Приятелят ми е сектант... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14369)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Приятелят ми е сектант...
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 3793 пъти
Здравейте, ето и моята история. Познавам приятеля си от около година, заедно сме вече 6 месеца, отношенията ни през този период винаги са били чудесни, разбираме се с половин дума, грижим се един за друг, вярваме си и си помагаме. Наскоро, обаче той ми сподели нещо, което никога не съм очаквала: че близките му и той самият посещават секта , редовно, всяка седмица. Не е като да не подозирах нищо. Често, когато отидех у тях и видех наредените библии по шкафовете, молитви по стените и библейски цитати ми минаваха разни мисли през главата, майка му е пълна маниачка, но, за него не подозирах, той не е някакъв интроверт, отворен е към нови хора и общителен, мисля, че има известно влияние от семейството си. Всичко останало между нас е наред, как да постъпя след това обаче? За мен е странно ходенето по такива места? Но той досега с нищо не е показал че ходи смисъл не е вманиачен. Какво мислите за сектите като цяло? ЗА или ПРОТИВ? И какво бихте направили на мое място ? Благодарна съм на тези, които ще се отзоват

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: 575b1d597f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За каква секта точно сзтава въпрос и сигурна ли си, че е точно секта? Българите си падаме малко атеисти и затова вярващите хора винаги ги отнасяме към сектантите, а невинаги са такива. Примерно баптистите реално не са секта, но на нас ни изглеждат пълни откачалки. Ако обаче наистина става въпрос за секта, положението не е добре... :/

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 6e48164d0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Определено съм ПРОТИВ! И не бих искала да имам нещо общо с такива хора. Преди време една моя близка се разведе с мъжа си, защото започнал да посещава една секта.. след няколко месеца му бяха промили мозъка, разведе се с нея, заряза си децата и се ожени за една друга от същата секта точно както му бяха наредили!!!

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: a2dfacb692
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Преместете се в друг град, далеч от семейството. Ще отшуми и влиянието им!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 0376643e37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Само да уточня, че за мен са секти и разните там протестантски църквички, дето се нацвъкаха навсякъде напоследък и явно са много модерни. Както бяха модерни финансовите пирамиди-измами преди години, между другото.

Не че мога да ти дам кой знае какво образовано мнение - ходил съм на точно две събирания на една такава "църква" и всичките ми впечатления са оттам. А те са, че в такива секти не ходят лоши хора. Отнасят се добре един към друг, явно си прекарват добре, често се срещат и покрай тези чести срещу се научават да са общителни и приятелски настроени хора. Лошо няма. Колкото и да вият православните, лошо просто няма.

Лошото обаче идва от другаде - от пасторите. Много от тия пастори са ходили в Америка, откъдето са се научили да изнасят проповеди, а покрай това и - как да използват вярващите като дойни крави. Пасторът на гореспоменатата църквичка, например - ми има си къща, човека, джипче, жена му - и тя джипче. Синчето - в Американския колеж в София, едно от най-скъпите частни училища в България. Опааа, ама що там? Ми щото видиш ли, преди 150 години некви протестантски мисионери го основали, та затова. А познай откъде са дошли парите за къщата, джиповете и тлъстите такси за колежа - еми от седмичните срещи. Където кутията за дарения прави три обиколки.

В САЩ е абсолютно същото - пасторите са богати и пре-богати и си живеят живота с "работа", която изисква да проповядват по няколко часа седмично.

Както и да е. Какъв ми е проблемът, всъщност? Ми просто си представям как приятелят ти пуска банкноти всяка седмица в кутията за дарения, как ако се задомите, приятелят ти ще вади от семейните спестявания, за да подпомага каквито "проекти" там пасторът на сектата измисли, как ще си живеете скромничко цял живот (в което по принцип няма нищо лошо), докато пасторът си кара лъскавата джипка. Може и да греша, може приятелят ти да не е толкова тъп и с толкова промит мозък, но си струва да се замисли човек.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: f1155383fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Аз имам познато семейство, които са евангелисти и макар да не правят жертвоприношения или нещо подобно, просто нещо не са в ред и определено им личи по поведението. Примерно уговарям се с тях за нещо, говорим сериозно, всичко точно и ме баламосват сума ти и време, че всичко е наред, че се работи по въпроса и после в един момент нещо им прищраква (без видима причина - явно внезапно се сещат, че евангелието или отчето не го разрешава) и все едно не сме говорили нищо. И дори не смятат за необходимо да ме уведомят и аз си мисля, че всичко е наред. Има куп други примери, които ме навеждат на мисълта, че нещо не им е наред - примерно всяка втора дума (на висок глас естествено и то сред куп непознати) им е "Бог да благослови еди какво си" - колко срам съм брал, не е истина, всички са ни зяпали. Имам и други такива познати макар и не много близки и същата работа.

Все си мисля, че за да се зарибиш с подобно нещо, трябва да си малко откачен, а там още повече ти промиват мозъка. Чувал съм и за такива, които нямат пари за хляб, защото си даряват всичките доходи на сектата. Де да знам - за мен е малко стряскащо и меко казано странно. Не казвам да го напуснеш, но имай предвид, че може в един момент да се сбърка тотално и да си дава всичките пари на сектата.

Това е болестно състояние - като хазарта, като дрогата и т.н. Няма лошо да си религиозен, но всяка крайност е вредна. Същото е и с хазарта примерно, няма лошо да си пускаш по едно фишче от време на време, но ако се прекали, знаеш до какво води - да затрити семейства, борчове и т.н. Същото е и с това с тази разлика, че там има хора, чиято работа е да те навиват и промиват мозъка и имай предвид, че са доста добри в това. Така че обикновено е въпрос на време сектант да залитне в крайност, изключения са тези, които просто си посещават сектата, без да се вманиачат дори и след години. Така че пак казвам - внимавай. Сега може да не е краен, но след време най-вероятно ще се фанатизира. Ако нямах преки наблюдения, нямаше да ти ги говоря тези работи наизуст. Такива хора обикновено биват изолирани от обществото, защото просто не могат да си намерят среда и отричат всичко различно, както и тях ги отричат. После се затварят в тяхното си мини общество и се навиват едни други още повече.

 
  ...


...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 899636cd55
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Първо разбери каква църква посещава, смятам, че става дума за евангелска църква. Там като цяло не са някакви краини сектанти, целта на тази църква е да ги спонсорирал, да им даваш десятък всеки месец. Иначе нищо лошо не правят, пеят си песнички, слушат си проповедта на пастора, но просто ги манипулират за пари! Казвам ти го това защото и майка ми посещава такава църква и съм наясно с нещата. Много пъти съм правил опити да говоря с нея, да я накарам да се махне от там, но без резултат, тя си знае нейното! Като цяло са много досадни, защото постоянно говорят за Господ! Лошо е вече ако посещава "свидетели на йехова" и другите им там разновидности, това вече могат да се нарекат сектанти. Там ги учат, че ако ти предстои операция и трябва да ти се прелее кръв, да не се съгласяваш на кръвопреливането защото било голям грях и, че щом си стигнал до това положение значи Господ е пожелал така да бъде и трябва да оставиш нещата така. Много хора членове на тази секта са умирали точно заради това, че са отказали кръвопреливане, следвайки пътя по който ги учат в сектата! Авторке, щом с приятеля ти се разбирате чудесно, това, че посещава такава църква не би трябвало да развали отношенията ви. Ма е хубаво да поговориш с него и да му обясниш, че там го манипулират с цел да им дава кинти. Това си е доста доходоносен бизнес, защото има хора които дават баснословни суми като дарения!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: cf3026447d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Сектите промиват мозъци и се издържат на гърба на уж вярващите. Има много радикални секти, където има много забрани. Например на една позната децата,й са в секта и им забраняват да се женят и да правят семейства, та да не би случайно да започнат да си дават парите вместо в църквата за децата и да имат вече по важно нещо в живота от църквата. Даряват си имоти, кой каквото има, страшна работа е.
разпитай приятеля ти за църквата, все пак имаш право да знаеш, след като си с него.
Аз бих го разубедила, че не е нужно да членуваш някъде за да си духовен, или да парадираш с вярата си.
истинската вяра според мен е нещо интимно и не се разгласява ей така, че чак и да си член. Да не говорим, че църквата използва хората, които са самотни като майка му може би за да намират там компания и смисъл в живота.

 
  ...
преди: 10 години, 18 дни
hash: 354042d13f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Всеки, който упражнява психологически тормоз, налагайки религиозни норми (догми), е НЕдопостим за мен.
Религията трябва да е свободно пространство. Всеки да може да намира духовен пристан в нея, когато и както пожелае.
Щом тя се налага, се превръща в тормоз.
Сектите в България са много. Мена ме "обработваха" ежедневно, в пордължение на година и половина, да се присъединя към една такава, но отказах. Това костваше работното ми място.
Сектите "промиват мозъците". Парадират, че създават умни, интелигентни и здравомислещи хора, но всъщност създават "стада от овци".
Всички те, настояват целите семейства, родове, приятели на техните поклонници, да се присъединят. Анатемосват всеки отказал.
Добре си помисли с какво и с кого си имаш работа? ! Зад гърба на приятелия ти не стои само фанатизираното му сеемйство, а и стотици други.
Имам 2 самоубили се приятелки и 1 жива, но пострадала физически от сектантски тормоз. Посетили сектите няколко пъти, но отказали да се присъединят.

 
  ...
преди: 10 години, 17 дни
hash: be887f9d6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Да уточня : става дума за АХЦ ( Апостолска Християнска Църква) ходих само веднъж и определено за последен път. Не са крайни сектанти пеят си песнички, говорят за Бог а и моя приятел като цяло е стабилен и контактен човек, страхувам се да не се пристрасти, иначе всичко останало между нас върви чудесно

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker