Нямам навика да се обръщам с име - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121311)
 Любов и изневяра (29738)
 Секс и интимност (14377)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18558)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нямам навика да се обръщам с име
преди: 10 години, 6 месеца, прочетена 3321 пъти
Това ме отдалечава от хората без причина и ме мислят за сноб едва ли не. Не искам да съм такъв, но отстрани така изглежда явно. Винаги когато имам да казвам нещо на някого, директно започвам да говоря, без да се обръщам към него с име. Само при мисълта, че трябва да спомена нечие име, се чувствам дискомфортно.

Отдавна е така, но го осъзнах онзи ден. Бяхме много колеги на едно място и аз исках да кажа нещо на едната колежка. И понеже ме досрамя да и кажа името, а ако бях започнал да говоря директно, нямаше да разбере, че говоря на нея заради глъчта, минах през няколко души, за да застана до нея и започнах директно да и говоря. При което тя ме погледна странно, все едно съм някакъв непознат, който неочаквано я заговаря на улицата примерно. И това не е единствения подобен случай.

Дори към родителите си и роднините ме е срам да се обърна с "мамо/тате/лельо/свако". А не беше така преди - когато бях тийнейджър. Даже ми се обиждат - разбираемо, тълкуват го като неуважение. Аз самият мразя да се обръщат към мен с име или с "батко", "свако" и т. н. (последните важат за по-малките на възраст роднини естествено). Единствено към съпругата си и към дъщеря си се отпускам да се обърна с име или нещо гальовно, просто ми идва от вътре, но с другите е обратното.

Опитвам се да разбера на какво се дължи, защото ако осъзная къде е корена на проблема, предполагам, че ще го превъзмогна. Някой ако може да ми помогне в това осъзнаване, ще съм благодарен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 6 месеца
hash: 4247ef4d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И как се казваш викаш :D ?

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 0e1e868646
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Аз бях по същия начин - особено с роднинските обръщения. Просто някак не може да ти се извърти езика и да го кажеш. И предполагам с много хора е така! Не знам защо, но специално за малките имена на хората при мен се дължи на това, че, наричайки някого по име, някак се скъсява дистанцията помежду ни, едва ли не фамилиарнича, интимнича:D Звучи шантаво, но лично аз така го обяснявам за себе си. От друга страна пък много обичам, когато към мен се обръщат с име!
Ако мога да дам някакъв съвет: когато нечие име ти се струва странно, нелепо за теб самия да го произнесеш и употребиш - наблюдавай другите как се обръщат към дадения човек и пробвай и ти. С времето ще го отработиш, ако толкова те притеснява:)
И все пак, както казваш, прави това, което ти идва "от вътре", другите едва ли чак ще те помислят за сноб.
Поздрави!

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 7fe4b4481e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много просто - психологически е доказано, че човек който не споменава другите по име, създава дистанция с тях. От начало е нормално, когато не се познаваш с някой, да не ти е комфортно да го наричаш по име, но когато вече се познавате по-дълго време, става някак от само себе си. Ти може би си по-затворен и дистанциран като човек, и именно затова ти е трудно да назоваваш хората по име. Дори някъде бях чела, че хората се чувстват много по-добре когато им казваш по име, защото ги признаваш като личности и ги караш да те чувстваш по- близък. Честно казано и аз се чувствам добре, когато ми казват по име, когато се познавам с някой дълго време и един път не ме е нарекъл по име, го чувствам някакъв далечен и сякаш иска да създаде дистанция. Според мен може лесно да се реши този проблем, започни да се насилваш в началото да им казваш по име, все пак не им казваш нещо обидно, за да се срамуваш по какъвто и да е начин. Но ако се опитваш да се дистанцираш от тях по някакъв начин, никога няма да ти е комфортно да им казваш по име.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 7992aa951b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   какъв ти е толкова проблемът да наречеш хората по име? да кажеш: "Иване, здравей". по този начин показваш на човека, че е важен за теб, запомнил си личността му и името, което го идентифицира. наистина се счита за неуважение да започнеш направо на въпроса.
опитай поне с колегите, които познааваш отдавна, няма да ти коства кой знае какво, а се приема добре.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 3bdcc356ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Ами не ги наричай по име, а с местоимения "ти'„ "онзи", "той", "онези" и тнт. Пак ще се разбира.

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: f7384673da
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Името на човека е най важното словосъчетание за него. то гали ухото му. Задължително си дай за цел да се отучиш от грозния навик да подвикваш на хората, като на овце.
На роднините си както искаш така викай, но към колега да се обърнеш с Ей, .... - си е направо обида.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker