Как да си намеря първата работа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121460)
 Любов и изневяра (29773)
 Секс и интимност (14397)
 Тинейджърски (21912)
 Семейство (6485)
 Здраве (9615)
 Спорт и красота (4711)
 На работното място (3191)
 Образование (7316)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18592)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да си намеря първата работа?
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 3997 пъти
Здравейте. Наскоро завърших 12-ти клас, и все още нямам финансите, да продължа обучението си нагоре, затова въпросът ми е как мога да си намеря работа? Навсякъде като гледам, искат да имаш висшо образование, стаж минимум 3 години.. опит на тази позиция, но аз откъде да ги имам, след като тъкмо завърших? Чух че след като завърша, мога да се запиша в трудовата борса, и от там ми помагали с намирането на работа, но не съм сигурен дали това е вярно. Затова ви моля за съвет :)

Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: 9fe5bd82e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Какво си завършил? Имаш ли някаква професия?
За начало отиди в бюрото по труда и питай за работа по своята специалност или без изисквания из цялата страна, включително сезонна работа. Ако не могат да ти помогнат, остави си координатите и поне веднъж на 2 седмици ходи. Питай за програми по ЕС!
При първа работа не бива да си претенциозен. Направи си една папка с биография и мотивационно писмо и пускай в по-големите фирми, хотели и тем подобни. Не знам какво търсиш на първо време, за да те насоча.
Моята първа работа беше да чистя офиси, после вече върших дребни неща в офиса и след като записах да уча и по-хубава работа, но ако не бях почнала да чистя офисите, как щяха да ме видят хората, че съм точна на работа, че могат да разчитат на мен и тем подобни? Ако нямаш кой да те препоръча, бъди първо мобилен (работа в цялата страна! ) и второ - не бъди претенциозен. Прекалено хубаво не е за хубаво - не се блазни от прекалено хубавите обещания за работа в чужбина, мисли кое е реално или не, за да не останеш измамен.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: ae823de062
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ор бюрото по труда едва ли ще ти намерят кой знае каква работа (най-много към чистота), но все пак пробвай. А иначе ти препоръчвам да имаш някакъв занаят. Изкарай поне някакъв курс. Виж какво се търси и какво би ти харесало и се ориентирай какъв курс да запишеш. Поне в нашия град напослъдек се търсят доста готвачи. Питай и за стажове, това е добра възможност да научиш нещичко от някой занаят.

Освен това можеш да работиш и за себе си. Например аз живея в сравнително голям град, а в целия град има двама, които поправят перални. И работят с обяви. В последствие са си завъдили клиенти покрай препоръки и т. н. Докато имаш ръце, можеш да изкарваш пари от всякъде. Помисли. Водопроводчици също няма много, ел. техници.

И не търси само по обяви, ами върви на място и търси, няма нищо срамно. Даже ще направиш добро впечатление, че си инциативен. Питай по сервизи, вулканизатори примерно. Де да знам, не казваш какво можеш и какво си завършил и какво те влече.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 81786c0908
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Трудно се намира работа, все борба се иска. Аз тъкмо загубих своята, защото фирмата фалира. Не се коси толкова, все ще намериш нещо. Може да идеш сезонно на морето или по курорти...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e7c80f4ebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има доста позиции за които не се изисква висше образование. Освен това много си зависи какво ти е средното. Ако си с професионално образование ще ти е по-лесно, ако обаче си с езикова гимназия тогава търсиш работа като продавач-консултант, барман, сервитьор, работник на бензиностанция... ако знаеш и език, това също може да ти е от полза. По кол центровете винаги търсят хора и за там висше и стаж не ти трябват. Стига да знаеш език (по възможност не английски, че с английски е пълно). Обаче ако си някакъв по-рядък език, нямаш проблем. Че там и плащат добре. Освен това често се работи на смени, така че паралелно с работата можеш и да учиш в университет.
Колкото до Бюрото по труда, ами въпрос на късмет е. На мен ми намериха супер работа и вече съм на въпросното място от 4 години и съм много доволна. Но не стана бързо, месеци наред ходих да се подписвам докато случайно не отидох точно когато получаваха нови обяви за работа и жената просто ми каза да ги прегледам и ако нещо ми хареса да и кажа. И аз си харесах две обяви. Едното беше за работа в книжарница, другото беше за рецепционист в хотел. Дадох и ги, тя се обади, но се оказа, че за книжарницата вече са намерили човек. Обаче за хотела не бяха. 3 дни по-късно бях на интервю, с шефката се харесахме взаимно и както казах тук съм от 4 години и не смятам да напускам. Не, че ми е точно по специалността, но работата е приятна, срещаш интересни хора от цял свят, упражняваш си английския... на мен поне ми харесва. Така, че не се отчайвай, а търси упорито. Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 6c281d0d8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И аз като теб завърших 12 клас и си нямах на представа какво да правя. Поразпитах тук там и започнах каквото имаше. В момента съм студентка и сама се издържам. Първо започнах като детегледачка, след това сервитьорка, сега в момента съм рецепционистка в един голям хотел на морето. Трябва да се започне от някъде все пак. Пробвай каквото намериш, а ако не ти хареса, винаги можеш да напуснеш и да започнеш нещо ново. Късмет!!!
TIQ

 
  ...


...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 042a8027e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ква работа бе пич ? Сещам се за една екранизация по Дикенс, където един млад джентълмен беше тръгнал да чете обявите за работа, и други двама го погледнаха със съжаление и го попитаха:
- "Сър, как изпаднахте до това положение ?"

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: de65b80e58
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   На бюрото по труда не възлагай големи надежди. Можеш да се запишеш там, но от опит ти казвам, че ако сам си търсиш, ще намериш много повече и по-добри места. Рецептата е да проверяваш всеки ден и да кандидатстваш навсякъде, където можеш. Имай предвид също така, че всяка първа работа е зле, както от към заплащане, така и от към условия. Аз, примерно след университета бях в твоето положение. Нямах никакъв опит и никакви контакти, съответно никой не ме искаше. Няколко месеца търсих работа без успех и накрая започнах платен стаж в една банка, който реално беше пълна пародия. Още от първият ден ми се показа ясно, че не съм добре дошъл там и никой няма никакво намерение да ми покаже каквото и да било. Веднага се опитаха да ми втълпят, че съм некадърен, глупав и каквото още се сетиш. Не ми беше приятно, но нямах избор и си изкарах стажа. След това отново останах без работа и продължих с търсенето. Още няколко месеца по-късно отново започнах вече на постоянен договор, но отново в много лоша обстановка. Пряката ми ръководителка беше силно комплексиран човек, освен това мразеше почти всичко и всички. Може би тогава за пръв път се сблъсках с човешката злоба. Както и да е, трябваше ми стаж и опит, защото без него никой не те взима на сериозно и трябваше да потърпя. След почти 3 години вече имах основата и си намерих нормална работа, с добро заплащане и възможност за развитие. Сега няколко години по-късно, успях да постигна дори повече от това, за което съм мечтал. В началото наистина е доста трудно, но пък впоследствие усилията си струват. Имам доста познати, които все подбираха работата, това не беше за тях, онова било много зле заплатено и т. н. Сега вече са по на 30 и все няма подходяща работа за тях.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker