Пране - жени помагайте! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121211)
 Любов и изневяра (29712)
 Секс и интимност (14361)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18528)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Пране - жени помагайте!
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 10958 пъти
Здравейте :) Та... сигурно ще ми се смеете, но досега никога не съм прал, но ще ми се наложи след някоя и друга седмица, тъй като ще се отделям на квартира. С майка ми не се разбираме хич и каквото и да и кажа само ми се святка насреща, затова варианта да я моля да ме научи отпада.

Наистина не разбирам нищо, освен как да си изпера гащите и чорапите със сапуна под чешмата. Не съм наясно с материите и колко време трябва да кисна дрехите преди да започна да ги пера на ръка, колко прах да слагам. Страх ме е да не ги оцветя или да не стане някой гаф... На пералнята пък знам само копчето за пускане и до там. Взех и книжката уж да се улесня, ама в нея пише за най-различни тъкани и аз нали съм индианец... за кво става дума не зацепвам... честно! Много съм тъп явно.

Не знам там в квартирата как ще е, ама и на ръка ще се налага да пера, в другия случай пералнята, проблема ми е, че не мога да се оправя с цветовете и материите кое с кое не се пуска заедно... примерно имам една блуза с бяло и шарено -тва сега бяло ли е или цветно... една друга пък бяла с черни лепенки и надписи? ! Черните неща с цветно смесват ли се или ще се боядисат?
И за дънките също си нямам на идея как да се перат имам и едни почти като бели, други са тъмни, някои не чак толкоз... Аве не знам направо, кво ще става, ама много ви се моля жените да помагат, че хич не е лесна мойта! Много сложно ми се гледа туй пране.
И много се надявам за сериозни коментари

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: 21aa0c4b58
гласове:
1 2 3 4 5
  (45 гласа)

1.   Няма как някой, който не присъства при теб, да те научи, без да ти покаже нагледно.
Един съвет, който може да ти помогне е да гледаш простора у вас, без да питаш, можеш сам, да прецениш по прострените дрехи. Майка ти простира наведнъж, само дрехите, който са били в една пералня и чак след около 2 часа простира дрехи от друга пералня. Можеш да гледаш и простира на съседите.
Но така или иначе, докато се научиш, ще изхабиш някакво количество дрехи. Всеки така се учи, жените не са родени научени, дори и да ги е учила майка им, пак понякога се случва да боядисат пералня с дрехи, докато са млади.
Втори съвет лепенката на Т-шъртки колкото и да е цветна не се брой за боядисан плат. Така че бяла фланелка с черна лепенка се брой за бяло, като разбира се внимаваш за градусите топлина на водата. Като начало не ползвай пералнята на по висок от 40 градуса.
Трети съвет колко прах да слагаш пише на опаковката на праха.
За дънките зависи колко са замърсени. Ако се цапаш по малко, просто ги пускаш в пералнята с тъмните дрехи. Ако обаче ги носиш докато започнат да стоят прави и получат петна, като лунни кратери на снимка, те тогава първо накисване търкане с четка и веро, изплакваш верото и чак тогава в пералнята.
Дано съм помогнала.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: a9e73850ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Аз бяло, цветно, гащи чорапи и всичко др ги пускам на едно, каквото стане :D Ако се смени леко цвета все едно имаш нови дрехи :P До сега само веднъж съм имал проблем и то като бях със старите съквартиранти. Явно са имали дрехи, които пускат. Гледам някоя по-бърза програма да не върти 3 часа пералнята. Слагаш прах в едното отделение, омекотител в другото пускаш на около 40 градуса и това е. Аз програмите с пробване ги научих. Пробвай дрехите на ръка дали ще пуснат боя, ако не пуснат за другия път да не се притесняваш. Ако не греша червените дрехи най-често пускат или поне най-очевидно.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 6ad015cab8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Слaдур;)
От вътрешнaтa стрaнa нa всякa дрехa имa едни мaлки етикетчетa, нa тях пише кaквa мaтерия сa, нa кaкъв грaдус се перaт и дaли се глaдят или не.
Рaзделяй по цвят и темперaтурaтa, нa която се перaт дрехите.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: acf6a37e23
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

4.   Няма да ти се смея (много), но защо питаш само жените (това малко сексистко си пада, като че ли те само перат!?? )! В днешно време ВСЕКИ човек може да пере, голямата сложнотия... Прочети книжката, погледни етикетите на дрехите- там пише на колко градуса се перат! АКо толкова не можеш да определиш материята на дрехата- ами и нея си я пише на етикета! Отделяй тъмните от светлите (белите) като переш и ако тоооооолкова ти е сложно- слагай всичко на стандартна програма на 40 градуса! Иначе каква е толкова сложната логика- по-грубите и издръжливи материи (лен, памук, ... ) на по-голяма температура, по-фини (прежда, коприна, синтетика)- на по-ниска! Голямата философия...

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 8449bd7084
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Е-е, не е толкова сложно де!
Переш всичко с халдака вода, търкаш до пълно премахване на мърсотията/петната и готово!
По принцип на всеки прах или перилен препарат си пише става ли за ръчно пране или е предназначен за автоматична пералня, при колко градуса се пере с него и за какви тъкани е подходящ... Ако питаш мен - само памучно трябва да носиш, и то колкото се може по-слабо оцветено (това от здравословна и антиалергична гледна точка). Та ако носиш само памучни дрехи, задачати ти твърде се улеснява. Те са и по-държеливи на перилни и лекеджийски издевателства от изкуственяците (дето "светулка" от огън само като ги докосне и става дупка...). Коприната също е капризна, но естествена на днешно време едва ли ще срещнеш.

Има един метод - като изтеглиш някакво конче от съответната материя, запалиш го и помиришеш да разбереш каква е материята. Памукът мирише като на горена хартия. Вълната - много гадно, като на горена коса/плът/нокти. Изкуственяците - кой на горен найлон, кой една такава сладникава миризма, друг - задушлива... Това при положение, че дрехите ти си нямат пришити етикети със запазен надпис.

 
  ...


...
преди: 10 години, 1 месец
hash: c28541816e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   1. Прави си ергенско пране- в, един леген слагаш прането, супваш прах на око колкото сипеш толко и топла вода, разбъркваш и на сутринта простираш. :):):)

2. Хващаш си гадже.

3. Переш тъмни дрехи и светли отделно. Дъкните пускат, за това переш с други тъмни дрехи за да, не се, оцветят. Тениската с белите ръкави не я пускай с дънките. Пери на 40градуса. На прахта си пише колко да слагаш. Ако сложиш повече, ще трябва допълнително плакнене, ако сложиш по малко и са ти много мръсни дрехите няма да се изперат добре.
пуловери се перат с хладка вода защото се разтягат, памук също, защото пък той се свива. На етикетите си пише каква материя са. Повечето дрехи са полиестер ликра и памук микс. Переш на 40градуса.
четеш етикетите, в интернет има символите какво значат.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 2d10913741
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

7.   Синтетичните материи може да накисваш в легенче или кофичка, особено ако са със смесени цветове и се перат за първи път, за да видиш кое пуска боя и кое не. Бельото обезателно с някакъв сапун, от тези по-неутралните като обикновените, на които пише, че са за пране специално. Праховете разтваряй предварително в бутканче и тогава смесвай с водата, за да не остават бели следи по дрехите, а също използвай ръкавици, за да не си докараш изведнъж някакъв дерматит на кожата от гореща вода и химикали. Щом до сега нямаш опит ще стане с пробване. Ако переш официални дрехи-ризи, панталони, сака, след това ги закачай да се отцеждат на закачалки и максимално да се изпънат гънките им, за да ти е по-малко гладенето и така. Ако имаш по дрехите упорити петна, можеш да накиснеш първо в разтвор, от тези, които ги има в магазините при праховете, за петна де. После ако пак ти се струва доста упорито лекето, сипваш и малко в пералнята, ако имаш такава в квартирата си. Ако нещо те притеснява и искаш да си изряден за среща или работа, може да се довериш на химическо чистене. Белите дрехи не остявй дълго накинснати в легени, защото по тях се появяват сиви петънца, които после трудно излизат. И съобразявай праховете за цветовете на дрехите. тези за бяло, може да изсветлят цветните ти дрехи. Те обикновено са по-агресивните, тях ги ползвай за дрехи, които са връхни и не са в пряк допир с кожата ти. А за майка ти какво да кажа, след като не иска да ти помогне със съвет, тя сигурно очаква да носиш при нея прането, когато си идваш във вас. Така че нека тука поне успееш да добиеш някаква представа от останалите, които ще ти дадат съвети.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: ce69ecaeb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

8.   На всеки прах си има инструкции - какво количество за колко килограма пране.
Аз разделям прането на 3 - бяло, тъмно/ черно и цветно.
Отделно на етикета на дрехата си пише как се пере. Най-вероятно ще переш дънки и тениски, така че на 30 градуса е най-добре.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 64137ea8b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Аз дето мога да пера, се обърках като прочетох коментарите, пък за автора не знам. Абе аз ръгам всичко у пералнята, няма цветно, няма метно, пускам на 40 градуса и съответната програма, май беше Ц, малко прах, какъвто и да е в чекмеджето и край. Няма какво да го мислиш - материи, цветове, прахове, дрън, дрън. Е, веднъж гащите ми станаха червени, ама за толкова години едни гащи ще ги прежаля.

Ако переш на ръка, вземаш леген с хладка вода и слагаш 1 шепа прах и почваш да търкаш дрехите 1 по 1 в тази вода. Ако не се чистят, значи праха е малко, ако не могат да се изплакнат от праха, значи е много. Иначе просто търкаш до момента, в който се изчистят петната или проста изглеждат по-чисти. Като изтъркаш дрехите, хвърляш водата, пълниш легена с чиста вода и ги изплакваш в него. Ако не си изплаква праха, допълнително ги сложи в мивката или под душа, но трябва да спрат да се пенят. Иначе остават петна от праха.

Пък ако ти е сложно, има обществени перални, където ти ги дават готови изсъхнали, даже ти ги гладят и сгъват дрехите. На времето беше 5-6 лв на пране, сега не знам, но поне няма да се занимаваш да мъкнеш перални, да гладиш и сгъваш.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 4ee75276c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Всичко е много хаотично написано. Ще ти го обясня конкретно, изчерпателно и ясно. Значи, дрехите трябва да се сортират по цветове - светли (бели, сиви, светло сини, светло червени и т. н. ) и тъмни (черни, тъмно сини, тъмно червени). И се пускат отделно. Това се прави, за да не се смесят цветовете на дрехите. Съответно светлите дрехи се перат с прах за бяло пране (на самия прах си пише), а тъмните с прах за цветно.

Отделно трябва да се сортират и по температура на пране, защото ако не се спази температурата могат да се свият или отпуснат. На самите дрехи си пише на каква температура се перат. Примерно първо пускаш тези, които се перат да речем на 40-50 градуса, после тези на 60-70.

Та значи обобщено веднъж пускаш светлите с ниска температура на пране с прах за бяло пране. Примерно на следващия ден пускаш светлите с висока температура, после тъмните на ниска с прах за цветно и последния ден тъмните на висока.

Не че не можеш и да пускаш на куп, но рискуваш да се свият, отпуснат, оцветят. Иначе в книжката на пералнята си пише коя програма за какво е - пускай си пълната пограма с пране, изплакване, центрофуга и т. н. Нагласяй си градусите и си слагай праха в чекмеджето. По желание може и омекотител, пак в чекмеджето в отделението на края. Омекотителя допълнително ароматизира, омекотява и има антистатичен ефект, иначе панталоните ти може и да стоят залепнали за краката ти.

Един съвет - никога не оставяй пералнята без надзор, докато пере, в смисъл не излизай от къщи, защото може да се скъса маркуч, амортисоьр, да се счупи лагер, да се скъса ремък и т. н. и става мазало. Ако стане нещо, спираш направо централния кран, за да не наводниш целия вход.

Колкото до ръчното пране, правиш същото, само че това, което го прави пералнята, го правиш ти на ръка в леген. Т. е. търкаш с прах дреха по дреха, изплакваш, простираш. Тогава естествено няма смисъл да ги разделяш, защото така или иначе ще переш дреха по дреха. Единствената разлика е, че трябва да переш с прах за ръчно пране.

И прибирай дрехите от простора, само ако са идеално сухи, защото иначе ще мухлясат в гардероба. Трябва и да се гладят, за да не са намачкани. Това е всичко.

 
  ...

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 4f9fcfd76e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Автора:

Ехее, не предполагах, че ще има такива подробни обяснения, за което наистина благодаря!
А за етикетите на дрехите, да то има, ама на книжката на пералнята за метериите пише : синтетични, деликатни, устойчиви... ама аз как да разбера кое кое е... сори наистина ама ви казвам, че съм зле :х. На две блузи на които и на двете пише 100% памук нямат нищо общо като материя, едната е плътна, летен модел, но леко да се изпотиш и си личи, докато другата е пък много лека и приятна материя и не си личи нищо и за такива като мен е още по-лесно да се заблудят... хем еднаква материя, хем...

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: cc4d06fd90
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   ^ Как се усеща материята зависи доста и от това как са изработени памучните нишки и с каква техника е шита ризата.

Що се отнася до прането, няма един-единствен начин. Аз пък пера по различен начин от всичко, изброено досега: мятам всичко във ваната, слагам запушалката, поръсвам щедро прах за цветно пране и... пълня ваната с най-горещата възможна вода от чешмата (блокът има собствен бойлер), без да ми дреме дали нещо ще пострада от "прането". И да пострада - няма вечни дрехи. Застанал като зла вещица над казан, разбърквам дрехите... с един прът, ей така за спорта, после добавям една капачка омекотител (главно заради аромата), пак разбърквам.
После чакам "кашата" да изстине, отново разбърквам, източвам водата и след това изплаквам и изцеждам всяка дреха.

И готово! Петна не ме притесняват - щото внимавам да не се окапвам.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 21aa0c4b58
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   От №1
Извинявай но сега ми дойде идеята слагай всичко накуп в пералнята от там прах според надписа на опаковката и “цветоулавящи кърпички” пускаш на 40 градуса и нямаш проблеми. Цветоулавящите кърпички пречат да се оцветят дрехите, продават ги във всички големи маркети а 40 градуса е още една застраховка.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 359d19899c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

14.   Номер 5, точно така, ние да не сме завършили една и съща гимназия/техникум намиращ се на бул. България :). Там ме учеха на тези "подробности".

K-Man

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker