Нормално ли е според вас да съм такъв фен на Румъния? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нормално ли е според вас да съм такъв фен на Румъния?
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 3692 пъти
Не знам какво се случи с мен, но мисля, че станах пълен маниак по Румъния и започвам да ставам все по-запален румънофил и романофон. Не може допреди 1 година и половина да звучеше само българска музика в слушалките ми (поп музика), а сега слушам абсолютно и само румънски поп от музикалните компании - Cat Music, Roton music, Red Clover Media и др., но в същото време поглеждам България и гледам на тъга с нея. Защо не се развиваме, а имаме сходни традиции, история и култура с Румъния? Защо и докога няма да се развиваме? Може би едната причина да премина от слушане на българска музика към румънска, е защото ако тези музикални румънски компании правят за година към 250 поп песни, то България прави 5 свестни български парчета и всичко останало е чалга или стари песни, които съм слушал много пъти и вече са ми омръзнали. Много често казват, че румънците са цигани и мамалигари, но ние като нация май сами се циганизирахме. На моменти като гледам как се развиват ми се иска да извикам - „Да живее Румъния!!! " Донякъде се радвам, защото живеем в свободно общество и лесно вече може да отидеш зад граница и да се сдобиеш с каквото и да било гражданство, но не искам да го правя, но явно ще се наложи. Ще почакам още 5 годинки нашите политици да позабатачат България и ако не се оправим си заминавам за там. Всяко сутрин си казвам - „Ако продължаваме така ще е цяло чудо ако България съществува до 2030г. ", тоест след още около 15 години подобно управление може и да ни няма като нация. :( Искам България да се развива, но като гледам какви неща се случват, отново поглеждам на север към Румъния и нейния светещ дунавски бряг, села, градове, улици и фабрики. :) Когато погледнеш от румънския бряг към България тъне мрак, тук-там има някоя светеща къща или блок. Те са били по-зле и от нас, но сега са във възход и вярвам, че след 10 години Румъния ще заприлича на една малка Германия. Всички държави се развиват, а ние си стоим на едно място, че даже затъваме. :( Много има да пиша, но продължавам да си слушам румънска музика, да чета румънска преса и да се интересувам от тях, а в същото време да си мисля, че България някой ден ще се оправи. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: c6a5927af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами поне имаш някакви интереси, но не ми се струва нормално да си такъв чуждопоклонник без да знаеш езика и да си бил в дадена страна.
Аз съм минавала поне през там и какво да ти кажа - пустуш, пътища нямат хората, но пък са много учтиви и опътват - мръсотия голяма и ни измамиха с бензина.
Други впечатления нямам, освен това идват да почиват у нас и говорят пък обратното на теб - у нас колко било хубаво, какви хотели, какви цени и каква храна.
Хубаво е човек по принцип да има интерес към чуждите народи и култури, но когато се изроди в голо чуждопоклонничество е смешно и жалко.
Аз навремето се интересувах например от Германия, научих им езика, прочетох им литературата, учих там и се прибрах после, за да прилагам у нас наученото и от мен да знаеш - няма нищо по-малко симпатично от човек, който отрича рода си и родината си. Никой не уважава такива хора. Ти румънец няма никога да станеш, но ще спечелиш презрението им като лош българин и човек, който не уважава корена си.
Познавам хора от всякакви държави, 90% много по-изостанали от България, но всички си обичаха родината и с удоволствие са ми разказвали дори за държави като Сомалия и Либерия, за традиции, за начин на живот. Във всяка държава има нещо интересно, което си заслужава вниманието, а ти с твоите брътвежи ще отблъснеш хората, които имат интерес към теб, защото първо те питат за страната ти като начин за общ разговор.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 107423eb32
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Към номер 1: Напротив, да ходиш и да се гордееш с така наречената ни история от преди едно хилядолетие е по смешно, тъй като сега сме едно нищо. Буквално. Казват, че българките били най хубави. Ми не, не са. Това, че не си излизал зад граница да видиш и друго говори, колко всъщност си ограничен.
Мен не ме е срам какъв съм, но не бих се и хвалил. Каква е разликата между човек роден в Сомалия, Либия, България или Германия?

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 18139acf1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Музикалната индустрия в Румъния е по-развита и масово правят песни на английски, но не се заблуждавай от това. Румъния си е горе долу на нашето ниво по развитие. Ходил съм в Букурещ и там ми хареса, но извън него си беше цигания. Ако беше развита държава нямаше масово хората да я напускат. Пък и от историческа гледна точка, това е една измислена държава. До преди двеста години са говорили на диалект на българският. После са решили да се правят на интересни и западни и са минали на латиница и дори "решили" че са наследници на римляните. Да се захласнеш по някоя западна държава е разбираемо, но по Ръмъния е направо смешно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 6eb21449ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По принцип няма нищо лошо в това, че харесваш Румъния. Хубаво е човек да се интересува от културите на други народи, особено когато става въпрос за съседи. Дори бих казал, че от всички съседи, с Румъния отношенията ни са най-добри, без някакъв съществен негативизъм от миналото. Бил съм в Румъния няколко пъти, за мен определено има какво да се види там, а като манталитет сме много близки. Поначало мисля, че държавите на Балканите трябва да задълбочим отношенията си на основата на сътрудничество и добросъседство. Джоко Росич, лека му пръст, беше казал, че докато сега в Европа всички се обединяват, "само ние, кретените на Балканския полуостров, се разединяваме". Разбира се, ако в някоя държава се подклаждат и толерират антибългарски настроения, България трябва да реагира, но така или иначе в Румъния такъв проблем няма.

Съветвам те обаче да подплатиш интереса си към Румъния с реални знания за държавата и езика, слушането на музика е приятно занимание, но това е само една част от цялата картинка - прочети повече за историята на страната, пробвай ако искаш да научиш румънски, може дори да ти е полезен в бъдеще. И колкото и да ти харесва Румъния, не губи реалната представа за нещата - в сравнение с България, нещата там вероятно изглеждат по-добре, но и в Румъния са налице проблемите, от които страда България - политическа нестабилност, корупция (с тази разлика, че борбата срещу корупцията там очевидно дава по-добри резултати отколкото в България), изтичане на мозъци към чужбина, и там има простотия и нелюбезно отношение. Тоест, не си изграждай някакъв идеализиран образ за държавата Румъния (както впрочем за която и да е държава) - търси положителното, но не затваряй очи и за отрицателното. Ако отидеш в Румъния и извикаш: "Да живее Румъния! ", някои хора може да ти се зарадват, но други просто ще гледат странно или ще решат, че се подиграваш.

Това е моето мнение, а за да придобиеш представа от първа ръка за страната, си направи една екскурзия, близка дестинация е и няма да ти излезе скъпо.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 3874463aec
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Фен си на тотални касапи-поздравления
Толкова са изпаднали тея, че направо ме е гнус от тях, ама ти си ходи там не се претистискай

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4e0c4c1db9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Аз пък обичам Южна Корея. Обожавам я. Обичам я много, а българия не я обичам. Дори не знам какво се случва новини не гледам. Всъщност знам много повече за Южна Корея. И Съжалявам и ме е срам че съм родена тук. Не празнувам български празници. Само snsd!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f9d3f14d2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Щом слушаш румънска музика, четеш румънска преса, обожаваш Румъния, тогава какво правиш тука, ходи си в Румъния. А и не пишеш какъв си, но е ясно, че не си истински българин. Да не си копанар, те шпрехет на румънски?

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f9d3f14d2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   6, на такива най пасва Северна Корея, само си за там. Но защо живееш като паразит, даже не знаеш какво се случва тук? Никой не те е вързал, махай се, поне да видим кои са българите.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 8898045f59
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   6-ти, а ти само външно ли харесваш Корея или си имала лични контакти с тия хора и тяхната система? От всички хора с които съм общувал именно най-трудно е с корейците. Те самите дори имат проблеми с общуването си един с друг, а с чужденци е направо невъзможно. Дай линк за връзка да те питам някой работи за там щом ги познаваш толкова добре.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 627e62c4a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ако трябва да отговоря на въпросът ти - нормален ли си, като си фен на Руминия, бих казал - Не - не си нормален.
Защо да не си? - Защото нормален идва от норма - тоест повечето се държат по определен начин или харесват определено нещо. И тъй като малко българи харесват точно Румъния - тоест Не - не си като повечето.

Повечето хора си харесват по някоя супер държава - САЩ; Англия; Германия; Русия са най - честите.
Но защо ти е да си като повечето хора? (риторичен).

Прави ми впечатление - че ти свързваш Румъния със поп песните - поне такова усещане имам.
А за мен да харесваш дадена държава само по един главен признак не е фенство.

За мен да си фен - означава нещо подобно на номер 6.
Когато си фен - ти поставяш на първо място това към което си фен.
Така например номер 6 казва, че знае много повече за Южна Корея отколкото за България.
Когато си фен или "фил" ти би се интересувал от всеки аспект на тази държава. Ще търсиш съмишленици с които да обсъждаш темата, ще гледаш Румънска телевизия и то с удоволствие. Имаше коментар не знам точно кой - че няма как да си пълен фен преди да познаваш езикът им - това в голяма степен вярно - Аз научих езикът на моята любима държава, сам по собствена воля. Искам да отида да живея в тази държава. Ако утре стане война между България и тази страна - ще отида и ще се предам на техните власти. Чета новините защото искам да знам какво е станало при тях, българските ме вълнуват много по - слабо. Слушам почти изцяло тяхна музика. С удоволствие гледам техни филми, даже без превод. Участвам в 2 - 3 ФБ групи, за да чета мненията на хора като мен.
Виждам голяма разлика между моето фнество и твоето - ако си се изказал напълно.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f9c91baa8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз също съм фен на румънската музика и на Румъния като цяло. Слушам не само поп, но и много манеле. Вярно е, че там имат много проблеми, но честно да Ви кажа България е по-зле, особено Северна и Северозападна България. Ходил съм на екскурзия в Букурещ, Брашов, Клуж Напока и Тимишоара и определено бих се радвал да живея в Клуж Напока. За хората, които не вярват могат да разгледат снимки от този град и да се убедят, че и Велико Търново е като селце пред този град. Става въпрос като архитектура, култура и богатство ако щете. Северна Румъния е по-развита икономически от Южна, но дори като минавах през селата в Южна Румъния видях ученици под стой с униформи, утиваха на училище, а на центъра на всяко село имаше малък полицейски участък. Има повече хора и атмосферата е много по-добра, усеща се живот. Обичам България, но за огромно съжаление сме много бедни, изостанали, прости и злобни, което си личи и в голяма част от коментарите по темата. Впрочем, авторе, от къде си?

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: d5314115d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Авторът - От София съм. Това, което споменаваш за селата наистина е така, защото там селата са по-добре, отколкото нашите. Направи ми впечатление, че нямаше и една изоставена селска румънска къща, но нито една. Всичко се стопанисва. 2-рото комично впечатление е това, че абсолютно всяка каруца има регистрационен номер, както при колите и ги няма циганските истории - "Ама Бай Кольо ми открадна коня и каруцата. “ Във всяко село има полицейско управление и пиле не може да прехвръкне. Да не говоря, че когато минавах ми направи впечатление, че се ремонтираха цели селски улици в някои села, което ме изуми още повече.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 8898045f59
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   И аз харесвам Румъния, но това е донякъде обяснимо понеже съм от Русе. В Букурещ съм за половин час с кола, а той определено е 2 категории над София, а и там се отнасят с мен по-добре от в родната ми столица, което също е донякъде обяснимо тъй като покровителя на Букурещ е русенеца Св. Димитър Басарбовски. За румънците мога да кажа, че са малко по-агресивни от българите, всеки помни ненормалника Чаушеско какво меле направи, не е като Бай Тошо. После като отидох там сградите приличаха на швейцарско сирене. По-откачени са от нас, но са и по-религиозни, и имат по-строги закони. Букурещ и Тимишуара са градове от категория каквато няма в България, но пък в останалата част на Румъния хората са по-мизерни и нечистоплътни от българите. Като цяло сме на едно ниво, но все пак Румъния е доста по-голяма държава и може да си произвежда сама родни автомобили и много други неща които България не може, а и както спомена си имат световни групи и изпълнители. Всички инвестиции от запад първо се установяват в Румъния преди да дойдат в България. Като цяло Румъния се ползва с по-голям респект на Запад от България, особено във Франция. Но все пак не е запад и там са им разбити пътищата и я има мръсотията като при нас. Но да съм и фен чак не мога да кажа.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 230a34cd23
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Предния ти живот е бил там.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f9c91baa8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   от н. 12

Авторът е прав и за инфраструктурата на селата, която е по-добра и от тази в някои наши градове. Пътувал съм и в Сърбия, а пък и в нашия край се слуша предимно сръбска музика, а сръбският език повечето от нас го разбираме на 85%, но все пак не съм фен на сърбите и на Сърбия като цяло. Лично аз чувствам румънците по-близки до нас, отколкото сърбите. Румънският език също много ми харесва, дори повече от западните езици, така че се радвам, че има повече хора фенове на Румъния.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 02d35f6293
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Селските им къщи не са изоставени, живеят си в тях, но е адски мръсно. Такава мръсотия в българско село не съм виждала.
Нямат етнически проблеми. Усетили са се много преди нас. Преди много години са си ги решили, като са задължили всички да носят румънски имена. Който е нямал желание да го направи, можел е да напусне пределите на страната.
Преди демокрацията слушахме тяхното радио с най-модерната музика. Тези парчета не ги пускаха по нашето.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 39a344acb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Аз също бих се определил като автора като фен на румънския език и култура. Реших, че най-добрият начин да я опозная по-добре е да изкарам един доброволчески стаж и да видя как е. Пристигнах преди 3 седмици и ще живея тук малко повече от половин година. Природата определено си заслужава, хората - също, помагат ти, ако имаш нужда, възпитани са, ако знаеш на поне средно ниво румънски и приятели ще си намериш и няма да се чувстваш чужденец. В момента правят ремонти на много места, хващат последния влак да усвоят еврофондовете. Досега съм бил само в Орадя, Тимишоара, Брашов и Клуж-Напока и мога да кажа, че са хубави градове, има живот и енергия. В не толкова туристическите зони се усеща липса на млади хора..
Определено не съм очарован от липсата на интерес един към друг между българи и румънци, но съм оптимист, че ситуацията ще се промени

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 0e96c2a926
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Макар и след 2г. и половина, мога да споделя написаното от Вас. Просто сега намерих тази статия.
Мисля точно като Вас. Същото го открих за себе си преди много, много години. Синът ми работи като асистент в Холандски университет и също обича Румъния- стандарт на живот, правосъдие, политика, музика и т. н.
За 2г. научи езика, пее песните им и общува с румънци. Радвам се, че разбирате и чувствате реално нещата. Хич да не Ви пука! Изборът на симпатии и обич е неприкосновен! Лично мене- не ме интересуват патриоти и родолюбци. Повечето от тях-е... майката на всичко.

Моите уважения!!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: d26ee49350
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Предполагам, че не сте наясно, но почти цяла Добруджа, е под румънско робство над 20 години. През този период стотици хиляди добруджанци биват отвлечени да работят като роби в Румъния. Десетки, ако не и стотици хиляди от тях загиват. Живеели са в землянки, в адски условия и са измирали от глад, болести и преумора. По време на социалистическо, понеже с Румънците сме братски народи вече, се прави всичко възможно това да се скрие, при това опитите са доста успешни. Никой, живущ по-надалеч от Добрич не знае за това. За жалост , дори и всички след 70ти набор, дори и сред Добтуджанци също не знае за този ад, случил се с техните близки през 20те и 30те години. Хората просто не се интересуват и не гледа фактите на сериозно. Хората знаят Турското робство и толкова. Просто не ги интересува да научат, че е имало и друго в 20ти век.
Това не е за учудване. Добруджанци, винаги сме били далеч от София, и сме смятани за второ качество хора. Постояно се говори турция да изплати имотите в размер на милиарди на тракийските българи, но никой не си прави устата румънците да изплатят имотитеи собствеността на добруджанците нали ?
Сега е модерно да се прави социализма и всичко случило се покрай него, но защо тогава не се намразва и тази негова завеса, която укрива румънските престъпления и геноцид спрямо добруджднци ?
Но точно за това мога да похваля румънците. Точно Румъния прави неимоврени усилия за провинцията, особено за селата. Прави какво ли не да запази населението на селата и младите хора в тях.
Доколкото в България, усилията на правителството последните 10 години са насочени да изсели всички хора от провинцията и селата в софия и останалите големи градове. Разбира се за политиците е по-лесно да крадат и да се разправят с електората събрана в 5 големи града, от колкото в 3 хиляди села да речем. Но хората дори и това пропиват. Жалко за хората от селата и малките градове и населени места.
И се позаинтересувайте, за геноцида над румънците на българското население над Добруджа.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 24dd40e489
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   За дръвници, всичко е нормално.

 
  ...

...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 24dd40e489
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

23.   са Номер14
Казваш че Румъния произвежда автомобили, а ние не сме можели. Тoва са пълни глупости, които продажните "български" медии тъпчат в главите на младите хора. Не само че можем да произвеждаме автомобили, но и произвеждахме! По времето на социализа България произвеждаше не само автомобили, но и камиони, рейсове, електро и мотокари, мотоциклети, роботи, запаметяващи устройства, различна електрника и много дрги. През социализма България беше единственната страна на Балканския полустров с развита ядрена енергетика. Тогава България беше шестата страна в света със собственна ксмическа програма - спътник напълно проектиран и изработен в България. Тогава Румъния беше в трета глуха и на светлинни години след нас. Аз съм ходил по онова врме в Румъния и това което Видях в Букурещ направо ме шокира - нечувани глад и мизерия. Това беше в столицата им, а в провицията им беше сто пъти по-зле.
По време на социлизма по стандрт на живота, Бългрия беше след Източна Германия, Чехословакия и Русия, но преди Унгария, Полша, Югославия, Румъния, Албания и Куба. Тогава България беше на 27мо място по стандарт на живота в света. Сега като член на Евросъюза и НАТО Блгария е на 58мо място в света. През 80те години на 58мо място са биле БАНАНОВИТЕ РЕПУБЛИКИ Никарагуа, Перу, Еквадор.
По брутен вътрешен продукт на глава от наелението, през 80те години, Българи беше на 25то място в света - сега сме на 78мо място (по данни на IWF)
Когато през 1989г. в България нахлу дивата "демокрация", веднага се зае с разбиването на индустрията ни, и до сега са успяли да унищожат 91% от нея.
Ако прочетеш историята на България, ще видиш че по времето на Балканската война когато цялата българска армия водеше боеве с гръцката и сръбската армии, Румъния, въпреки че имаше споразумение за мир с Бългаия, най-подло и неочаквано ни заби ножа в гърбът и ни нападна. Запомни, че румънците ги наричат цигани не за това че имат около четири милиона роми и приличат на такива, а защто хората са ги видяли какво представляват. Ето това са румънците.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 81c14325d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

25.   Искам да изкажа пълната си подкрепа към автора и към всички хора с про-румънско мислене, защото румънофилите в България сме малко. Интересувал съм се много от румънска история и смятам, че румънците са римляни и имат най-добрата правна система. Нямат нищо общо с нас и колкото и да са били зле през комунизма, все пак са били 3-та сила по износ на оръжия след САЩ и СССР. Циганите им са само 4% (по брой колкото нашите), но там те заемат длъжности чистач и т.н., живеят в отделни села, обработвайки плодородната румънска земя. Колкото до втората балканска война, евала за умелата им политика. Румънската армия в момента е по-голяма от унгарската и нашата заедно. Страната им е много богата и поддържат добри международни връзки с Турция и Европа. За три пъти по-малка плажна ивица от нас, имат три пъти повече приходи за 2015г. Да, гордо мога да заявя, че обичам Румъния повече от България!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 6f6fcf2107
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

27.   Къде съм споменал, ч емразя България? Просто съм румънофил. За пореден път казвам: Циганите в Румъния са 4% и са само по селата и обработват земята или метат улици. Нагласата, че Румъния са само цигани, е останала от соца. Но това въобще не е така! Да, тогава те наистина са били много, но поради режима на Чаушеску те са емигрирали в САЩ, в Испания, в Япония. Циганските къщи у нас не са цветни. Най-нормални са си. А в Румъния хората са патриоти и затова си боядисват къщите в синьо-жълто-червено. В Румъния няма турци, няма и джамии.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 615ffee091
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   Какво е било, не е важно. Важно е, какви е сега и какво ще бъде.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 779008ffaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   Живея в чужбина и тук най-близки приятели чувствам един румънец, унгаро/украинец и украинец. Също и един португалец. И българи срещах, но като цяло нямахме нищо общо освен общия произход и език, а приятелство насила не става. А Румъния винаги ми е била интересна - у нас малко се говори за тях, толкова сме близки като територия и донякъде като култура, а в същото време сме си непознати едни на други. Все за гърци, сърби и турци се говори по телевизията и в учебниците по история и география.

Знам, че са правили Дачия и още произвеждат, а вече и Форд. Интересни са, че са единствените латино езични в тази част на Европа. Как и защо е мистерия.

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: aff5e88048
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   Апропо едни от най-добре отнасящите се с мен в чужбина са румънци и украинци. Странното е, че молдовците, дето уж са като тях и са между двете страни Румъния и Украйна обикновено са кофти и задръстени, може би в Източна и Централна Европа има правило колкото по-малка е страната - толкова по-затворени и студени са хората...

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 722a29427f
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

32.   За автора е нормално да е фен на румъния, защото той самият е румънец, който работи в румънското посолство в България.
Този сайт е пълен с чужденци като него, които влизат тук с единственната цел, чрез промиване на мозъците, да причинят вреда на народа ни, или просто да задоволят свинския си нагон.
Циганите в румъния не са 4%, а много повече и всеки го знае това.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: a0b6dca326
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   А може ли да си представиш колко много хора колко много ни интересува на какво си ти фен...

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4721a68a37
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Дано да греша, но мисля, че съм доста изтрещял. И това най-вероятно го дължа на Румъния. Значи от Русе съм, и заради Румъния като дете в периода 1981-1992 година съм расъл като в газова камера. Ония на отсрещният бряг на Дунава като пуснеха химическият завод, в Русе ставаше непрогледно на повече от 10 метра от хлорният облак покриващ града. Поне с 50% се редуцира населението на града от това-кой от евакуация, кой от отравяне. С хлор немците са тровили враговете си през първата световна война, а аз съм живял в такъв облак 10 години. Мъча се да я харесвам Румъния като съседна подобна на нас страна, но тази асоциация от миналото все се обажда негативно. Най-не ми харесва румънската граница. За нищо не става. Нито можеш да отидеш пеш до там защото е река широка над 2 км, а за моста ти искат такса. В същото време същата тази граница е пропусклива за всичко останало все едно, че я няма. Хлора от Румъния минава през нея свободно в България, земетресенията от Румъния също минават границата все едно, че няма такава, румънците също минават и Русе е пълен с тях, и радиацията от Чернобил също мина от Румъния в България безпрепятствено от там. И това ми било държавна граница! Поне да я бяха направили като Турската с ограда, но и с отдушници за засмукване на въздуха, а под нея дълбок изкоп по цялата и дължина, който да играе роля на буфер. Тоя Дунав и комарите не може да задържи от Румъния.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: c1027b1cda
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

35.   До номер 32: Моля, първо се запознай с фактите преди да коментираш броя на определен етнос в абсолютно чужда страна.
До номер 34: Затова се сърди на СССР и на Чаушеску (не случайно са го разстреляли).

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: cc2591f079
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Виште им жизнения им стандарт и тогава спорете. Кво ми говорите глупости! Отидете и живеите поне 5 дни,както съм го правил многократно.
Бил някой от румънското посолство. Ами обвинителят сее лъжи, тъй като е от ДС и не иска да признае възхода на съседите ни. По- удобно е да живеем в несправедливост според егостите-идиоти.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 3ef0093964
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   32 звездите ти го говорят, може да обичаш България и в същото време друга страна да харесваш. Аз например като дете растях с американските и английски клипове по Канал 1 на Дайър Стрейтс, Майкъл Джексън, ZZ top, Мел и Ким, Електрик Лайт Оркестра и други които даваха тогава. Да не забравяме куп американски детски, ТВ сериали и филми като Алф и куп други. Но също и нашите - Куче в чекмедже и т. н. По-малко руски като Ну погоди. Почти никакви други европейски освен от Великобритания. Попих както родната, така най-вече английската и американската култура, така че е нормално сега на почти 30 все още САЩ и донякъде Англия да имат място в сърцето ми наред с родината. Другите европейски страни са ми по-чужди.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 722a29427f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

38.   Първо прочетете историята ни и тогава говорете. По време на Балканската война, въпреки че между България и румъния имало мирен договор, докато цялата българска армия е била на сръбската и гръцката граници, мамалигарите най-коварно са ни нападнали в гръб и откъснали голяма част от територията на страната ни. По времето на тази окупация, българите в тази област са били заробвани, ограбвани и тормозени.
Сега румънягата се курдисал тук и се опитв да ни обясни коло велика е румъния. Много добре знам колко "велики" са те. През 1986г., с един мой приятел ходихме до Унгария и Германия. Пътувахме с влак през румъния. На една спирка преди Букурещ, се качиха много румънци, които ходеха по купетата и купуваха от бългрите вскаква храна, сапуни и най-вече цигари. По това врме мамлигарите бяха полудяли от глад.
Когато демокрацията нахлу в източна Европа, за кратко време унищожи индустрията и икономиката на България. В същото това време, в румъния не само че и една керемида не падна, но и бяха всячески подпомогнати от някои държави.
Преди няколко дена, някой в този сайт препоъча клипа "Покъртителна реч на Тодор Живков (част1) и (част2)" които са в YouTube. Аз също ви ги препоръчвам. Гледайте ги и много неща ще ви станат ясни.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 78dbc88824
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

39.   Умелата румънска политика през първата половина на 20ти век е неоспорим факт. Чаушеску е бил токсичен, да, но е имал страхотни идеи, само че релизирани грешно (може би е знаел, че строя няма да оцелее дълго. Плюс това Добруджа си е била румънска. Колкото и да отричате, Румъния ни е освободила. Интересен факт: в обсадата при Плевен са били много повече румънци, отколкото руснаци. А руснаците са били толкова некомпетентни, че даже са закъснели за Шипка. Не, не съм русофоб, просто всички български политически емигранти са бягали в Румъния. И та не е спирала нито печатарската им дейност, нито Браилските бунтове. Толкова за историята. Днес Букурещ е най-големият град на Балканите (да, по-голямата част от Истанбул е в Азия, а относно Атина крайните квартали са си малки села и е по-голям само по население), Румъния е първата страна, започнала да строи съоръжения за добив на нефт, Румъния ни е дала химикалката и инсулина, Румъния е географски и политически в центъра на света, Румъния има огромна армия и е много богата държава с големи хубави градове и прекрасни хора. Неща от рода, че сме един народ за мен е пропаданда

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 722a29427f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

40.   На всеки вече му стана ясно, че турците искат да откъснат голяма част от територията на България и да я присъединят към турция.
В същото време, румънците се ослушват като разгонени курви и ако това стане те ще искат да откъснат северна България и да я присъединят към румъния. Те никога не са ги крили тези свои мераци и както и преди са готови да ни забият ножа в гърба. Сега румънягите са се навряли в български сайтове и се опитват да ви обработват, така че ако успеят да отцепят част от страната ни, вие да не се дърпате, защото сте прочели тук че в румъния живота е по-добър и ако сте послушни и приемете румънския хомот с наведени глави, те ще подобрят и вашия живот.
Ето това са хората които се опитват да ви промият мозъците с тези цигански постановки, , , и това са им коварните цели.
Предполагам че повечето от вас, вече го знаеха това, но просто исках да го кажа и аз.

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 7cd9e5e30e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

41.   Отново 34-ти.
Според мен, когато Румъния ни освободи от НАТО или ЕС, когато ни подари нещо, или стане тенденция румънците да се отнасят с българите в Румъния топло, приятелски и грижливо, тогава ще сте фенове на Румъния!! Дотогава вие сте само емоционално положително настроени поради сходната им съдба с нашета. Аз не съм чул Румъния нещо да е допринесла за България и българите като народ, или българите да се чувстват в Румъния приятелски посрещани както примерно руснаците в България. При това положение не виждам защо трябва да съм фен на Румъния след като примерно Англия е много яка от нея-като изпълнители, коли, архитектура, армия, история, кухня и така нататък. Нито Дачията може да се сравнява с Ролса, нито Мамалигата с Beef Wellington, нито изпълнителите им с Beetles. Направо ума ми не го побира как Турция си позволи да нарича англичаните плъхове напускащи потъващ кораб. Ако някой от Анкара стъпи в Лондон, ще гледа като космонавт. Англия не си поплюва затова и се самоосвободи от ЕС който и определяше правилата. Това за мен е смела и мъжка постъпка, която заслужава възхищение. В Англия се отнасят с нас като с кучета, но пък Лондон е за мен най-якият град на света. По-як е от Ню Йорк, Париж или Токио. Къде ще стъпи Румъния пред тях. Обаче ако Румънците се отнасяха с българите както Германия със сирииците, то тогава аз щях да съм истински фен на Румъния, а на Англия просто козметичен фен. Няма база за сравнение между това как се отнасят с теб в една държава и това какво представлява държавата. Отношението е определящото за фенството. Ако Русия ни освободи от ЕС и НАТО и ни вкара в евразииският съюз, моментално забравям свинщините на комунизма, които ни натресе и ставам най-големият фен на Русия. Не, че и сега не съм и фен. От турско тя ни освободи. Вижте как ни опрости и лихвите които и дължим по АЕЦ Белене. Определено бих предпочел от брега на Дунава да виждам самолетоносача Адмирал Кузнецов, пред опосканият химически завод в Румъния.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: f1fb95a8dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   Предлагам да спрем с квалификациите и да си изказваме мнетието по приличен начин. Румънофобите си е техен проблем, че мразят Румъния, аз не я мразя ни най-малко.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: ebd60c091a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

43.   Аз обичам Румъния! Роден съм в бг. Там си заслужава, защото уважават хората си. Тук няма СПРАВВДЛИВОСТ! Те се доказаха, драги патриоти.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 1a3434cd3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

45.   Аз пък слушам испанска музика, румънска музика, гръцка и най-вече английска. Българска не слушам от 2016, защото ми харесват българските песни от 2012 и 2013, не от 2015 , 16,17.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 722a29427f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   Аз пък пуша наргиле и слушам само циганска, румънска и арабска музика.

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 722a29427f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

47.   В началото но 90те години, чрез чалгата ви направиха фенове на циганите, турците и арабите. Сега пък се опитват да ви направят фенове на румънците(хора които в цяла Европа ги наричат цигани).
Вие напълно сте изкукуригали и не е за чудене, че в Европа ви наричат ориенталци!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 360faa2343
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Ей, момчета, долу чалгата, както го писаха и предишно пишещите. Чалгата е отврат! Да, ама и ние сме цигани. И им плащаме ток, вода, помощи и т. н., за да гласуват. В Румъния няма подобни дивотии. Всеки прегрешил- в затвора. Моля Ви за възпитан диалог! Мерси, предварително!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9bb4d8dafd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   Моя приятелка има същата мания, но към Турция... буквално слуша само турска музика, гледа турски филми, това лято ходи над 10 пъти там, и много се интересува от тяхната култура и бит. Веднъж ме пита „нормално ли е да чувствам Турция като моя родна страна и да я обичам толкова“ какот искайте го приемайте, ама аз останах като зашеметена. Окей харесва и тая държава, но чак да я чувства като родина... приемам че България е под всяква критика, и че другите държави са къде къде по-развити, но пък оценявайте тва което имате бе хора... Сякаш само аз от всичките ми познати не я харесвам толкова тая Турция. Замислете се, ако се бяхме родили 300 години по-рано едва ли щяхме толкова да я боготворим, някой от нас...

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 43d3216305
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   Да оставим политиката настрана. Покрай работата си познавам доста румънци и те, за разлика от българите, наистина са много позитивни хора. В чужбина са ми помагали предимно румънци, а българите само гледат как да те прецакат.

Друго нещо - винаги ми е правило много добро впечатление как румънците се поддържат едни други и обичат родината си. Повечето са семейно настроени и до края на 20-те вече са женени с деца. Имам няколко примера за румънски двойки, които доста добре се бяха устроили в чужбина (добра работа, апартамент), но се върнаха в Румъния, за мое голямо учудване. Казват - искаме децата ни да израстнат в държавата си.

Авторе - нищо лошо няма да си фен. Според мен е само фаза, която ще отмине.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker