраст), е направо безпредметно, да не кажа нещо по-силно...

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 39a131c33b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   На 24 съм. Мисля да хвана мъжа си един ден и да се пенсионираме в Тайланд или на тропиците. Ще видим

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: f998c9aa04
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Даже не си и помислям, че ще доживея пения, но дори и това да се случи нямам намерение да лежа на тая скапана държава. Имам сбствен бизнес, живот и здраве ще го разраствам още повече и това е. И да доживея някаква пнсийка с 200лв кое по наоред да наравя!?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker