Пътен казус - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121375)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Пътен казус
преди: 10 години, 8 месеца, прочетена 1955 пъти
Преди време направих катастрофа, за която ме изкараха мен виновен. Тогава бях млад и зелен и не се замислих, а просто си платих глобата като поп и си понесох отговорността (отнети точки). Но сега от дистанцията на времето започна да ме гложди мисълта дали наистина аз бях виновен. Още повече че тогава бях пишлеме, шофьор от 2 мес., а и другият участник беше със служебна кола собственост на една фирма, за която имам съмнения, че пърдят в едно гърне с полицията.

Не пазя документите, за да видя кой член са ми лепнали, а точно това не мога да го намеря в закона, затова искам да чуя какво е вашето мнение.

Значи аз си карам по главен път с по 2 ленти в посока. Стигам до Т-образно кръстовище, на което аз съм си на път с предимство. Но вместо да продължа направо или да завия, аз искам да направя обратен завой. Съответно се пристроявам в лявата лента и си изчаквам насрещните.

Да поясня, няма светофар, няма знак за обръщане, но няма и, че е забранен обратния завой. Има само маркировка, която посочва направо. Обаче няма специално разширение, където да си застанеш, за да чакаш и съответно задницата ми стърчи на част от лентата.

Времето е лошо, вали страшен дъжд, видимостта е доста ограничена. Както си чакам, изведнъж в задния ляв калник ме удря кола със страшна сила, при което аз се завъртам на 180 градуса и всичко в колата се захвърчава. Имах няколко касетки, които се удариха във вратата и станаха почти на сол.

Ограничението беше 40, а той определено караше с доста повече. Иначе нямаше да е чак толкова силен удара. Още повече че той малко преди да ме удари, все пак наби спирачки, които убиха скоростта. Според мен караше поне с 80 да не кажа със 100. Обаче нямаше как да измерят спирачния път или поне така ми казаха, защото бил мокър асфалта. После разбрах, че при такива случаи скоростомера просто блокира и може да се види с колко е карал, но ушевите това ми го спестиха. В този момент аз излизам и с ужас виждам, че цялата ми задна лява част е буквално купчина желязо. Дори предната врата и предния калник са поели сериозна част от удара.

Въпросът ми е прецакали са ме тогава или аз не е трябвало да правя обратен завой? Или може би и двамата имаме вина? То има ли такъв вариант според ушевите въобще?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 8 месеца
hash: 82a6708250
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен ти имаш вина, поради това че няма значение, дали има или няма знае за обратен завоц, щом казваш, че нито има за забрана, нито за разрешение, нито МАРКИРОВКА, пък и си бил на главен 4 лентов път (2на 2), което съди за увеличен трафик, А и все пак си стърчал в лентата за изпреварване.... Вината я поемаш Ти!

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e54fb1f356
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Прочети правилника, когато се съмняваш, авторе. Доколкото разбрах, например ти си имал право да завиеш на дясно или да караш направо, а ти си искал да завиеш непозволен ляв-обратен.
Според мен в описана от теб ситуация, двамата имате вина. И двамата заслужавате актове, но ти си по виновен.
Защото:
Когато няма светофар важат знаците. Когато няма знаци и светофар, важи маркировката.
В твоя случай, ако маркировката не позволява обратен завой ти просто си спрял напреко на пътя препречвайки пътя на другите шофьори и то в лоша видимост, без дори да дадеш сигнал.
Дори другият шофьор да е шофирал с по-висока от разрешената скорост, при не възможност за доказване на това твое твърдение, как да бъде наказан? Друг път да знаеш, че другият шофьор е имал автомобил с АВС, което дори при добри климатични условия не позволява на гумите да приплъзват и няма как да се измери точен спирачен път, защото обикновенно той липсва.
Реално все пак е трябвало да го накажат за несъобразена с пътните условия скорост, дори да се е движел с 10км в час. Едва ли не той не е спазвал дистанция, но ти също не си му дал сигнал, че си там за да те види, на всичкото отгоре си спрял на двете ленти.
Казвам го това, защото всъщност може някой да е спукал гума, колата да се завърти на шосето от това и затова да е насредата на лентите. Тогава задължително шофорът на авариралия автомобил, включва авариини за да се вижда отдалеч, чак тогава посяга да изкарва превозното средство от пътя.
Но още в началото на разказа си трябваше да споменеш факта "Времето е лошо, вали страшен дъжд, видимостта е доста ограничена. " Защото когато времето е лошо, по задължение кат пишат акт на всеки участгващ в ПТП на пътя. При лошо време винаги пишат, несъобразена с пътните условия скорост.
За извод мога да ти напиша, че всъщност може и другият шофьор да е виновен, но ти си по виновен ти си спрял в лентата за изпреварване, в която обикновенно колите се движат по бързо от позволеното.
И нещо друго. Ако вече имаш повече опит, сигурно си забелязал табелите Т17, които обикновенно са по проходите "Отбий, пропусни колоната! "". Да знаеш, дори ти да шофираш с позволената за пътния участък скорост, а другите шофори да я надвишават, задължително или караш с тях или спираш на по широк банкет да ги пропуснеш. Защото в такъв случай КАТ също може да глоби теб, а не всички други. В такъв случай ти си този, който прави колона, която е предпоставка за ПТП. Така е или всички в кюпа или никой.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: f07e526ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз съм на ясно, че съм виновен, затова си поех отговорността, но ми се струва, че и другият си е виновен в някаква степен, но това не го взеха под внимание. Просто се дразня, че мери с различен аршин. Ако ще си носим отговорността, нека да я носим всички, а не едни да са по-равни от други.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: ef2478a319
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Обратния завой е забранен, ОСВЕН ако няма знак, 50 метра преди кръстовището, който да указва, че можеш да направиш такъв.

Така че си в нарушение. Не се опитвай да се оправдаваш с връзка на другия човек с полицаи или с неопитността си.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e54fb1f356
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторе ако другият шофьор има някъква вина, което го допускам, то ти държиш 85% от цялата вина за ПТП-то, в него остава 15% от вината.
Човекът се е движил извън градско на шосе с 4 ленти в най-дясната. Приближавал е Т кръстовището, пътувайки на път с предимство, няма доказателство, че се е движил с по висока от позволената скорост и е бил доста опитен, за да те спаси и само да се завъртиш. Вместо да си му благодарен, че все пак си жив, искаш да го накажат, че си му препречил пътя. Как да очаква човека, че има автомобил спрял насредата на лентите, с идея да прави непозволена маневра?
Съдя че щом другият шофьор те е видял достатъчно късно или ти не си дал сигнал, че си там или времето е било толкова лошо, че да не се вижда на 5м. Това за времето изобщо го изключвам, защото ако времето беше толкова лошо, нито ти щеше да видиш всички табелки и маркировки, нито той щеше да си позволи да кара с "превишената скорост". Така че вината остава пак в теб.
Твоята все едно е да искаш да бъде наказан пешеходец с влошено зрение, че те е блъснал, докато си искал да вкараш автомобила си в спирката на градския транспорт.

 
  ...


...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 149620b3d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   4,

как ще е забранен обратния завой освен ако няма знак? Винаги щом има място за ляв завой, може да се направи обратен, освен ако няма забраняващ знак (или видимостта е под 50м, или си в подлез, в тунел или на пешеходна пътека и докато чакаш да пропуснеш насрещните пречиш на пешеходците).

Знакът(Ж9), който е за обратен завой се слага, когато на кръстовището има специално предвидено място за обратен. Това, че го слагат и на други места (например на кръстовище, където има лента само за наляво, където обратният така или иначе е разрешен) само показва, че някой някъде не си е свършил работата.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 1680df5d68
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе, всички говорят глупости.

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26. 04. 2002 г. ) (1) Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г. ) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

Чл. 39. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека, железопътен прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или при намалена видимост под 50 метра.

Никъде в закона не е споменато, че трябва да има знак, за да имаш право на обратен завой. Дори и въпросната маркировка не ти забранява. То си го пише в чл. 39. В случая ти забранява само ограничената видимост.

Колкото до онзи той нарушава чл. 20 и определено има начин да се докаже. Понякога как констатират "в следствие на несъобразена с пътните условия скорост", ако не знаят с колко си се блъснал? Просто скоростомера блокира и се вижда.

В подобни случаи се пише взаимна вина, защото и двамата сте в нарушение. Както го описваш, определено не е карал с 40. Ако ти не беше правил непозволена маневра нямаше да се стигно до ПТП, но ако и той не беше в нарушение също.

По принцип куките гледат в такъв момент кой има повече вина и му го донатрисат, защото иначе им е много сложно за описване, но по Закон вината е взаимна. И да, в случая реално излиза, че той е по-равен, защото на двете мозъчни гънки на г-н Ушев им е прекалено сложно да го опишат това.

А на другите ще кажа: ако не познавате Закона, не си правете труда да се правите на много умни. Говорете с факти и цитиране. Субективният фактор не е критерий в случая.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e54fb1f356
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До №7 Цитиращият! Айде пак прочети закона, защо пропусна най-важното от закона, свързано със случая, написано в чл. 38
/цитат на (3)/ При недостатъчна широчина завиването в обратна посока може да започне и от другата част на платното за движение, но водачът на завиващото пътно превозно средство е ДЛЪЖЕН ДА ПРОПУСНЕ и попътно движещите се от лявата му страна пътни превозни средства.
В описания случай нашият автор не е пропуснал никого, заел е двете платна спирайки.
Недоказаната скорост на блъсналия го, се омаловажава, защото по чл 20 той е започнал да изпълнява закона.
Чл 20 /цитат на последно изречение/ Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

В момента в който другият шофьор е забелязал автора ни, той е ударил спирачки, искал е да изпълни закона. Докато автора ни, доказано не е имал намерение да изпълнява закона. Автора е бил длъжен да пропусне движещите се след него автомобили.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker