Хубава работа, ама европейска - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Хубава работа, ама европейска
преди: 11 години, 7 месеца, прочетена 1978 пъти
От известно време все нещо ме гложди да споделя за една програма, финансирана с пари от Европейския съюз. Е, най–накрая се наканих. Става въпрос за един средноголям град с около двайсет и няколко хиляди жители. Отпуснатите пари са били над седем милиона лева, както пише на табелите, поставени на различни места в града. Основната част от тези пари са били похарчени за ремонт на парковете в града, които са не повече от десет и които, разбира се, бяха леко позанемарени, но в никакъв случай не бяха в трагичен вид. Ще ви дам пример с парка, в който съм си играл от сутрин до вечер като малък. Сложиха нови пейки – добре, махнаха асфалта на алеите и наредиха плочки, които едно на ръка, че изглеждат не на място, но и са недомислени като изпълнение, както ми обясни един опитен строителен инженер. Сложиха люлки и катерушки и пооправиха малкото Футболно игрище – хубаво, макар че на катерушките няма кой да си играе – я се появят десетина майки с деца на ден, я не. Мраморната чешма с минерална вода си остана непипната, макар че точно там има смисъл да се вложат пари, защото много хора ходят да си наливат от едва – едва църцорещата вода(проблеми с каптирането, може би). Най–много се подразних от това, което направиха с хубавата пясъчната алея край рекичката – наредиха същите грозни плочки. Други промени в въпросния парк не видях. Лично мнение – по–добре да не бяха пипали нищо. Според мен с петдесетина хиляди, инвестирани разумно можеха да се направят чудеса с този парк, ама не, имало си е явно проект, изготвен от „талантливи” специалисти. Всичко ми прилича на отбиване на номера – някакви парички давали там от Европата, пък ние да ги похарчим някак си, за да не сме капо. Нещо е дълбоко сбъркано, и сигурно има много подобни примери из страната.
Много ми се ще средствата да не се изразходват малоумно, защото не сме цъфнали и вързали, за да си позволяваме да прахосваме. Ето ще ви представя моето виждане как да се постигне „светло бъдеще” за това градче. Дават ми значи на мен седем милиона лева. Отделям един милион за облагородяване на обществените пространства – съвсем достатъчна сума. И понеже много обичам младите майки – по хиляда лева за всяка една от тях, още три милиона лева разход по груби оценки. Хайде останалите три милиона да дадем на пенсионерите (по петстотин лева на човек, приблизително), да си купят дърва за зимата и лекарства, пък и мъничко свинско, щото от треволяците боли корем. Впоследствие, от похарчените пари, ще живне дребният бизнес в града – кафененца, магазини, снабдители, аптеки. Така е, не се смейте. Нищо чудно по този начин да заченем нечий живот и да спасим друг, знае ли човек.
Не знам, сигурно звуча наивно, ама просто си правя сметки, които имам претенция да са сравнително точни, а и все пак нещичко отбирам от строителство и икономика, защото това съм учил. Нещата се схващат лесно, когато се разгледат локално(леле каква мъдра мисъл! Давам се за пример ?).
Нещо е сбъркано, хора. Мислете и действайте. Второто по възможност, защото има кой да мисли за нас – господ здраве да му дава на господин премиера, бащицата на нацията, разрешителят на всички проблеми, резачът на всички ленти, да му се свети ножицата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 7 месеца
hash: 77c9bf76cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   господине, ако всички политици мислеха като Вас, нямаше да сме в това положение. големите риби нека си крадат, колкото искат, но да остава нещо и за нас, за да живеем като хората... не искам да описвам баба и дядо в каква мизерия живеят и ако баща ми и леля ми не им помагат, са обречени. не че сега бедността не ги е задушила. а на младини са извършвали много тежък труд, дядо ми дори е с увреден бял дроб от отрови, които е вдишвал... много други възрастни хора, а и не само пенсионери, страдат от тази криворазбрана демокрация, която ни налагат, откакто се помня

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9b32a0a15e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами ти ако още не знаеш - средствата са усвоени по втория начин, затова с каквото е останало са отбили номера...

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 92d222e1e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Те за това не ти ги дават на теб парите :) Тези пари се дават от ЕС с определена цел. Не можеш да ги използваш за каквото ти харесва.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 3356b52da1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Прав си авторе, има збъркано и то е в твоето образование. Щом си завършил средно, би трябвало да знаеш, че европейски средства /по програми/, не могат да се харчат, където намериш за добре, а се харчат за предвидените дейности. Отпускат се пари за оправяне на градските паркове и те трябва да се изхарчат за това, не може да се раздават на народа.
Как си завършил икономика като и със сметките нещо не си наред? В 20 000 град има най-малко 6 000 млади майки с деца до три годишна възраст и най-малко 7 500 пенсионери. За да им раздадеш по 1000лв и съответно 500лв, ще ти трябват приблизително 10 000 000лв.
Не ти харесва как са оправили парковете? Да беше кандидатствал ти с проект на твоята фирма. Лесно е, отваряне на фирма струва два лева, след като си завършил строителство и икономика и проект би трябвало да можеш да направиш, като има обява на общината отиваш и представяш свой проект по въпроса им, от там нататък остава твоят проект да е най-приемливият, както архитектурно, така и икономически и печелиш поръчката.
Затова не приемам оплакванията ти за справедливи.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9b32a0a15e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ном. 5 - ти ако мислиш, че проектите не са предварително раздадени на фирмички и парите "усвоени", жестоко се лъжеш!!!

 
  ...


...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 492c82cf70
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 5, излез от телевизора и ела в реалния свят. От тези програми се крадат 80% от средствата и с останалите 20 се замазват очите. Човекът с право се възмущава, защото хората, които пишат програмите и фримите, чрез които са крадат парите не са случайни и ако кандидатства със своята фирма шансът му е точно нулев. Никой с ум в главата не би го сторил. Умните биха се обединили и измели тая вечна политическа сган, дето не се наяде на пари. То поне като ги крадяха да ги влагаха в нещо разумно, а то - луксозни коли, силикон, яхти, фотоволтаично паркове, дето киловата им е сигурен по 1 лв. за сто години напред. А простите им плащат и слугуват. Ей това е действителността.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 3356b52da1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   №6 Къде са ти доказателставата? Ако имаш такива подай жалба в съда и ги осъди. Или само на приказки, защото завистливите хора така говорят.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 4e7099e778
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Дайте да дадем другари! Радвам се, че не ти взимаш решенията.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 4e7099e778
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 7. Отворихме семейната си проектантска фирма преди 8 години. В началото нямахме никаква работа. Постепенно с евросубсидийте, започнахме да получаваме по-някое проектче като под изпълнител на големите. С времето натрупахме нужния оборот за да мовем да очастваме сами в търговете. Сега вече нещата вървят. Случвало ми се е да спя по 6 часа в денонощието и да работя по 18 за да спазя сроковете. Участвал съм в доста конкурси и смея да твърдя, че не повече от 10% са предварително договорени. Преди да има двойния контрол (национален и ешропейски) този процент клонеше към 80%. Сега ми кажи в колко корумпирани търгове си участвал тази година. Въпроса е риторичен. От начина ти на изразяване и мироглед към света ми е ясно, че с нищо не се занимаваш.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 620e2b2f07
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   МОЛЯ?? Номер 5, как точно сметна че на 20 хиляди души се падат 6 хиляди млади майки с деца до 3 г :)
Нека ти помогна, да не се мъчиш.
Най-напред 10 хиляди са от женски пол от 0 до 80 годишна възраст, а младите майки са не повече от 7% от тези жени, сметни си го сам, но по-бавно обмисляй, за да го разбереш и пак ела насам :) Реално са 500-600 даже.
И никога не прави забележка на хората за тяхното образование, нито ги сочи с пръст къде са "Збъркали" :))

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c11b57aa7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Към номер 10-ако е вярно това, че вече 80% от от търговете са реални и причина за това е двойния контрол -национален и европейски си е доста добре. Нали на това се надяваше обикновения българин все пак, че като сме в в ЕС ще има контрол и Европа и номерата с краденето ако не изчезнат напълно, то поне ще намалеят драстично. Добра е тая новина... Ама има още какво да се желае-хората имат робска психика и провинционален манталитет и мълчат като овчици за нередностите, за да не си загубят мизерното работно местенце. Ей това е много дразнещо-никой европеец не би го проумял.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 0f67bdbb25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Оф, да и щото са МНОГО РЕАЛНИ търговете, та затова нищо не е направено като хората! Айде моля ти се 10, скрий се някъде с УЖ честната си фирма. А, ок, нека не всички са раздадени на познати, но все пак огромен процент и за съжеление резултатие са налице - калпаво свършена работа и яко крадене!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 3356b52da1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До №11 От №5 Тъй като не намерих статистика за майките, намерих статистика на децата до 3 годишна възраст на два български града с жители около двадесет хиляди души и направих необразованата грешка да предположа, че тези деца имат майки. Също намерих статистика и на пенсионерите не забравяй, че количеството им в такива градове е високо, защото младите се изнасят към столицата. Също жените в тези градове са около 68% провери ако искаш.
Забележката ми за образованието бе правилна, защото авторът като е завършил такова образование свързано с темата му, би трябвало да разбира какво е европроект.
Аз не твърдя, че съм завършил българска филология и на мен ми е простено веднъж да пиша Збъркал, да пропускам запетай и да правя грешки. Не ми е простено да не съм въобще наясно с нещата, който съм завършил.
Хора като някой краде от европроекитте осъдете го в съда, защо без доказателства говорите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker