Осигуровки и майчинство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121274)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Осигуровки и майчинство
преди: 11 години, 4 дни, прочетена 25417 пъти
Здравейте! Безработна съм от 9 месеца и се осигурявам здравно сама по 16, 80 месечно. Стажа ми е общо около 9 месеца. Чувала съм, че преди да забременееш ако се осигуряваш примерно на 500 лева после ще вземаш толкова и майчинство. Вярно ли е това? И колко години трябва да се осигурявам за да ги взема после? Ами с този малкия стаж ако забременея сега колко ще вземам? Моля някой по- компетентен да ми обясни нещата. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 дни
hash: 85cd68f0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мила, разбери, че ЗДРАВНИТЕ осигурновки нямат нищо общо със социалното осигуряване за безработица и майчинство. Похвално е, че се осигуряваш ЗДРАВНО - т. е. няма да плащаш нищо при раждането на детето и ако недай си Боже се случи нещо - НЗОК покрива разходите дори за бебето, но мила - ти си БЕЗРАБОТНА, НЕосигурена социално и пенсионно - нито ти върви стаж, нито ти върви пенсия, нито имаш право на отпуска по майчинство - та ти си БЕЗработна!
Имаш право на новите СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ за майчинство- две години ще взимаш 310 лв. детските от 30-тина левчета и може би 50 лв. по Коледа милостиня от Орешарски, ако не забрави обещанията си.

„Чувала съм, че преди да забременееш ако се осигуряваш примерно на 500 лева после ще вземаш толкова и майчинство. “
Не, не е вярно „това“. Вярно е, че ако една жена е работила и се е осигурявала социално 18 месеца преди да роди, то тя взима 9 месеца от ОТПУСКАТА си по майчинство 90% от заплатата си, а през останалото време до 2 г. взима 310 лв.
Предимството на такава умна жена е, че по време на целия период тя бива осигурявана - здравно, пенсионно и социално, върви си ? стаж, върви си ? пенсия и отгоре на всичко като бонус ? се пази работното място и никой не може да я изгони. Затова и умните жени първо работят непрекъснато поне едни 18 месеца, тогава се решават за деца.

Не ти знам стажа, но негативите ще ги имаш и след години - нито стаж ти върви, нито пенсия, а и за детето ти в крайна сметка ще остават по-малко пари.
Може за теб 500 лв. да са много, но в нашата държава средната заплата е 780 лв. Докато ти се радваш на едни мижави 310 лв. милостиня от обществото, умната жена ще взима 700-1900 лв. майчинство (да, толкова е максимумът), ще е осигурена, ще вземе един ден и пенсия. Субуди се и мисли поне при второто си дете, защото първо се мисли - после се действа.

Желая ти всичко да мине нормално. Търси си правата - има и еднократна помощ при раждане, някои общини дават допълнително пари - не чакай познати да те дезинформират, ами ходи и сама питай - време имаш - питай в НОЙ, питай в общината, питай в бюрото по труда, в което задължително се регистрирай, питай в НАП, питай в НЗОК и изобщо - с питане до Цариград се стига, но не се осланяй на разни разбрали-недоразбрали, а се научи сама да ходиш и да се оправяш по институции, за да не изпуснеш срокове и процедури и да не изпуснеш някое от полагащите ти се левчета, особено извънредната помощ от общината и помощ за самотна майка, ако си такава.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 4 дни
hash: c5680519bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Глупости, не ти трябват 18, а 12 месеца за да излезеш в майчинство. И ако имаш трудов договор, постоянен после трудно ще те изгонят...

 
  ...
преди: 11 години, 4 дни
hash: 99383dc579
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Адмирации за прекрасния отговор, аз даже излезнах в болничен от първия ден, в който разбрах, че съм бременна ( разбира се съм социално и пенсионна осигурена) по този начин се събират повече от две години обезщетение. Поздрави и успех.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 дни
hash: 984ed37377
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1, тонът ти на размахваща поучително пръст не ми харесва. Маалко по-твърда си от нужното.
Момичето е младо и не знае. Да я обесим на клон ли?
На поколение всеки има свещено право. То е изконно.
Не си струва коментара по твоя отговор.
Авторке, като изключим тона на номер 1, по-добре е да изчакаш и да имаш 12 месеца осигурителен стаж и тогава да правите бебето. Гледай да поработиш и да имаш година трудов стаж с постоянен трудов договор. Иначе-да ти е живо и здраво бъдещото бебче! Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 3 дни
hash: 85cd68f0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Номер 2, моите уважения, но си проспала, че увеличиха месеците на 18, за да няма злоупотреби.
Изказването на номер 3 показва обаче, че злоупотреби има - дори дамата е горда с това.
Виж, ти си източвала системата, с което не си нищо по-добро от Авторката. Аз съм бременна и си работя. Трябва да има комисия, подобна на ТЕЛК, която да дава такива болнични.

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 дни
hash: bca2e1e54c
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

6.   Номер 1 има интересна теория за умните и тъпите жени. Излиза, че съм умна, понеже съм работила непрекъснато в продължение на 5 години и сега съм се решила на дете, но пък явно не съм от най-умните, защото видиш ли, ще взимам 500лв. първата и мижавите 310лв. втората година. Как пък не направих така, че да взимам 1000 лв. майчинство? ! Извинявай, ама ти в кой свят живееш? Да, за някои хора не 500, ами 300лв. са много. Но на теб явно не ти се е случвало да го изпиташ. И не, защото сме тъпи, а защото не може всички да живеем в големи градове, да работим за големи заплати и да ни осигуряват на максималния осигурителен праг. Смея да кажа, че и образование имам и добра работа и заплата, доста по-висока от средната, само че за ГРАДА, В КОЙТО ЖИВЕЯ. Не знам дали знаеш как определят средната заплата за страната, но тя не е 780 и в София и в Ямбол (примерно). Така, че това твое плоско изказване, няма общо с това дали си тъпа, умна и т. н.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 дни
hash: 85cd68f0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6 - говоря за Авторката. Ти, ако ще взимаш 500 лв., значи си работила непрекъснато 5 г., ще си осигурена и ще ти тече стаж, пенсия през 2-те години на майчинството. Ами умна жена си - направила си си сметката да родиш, когато си осигурена, ще ти тече пенсия, социални, ще ти се пази мястото. Браво значи. Не виждам, защо се засягаш при положение, че си от категория „умни“ по моето определение.
Авторката и подобните не са мислили много, защото не е въпросът да взимат „големите“ пари, а това, че няма да им тече стаж и осигуровки, никой няма да им пази работното място - хайде да видим как се търси и намира работа с малко дете и с безработица от 3 години практически. Ами не е мислила, а който не мисли не е умен. Дали ще вземеш със 100-200 лв. повече за 9 месеца, няма значение - определящо е това, че умните жени ще имат стаж и пенсия и за тези години, а след това и работно място. Който не е мислил, да му мисли.

 
  ...
преди: 11 години, 3 дни
hash: afeeadde7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   №1 греши за повечето неща, ама пък е достатъчно устатна, за да си мислят хората, че е права.
1. Дори една жена да няма здравни осигуровки, никой няма да я върне от родилно и няма да се налага да плаща нищо. Раждането е безплатно за всички. Ако връщаха колко циганки щяха да раждат по улиците?
2. Новороденото бебе е отделен член на обществото, така или иначе НЗОК си поема разходите по него до 18 годишна възраст, без значение дали майката е здравно осигурена, за него прегледите и лечението са безплатни.
3. "Новите СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ за майчинство" истината е че няма такива!!! Това което си чела №1 важи за втората година на осигурените от НОИ майки и не са соц помощи, А СЕ ПОЛАГАТ НА ЖЕНИ КОИТО СА В ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО.
Авторката като безработна, с малък трудов стаж, за момента влиза в друга графа "соц помощи".
Полагат й се:
1. Eднократна парична помощ при бременност - 150 лв плаща се през 7 месец от бременността - и то само ако доходът на семейството е под 350лв на член от семейството.
2. Eднократна парична помощ при раждане на първо дете - 250 лв получават се срещу акт за раждане на бебето.
3. Месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година -100 лв. месечно- и то само ако доходът на семейството е под 350лв на член от семейството.
4. Месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст - 35 лв. месечно - и то само ако доходът на семейството е под 350лв на член от семейството.
Така че ако нашата авторка остане безработна и има съпруг, които е осигурен на над 1050лв или е в чужбина ще вземе само т. 2.


Ако тя се осигурява на 500лв заплата
Действащия закон гласи:
към началото на отпуска лицата да са осигурени за общо заболяване и майчинство;
да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.
И допълнение от 2011г за 18 месечно средно аритметично изчисление на 90% от дохода й.

Уловката е там, че ако майката се осигурява 12 мес липсващите 6 мес се изчисляват на базата на минималната раб заплата. Цифрата за получаване е средно аритметично за последните 18 мес, но задължителният стаж е 12 мес.

Така че ако една жена въобще някога през живота си, преди години е работила 12 месеца, то тя има право на майчински на 90% от мин раб заплата през първата година и 310лв за втората година.
Така че ако сега нашата авторака при наличие на 9 мес стаж се осигури, към някой фирма за 3 мес на 310лв, тя ще получи майчинство /не соц помощ/ първата година по 289лв и за втората по 310лв.
Така че за авторката е достатъчно да работи 3 мес преди да излезе в болничен по майчинство. За да промени цифрата на майчинството си към по висока, трябва да се осигурява на желаната сума 18 мес.
№1 Бърка соц помощ и майчинство и бърка правата на майките при бременност и майчинство. Четете законите преди да многознайствате!!!

 
  ...
преди: 11 години, 3 дни
hash: 85cd68f0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   От 1 до 8 - благодаря за информацията - аз самата съм била дезинформирана, признавам си грешката и се извинявам.

И все пак ми са неясни някои неща.

1. При положение, че Авторката е била безработна, НЯМА (ФАКТ) стаж от 12 м. как така ще има право на ОТПУСК по майчинство? Нещо не ми се връзват нещата, сори.
2. Да предположим, че намери работодател (познат) да я назначи за 3 месеца, това не е ли вид измама към социалната система?
Освен това кой е този балък (годината е 2013), които ще назначи бременна жена (дори да е позната) при положение, че ще е задължен след това да ? пази мястото и хей-хей - след две години много вода изтекла, идва жената и си иска мястото - няма уволнение. Аз не познавам вече такива балъци.
3. Ок, самото раждане е без пари, но какво става с усложненията - да кажем... сепсис, откаже бъбрек, диабет се появи - знам ли - това за здравно НЕосигурените кой го плаща? Ами по твоята логика да не се осигуряваме, държавата да ни лекува и да си живеем като циганите.
4. Е, как така НЗОК плащало лечението на ВСИЧКИ деца при положение, че моите родители си спомням, че ме осигуряваха и преди да навърша 18 г. Може да са променили нещата, но при мен беше така.

Иначе - не съм счетоводител да знам всички неща, но все пак посъветвах жената да отиде по институциите и да се информира.

И в най-важното си бях права - мили жени, мислете ПРЕДИ да забременявате, не след това.
За мен дали ще вземеш 100 лв., 200 лв или 310 лв. не е от толкова голямо значение, най-трагичното е, че не ти върви стаж, не ти върви пенсия. 100-200 лв. няма да ти оправят живота, но като стане време за пенсия и не можеш да се пенсионираш, а не можеш и да работиш, какво правим?

... и абсолютно сигурна ли си, че стажът не трябва да е прекъснат и да е непосредствено преди раждането... тук нещо не ми се връзва.
Теоретично една жена може да има 5 г. стаж, но да е от 3 г. безработна, какво правим? Отива в „отпуск“ по майчинство, но осигуряват ли я пенсионно, социално? Теоретчично след майчинството би следвало да има право на помощи за безработица (??? )... не става ли множко?

Признавам си, че не съм осведомена на 100%. Аз никога съм нямала намерение да раждам необмислено, имам 9 г. стаж... непрекъснат и не съм била безработна, за да се информирам по-конкретно, но ако ми се наложи и изпадна в подобна ситуация НИКОГА нямаше да тръгна да се информирам онлайн, а щях да ходя по институции, да подавам молби и да си взимам писмени становища. Безработна си, Авторке - имаш време да си набавиш нужната информация.
Това съветвам и Авторката. Не чакай, ами ходи и се разправяй. Написаното от 8 е супер, но не вярвай на всичко, а сама се информирай, защото аз без да искам съм те дезинформирала, но къде ти е гаранцията, че 8 не го прави..без да иска. Сменят се правителство след правителство, знае ли човек какво са сменили.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 дни
hash: b90b1fa720
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От авторката:Благодаря Ви за отговорите! Все още не съм бременна. Просто исках да съм информирана. Моите 9 месеца стаж са с прекъсване. В момента си търся работа, но все още нищо подходящо не съм намерила.

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 дни
hash: afeeadde7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   До №9 от №8. Ще напиша само отговорите на точките без да копирам въпросите ти, с цел да не стане много дълъг коментара.
1. В закона пише: "Стажът не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане". Тя има някога, 9 мес и и й трябват 3 мес.
2. Не е измама, законът е такъв, какъвто е. Пазенето на раб място 2 год не е задължително, след като е познат и я осигуряват през фирмата с цел майчинство, тя няма да си търси раб място след това. Тя всъщност никога няма да е работила дадената длъжност, просто ще си плаща осигуровките през фирмата, става въпрос за около 130лв месечно, да се осигурава на минимално.
3. Ако майката се разболее, което е малко вероятно. Сепсисът и отказалият бъбрек са спешни състояния и се поемат от държавата. Ако се случи нещо на майката, тя може да си плати здравните 3 год назад и срещу около 650лв ще бъде отново здравно осигурена, с всичките прилежащи права. Да не е честно за нас, които винаги се осигуряваме, но законът е такъв.
4. Промениха се нещата през 2003г и децата до 18 държавата ги осигурява и не плащат дори такса преглед 2, 90лв на личния лекар и специалиста. На децата до 18 всичко им е безплатно с изключение на лекарствата за домашно лечение.
Закон: Съгласно чл. 40, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване от 1 януари 2003 г. здравноосигурителните вноски на лицата до 18-годишна възраст и след навършване на тази възраст, ако учат редовно - до завършване на средно образование са за сметка на републиканския бюджет, когато не са осигурени на друго основание.

"За мен дали ще вземеш 100 лв., 200 лв или 310 лв. не е от толкова голямо значение" - за повечето хора има значение разликата между 100 и 310лв месечно. А и на соц помощ 100лв само първата година, а отпуск в майчинство ти поема и втората. Общата сума ако е на соц помощи ще е 1200лв за 1 година, а ако е в отпуск по майчинство общо над 6100 за две год. и тук ли няма разлика.
"че не ти върви стаж, не ти върви пенсия" - Закон: "За деца, родени след 3. 07. 1984 г. на неработещите жени-майки и осиновителки се признава трудов стаж от датата на раждането или датата на предаване на детето за осиновяване до навършване на тригодишната му възраст съгласно чл. 3ж, ал. 2 от Указа за насърчаване на раждаемостта. " Така че ако гледа детето си, до 3 год стаж й върви, независимо дали е осигурена. Сигурно си шокирана, че ромките с по 10 деца имат 30 години стаж /разбира се като децата са родени през три год и не се застъпват/ независимо, че никога не са работили, но такъв е закона, ако се разровят за документи де.
От друга страна, когато дадената бъдеща майка вижда роднините си, които имат по 40 години стаж на по 160лв пенсия, голямо доверие й дава държавата, че ако се осигурява пенсионно, тя самата ще получи достоина пенсия.
"но като стане време за пенсия и не можеш да се пенсионираш, а не можеш и да работиш, какво правим? " Такива цял живот неработещи, след навършване на възраст се надяват на соц доживотна пенсия в размер на 150лв. За тях не е от значение дали са работили 35 години за мин заплата или не са работили, защото обещетението няма голяма разлика. Ако работят 35 год на мин заплата пенсията ще е 160лв, ако никога не са работили соц пенсията ще е 150лв. Не е честно НО...
"... и абсолютно сигурна ли си, че стажът не трябва да е прекъснат и да е непосредствено преди раждането... тук нещо не ми се връзва. " Копирах ти закона, не съм го измислила и гласувала аз.

"Теоретично една жена може да има 5 г. стаж, но да е от 3 г. безработна, какво правим? Започва работа най късно ден преди да излезе в болничен, ако иска разбира се да получава пари за отпуск по майчинство 2 год.

"... не става ли множко? " Не е чесно, но на държавата е нужна раждаемост. То и соц помощи и детски на никога не работили не е чесно, но такъв е закона. И вярвай не е много да платиш 6000лв на жена да дари държавата с бъдещ данъкоплатец. Колкото и да ревем нужни са ни бъдещи данъкоплатци били те и работещи в чистотата в бъдеще. Макар, че надяваме се, майка, която е достатъчно остроумна да може да вземе 6000лв, а не 1200 би трябвало да е достатъчно остроумна да обучи детето си с по високо образование, а не с основно и по ниско.
Права си №9 за това да се информира авторката от институции, но на държавните служители не им се занимава с българки, които не вдигат скандали и не тупкат бебето си на бюрото им, като циганките. Аз копирах част от сега действащите закони, но гаранция, че няма да ги променят и след месец да е различно няма.

 
  ...
преди: 11 години, 2 дни
hash: 30c5a84f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравейте искам и аз да попитам нещо по въпоса. Работя от 3 години постоянно (на 4 часа ме осигуряват, ако има значение) и искам да имам дете вече, но искам като забременея да съм си вкъщи от първия месец. Какво следва ако шефа ми ме уволни или напусна сама? По принцип искам да напусна, понеже не искам да работя там вече. Кажете ми моля от кога и какви пари ще ми дават ако стане така?
Криси

 
  ... горе^
преди: 11 години, 15 часа
hash: afeeadde7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   №12 Ясно е, че ако си безработна по време на бременността ще се бориш за соц помощ! Разбира се зависи, дали си омъжена, дали детето ще е признато от бащата и дали и за колко пари работи мъжът ти /ако си омъжена/.
Ако не си омъжена и детето е на твое име /не е признато от мъж/ и е едно. Помоща е:
1. 150лв в 7 месец от бременността /един вид помощ за подготовка за раждане/.
2. Eднократна парична помощ при раждане на първо дете - 250лв.
3. 100лв месечно в срок от 1 год и втората и третатта година на детето по други параграфи 98лв соц помощ, като 56 лв са за детето и 42лв за теб.
4 Месечна помощ за отглеждане на дете /позната под името "детски"/ в размер на 35лв месечно.
Има вероятност разбира се да не получиш нищо от това, ако си омъжена и мъжът ти е осигурен на над 1050лв. На семейства с доход над 350лв на член от семейството им се дава само тази 250лв еднократна помощ, при раждане на живо дете. Затова и циганите не се женят и татковците не признават децата. В ромските квартали соц роботници така подучват бременните ромки. Докато в българските квартали, бременните българки биват подучвани от соц работниците, татковците да признават децата с цел по малко права на помощ в бъдеще. Познавам не пристъпило в барк семейство в което, майката се е отказала с писменнна декларация от детето си пред социалните, с цел таткото да получава детски, защото майката е с висок доход. Майката ми сподели "та това са 420лв годишно, ето ти три дена море на бунгало"

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c816e09885
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Мерси номер 13 за отговора. Още нещо да питам:
1 ако има вариант шефа ми да ме уволни, как трябва да постъпя - до колкото знам трябва да го уведомя писмено.... как става това?
и 2ро - наистина искам да изляза болничен от първия месец, това по какъв ред да го сторя? И може ли да е по мое желание или само ако лекаря реши?
и 3то ако родя изтекат 2те години майчинство и трябва да се върна на работа, кога най рано мога да напусна?

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: afeeadde7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   №14
Докато си в боничен вариант шефът да те уволни няма, е не точно, едниственият вариант за него е да затрие фирмата си. Болничните се получават както навсякъде в бг, под масата, можеш да се разбереш с личната си лекарка. По време на бременност можеш да получиш толкова диагнози, че без проблем да изкараш 9 месеца у дома. Защото всъщност ти трябват фалшиви болнични за около 6 месеца, защото ще разбереш, че си бременна евентуално във 6-8 седмица, после шест месеца фалшиви болнични и идва задължителния болничен 45 дни преди раждането. През това време продължаваш да си вземаш 80% от заплатата, държавата ти ги превежда, ако имаш редовни болнични.
Но има едно голямо НО всеки един делничен ден може да промени плановете ти, защото законотворците променят закони. Утре могат да решат майчинството в България да бъде 6 месеца и яслите да приемат децата от 3 месечна възраст. Затова не си прави толкова далечни планове.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 8244d2c789
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Здравейтге искам да ви попитам дали имам право на майчинство като не съм работила преди да забременея, след като родих работих само 2 месеца преди детето ми да е навършило 1 годинка.
Дали ми се полага майчинство за тези 2 месеца? (дохода е в рамките на 350 лв )?

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: db0d9a73b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   искам да попитам след като имам трудов стаж близо седем години и през месец септември ме уволняват и след месец разбирам чесам бремена кам момента сам на платена борса до месец януари полагали ми се маичинство две години и какви пари ще бъде то

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 1957439b71
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Здравейте! Моята приятелка е бременна няма трудов стаж, работила е на няколко места но без трудов договор има ТЕЛК решение! ТА въпросът ми е полага ли и се някакво майчинство? Ако знаете нещо ще ви бъда благодарна.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 85cd68f0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   До 18 - на приятелката ти не се полага „майчинство“, но може да вземе социална помощ и/или пенсия по ТЕЛК. Не пишеш колко % е ТЕЛК-а.
Съветвам те да се обърнеш към институциите - службите по социално подпомагане на населеното ви място. Търси в Гугъл „социално майчинство“, има доста информация и отделно си търси „пенсия по ТЕЛК“

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: afeeadde7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Пенсия по ТЕЛК не се полага, ако болестта е настъпила след пълнолетие, дори човекът да има 100% неработоспособност като няма 5 години стаж няма пенсия. Ако приятелката има ТЕЛК преди пълнолетие тя си има пенсия.
За нея важи само соц майчинство, една година, 100лв на месец, но има и други помощи трябва да прочетете законите. Помощ за отопление, помощ за отглеждане на дете, помощ за достигане на семейния ДМД /диференциран минимален доход/, еднократните помощи, четири пъти годишно хранителни помощи и т. н.
№18 ак оприятелката не работи още в шестия месец да иде да разпита за документи в социалните, в седмия месец й се полагат 150лв помощ за бременност.

 
  ...

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 53ee08dcda
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   здравеите искам да знам дали мажат може да даде на бремената си жена месеци от собственият си стаж за да излезе сапругата в маиченство?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 17b9abafde
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Благодаря за коментарите по темата. За мен лично бяха много полезни. Особенно благодаря за информацията-както е по закон.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 1187fe3ab2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Много се извинявам но искам да попитам точка 8. Бременна съм на 11. 05. 2014 влизам в 8 мия месец в болничен съм от 3 месец нямам брак сама съм имам ли право на тия 150 лева който са еднократна помощ болничните ми са до 300 лева. Благодаря предварително!!! 1

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 866b6afd97
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   Здравейте! Искам да попитам следното. Имам 3 години непрекъснат стаж, от 3 години обаче се водя самоосигуряващо се лице, но освен здравни други вноски не съм си вкарвала. Та въпроса ми е следния: Тези 3 години стаж вършат ли ми работа за майчинство и ако НЕ мога ли със задна дата да си ги внеса и то за какъв период? Благодаря предварително за отговора!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: bb074ff95e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Здравейте, понеже не съм никак информирана по този въпрос с майчинството се надявам да ме светнете малко по въпроса, за което ще съм ви изключително благодарна. Аз съм в 30 г. с и съм безработна, нямам почти никакъв стаж, та въпросът ми е, ще имам ли право на някакво обещетение след раждането и на някакво майчинство, също така бях чула за някакви помощи за ток и такива работи.
За какви пари става въпрос и какви документи са ми нужни. Приятелят ми също е безработен и нямаме сключен брак.

 
  ...

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 64e7bff5c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

26.   Един въпрос и от мен. Ако си с прекъснати здравни вноски, това ще се отрази ли на получаването на майчинство? Т. е. 4 месеца си бил безработен и не са ти внасяни, след това отново си назначен на работа и си имаш всички социални и здравни осигуровки?

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 0b33d66528
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

27.   А може ли да попитам ако съм самотна майка каква помощ ще получа и еднократна ли ще бъде тя?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 26218b3d7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Здравейте аз сам на 20г. Нямам никакъв трудов стаж но се осигоряван сама по 16. 80 на месец. Ако може някой да ми каже дали ще имам праео на майчинство и колко ще е то ще сам много благодарна бременна сам е 5 месец благодаря предварително

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker