Червени картофи в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123670)
 Любов и изневяра (30425)
 Секс и интимност (14594)
 Тинейджърски (22032)
 Семейство (6687)
 Здраве (9740)
 Спорт и красота (4762)
 На работното място (3314)
 Образование (7409)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19161)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Червени картофи в България
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 8726 пъти
Искам да попитам у нас отглеждат ли се червени картофи? На пазара ги предлагат като българско производство, но в хипермаркетите на етикетите като страна на произход са посочени други държави.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: faf4be0f8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   В моя край сме отглеждали за лична консумация - това са поросто по-стари сотрове картофи и нищо особено не са, а сега явно е модерно и защо да не се отглеждат? В Родопите специално, от където идват най-вкусните картофи от България ги отглеждаме, но на мен са ми най-вкусни Сантето. Вкусни картофи има иначе и от Австрия и Германия, а холандските не вършат.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 380904760b
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Аз съм производител. Сортовете са вносни.
99% от червените картофи също са внос.
Проблема е, че хората се изкалпазаниха и започнаха да
купуват само мити картофи от хипермаркетите.
Много удобно да не си цапаш ръцете.
Само, че за да издържи и да не се скапе мития картоф накрая го топят във фунгицид/отрова/, и какво става- красив и с отровна повърхност.
ЗАтова трябва да се накиснат за 15 минути, след това
измият обилно. Дълбоко до 3мм. обелване.
Приятен апетит.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: da392487dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   №1, моля те, ако наистина си навътре с познанията за картофите, дай препоръки за сортове, условия за отглеждане и откъде могат да се вземат семена/разсад които не са хибриди или ГМО! Моля!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: faf4be0f8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Номер 3, да ти имам и проблемите - семе ще купиш от всяко родопско село - влизаш в месния магази и питаш дали продават семе и кой. В Смилян можеш и семе за боб да си вземеш, но и за картофи най-различни семена пак питай в магазина, ще те опътят. ГМО семе още няма у нас, гарантирам, но винаги се е селектирало и винаги е имало опитни станции, които и днес си работят и има и нови и хубави сортове, но и от старите можеш да си вземеш. Отиваш в гр. Смолян, питаш за опитната станция и тамще ти обяснят за стотици бг. Сортове - не става дума за ГМО, а за КУЛТИВАЦИЯ И СЕЛЕКТИРАНЕ, което човекът го върши от хилядолетия и като водиш огромен картоф той е първо избран, второ е селектиран и не значи, че е ГМО. Ние сме изкарвали половин кило картоф дори без тор - ако ти е добро семето и почвата не е проблем. Семе иначе от всяко родопско селце ще можеш да вземеш, но семето се изражда и е важно да се сменя и затова и ние купуваме. Червени картоф сме си гледали от много време, това просто е от старите сортове, но не са по-полезни или вредни, не е по-сладък или нещо такова. На мен са ми вкусни сорта Санте, но АгрИя е по-продуктивен и траен сорт. Има различни сортове и е въпрос на вкус, но и на терен, почва.
Просто при нас климатът и почвата са благоприятни за картофи, но не навсякъде стават.
Не е лесна работа - не е самода засееш и да изкопаваш - два пъти се прекопават, проблеми с вредители, тори се и тем подобни - много работа е за любител.
За лично ползване си купи от Родопите картофи и ме се занимавай. Не торим много, защото пестим... но не е и полезно твърде много тор, било и естествена.
ГМО картофи няма и в Австрия, в Германия също, но тами има за опитни цели, докато в Австрия са изцяло забранени и сега залагат дори на старите сортове като червените, но всичко е маркетинг и не става дума за по-добра храна. Продават ги био и действително са само с естествена тор, но това не ги прави по-полезни или вредни - кората и без това се бели и няма голямо значение стига торта да не е много.
Честно казано не е добре да се яде прекалено много картоф - високовъглехидратна храна е и в семейството ми имаме често диабет, защото с това дълго време се прехранвахме и задстомашната жлеза се изтощава. Днес почти не ядем картофи, гледаме за своите нужди и като хоби, а и доста картоф се дава на добитака в моя край - отоди и си вземи и семе, и поговори с хората - всеки разбира от картофи и няма да те върнат, а и една разходка ще си сторош.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: da392487dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Номер 4, много благодаря за съветите! За тебе може и да е "фасулска работа", ама ние с жената сме градски чеда, невиждали семена от картофи и отскоро зарибени по земеделието и здравословното хранене.

Селекциите не са проблем. Проблем са тези хибридите, дето за 1-2 реколти се израждат, или пък не могат да виреят (заболяват и умират) без да ги пръскаш и ториш... Интересуват ме стари сортове, които може и да са неугледни и нерентабилни от съвременна гледна точка, но са естествено приспособени към околната среда и почти не изискват грижи, освен плевене/прекопаване.

Още веднъж - благодаря ти! Вярвам, че и много други читатели биха се заинтересували от темата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker