Разочарование - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121284)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6475)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Разочарование
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 1443 пъти
***Това, което следва е едно негативно мнение за обществото ни, така че на който не му се четат негативни неща или ги определя като "хейт", може да не чете по-надолу***

Отчаян съм от българите. Едва ли има хора от един и същи народ по света, които до такава степен да си съсипват живота едни на други. Няма абсолютно никакво чувство за общност, всеки гледа да изблъска другите и да се „уреди”.

Хората са станали невероятно безчувствени, изобщо не им пука за другите, действат на принципа „целта оправдава средствата”. Българското общество е невероятно поляризирано, всъщност тук едно общество няма. Има сбор от множество групи, групички и групировки, които непрекъснато воюват помежду си, къде явно, къде скрито. Ежедневно се води тиха гражданска война. Всеки счита себе си за прав, а другите – за грешни. Всяка групичка се е затворила в себе си и гледа всеки, който не принадлежи на нея, с подозрение. Има разделение София срещу провинцията, червени срещу сини, „Левски” срещу „ЦСКА”, вишисти срещу необразовани, българи от чужбина срещу българи от България, Софийски университет срещу УНСС, пешеходци срещу шофьори, продавачи срещу клиенти, държавна администрация срещу редови граждани, всеки срещу всеки. Мафиотски манталитет, който съществува на всички нива в обществото. Ако даден човек е от „нашата” групировка, ние ще го подкрепяме, независимо какъв е, може да е престъпник, няма значение – щом е „наш човек”, ние сме зад него. Това е разбирането сред огромното мнозинство от хората, изглежда. Не случайно е казано, че „всяка държава си има мафия, само в България мафията си има държава” – как да няма, като обществото е до голяма степен мафиотизирано.
И точно това е главната причина хората да емигрират в чужбина, а не заради пустите пари.

Чувал съм, че причината за това разделение може да е факта, че в България живеят потомци на доста различни етноси с доста различни разбирания – не знам, може това да е причината, може и да не е.

Докога така???? Как досега хората не разбраха, че истинският живот се случва в общността, а не зад дебелия дувар на скъпата къща, с луксозната кола паркирана пред нея? Не осъзнаха ли, че не могат да са истински богати, след като по-голямата част от хората около тях са бедни? Че не могат да са истински успешни, ако са заобиколени от неудачници? Че не могат да са истински щастливи, ако повечето им съседи са нещастни?
Не очаквам отговор на тези въпроси, просто искам да си излея мъката.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 28ec63655b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Така е, за жалост. Сами си го правим лош, този наш, може би единствен, живот.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 80b91d1e77
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Дa , точно тaкa си е! Aко прaвилно рaзбирaм , че съм " хвaнaлa" нещо м/ у редовете от -" Чувал съм, че причината за това разделение може да е факта, че в България живеят потомци на доста различни етноси с доста различни разбирания – не знам, може това да е причината, може и да не е."-то си мисля , че в повечето случaи товa е по- скоро мотив , зa " изпрaзвaне" от нaтрупaнa aгресия/ негaтивизъм , a не в мaлко случaи и от елементaрно...хм , ще кaжa незнaние.
Тaзи нaтрупaнa aгресия , злобa , зaвист дори , вече сa почти " културно изисквaне " - не си кaто/ със нaс , знaчи си срещу нaс.
Тогaвa , дори и дa си изряден във всяко отношение , дори дa нямa зa кaкво дa се хвaнaт , ще ти рaзровят в носa и ще се " хвaнaт" зa цветa нa сополите ти. И кaкво се случвa с потърпевшия , aми нaмирa себеподобни и зaедно , зa дa се зaщитят , стaвaт подобни нa другите , зaстaвaт срещу тях , не се опитaт дa променят зa общо блaго , нa което знaят , че сaмо ще сa постaвили основите , но едвa внуци или прaвнуци ще се рaдвaт нa резултaти.
Зaтворен цикъл!
Кaкъв е изходa....?

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 5529196ea7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Всичко, което казваш, е вярно. Проблемът е, че ако отидем в чужбина, сме чужди. Ако останем тук, сме вълци единаци сред свои. И в двата случая е пълен *. Трябва да се спасяваме поединично. Само че като всеки втори ти прави сечено, освен че не ти помага, то и това е трудно. Не сме народ, а мърша, автора го е казал, не кой да е. Или еропейци сме ний, ама все не сме до там.

Един път завинаги трябва да разбере този народ, че ако сами не си помогнем заедно, никой друг няма да го направи - ни депутати, ни работодатели, ни ЕС. Трябва да започнем да мислим като едно цял, не го ли направим, все по-зле ще става, всеки ще дърпа чергата към себе си, всички ще се прецакват едни други и до кога така?

Все се делим на София и провинция, на граждани и селяни, на турци и българи, на червени и сини, на какви ли не. А не осъзнаваме, че всички сме от прецаканата страна, всички сме прее*ани. Вместо да се плюем и мразим, трябва да се обединим за общото добро. Иначе ще ни тъпчат политиците до дупка и това си е.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: d87e395d8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Всички сте прави, и автора, и коментарите. Така си е - но това, че го знаем и го виждаме, не ни помага особено.

За съжаление не се вижда да може да стане да се обединим на един дух и акъл, да се подкрепяме, да си помагаме и да се пазим взаимно, всеки да пази другия, вместо да е срещу него и да сме врагове и конкуренти.

Да, никъде го няма единението - нито в семейството, нито в работата... Да, политиците са такива, разделяй и владей. Те са такива, защото ние сме такива. Прост народ - слаба държава.

Да, всички знаем, че докато се спасяваме поединично, ще ни тъпчат. Но... това е положението, нищо не може да се направи.

Затова най-добре човек да не се занимава с "обществото" и "държавата", да гледа себе си. Аз така правя, не гледам телевизия, не чета вестници, свела съм до минимум контактите си с хора, само най-близките.

Едно обаче е сигурно: не може да продължава до безкрайност по този начин, всяко царство, разделено против себе си, няма да устои. Бог да ни е на помощ...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker