Спестявания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123643)
 Любов и изневяра (30416)
 Секс и интимност (14591)
 Тинейджърски (22031)
 Семейство (6686)
 Здраве (9739)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7407)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19155)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Спестявания
преди: 2 месеца, 20 дни, прочетена 489 пъти
Здравейте, успявате ли да спестите пари?
Имате ли, ако ви се наложи операция или останете без работа?
Какви начини използвате за да пестите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 19 дни
hash: c42da91b3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Пак страшните глупости.
Какво значи по какви начини се пести?
Имаш пари, не харчиш. Правиш се на голямата работа, , издумкваш всичко. Искаш да си класа, колите, апартамента, забил си се в кредити до шия.
Мисля че е ясно. По статистика на БНБ, кредитите са нарастнало с 12% в сравнение с миналата година. Бързите кредити с 20%. Което значи, че тия дето са се правели на големи, банките вече не им дават, или са се осрали и не погасяват или са изтеглили толкова, че вече не им дават. В следствие на това са минали на бързи кредити и е повече от ясно, че това няма да завърши добре.

 
  ...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 5f4254ea82
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Спестявам около 20 - 30% от заплатата ми.
Хубаво е човек да има спестени пари за черни дни.
Правиш си един екселски файл, където си правиш бюджетирането за всеки месец на база доходите, които имаш.

 
  ...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 95c053c9a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Човек няма спестени пари и доходите му стигат да покрие месечните разходи. Накрая последни левове. В един момент му падат 2000лв отнякъде - какво прави?

1) Спестява ги
2) Похарчва 100-200лв да се порадва и спестява останалото
3) Веднага си купува нов телефон Самсунг за 1950лв.

Ти какво би направил?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 9c42bed18c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   1 Нямам кредити, ходя пеш, готвя вкъщи. На почивка ходя два пъти годишно. Спестено нищо нямам.

 
  ...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 249e087dc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Аз лично не успявам да изхарча повече от половината си заплата, така че да - пестя. Обикновено парите не стигат на хората, които имат вредни и скъпи навици и хобира. Моето хоби е да чета книги. Откакто излязаха електронните книги преди 15-на години и си купих първия киндъл, не съм давал пари за книги, освен за още 2 киндъла през годините.
Ако на теб не ти стигат парите, направи си сметка за какво харчиш (има купища приложения за телефона, които ще ти съдействат за това). Проследи тенденциите няколко месеца подред и ще разбереш защо не ти стигат.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 15bd077882
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Авторе има проста и работеща логика: за да спестяваш трябва приходите ти да са повече от разходите!

Но за да спазиш това - трябва да имаш финансова дисциплина!

Това означава и да не харчиш за излишни неща, да не купуваш прекалено скъпи неща, когато и обикновените ще свършат работа.
И въобще - да си правиш сметката!

А отделени пари - винаги трябва да имаш!

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 6d0e02c790
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Спестявам много. Нямам кредити, работя 2/2, карам кола, ходя постоянно нагоре-надолу, но не харча прекалено много. Купувам си дрехи втора ръка, защото за мен е безмислено да давам 200 лв за дънки на Зара, като ги има същите във втората. Ходя на почивки и се наслаждавам на живота. Не пуша

 
  ...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 1707d1746e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Разбира се, че спестявам. Начините са елементарни, просто не харчим всичко, което изкараме. Има амортизации, неизбежно е да се наложи ремонт, покупка на техника, без спестявания трябва да се прибягва до кредит, а това е ясно, че е набутка. Кредит би трябвало да се взема за жилище или за крайно належащи нужди като спешно лечение, недай си боже.
Във всички останали случаи живееш над възможностите си

 
  ...
преди: 2 месеца, 12 дни
hash: 1c1b78e709
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Златното правило казва, че трябва да имате резерв от доходите Ви за половин година, в които доходи спестявате 20 до 30%, или минимумът е от всички фиксирани разходи за половин година - храна, жилище, и всичко което трябва да се плаща ежемесечно за половин година, без тези 20-30%. Но това е минимумът, защото смисълът на спестяванията е да се направи буфер за неочаквани разходи. Следователно е по-добре по първият вариант.

да кажем, че нето получавате 2000 лв., спестявате от 400 до 660 лв. (20 до 30%), и трябва да се стремите да натрупате 12 000 лв, които ще са Вашият резерв, ако останете без доходи - ще имате възглавница от 6 месеца, плюс 20 до 30 процента за целия период за неочаквани разходи - или между 2400 и 3960 лв, това означава, че 6 месеца Вие съвсем спокойно ще имте покрив над главата, храна, режийни и поддържащи разходи, плюс между 2400 и 3960 лв. неочаквани разходи. Темата е по-широка и обхваща и бюджетното планиране (което НЕ Е счетоводство! ), където трябва да знаете за какво и колко пари даваала ДОСЕГА, и за какво И КОЛКО ЩЕ ДАВАТЕ в следващите месеци. Тях ще организирате в пера, а на тях ще дадете бюджет за следващия месец. От храна, дрехи, препарати до... каквото Вие решите. Така можете да построите бюджет, в който големите пера от бъдещето се разпределят на малки части за месеца (почивки, нова кола, подарък за 60 годишнината на баща Ви, ГО и Винетка, подаръци за всички за Коледа), като когато знаете тази сума за всичко, както и неминуемите 20 до 30% спестявани на месец - умножавате по 6 и се стремите в началото да я съберете. Така ще се по-сигурна за половин година. Не е малко. Има книги по темата. На немски има уникални. Техническата част от нещата се прави с приложение, което ще върши счетоводстовот, анализа и планирането за следващите периоди. Препоръчвам Ви приложението да работи на пликовия метод и да с баланс до нула - трябва да имате "пликове" (джобове) със заделени пари за всички пера, и всички пари по всяко време трябва да или изхарчени, или остатъците от пликовете - пренасочени към други пера. Методът е много мощен... за няколко месеца ще натрупате няколко хиляди, а може и 10 хил. защото онези останали пет лева за покупки няма да отидат за глупости, но в началото трябва да се ориентирате дори и с лишения да натрупате възглавницата и да не я оставяте гладна - без последващо натрупване. Което не значи, че няма да имате пера за забавления - Вие си решавате какви пера да сложите. Просто комбинацията от планиране, разделяне по пера, и нулев баланс ще организира паричния Ви ресурс без загуби. Сложете и перо за благотворителност. Ако имате дългове - има и метод, спрямо лихвите им, за да ги изплатите най-бързо. Ако се научите да планирате добре и правите добре бюджети ще можете да си решите куп проблеми още в зародиш... това цялото Ви го казвам от опит. Дано не е било объркващо.

И не слушайте хората, които нямат... ВСЕКИ може да се освободи от дълговете, да си повиши финансовата грамотност, дисциплина и да натрупа възглавница - тия дето казват, че все им било излизало нещо, са именно онези, на които гореспоменатите от мене неща им трябват най-много. Пробвал съм се обучавам проблематични приятели - хем са с проблеми - хем си знаят тяхната им песен - то в България, то нередовно, малко, незнамкаквоси....

Потъсете лекциите на YNAB в интернет, има цял безплатен курс, можете да пробвате и приложението, има и много други подобни - безплатни, та... дерзайте! ...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker