Какво става с Българина ? Какво мога да направя ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121291)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14371)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво става с Българина ? Какво мога да направя ?
преди: 10 години, 3 месеца, прочетена 2342 пъти
Когато бях дете, ми казваха- българските мъже са най-силните, българските жени са най-красивите, а IQто (не че знаех какво значи, тогава) на населението е най-високото в света. След това ми говореха за гостоприемството на българите, за любовта им едни към други, за това как се държели като братя, че били честни, смели, готови на саможертва един за друг индивиди.
Но не мина много време, преди да осъзная, че България, беше пълна противоположност, на вярванията ми за нея. Държанието на хората е изключително грубо. Липсва уважение, както към другите, така и в личен план. Отношението им е невероятно немърливо. На образованите хора се гледа като на "катили", успелите са "шмекери", хората на изкуството са "курви и педали", честните са "шматки". Когато някой иска да създаде нещо, то този човек бива осмиван и подиграван. Бай Ганьо, Хитър Петър и Андрешко са "класическите" национални герои, а съвременните са известни проститутки, мафиоти, борци и бокьори. А корупцията, е нещо толкова естествено, че се смята за нормално.

В народа се таи една омраза, омраза която бива насочвана към всички останали. Тя е примесена с напълно безпочвено високомерие. Всеки счита себе си за най-великото същество, което е стъпвало на земята, всеки си мисли, че е перфекетн, а за проблемите му и дума не може да става. Хората никога не работят заедно, всеки винаги играе "за себе си". Да "прецакаш ближния" е задължително условие за съществуване на индивида.
Огромен проблем е, че българите не обичаме да признаваме. Не обичаме да признаем грешките си, слабостите си и най-вече, не смеем да признаем зависимостта си един от друг. А не се ли изправим пред тези проблеми, никога не можем да ги решим. Живеем във вълчи времена, където всеки иска да е единак.
В културно отношение, сме доста назад. Българите са една от най-нечетящите нации в развитите страни. Огромна част от младите са чели не повече от три книги и доста често са били книги, които е трябвало прочетата за да завършат гимназия. Има хора, които не са стъпвали никога в музей или галерия, защото ги считат за далеч по-безинтересни, от новия мол. Не твърдя, че всеки от нас трябва да чете книги, да се захласва по картини, да слуша музика, но не остава ли живота някак си по-празен, без тези неща.
На моменти ме боли, като гледам в какво уродливо подобие на държава живеем. Как сме свикнали с подкупите още от ученическа възраст. Доктори, продаващи "извинени отсъствия", директори, продаващи дипломи и публични училища продаващи правото да учиш в тях. А всички знаем за безпиранта корупция във страната. От най-дребния чиновник, до най-висшия политик, от катаджията, който събира пари за закуска, до генерали в армията. Млади съдии, продаващи човешки съдби, за жълти стотинки, нотариуси, подпечатеащи документи, с които се крадът милионни. За нас това е нормално. Но корупцията е болест. Разпръсква се като зараза и покваря всичко, което и се поддаде.
Как Хитър Петър и Андрешко са пример за подражание в нашето съзнание. Та единия е известен с умението си да излъже и измами всеки, и със любовта си към този акт, докъто другия е човек, който укрива данъците си към държавата, и не се оставя "на лошите управници". А нима лъжата, измамата и недоверието са нашите добродетели? Не бяха ли честността, откровението и доверието?
И какво мога да направя аз, случаен младеж, които не може да понася състоянието на народа и държавата си? Та колко по-ленсо щеше да е, ако спрем да се мразим и лъжем, да се справяме заедно с проблемите си и да не оставяме тези в нужда на неволята. Как да покажа на хората, които невиждат това? Как да им покажа, че живота би бил прекрасен, ако отделяме внимание за нашите близки и приятели, ако се вгледаме дълбоко в себе си и решим да се променим? И как да се справим със ширещата се престъпност, със скандалните си подкупни политици, с крадците, убийците и всички други неблагоприятни хора?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 3 месеца
hash: dda80cba91
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Aко сaмa птицa пролет прaвеше, .. бих ти кaзaлa- зaпей!!!
Ще зaмълчa!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 01c373bf3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1 е абсолютно прав/а. Българите не сме единни като другите народи. Ако бяхме - щяхме ли да допуснем да стигнем до тук? Мисля, че ако Тодор Живков беше още млад и на власт, България сега щеше да е като Германия, Швейцария, най-вече манталитета ни нямаше да е толкова прост и щеше да има работа за всички, щеше да има закони, които да се спазват и шяха да ни уважават. Трудно ще си извоюваме уважението на другите народи към нас... Не е трябвало да погребваме историята ни, а да я поддържаме. Къде сте видяли в другите държави да има по 10 джамии в всеки град? От къде на къде? Били сме под турско робство 500 години, а накрая тук се излъчват новини на турски, и сериали на турски, да не говорим колко турци живеят тук. ТОВА нямаше да го допуснат хората другите държави. Левски си е жертвал живота напразно.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 5339d3e804
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Номер 2,

Били сме под турско робство 500 години, но не забравяй за 45-те години комунистическо робство. Днес българите сме просто роби на простотията (и само някои смеят да се оплачат).

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 977cca2d3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много, ама МНОГО се дразня, когато някой БЪЛГАРИН/КА с претенции да е образован(а), нашадаю другите, че не били чели книги започне да говори за Хитър Петър и Андрешко по този прозиращ тотално неразбиране и само заучени клишета начин!!! Господине/госпожо/госпожице, а вие въобще чели си сте тези произведения!?? Защото ви гарантирам, че НЕ СТЕ ги разбрали!!!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: c22555b626
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   ми какво да кажа България е пълна простащина пенсиите 120 лв.. министрите ни ахмед, мехмед турци увеличиха си заплатите от 2000 на 3000 лв месечно а ние си мълчим с по 120 лв пенсия сега за великден дават 30 лв надпабвка пак мълчим и това е ние сме си виновни.. гледам в турция какви протести какво нещо правят а ние тука че и ми предлагаха за едно ядене да ходя да протестирам всички подкупени еи за тва ще сме така.. аз така мисля незнам за другите на 14 год съм

 
  ...


...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 32bb9f2b40
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Трудно е да си изкривиш душата, ако ще и да си най-големият антикомунист в България. Каква болест трябва да има човек, за да смята, че по времето на Живков е имало безработица и слаба икономика. Знаеш ли номер 2, по оценката на поста си, ще разбереш, че тая страна няма да се оправи и след 100 години. Освен позволението да приказваме кавото си поискаме, няма нищо положително в демокрацията. Винаги ми е било интересно, как хората откриха толкова минуси на комунизма, след като никъде не го е имало. Това е преходен процес, който отнема доста време, за да се превърне в реалност. Северна Корея е малко по тоталитарна, но Куба определено е хубава държава. Не съм ходил там. Обаче имам познат кубинец, който от няколко години живее и работи тук, ама и той се чуди как живеем тука... За да му се стори неприятно, значи там е приятно, а там е социализъм. И аз му казах така - Бяхме само милион по - малко от вас кубинците през 1989, а сега сме 4 млн. по малко. Ама какво да се прави.. Демокрация!!!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: e7db3130eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Прочети за пирамидата на потребностите на Маслоу. Най-първичната потребност е да си сит. Тук 90% едва свързват двата края. Когато не можеш да задоволиш най-нисшите си потребности, ти е през * за по-висшите. Тогава неща като уважение, ценностна система, скрупули въобще нямат място в живота ти. Тогава се събуждат първичните инстинкти. Защото става въпрос за оцеляване, подсъзнателно ставаш диво животно, готово да убива, да краде, да се бие, за да оцелее.

И не на последно място - случи се така, че Бай Тошовите хора се облагодателстваха на гърба на хората. Те се водят "елита" на нацията. Но те го постигнаха не чрез образование, акъл, доброта, а с наглост, кражби, далавери, корупция... И как да обясниш на едно дете, че е правилно да учиш и да си културен, след като културните и образованите работят за 500 лв, возят се в градския транспорт, обличат едни и същи дрехи по 30 г., а онези наглите, с накания поглед са баровци в скъпи костюми и луксозни джипове. Разпоретините си живеят на гърба на мутрите, а свестните момичета бачкат за единия хляб.

И на края да кажа на номер 2, че Бай Тошо щеше да направи България като Германия, когато си види ушите без огледало. Сега сме на този хал, защото неговите хора са още на власт, колкото и да казват, че сега е демокрация. А да не говорим Бай ти Тошо колко заеми е вземал, за да поддържа стандарта изкуствено. И до ден днешен ги връщаме тези борчове. Затова сега плащаме по 2 заплати ток.

Изобщо от коментара прозира доста невежество.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 6aa506f531
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Дядо ми, лека му пръст, го е казал 89-та - баща ми го отрекъл твърдо. Баща ми го каза преди 7-8 години, аз казах - може би има и друг начин. Уви вече все повече се убеждавам, че начинът е 1500 комуниста, поне, на разстрел, 5 метра под земята. За назидание. Дано се намери смелчага да го стори, новият Апостол...
И бих добавил, просто народе, не успеем ли да върнем българите от чужбина, малко по малко, много трудно ще мръднем. Както каза една моя учителка - България в момента не върви по наклон надолу, а направо лети по вертикала... Чалга-поколението (говоря за поведение), комунистическия мозък стил ще те прекарам, стига мен да ми е добре и както Авторът е казал - Омразата, та тя е повсеместна, само се огледайте по улицата... като добавим и безразличието, липсата на мисъл за доброто и стойностно бъдеще у мнозинството... Накъде? ! Дано се върнат българите в чужбина, не толкова заради знанията си, които обезателно са плюс, ами заради Сменения поглед над нещата, манталитет!
Иначе, сега нещата още що годе се крепят, благодарение на поколението, родено 60-те години, неуспяло да избяга... Ами след 10 години, като те са пенсионери? Учители, лекари, инженери и прочие - откъде? откъде....

Имам вяра, може би защото съм млад! То и ако ние нямахме, малкото може би останали загрижени за България, би било просто мрак...
Има може би право Михаил Константинов - в началото на 20 век българите са били 3 милиона и е имало повсеместна надежда и вяра, че България ще я има. Днес българите са 7 милиона и общото мнение е, че България ще изчезне.
Събуди се Българийо, защото за тебе те умряха, и една ти бе достойна зарад тях... Събуди се Българино! Не ферарито и ланеца са важни, а доверието, разбирателството, подкрепата! С една дума - Достойнство!
Бог да опази България, Бог да опази нас, загрижените и милеещите за Онези българи, изковани от Достойнство, представени от Автора в началото на поста му...

М, 21

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 849f7e82c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   № 6, какви 100 години те гонят, ти си голям оптимист. :D
След опитите за разсъждение и сляпата папагалска вяра на 7, може да добавиш още 100 години. :( Винаги са ми били смешни хора, които свързват БКП и БСП, ама много.
Комунизмът е изтребил 110 милиона* души заради съпротивата им срещу лишаването им от собственост
*Цитираната бройка е толкова последователно, колкото и базирана на фактически изследвания; тоест изобщо не е.
Псевдоисторици и тв водещи редовно формулират тези, че "само заплахата от смърт може да подкрепя левите мечти и илюзии, защото никой със здрав разум не би се подложил доброволно на това. Затова и има 110 милиона загинали от комунизма. "
Заявявайки това, теоретиците на антикомунизма оскърбяват паметта и страданието на милиони хора, загинали при управлението на Сталин, Мао и други комунистически диктатори от XX век. Измислянето на огромна бройка хора и приписването на смъртта им на някакъв абстрактен "комунизъм" по никакъв начин не въплъщава хуманистична посветеност на жертвите на нарушени човешки права.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 977cca2d3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много умолявам пишещите, особено тези с претенции за култура, да прочетат отново, ама много внимателно разказът „Андрешко”!!! Има го в Интернет. Ако не го разберат, да питат, ще им го изтълкувам, но много моля да се престане с оплюването на този литературен герой. В противен случай не ми се мисли как Елин Пелин се обръща в гроба! А на мен ми омръзна да чета такова въпиещо неразбиране на толкова популярно художествено произведение!!

 
  ...

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 977cca2d3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ето ви го разказа, не е дълъг, за Бога, прочетете го и го осмислете!!! http://books2. my. contact. bg/pelin/andreshko. html

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 977cca2d3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А за тези, които не могат да мислят или да излязат от клишетата, един литературен анализ на разказа, дано не е голяма лъжица за нечии уста....
Цитат: Една по-нова интерпретация представя разказа и неговия смисъл в светлината на обратната парадигма: съдията като олицетворение на правовия ред и законността, на държавническата необходимост и дълга, а Андрешко като стихиен бунтар, стихиен анархист, чиято постъпка свидетелства за обществена недисиплинираност и гражданско неподчинение. Такова становище е абсурдно. Характерна черта за писателите от школата на класическия реализъм е хуманизмът - те не разглеждат човешките взаимоотношения според критериите на официалните (официозни) закони, а в светлината на общочовешките нравствени ценности. В този смисъл жестът на Андрешко е в хармония с ръководещия постулат на позитивистичната етика: „Живей за другите! “, който проповядва активното добротворчество като морална цел на живота.
Цял текст: http://liternet. bg/publish3/vandreev/epelin. htm

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: ac7faac8bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Авторе, много правилно, българите станаха андрешковци, но почети малко история за да разбереш, защо. Липсва ти знания по история и затова не можеш да си обясниш, защо българите в момента са андрешковци и хитър петровци.

Аз ще ти кажа, защото на българите в момента е предложен подобен живот от управниците на държавата. Има закони, обаче те важат според провинилия се, има разбойнически групи ограбващи безнаказано. Точно както в края на 19 век.
Разказът Андрешко е написан 1903г Ако се разровиш Как е живял българинът в края на 19 век и началото на 20 век в сравнение с всички народи в Европа, ще видиш огромна прилика със сегашното положение на обикновенния българин в сравнение с европееца.
Историкът Божидар Димитров в предаването си "Историята с Божидар Димитров" По Тв плюс, на въпрос "имало ли е някога в историята на България такова подобно положение с грабежи, насилие над баби, и др подобни деяния". Той отговори: Да имало е в края на 19 и началото на 20 век. Повечето хора са живеели по селата и са били ограбвани от разбойнически банди, по него време властта в държавата обърнала внимание. Приели закон всеки хванат разбойник да бъде бесен на първото дърво. Но и това не помогнало кой знае колко, тогава приели всички разбойници, които искат да станат защитници на народа и да убиват непокаяли се разбойници, да получат амнистия за миналите си действия. Разбира се бившите разбойници знаели как да се оправят и избили непокаялите се. Така властта успяла да помогне на народа си. Сега 21 век какво прави властта, пише стотици страници, обикновенно извършител неизвестен или присъда пробация и всичко продължава. Живота си тече вече 25 години хората ограбвани, законно или не, не виждат светлина в тунела, затова се появяват андрешковци.
Сега законно се ограбват хората чрез кредити и незаконно чрез обири. Докато законно има възможност за 2000лв заем, само след година- две да дължиш 15 000лв, докато има ненаказани разбойници с по 20 висящи присъди, докато има неправди ще има и андрешковци.
Не си чел добре Андрешко, защото всъщност той не оставя данъчен в блатото, а съдия-изпълнител. Съдия изпълнител, който иска да прибере и малкото храна останала на неговия съселянин и да го остави да умре от глад през зимата. Вземане на житото за онова време е било обричане на гладна смърт на цялато семейство на длъжника.
И сега има ЧСИ вземащи цялата заплата на работник от банковата сметка, под предлог незнаели че е цялата, налагат запор на инвалидни пенсии, незнаели че са инвалидни и т. н. Е нужни са андрешковци на народа и те се появяват.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 433fdf45cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   А някой да има идеи? Как да подобрим ситуацията?
Защото това се пита.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 433fdf45cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Аз не искам народът ми да живее като "андрешко", да трябва да се крие по дупките и да скимти като ритнато куче, всеки път когато дойде време за сметките. Искам всеки български гражданин, да ходи с високо вдигната глава, да не се притеснява, че ако остане без работа и след седмица е на улицата. Пенсионерите да не се чудят дали да си вземат домат или краставциа, а за коледа да има избор между 100 гр луканка и половин килограм хубаво сирене.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 2edd6b57b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   С нищо не сме по-лоши от Европейците. Повечето характеристики, които си писал са общочовешки. Българина е добър човек по природа, готов за съдействие и колективна работа, не малко пъти в историята, а и сега, сме го доказвали.
Корупция- къде няма корупция, бе братче качиш ли се на горните етажи и ти друго ще пееш. Това с надцакването, всеки иска да е повече от другия, независимо в коя държава си. Всеки човек иска да преуспее и да докаже, че е повече, ако не беше така всички щяхме да сме като майка Тереза. Отношението на хората зависи от това как ти се отнасяш към тях независимо дали си в Египет, Боливия, при Ескимосите или някъде другаде. Това, което ти пишеш за своята държава чужденците мислят същото за тяхната. Когато един човек от друга държава дойде в България казва
-"Българите сте много добронамерени и учтиви, не като нашите".
Ти като плюеш по своите как искаш да се оправи ситуацията? ! България винаги е била, остава си и ЩЕ БЪДЕ велика държава, независимо от сегашното и положение.
Вие, които вярвате още в комунизма, ще се изчистите след 2-3 поколения и ще останат само 4-5 странички в учебниците. Не мога да простя на хора предали националните интереси на държавата, за които други са давали живота си. А забравих да кажа, че въпреки 3те прочетени книги Българина е природно интелигентен, което е по-важното и има златни ръце. Я ти накарай един Европеец да си смени бушона собственоръчно, ще го смени ама нанай :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker