Винаги ме е учудвало обществото - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121375)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Винаги ме е учудвало обществото
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 1913 пъти
Едно нещо винаги ме е учудвало в обществото - защо си правим труда да спасяваме самоубийците? Щом тези хора посягат на живота си и искат да сложат край значи проблемите им са нерешими и болката която изпитват (било то физическа или душевна) е непоносима. Не е ли супер лицемерно и лишено от логически смисъл да повтаряме не се самоубивай, да ги изпращаме в психиатрични клиники и да ги тъпчем с лекарства след като това само допълнително ще усложни по-натачният им живот. Непрекъснато се повтаря не се самоубивай има смисъл са живееш, на самоубиеца със сила се попречва да сложи край на намеренията си? Защо живота е въздигнат в един такъв безсмислен култ без логично обяснение? Замислете се - това живот ли е някой да прекара живота си в психиатрична клиника, вързан и упоен само и само да не се самоубие? ! Какъв е смисълът от този живот, нима въпросният човек изпитва щастие? Не не изпитва. А и дори да излезе от клиниката живота му така или иначе е провален - никой не би искал да бъде приятел с него, никъде няма да го вземат на работа и следователно ще бъде принуден да живее в мизерия. Няма да има семейство защото никой мъж/жена няма да иска да бъде с него. Та въпросът ми е защо обществото е така отрицателно настроено към самоубийството и защо въздига живота в безсмислен култ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: 1ebdf34f3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Обществото се стреми да спаси самоубиците, защото е солидарно - когато имаш нужда от другите хора, те искат да са до теб. Това обяснява и успехът ни като вид - иначе всеки да си живее сам в пещерата и да пука сам. Отвращението от самоубийството идва от там, че то е противоестествено. Никое животно не се самоубива, нали? От тук ни е останало.
Освен това имаш много грешна представа за прихиатричните клиники. Лекарствата в повечето случаи са само допълнителна екстра, а се лекува с психотерапия или психоанализа.
Моята баба навремето е искала да се самоубие, защото е загубила много млада съпруга си и не е виждала изход от ситуацията си - сама, с две деца, започната къща, а с 40 лв. заплата. Лежала е 3 месеца в психиятрията и ми е разказвала, че е много благодарна на лекарите там. Давали са ? хапчета само в самото начало. Говоря ти за преди 50 г. - сега е още по-добре. След това всички са ходили на санаториум, има добри приятели от това време. Познавам обаче и момиче, което не успяха да спасят и в последствие се самоуби, но то беше шизофреничка по наследство (майката такава).
При всеки е различно, но ако успеем да спасим един човек, защо не?
Иначе обществото не затваря за винаги самоубийците. Само убийците биват затваряни за винаги в затвор или психиятрията. Обществото се опитва да помогне на самоубийците, но в крайна сметка те си решават. Който действително е искал да се самоубие, го е сторил - останалите са спасени и се радват на живота. В крайна сметка самоубиецът се спасява сам, обществото му подава само пръст, но ръката си е неговата. Защо да не помагаме на хората с нервни и психически заболявания, а да лекуваме болните от стомах да кажем? Нима психиката е по-маловажна от физиката на един човек?

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 825d6a4704
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това ме връща на следните три точки:

1 Един бивш самоубиец няма да има приятели след като е бил в психиатрията

2 Един бивш самоубиец няма да може да си намери работа и ще трябва да живее в мизерия

3 Един бивш самоубиец никога няма да има съпруг/съпруга и семейство

Автора

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 1ebdf34f3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Авторе, откъде-накъде реши така?
1. Защо да няма приятели? Нима в психиятрията прибират приятелите му? Който ти е истински приятел, е приятел винаги с теб. Останалите са просто познати.
Нервно болният човек обаче често отблъсква приятелите си без да го осъзнава. Първо трябва да се излекуваш, после ще имаш приятели.
2. Не знам да има в едно CV грава „бивш самоубиец“ (да, не). Бивш самоубиец и без това няма - или си самоубиец и гниеш в земята, или си жив човек. Не можеш хем да си самоубиец, хем да си бивш.
Много хора са имали някакво нервно заболяване през живота си и са оздравявали. Повечето собственици на фирми също са имали някакви проблеми - алкохолизъм, изтощение някакво, нервен кик, заекване - няма човек без малко нервно разстройство... , а и никой не те пита в бюрото по труда „ти сега самоубиец ли си или не? “
Хората питат - ти престъпник ли си, имаш ли свидетелство за съдимост?
Ти не си извършил нищо противозаконно, защо да имаш проблеми?
3. Стига глупости! Има убийци, които излизат от затвора и почват от начало, та някой, който се опитал да се самоубие ли?


Ако ти минаваш през такъв период и се чувстваш дискреминиран в града си - ами смени обстановката, отиди в град, в който не те познават. Много хора имат предубеждения към другите, но това не се отнася само към хората с психически и нервни заболявания, но виж хората например с ромски произход, инвалидите, чужденците (негри, виетнамци и т. н. ) - и те могат да седнат и да пишат, че няма това и онова да имало, но си живеят нормален живот.
При тях различията са видими, при теб са вътрешни.
От теб зависи дали ще се излекуваш. Според мен ти още не си излекуван. Потърси амболаторно (извън психиятрията) ТЕБ ПРИЯТЕН психолог, психоаналитик и работи до оздравяване... или се предай. Трябва да имаш желание, за да оздравееш.
Сам не става, но ти си този, който ще прекрачи сам прага на психоаналитика и ще направиш този избор.
До пълното ти излекуване иначе не чакай обществото да ти изсипе в скута работа, семейство, жена и деца. Това всеки човек на нашата планета сам си го изгражда, но само ако го иска и е готов да работи за това.
Стига се изживява като жертва - можеш да се излекуваш. От теб зависи всичко!!!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 2f5a540eed
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По-скоро съм се предал и в момента събирам достатачно смелост да сложа край.

Автора

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 400266da9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Затварянето на един самоубиец в психиятрия - Вид душевно малтретиране. Ако един човек е стигнал там, че да няма изход, трябва сам да преценява какво е загубил и може ли да го поправи. Ако се мъчи и не вижда спасение, никой няма право да му казва " Не, ти няма да слагаш край на живота си" Това е буквално забрана да спаси тялото и главата си от всекидневни страдания, което си е един вид тормоз и понякога се стига до влошаване на състоянието му.
Щом човек е решил да прави това, значи е преценил, че живота му е труден и няма сили да се бори с него. Всеки самоубиец има различни причини да стига до крайност, но е важно да получи разбиране и помощ. Има и още нещо - Всеки самоубиец извършвал грях, ако посегне на живота си. Защо? Защо Бог изпитва хората на земята, дава им високи прегради, а понякога и такива, които не се прескачат, но не дава да спираш с опитите да прескачаш.
Защо Бог не помогне на човек, който не може да си помогне сам, а му забранява да избяга от този Ад, заплашвайки го отново с Ада? Значи, човек трябва да бъде цял живот мъченик, за да заслужи билет за Рая. Кое му е доброто на Бог тогава? Аз не подкрепям самоубийците, но не искам да чувствам и мисля вместо тях. И аз минавам на позиция, че това е лицемерие. И на последния въпрос на автора ще отговоря така: Пусни си новините и обърни внимание - проверки и арести за..? Проблеми с продажбата на..? Честа употреба на алкохол и..?

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 99278115df
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Религията е против самоубийството и го третира като грях. Едва ли повечето от вас знаят, че това се дължи на някаква секта, която е върлувала из Африка. Нейните последователи са обикаляли и са провокирали хората по такъв начин, че да ги принудят да ги убият при самозащита и така те да се самоубият, но с помощта на други хора. Затова самоубийството е отречено от църквата.

Обществото било солидарно... това е версията а ла Розамунде Пилхер или Даниел Стийл. То просто следва модела и очаква всеки да следва модела. А моделът в България е: не се самоубивай, не протестирай срещу управляващите (преклонена глава... ), не възразявай на работодателя си (дори да те третира като бълха), не прави неща, които ние не бихме направили дори насън и т. н. Ако стане модерно да се самоубиваш, повечето хора дори ще насърчават самоубийците. Вярно е, че има и хора, които наистина са солидарни, но те са много малка част от обществото. Останалите дори не се замислят, защото те следват Матрицата на поведение, която са си изградили. А тя за тях е императив и не подлежи на обсъждане.

Колкото до кандидат-самоубийците - и тяхната теория издиша. Те смятат, че се отървават от мъките. Проблемът е, че обхватът на Отвъдното е прекалено лош. Резултат - нито един проведен разговор между света на живите и този на мъртвите. Там нямат телевизия и Интернет, защото са се обявили против модерните неща. Явно не раздават визи на корем и може би са затворили границите си, защото не сме виждали туристи, които да дойдат тук и да разкажат колко им е добре там. И сега кой ви гарантира, че там е по-добре? Странното е, че самоубийците се оказват най-големите оптимисти на земята. За тях Земята е най-лошото място на Света (а доказателства за това липсват), а след смъртта си ще сложат край на болката и ще живеят като в Рая (тези две твърдения също са недоказуеми). Та така... лошото е, че те масово не се явяват на конкурси за "Оптимист на годината", за да си вземат наградите за първо място. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 29 дни
hash: 7c2612d412
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе,

Не го прави! Ако сега се намираш в балон пълен с лайна, един ден този балон ще се надуе дотолкова, че ще се спука и ще си свободен отново. Не се предавай! Бъди смел! Бог те е създал с причина.

 
  ...
преди: 11 години, 29 дни
hash: 9de0b75599
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   И аз преминавам през същото. Вече 3 години съм в депресия и отдавна обмислям да сложа край и ще го направя. Аз наистина искам да го направя, единственото нещо което ме мъчи е как ще го приемат нашите. Много ми е трудно да живея вече с тази болка. Знаеш ли какъв е основният проблем авторе, че повечето самоубийства са неуспешни и мисля че е ужасно да се събудиш в болницата, мен това много ме плаши. Малцина са тези които успяват от първия път. Не знам защо си решил да се самоубиваш, но ако го правиш трябва да имаш план и да го направиш както трябва, защото ако не успееш, само ще се увредиш и ще бъде много по зле. Надявам се да се справиш с отчаянието и болката и да продължиш да се бориш. Имаш избор. Самоубийството не грях и аз мисля че всеки човек трябва да има право на избор. И тези които казват че е егоистично, да си гледат работата, те въобще не разбират каква трябва да е болката ти, че да искаш да сложиш край. Аз много обичам родителите си и не искам да ги нараня, но не мога да живея повече така. ИСКАМ ПОКОЙ. Така че направи своя избор, живота си е твой!

 
  ...
преди: 11 години, 29 дни
hash: 60ba02512c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Авторке, личи си, че темата ти е възоснова на твоите мисли и чувства, но РАЗЛИКАТА между човек, който е нормален и постоянно плаши с самоубийство, защото си мисли, че проблемите са непосилни за него и само така ще се справи, и между човек, който наистина има псих. проблем, /както даде пример в темата/и трябва да бъде настанен в псих. клиника е ОГРОМНА. Така че, темата ти е написана изключително повърхностно. Ако един човек не е с акъла си а и дори и да е, много ясно, че ще му изброиш хиляди причини(най-малкото защото си безпристрастен, или защото обичаш този човек) поради, които да живее, права ли съм? ! Не вярвам да му кажеш "ами окей, самоубий се щом си решил".

 
  ... горе^
преди: 11 години, 29 дни
hash: 60ba02512c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Хм, сега виждам, че си мъж, а не жена както си мислех. Та, аз вече ти го написах... хората, които те обичат много ясно, че ще се интересуват от теб и ще ти повтарят да не слагаш край на живота си... Не мога да разбера какво ти се е случило и дали си лежал в такава клиника и защо, но човек винаги може да започне отначало. Не виждам да имаш някакъв проблем, хората, които имат проблем не го осъзнават, докато ти го осъзнаваш и искаш да избягаш от него. Изглежда срама от това, което "хората ще си кажат" за теб ти действа смазващо... Недей така, всички хора си имат проблеми, казани лоши думи помежду им... това че твоите проблеми са станали по някакъв начин достъпни и за други хора е кофти, да, но винаги можеш да им затвориш устите.

 
  ...

...
преди: 11 години, 29 дни
hash: 68ff945b9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Това е същото като онази дилема дали трябва човек, който изпитва неописуема болка и иска да бъде умъртвен в болницата трябва да бъде.
Четох за това и накрая се оказа, че тези хора, които настоявали да ги умъртвят и не са го направили, след това се радвали че така се е случило, защото човек в състояние на болка е готов да се откаже от всичко.

Обаче след като отмине болката ( в твоя случай депресията ) се осъзнаваш и виждаш горе долу светлината.

Успех приятел, имай предвид, че и аз съм човек, податлив на апатии, но някак си винаги успявам да продължа.

 
  ...
преди: 11 години, 29 дни
hash: 2e267161af
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, смел човек е този който гледа как да излезне от ситуацията, а не как да се отърве от нея, смел е този който намира решения на проблемите като се бори с тях, а не като се самоубие, авторе имаме един живот и той може да бъде прекрасен ако сами преценим, авторе нека ти разкажа нещо пък дано ти е от полза, нашите са разведени, аз живея само с майка ми, в момента и двамата сме безработни, никой не ни помага от никъде, не съм се отказал, ходя помагам където с каквото мога, искарвам тук там по нещо за сметки и храна, издържам майка ми, дори преди 2 години започнах да правя основен ремонт в нас, малко по малко, този месец една стена другия друга, не се отказвам, от 13г работя, в момента съм на 24, мечтая за красив и хубав дом с добро семейство, да седнем на маса на празник трапезата да е пълна, да имам поне 2 дечица който да ме радват разбрана и свястна жена, и хубава работа, не искам много но това ми е мечтата, и само това ми дава смисъл на живота да се боря и да не се отказвам, нямам си никой, сестра ми иска нейн живот, баща ми също, имам си една майка която не е добре с здравето си, но знам че ако стане нещо с мен, и тя е пътник защото няма кой да се грижи за нея... Цени това което имаш, бъди благодарен, намери смисъл да жиееш за нещо, седя в нас защото компютъра който ползвам ми е единстеното средство за хората, не мога да си позоля да излезна навън, защото с разходите който ще направя, предпочитам да купя нещо за храна... Това ти го казвам с идеята ако мога да те разубедя, от простотията която си си наумил да правиш, дано да е имало полза... Човек дори и по болници да е лежал, е винаги може да намери приятели, и сродна душа просто ако не ги е намерил не е търсил достатъчно!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 29 дни
hash: 78f46938ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Не знам какви проблеми имаш и дали са нерарешими или просто ти така си мислиш, но като се самоубиеш какво по-точно ще спечелиш?
Един приятел все казва, че животът е напълно безсмислен и повечето хора продължават да живеят само защото ги е страх да умрат. И като го питат защо тогава продължава да води това 'безсмислено' съществуване, а не сложи край - отговаря 'живея, защото нямям нищо по-интересно за правене'. Та по тази логика ти за къде по дяволите си се разбързал, нима имаш някаква по-приемлива алтернатива на живота? Всички все някога ще умрем. Включително и ти. Защо просто не си изчакаш реда? А през това време може да поживееш все пак - да направиш нещо хубаво за близките си, за себе си?
И аз съм имала такива периоди, в които всичко върви наопаки, целият свят сякаш иска да те смачка и единственото, което чувстваш е, че пропадаш и няма кой да ти помогне да излезеш от тази дупка, а и не си сигурен дали изобщо искаш да илезеш и т. н. Моят съвет е просто да не оставаш сам, да се занимаваш с нещо и не се замисляй много дали има смисъл да живееш или не, а просто си намери някаква своя собствена причина/смисъл, който да те държи жив. Защо ли? Ами защо пък не? ! :)

 
  ...
преди: 11 години, 28 дни
hash: 12c134384e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   просто проблема ми е, че светът и обществото не бяха такива каквито исках, хората не бяха такива каквито мислех, че са. Няма да обяснявам надълго и нашироко защото няма да ме разберете, но не виждам алтернатива пред себе си - няма да мога да работя работата която искам, защото въпросната институция не служи на обществото а обратното (без детайли). Абе въобще толкова е сложно за обяснение. В интерес на истината тръпнех и очаквах края на света 2012, но нищо не стана. Не мога да се боря да променя обществото и света - все пак толкова хора преди мен са опитвали и не успяли.

Автора

 
  ...
преди: 11 години, 27 дни
hash: 60fb3334be
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Та в общи линии обясних защо ми се е отщяло да живея. Ще добавя, че ми писна да се раздавам, да бъда добър да се държа добре с хората, да обичам страната си и да знам, че не мога да направя нищо за нея и че разна мутренско и да не казвам каква още шайка ни се качва на главата и обира и тероризира бедният човек. Че топлите искрени човешки взаимотношения изчезнаха. Че вече има само брак по сметка и приятелство за секс (последната жена която обичах ми каза точно това). Че навсякъде виждам чалга, лицемерие и използвачество.

Автора.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 20 дни
hash: fc8630c4e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   И аз това се питам в момента..

 
  ...
преди: 10 години, 17 дни
hash: a0c2f2219d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Уважение за номер 12. Само напред и горе главата. :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: e5771434ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Авторе, живея в същата мъка като теб. Давам добрина на всички, а обратно се връща феноменална гадост. Хората не са като нас. Ние сме различни и неможем да намерим смисъл и обяснение на "общоприетите норми". Ако все още не си успял, аз имам решение. Страха е много голям, но ако не си сам е много по-лесно. Мисля, че двамата ще успеем.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker