Пари на заем - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121186)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Пари на заем
преди: 10 години, 6 месеца, прочетена 3985 пъти
Здравейте, пиша за съвет и защото съм ядосан. Дадох пари на приятел с който се познаваме от деца. Парите не са много 100 лв., дадох му ги защото искаше да празнува, имаше повод. Каза, че ще ги върне след месец, но вече минава втория. По принцип аз съм по зле във финансово отношение от него, но в нужда реших да помогна. Още не съм го питал кога ще ми ги върне и разчитам той да се досети. Тази вечер ми беше на гости и ми се хвалеше с нови покупки, но за парите не спомена нищо. Омръзна ми хора, дадох и на друг човек 20 лв. и така и не ми ги върна, както и да е той не ми е чак толкова добър приятел. Какво става не знам вече, гледам да помагам като човек, а какво се получава всеки те прецаква. Какво да направя, да забравя за парите и този приятел в кавички да го отсвиря завинаги, как мислите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 6 месеца
hash: 13631cd8c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Приеми тези пари като пари дадени за уроци и се радвай, че са само толкова. И аз съм същата овца като теб, а понякога съм давала пари "назаем" само за да ми се разкара някой от полезрението. Дано "приятеля" ти да не те "продаде" толкова евтино и все пак да ти ги върне.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: ddaf655ea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   той мисли, че си ги забравил
а може би и той да е забравил, че си му ги дал.. особено ако за него тези 100 лв. не са кой знае колко

просто му кажи, че имаш нужда от пари и кога ще има възможност да ти върне 100-те лв. които си му бил дал преди време
според мен ще ти ги върне, особено щом има пари
просто е забравил или е несериозен и ако не го питаш няма да се сети сам!
това е за този който ти е приятел, другия също го питай

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: af4a137ae4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Прав си да се ядосваш, дразнещо си е. Можеше поне да ти каже, че сега няма възможност и да изчакаш, а той дори се хвали с покупки.

Според мен просто му кажи няколко пъти, че имаш нужда от пари и ако може да ти ги върне. Ако продължи да те мотае, спри да повдигаш темата. Просто го издебни в някой момент, когато е забравил да ти купи/плати нещо (измисли нещо, че нямаш възможност примерно да си занесеш колата на сервиз или де да знам, ти си знаеш) с уговорката, че после ще се оправите. А после му кажи: "А, да, ти нали имаше да ми даваш, все едно сме се оправили. "

И от мен да знаеш, не давай заем на човек, в когото не си на 100% сигурен, че ще ти ги върне, колкото и да е в нужда. Защото започват да злоупотребяват с добронамереността ти. И аз така като теб се опарих няколко пъти и вече почти на никого не давам, освен ако му нямам 100% доверие.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 86af5861f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Напомни му! Може да е забравил. Аз в момента съм раздал 2000лв назаем в течение на месеци на двама приятели. Но ги познавам и знам, че ще ги върнат.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 1b6f4966f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Деликатно му намекни, че ти дължи пари, може наистина да е забравил. Аз в такива случаи разказвам следния виц.
Имало едно време един щедър арменец бай Гарабед. Та всички знаели, че той е богат и щедър и де на някого му трябвали пари, все при него ходели. И той давал. Като поиска някой пари, бай Гарабед само казвал, ами знаеш къде са парите, отвори чекмеджето и си вземи. Обаче всички взимали и не връщали. И така дошъл поредният.
Бай Гарабед и на него казал да отвори и да си вземе, ама този път пари нямало. И човекът се очудил. Е, казал бай Гарабед, а не се ли сещаш, че първо трябва да върнеш за да има после пари в чекмеджето?
Та като го разкажа тоя виц съвсем невинничко обикновенно хората се сещат, че за да има пари за следващия път трябва първо да ми върнат предишните.
Иначе имах такъв случай с един приятел. Дадох му пари и месеци наред ни го чух, ни го видях, даже нарочно се криеше и не си вдигаше телефона и ми стана тъпо. Да си развалим приятелството заради дребна сума. Е, накрая успях да го намерям и в крайна сметка ми ги върна, ама вече му нямам доверие и повече никога няма да му дам пари.

 
  ...


...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 1b6f4966f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Дядо ми беше същия като теб. На кой ли не даваше. И разбира се никой не връщаше, че накрая дори на погребението му не дойдоха. Ей така, поне да му засвидетелстват малко уважение! Какво да ти кажа, неблагодарни хора има колкото искаш!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 3dcf071368
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Кажи му да ти върне парите защото ти трябват! Толкова ли е сложно? Става това, че приятеля ти си мисли, че си забравил за тези пари или не са ти важни и очаква да мине между капките. А ти седиш и чакаш той да се сети - има да си чакаш. Отиди и си ги поискай, няма нищо срамно, ако се направи на разсеян кажу му - виж какво исках да ти помогна, но сега парите ми трябват, щом имаш за да си купуваш нови неща, предполагам няма да те затрудни да ми ги дадеш. Ако каже, че не може и започне пак да се помайва, повече не се занимавай с него, заради 100 лева ще изгуби приятел, а това е много по-ценно. Затова нека и на него да му е за урок, занапред, докато мълчиш вредиш хем на себе си, хем на него, защото той ще продължи с това поведение и с други хора. Надявам се да събереш смелост да си отстояваш правата, иначе винаги ще те мачкат.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: e6b5e4e745
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Питай направо какво е станало и дали ще може да ти ги върне по-скоро, след това си вади изводите и си прави сметката какво да го правиш този твой приятел. На наскоро една жена, която мислих за приятелка и услужих с 50 лв, че и трябваха спешно и че щяла да ми ги върне след два дни. Чаках седмица никаква не се обади, обадих и се и какво мислиш не вдигна, на другият ден и се обадих пак затвори ми, на третият ден пак и се обадих настоятелно няколко пъти е не вдига пак. Почувствах се много грозно и глупаво, майната им на парите, но се познаваме от 6 години и мислих, че приятелството ни означава нещо и за нея, а тя даже от елементарно уважение не си вдигна телефона. Егати патката къде съм, а се радвах че има човек който мога да нарека мой приятел.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 1452e2851e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Уважение всекиму, доверие никому :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b836eb0fa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Никога не давай пари, освен ако не си ги прежалил вече.
Народът е казал: "Направи добро и го хвърли в морето!".
Вероятността никога да не ти върнат дадени по такъв начин пари е близка до 100%, а да си късаш после нервите за това (които струват много повече, че и няма как да си ги купиш дори..) - въобще не си струва.

 
  ...

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: fdbdd929b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Кажи му някаква част да ти върне сега(ако не може всичко наведнъж) и когато ти я даде се уговорете кога да е следващия път. И ако дойде срока и се ослушва пак го подсети. Неприятно е, но е по-добре да свикнеш любезно, но твърдо да искаш. Иначе губиш и приятел, и пари. А и хората ще ти имат респект занапред.
С един бивш приятел стана твърде неприятна ситуацията. Имаше проблеми тогава, услужих му за 2 седмици, а станаха 4 месеца, покри се и мислеше така да се размине. Два-три пъти му напомнях, но нищо. Сумата не беше малка по онова време, стана ми неприятно че така е решил, не ми се вярваше, но факт. Една вечер късно отидох до тях с колата с още двама приятели, излезе по чехли от вкъщи, без да се караме или нещо се разбрахме на части да започне да връща. Да видиш как след няколко дена ми се обади готов с цялата сума, а уж беше много затруднен. Не знам си какво му се случило, късмет и изведнъж му се намерили пари:) Разбра че няма да го оставя лесно. И заради предишни неща(беше тръгнал да пропада), и заради този случай окончателно ни се развали приятелството.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 586ba37241
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз лично наистина веднъж забравих да върна 70лв на много добър мой приятел, заклевам се - забравих!!!
Две седмици по-късно той подходи доста тактично - говорехме кой какво ще си купува и той каза "другата седмица ще взема заплата, дали ще можеш до тогава да ми върнеш онези 70 лв, които ти дадох, че да заведа гаджето малко на почивка? "
иии веднага му ги върнах - просто бях забравил. Той не отиде на почивка де, но много добре го завъртя, за да не стане нагло :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 0dcb41f882
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Приятел, познат-пари само с документ и уговорен срок за връщане. Така мърдане няма. Не плати ли навреме, начини бол.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b5af0789b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Така е разбирам те. Тъкмо се запознахме с моята приятелка и уж най добрата и приятелка ми се обади но бяхме се виждали 2-3 пъти и ме помоли за 40 лв назаем уж за 1 седмица. Мина 1 година виждали сме се 2 пъти но нищо! Интересното е че има хора които ти дължат и могат да те гледат в очите все едно ти им дължиш.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 606613d558
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Щом става дума за пари, се говори директно....те са си твои...с право си ги поискай !

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 13631cd8c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   За 100 - 200 лв. няма нормални начини да се вземат, какво ще стане, ако заема е уговорен писмено. За 100 лв. да напишеш Запис на заповед и после да ходиш при съдия - изпълнител? Разправията ще ти струва доста повече от дължимата сума. Трябва автора да говори с приятеля си, дано просто да е забравил.
№1

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: a6a860f580
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   №16 Ако автора имаше записна заповед е с правото си да си иска парите. Не е толкова сложно колкото си мислиш. Ако автора няма записна заповед и ходи да си иска парите, ответникът може да го осъди за рекет и пред съда той ще е в правото си. Така че за пред съда автора не само, че ще е виновен ами и ще заплати и делото и сума определена от съда за нанесени неимуществени вреди на човека, който "уж" тормози.
Мой познат го осъдиха на 2 години условна и сумата от 200лв да заплати на жертвата на рекет, защото искаше от "жертвата" да заплати дължимите му 500лв за катастрофа на която не повикали кат, заради това че "жертвата" в момента на катастрофата ревнал, че няма гражданска. Е моят познат не само че оправи колата си, ами и след това плати 200лв на този дето го блъсна и вече има тежест на името си, води се осъждан. Само заради това че на мястото на катастрофата се съгласил да не викат кат и да се разберат устно за 500лв.
Когато отидеш в съд и пуснеш молба рекетират ме за дадена сума. Съдът не разнищтва защо сумата е поискана стига да докажеш че са искали тази сума, не те питат защо и не искат обяснения за причини за рекета които са ти наложили.
Извод:
Пари се дават и вземат само с документ. Ако даваш пари без документ се водят подарък. Щом даваш подаръци значи можеш да си го позволиш. Дела за връщане на недоказуеми подаръци не съществуват.
Авторе опитай да си ги искаш но само акочовекът ти еблизък и си сигурен че няма да те натопи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker